to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:46 | 27.03.2023

Διεθνή

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Η κυβέρνηση καθυστερεί τη «δικαστική μεταρρύθμιση» - «Μύλος» ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική γραμμή για το νομοσχέδιο ενώ παράλληλα ο ισραηλινός στρατός αυξάνει το επίπεδο συναγερμού της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπένετ λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει βρεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Μετά τις αφόρητες πιέσεις ο πρωθυπουργός της ακροδεξιάς συμμαχίας φάνηκε υπαναχωρεί και ακυρώνει την μεταρρύθμιση που προσπάθησε να περάσει ωστόσο αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιδράσεις


Η αμφισβήτηση της δικαστικής μεταρρύθμισης έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο κίνημα λαϊκής διαμαρτυρίας στην Ιστορία του Ισραήλ κατά της απειλής για τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μπροστά στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, εν μέσω φόβων ότι η χειρότερη εθνική κρίση του Ισραήλ εδώ και χρόνια θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αφού ο Νετανιάχου ανέβαλε προγραμματισμένες για νωρίτερα σήμερα ανακοινώσεις για την μεταρρύθμιση, έγινε γνωστό νωρίς σήμερα το απόγευμα ότι θα καθυστερήσει τις διαδικασίες κοινοβουλευτικής συζήτησης για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία θα προωθηθεί στην επόμενη σύνοδο της Κνεσέτ προκειμένου να «περάσει η μεταρρύθμιση μέσω διαλόγου». Το Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του την επόμενη εβδομάδα για την αργία του Πάσχα.

Δεν κατέστη σαφές κατά πόσο η καθυστέρηση του νομοσχεδίου για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές ή θα κατευνάσει μια κρίση που ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι κάνει «αυτή την περίοδο διαφορετική από όλες τις προηγούμενες».

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας και επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, δήλωσε ότι συμφωνεί στην αναβολή προώθησης του νομοσχεδίου με αντάλλαγμα τη δέσμευση να υποβληθεί αυτό στην επόμενη σύνοδο της Κνεσέτ.

Νωρίτερα σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για απειλή του Μπεν Γκβιρ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση - γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απώλεια της πλειοψηφίας του Νετανιάχου- σε περίπτωση απόσυρσης της δικαστικής μεταρρύθμισης.

«Δεν έχουμε βιώσει τέτοιες μέρες να συμπίπτουν εξωτερικές απειλές, ενώ μια καταιγίδα ξεσπά στο σπίτι», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι.

Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τον Μπένγιαμιν Νετανιάχου να συσκέπτονταν στο γραφείο του με στενούς συνεργάτες του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ διαδηλωτές βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στην έδρα του Κνεσέτ (Κοινοβούλιο). Μέλη του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού πίστευαν ότι η ανακοίνωση της απόσυρσης της μεταρρύθμισης πρέπει να γίνει άμεσα, δείγμα της πολιτικής κρίσης που έχει ήδη προκληθεί. Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέρρευσε αρχικά ότι σήμερα Δευτέρα 27/3 στις 10:30 το πρωί θα ανακοίνωνε την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, την είδηση πρώτο μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12. Λίγο αργότερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Στους δρόμους πολίτες και συνδικάτα - Ανακοινώσεις για γενική απεργία

Επειτα από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πολλών εβδομάδων κατά του κυβερνητικού σχεδίου δικαστικής μεταρρύθμισης, βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στην διαδήλωση μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε μέσω του Twitter από τους ισραηλινούς διαδηλωτές να αποφύγουν την βία.

Ωστόσο, αρκετοί δήμαρχοι και μέλη δημοτικών αρχών έχουν ανακοινώσει  απεργία πείνας από σήμερα μέχρι να αποσυρθεί η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ενώ κεντρικοί δρόμοι έχουν καταληφθεί εκ νέου από διαδηλωτές και τα συνδικάτα έχουν επίσης ανακοινώσει γενική απεργία. Αρκετά από τα πανεπιστήμια είχαν κλείσει από σήμερα. Απομένει να δούμε τι στάση θα κρατήσουν μετά τη νίκη που κατέγραψαν κατά το Νετανιάχου.

Η Κνεσέτ απέρριψε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.Το Ισραήλ απέκτησε την πιο δεξιά Κνεσέτ στην ιστορία του | Η Εφημερίδα των  Συντακτών

Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Η αποπομπή του Γιόαβ Γκάλαντ

Η αποπομπή του υπουργού Άμυνας έγινε την επομένη της ομιλίας του, κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει "πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ". Ο Γιόαβ Γκάλαντ ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι "οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου".

