to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:54 | 28.03.2023

Οικονομία

BlackRock: Το λάθος των αγορών- Αναμένουν μείωση επιτοκίων από την Fed

«Πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων μόνο εάν επικρατούσε μια πιο σοβαρή πιστωτική κρίση και προκαλούσε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση από ό,τι περιμέναμε».


Μπορεί η τραπεζική κρίση να συγκλονίζει τις αγορές και μπορεί οι traders να αναμένουν ότι θα ανακοπούν οι επιτοκιακές αυξήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), όμως η BlackRock δεν θα πόνταρε σε αυτό τα χρήματά της.

Η BlackRock προτιμάει τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, τίτλους που προσφέρουν δηλαδή προστασία από τις αυξανόμενες τιμές, θεωρώντας ότι οι αγορές κάνουν λάθος να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση.

Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς η Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα που πλήττουν τον τραπεζικό τομέα δεν θα σταματήσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, αναφέρουν οι αναλυτές του μεγαλύτερου διαχειριστή χρήματος στον κόσμο. «Δεν βλέπουμε μειώσεις επιτοκίων φέτος, αυτός είναι ο παλιός οδηγός όταν οι κεντρικές τράπεζες θα έσπευδαν να σώσουν την οικονομία καθώς χτυπούσε η ύφεση», δήλωσαν οι αναλυτές. «Βλέπουμε μια νέα, διαφοροποιημένη φάση για τον περιορισμό του πληθωρισμού».

Η κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse αυτόν τον μήνα επιβάλλουν μια διεθνή επανεξέταση των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής, καθώς προκαλούνται οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών διετών ομολόγων, που είναι μεταξύ των πιο ευαίσθητων τίτλων στις αλλαγές στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς μειώθηκαν οι ανησυχίες γύρω από τη μετάδοση της κρίσης του τραπεζικού τομέα.

Έτσι οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο, ενώ στοιχηματίζουν ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση κατά 75 μονάδες βάσης περίπου μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την BlackRock, πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού) δίνουν αξιοπιστία στην εκτίμησή της ότι η Fed μπορεί να «υποτιμά πόσο επίμονος πληθωρισμός αποδεικνύεται λόγω της στενής αγοράς εργασίας».  «Πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων μόνο εάν επικρατούσε μια πιο σοβαρή πιστωτική κρίση και προκαλούσε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση από ό,τι περιμέναμε», κατέληξαν οι αναλυτές της.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

tags: Blackrock

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)