to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 27.03.2023

Διεθνή

Αποζημιώσεις ενδέχεται να ζητήσει η Ρωσία για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream

Η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει για ανοικτή διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς αερίου που προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημα της Βαλτικής Θάλασσας, απειλώντας τον πληθυσμό σπάνιων θαλάσσιων ζώων όπως διαπίστωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων για την επίθεση στη διεθνή υποδομή


Να ζητήσει αποζημίωση ενδέχεται η Ρωσία για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 μετά από εκρήξεις σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να εγείρουμε αργότερα το θέμα αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έκρηξη τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιρισέφσκι επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο.

Ο Μπιρισέφσκι δεν διευκρίνισε από ποιον θα ζητήσει αποζημίωση η Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι το μέλλον των αγωγών δεν είναι ξεκάθαρο.  «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για το μέλλον των αγωγών Nord Stream. Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγωγοί μπορούν να επιδιορθωθούν», σημείωσε.

Το Κρεμλίνο έχει επισημάνει ότι οι μέτοχοι θα αποφασίσουν αν οι αγωγοί θα πρέπει να παροπλιστούν.

Πηγές που έχουν γνώση των σχεδίων δήλωσαν στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αγωγοί, τους οποίους κατασκεύασε η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, θα σφραγιστούν καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια να επισκευαστούν ή να επαναλειτουργήσουν.

Ο Nord Stream 1 , που κόστισε 7,4 δισεκ. ευρώ, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2011. Η κατασκευή του Nord Stream 2, που κόστισε περισσότερα από 10 δισεκ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Ο Μπρισέφσκι κατήγγειλε εξάλλου ότι οι δυτικές χώρες αντιτίθενται στο σχέδιο ψηφίσματος που έχει ετοιμάσει η Ρωσία, το οποίο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκρήξεις. «Παρά ταύτα σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια ολοκληρωμένη και ανοικτή διεθνή έρευνα με την υποχρεωτική συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων», τόνισε.

Οικολογικό πλήγμα στη Βαλτική

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RIA Novosti, το σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 αποτέλεσε απειλή για τον πληθυσμό σπάνιων θαλάσσιων ζώων, όπως διαπίστωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Οι τέσσερις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας είχαν ισχύ ίση με έκρηξη 500 κιλών ΤΝΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία των σεισμογράφων.

Τα σημεία των τριών εκρήξεων που έπληξαν τους SP-1 και SP-2 συγκεντρώνονται σε μια περιοχή βορειοανατολικά του δανέζικου νησιού Bornholm, κοντά στη λεγόμενη τάφρο Bornholm. Μια άλλη θέση ρήγματος για το NSP2 βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού. Μεταξύ αυτών των δύο σημείων βρίσκεται μια μεγάλη χωματερή χημικών πυρομαχικών, η οποία προέκυψε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και οι δύο αγωγοί, συμπεριλαμβανομένου του NSP2 που δεν ξεκίνησε ποτέ, είχαν γεμίσει με 300.000 μετρικούς τόνους μεθανίου και απελευθερώθηκαν στο νερό και στη συνέχεια στην ατμόσφαιρα. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ανησύχησε τους περιβαλλοντολόγους. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η εκπομπή του αερίου του θερμοκηπίου δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του κλίματος ή στο περιβάλλον.

Ωστόσο, οι ίδιες οι εκρήξεις προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημα της Βαλτικής Θάλασσας, τις συνέπειες του οποίου εκτίμησε ομάδα επιστημόνων από τη Δανία, την Πολωνία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Χανς Σάντερσον από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους.

Σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων από την έκρηξη, οι φώκιες θα μπορούσαν να έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή να έχουν σκοτωθεί από το ωστικό κύμα, σύμφωνα με επιστήμονες. Σε ακτίνα 12 χιλιομέτρων θα μπορούσαν να χάσουν εντελώς την ακοή τους και σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων θα μπορούσαν να κουφαθούν προσωρινά.

Η λεκάνη της Bornholm είναι παραδοσιακή περιοχή αναπαραγωγής του μπακαλιάρου της ανατολικής Βαλτικής (Gadus morhua), η οποία διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ακριβώς στο τέλος αυτής της περιόδου.

Η έκρηξη απελευθέρωσε 250.000 μετρικούς τόνους εξαιρετικά τοξικών ιζημάτων από τον πυθμένα της θάλασσας, μεταξύ των οποίων και κάποια συσσωρευμένα από την απόρριψη χημικών όπλων. Η τοξική ύλη παρέμεινε στο  στο νερό για περισσότερο από ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι βλαβερές ουσίες ήταν πιθανό να έχουν καταποθεί από ενήλικα ψάρια, νεαρά άτομα και αυγά ψαριών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βλάψει το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και να έχουν διαταράξει τους νευροδιαβιβαστές του γάδου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)