Image

Image

H τεταμένη κατάσταση στο Τελ Αβίβ της Κυριακής το βράδυ ανάγκασε τον γενικό διευθυντή του υπουργείου άμυνας να επιστρέψει επειγόντως από ταξίδι στίς ΗΠΑ ενώ παραιτήθηκε και ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στις ΗΠΑ.

Για την αντιπολίτευση, χθές βράδυ ο Νετανιάχου πέρασε την "κόκκινη γραμμή".

Η σημερινή κυβέρνηση Νετανιάχου, από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, επιδίωξε με τη μεταρρύθμιση που προωθεί να αυξηθεί η εξουσία του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος. Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και μπορεί να επιτρέψει να ακυρωθεί η πιθανή καταδίκη του κ. Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.

Γενική Απεργία στο Ισραήλ - Σταμάτησαν οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

Το Histadrut, το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ, κήρυξε άμεση «γενική απεργία», απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου που έχει διχάσει την χώρα και απειλεί να πυροδοτήσει νέα πολιτική κρίση.

Ακολούθησε η Ιατρική Ενωση του Ισραήλ κηρύσσοντας επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Από το πρωί, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν συμμετέχουν στην γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι πτήσεις.

Παράλληλα τα δύο μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ, της Χάιφας και του Ασντότ, ανακοίνωσαν την διακοπή της λειτουργίας τους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.

Νέες διαδηλώσεις

Από τις 13.00, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ, ενώ αντιδιαδήλωση οργανώνεται το βράδυ. Διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης πραγματοποιούνται ταυτοχρόνως στην Χάιφα και στο Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως» το νομοθετικό έργο επί του νομοσχεδίου για την δικαστική μεταρρύθμιση, έπειτα από μία νύκτα συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις στο Τελ Αβίβ.

Χθες το βράδυ, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ μετά την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από τον Νετανιάχου επειδή ζήτησε την απόσυρση της μεταρρύθμισης εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Και στο βάθος, νέα πολιτική κρίση;

«Καλώ τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απομάκρυνση του Γιοάβ Γκαλάντ. Το Κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί αυτήν την στιγμή, απέναντι στις απειλές που προέρχονται από όλα τα μέτωπα, να επιτρέψει αλλαγή του υπουργού Αμυνας», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γιούλι Εντελστάιν, κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου.

«Δεδομένης της κατάστασης, είναι προφανές ότι δεν είναι η στιγμή για αλλαγή υπουργού Αμυνας», δήλωσε ο Γιούλι Εντελστάιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Κνεσέτ.

Την ώρα που τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε απειλή του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση - γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απώλεια της πλειοψηφίας του Νετανιάχου- σε περίπτωση απόσυρσης της δικαστικής μεταρρύθμισης, ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ, άλλο κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, κάλεσε μέσω του Twitter τους συναδέλφους του «να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για μία παύση στην νομοθετική μεταρρύθμιση».

Σε μία ένδειξη ότι η διαδικασία συνεχίζεται στην Κνεσέτ, η κοινοβουλευτική επιτροπή νόμων ψήφισε σήμερα το πρωί υπέρ κεντρικής ρύθμισης του νομοσχεδίου που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των επικρίσεων: τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μεταβάλλουν την διαδικασία διορισμού των δικαστών.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της αποπομπής του υπουργού Άμυνας

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής 27/3 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση να σταματήσει ένα ιδιαίτερα αμφισβητούμενο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Image

Image

Το τηλεοπτικό υλικό του Reuters έδειξε μεγάλα πλήθη να μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ καθώς και μια ομάδα διαδηλωτών να ανάβει φωτιά στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

 Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας - Είχε διαφωνήσει με τη  δικαστική μεταρρύθμιση

Ο Γκάλαντ έγινε το Σάββατο 25/3, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια. "Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα", δήλωσε ο Γκάλαντ στην τηλεοπτική του ομιλία.

Η απάντηση δόθηκε απόψε, με τον πρωθυπουργό να τον παύει από τα καθήκοντά του. Λίγο μετά την αποπομπή του, ο Γκάλαντ, 64 ετών, έγραψε στο Twitter: "Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου".

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ ζητεί να σταματήσει «αμέσως» η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα Δευτέρα 27/3 την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί, μια ημέρα μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επειδή εναντιώθηκε σε αυτή, που πυροδότησε νέες μαζικές κινητοποιήσεις, κυρίως στο Τελ Αβίβ.

«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

Οι ΗΠΑ, «βαθιά ανήσυχες», καλούν σε «συμβιβασμό»

Η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε χθες Κυριακή πως είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου ο υπουργός Άμυνας αποπέμφθηκε διότι ζήτησε να υπάρξει παύση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, καλώντας ξανά τα μέρη να επιδιώξουν «συμβιβασμό».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (...) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η κυρία Γουότσον, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)