to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 28.03.2023

Οικονομία

Τράπεζες στη Γαλλία αντιμετωπίζουν πρόστιμα άνω του 1 δισ. ευρώ μετά από μαζική εισαγγελική έφοδο

Γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Societe Generale SA και BNP Paribas SA, αντιμετωπίζουν συλλογικά πρόστιμα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με πληρωμές μερισμάτων. Οι τράπεχες αυτές βρίσκονται υπό εισαγγελική έφοδο απο το πρωί της Τρίτης, από το τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων του Δικαστηρίου των Παρισίων (PNF).


Η HSBC Holdings Plc, η Natixis SA και η μονάδα Exane της BNP αποτελούν επίσης μέρος της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία ανέφερε ότι τα πρόστιμα περιλαμβάνουν ποινές και αναδρομικούς τόκους. Οι προκαταρκτικές έρευνες που σχετίζονται με τις επιδρομές ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Οι επιδρομές σχετίζονται με μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων γνωστή ως Cum-Cum, όπου οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές με έδρα το εξωτερικό για να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων. Οι επενδυτές κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα και είτε δεν φορολογούνταν είτε οι φόροι επιστρέφονταν. Στη συνέχεια πωλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και το ποσό που εξοικονομήθηκε μοιραζόταν μεταξύ των μερών.

Οι εκπρόσωποι της BNP, της HSBC και της Natixis δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Εκπρόσωπος της SocGen επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα συμμετέχει στην έρευνα.

Τράπεζες στη Γαλλία αντιμετωπίζουν πρόστιμα άνω του 1 δισ. ευρώ μετά από μαζική εισαγγελική έφοδο

Οι έφοδοι προστίθενται στο περαιτέρω αρνητικό κλίμα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, όπου οι επενδυτές έχουν πληγεί από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse Group AG και την κατάσχεση της Silicon Valley Bank από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η SocGen υποχώρησε έως και 2,4% προτού περιορίσει τα κέρδη της και διαπραγματευόταν με πτώση 1% στις 13:03 στο Παρίσι. Η BNP ήταν 0,5% χαμηλότερα και η HSBC υποχώρησε περίπου 0,2% στο Λονδίνο.

Απάτες Cum-Cum

Στη γαλλική έρευνα, η οποία σύμφωνα με τον εισαγγελέα προετοιμάζεται εδώ και μήνες, συμμετέχουν 16 τοπικοί δικαστές, περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία. Η αποφυγή καταβολής φόρων επί των μερισμάτων στη Γερμανία αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο στη χώρα αυτή, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ένα παρόμοιο σύστημα, γνωστό ως Cum-Ex, επέτρεπε στους «σορτάκηδες» και στον πραγματικό κάτοχο των μετοχών να διεκδικήσουν μαζί φορολογικές πιστώσεις για ένα μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μία φορά.

Ένας έμπορος σε μια γερμανική δίκη για το Cum-Ex το 2019 δήλωσε στο δικαστήριο ότι το Cum-Ex ήταν πέντε έως έξι φορές πιο κερδοφόρο από την Cum-Cum. Ωστόσο, η Cum-Cum ήταν πολύ πιο διαδεδομένη, ιδίως στις διατραπεζικές συναλλαγές, καθώς οι νομικοί κίνδυνοι θεωρούνταν πολύ χαμηλότεροι.

Η Cum-Cum εφαρμόστηκε ευρέως επειδή θεωρήθηκε ότι δεν δημιουργούσε νομικά ζητήματα με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούσε η Cum-Ex. Αυτή η μακροχρόνια έρευνα έχει σαρώσει χιλιάδες πιθανούς υπόπτους σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και έχει δει σχεδόν όλες τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες να κάνουν έφοδο στη Γερμανία. Έχει δημιουργήσει αστικές και ποινικές υποθέσεις στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Πηγή: Bloomberg | Ertnews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)