to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 25.03.2023

Κοινωνία

Υπόθεση Κολωνού: Ένα παιδί μόνο του μετράει τις πληγές του

Η υπόθεση της 12χρονης αναδεικνύει δυστυχώς εμφατικά και μια άλλη θλιβερή πτυχή: την αδυναμία του κοινωνικού κράτους να υποστηρίξει κατ’ ουσία την οικογένεια μιας ανήλικης επιζώσας βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και κατ’ επέκταση κάθε ευάλωτη οικογένεια.


Το ρεπορτάζ της Βαρβάρας Μανταίου στην Αυγή:

Oκτώ μήνες έχουν περάσει από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ο εφιάλτης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Μια φρικτή υπόθεση βιασμού και μαστροπείας ενός παιδιού μέσα στις γειτονιές της Αθήνας. Η τύχη του κοριτσιού και της οικογένειάς του έπαψε να απασχολεί την επικαιρότητα από τη στιγμή που σταμάτησαν οι διαρροές συνομιλιών και καταθέσεων να τροφοδοτούν την «κλειδαρότρυπα». Με τη μητέρα να βρίσκεται στη φυλακή, η οικογένεια, κατακερματισμένη, εξακολουθεί να παλεύει όχι μόνο με το τραύμα που προκάλεσαν οι εγκληματικές πράξεις του Μίχου και των πελατών του, αλλά και για την ίδια την επιβίωσή της. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ακόμα μία αντίστοιχη περίπτωση ήρθε στο φως και προκαλεί αποτροπιασμό. Αυτή τη φορά, στη Νέα Σμύρνη Αττικής, θύμα ήταν μία ανήλικη 14 ετών.

Η υπόθεση της 12χρονης αναδεικνύει δυστυχώς εμφατικά και μια άλλη θλιβερή πτυχή: την αδυναμία του κοινωνικού κράτους να υποστηρίξει κατ’ ουσία την οικογένεια μιας ανήλικης επιζώσας βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και κατ’ επέκταση κάθε ευάλωτη οικογένεια. Ακραία φτώχεια, ανεργία, απλήρωτοι λογαριασμοί, θέμα κατοικίας είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην οικογένεια και στα οποία το κράτος, «για τα μάτια», περιορίζεται σε λύσεις-ασπιρίνη. Το συγγενικό πρόσωπο που έχει αναλάβει τη 12χρονη και ένα από τα ανήλικα αδέλφια της είναι άνεργο και πρόσφατα εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ σε δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση είναι και η γιαγιά, η οποία με μια πενιχρή σύνταξη έχει αναλάβει την ανατροφή τεσσάρων παιδιών της οικογένειας. «Η οικογένεια αφέθηκε στην τύχη της από το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος. Το μόνο που δίνει είναι μερικές φακές, φασόλια και μακαρόνια» τόνισε σε εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη ο ψυχίατρος Θοδωρής Μεγαλοοικονόμου, που από τον πρώτο καιρό στάθηκε αλληλέγγυος στο πλευρό της μικρής και της οικογένειας.

Την εγκατάλειψη της οικογένειας του παιδιού από την Πολιτεία επιβεβαίωσε πριν από δύο μήνες η ίδια η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου από το βήμα της Βουλής. Ενημέρωση για τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδομάτων, κοινωνικό παντοπωλείο, δωρεάν εξασφάλιση εξωσχολικών δραστηριοτήτων, καθώς και η ένταξη του ατόμου που φροντίζει τη 12χρονη σε πρόγραμμα κατάρτισης συνθέτουν το πλαίσιο υποστήριξης που παρουσίασε η Δ. Μιχαηλίδου και που πολύ απέχει από την εξασφάλιση συνθηκών καλής διαβίωσης για το παιδί.

Χωρίς στήριξη

Παρά τον σοβαρό ψυχικό τραυματισμό της 12χρονης, που πλέον έχει οδηγήσει στην εμφάνιση και ψυχοσωματικών προβλημάτων, με το τραύμα να επανέρχεται ξανά και ξανά μέσα από αλλεπάλληλες καταθέσεις, στο κορίτσι παρέχεται επίσκεψη σε παιδοψυχίατρο μόνο μία φορά την εβδομάδα, σε νοσοκομείο το οποίο απέχει 50 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας της, με τα έξοδα της μετακίνησης να επιβαρύνουν αποκλειστικά το συγγενικό πρόσωπο που τη φροντίζει. Όσο για τα αδέλφια της, δεν υπάρχει η ελάχιστη μέριμνα για συστηματική δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη. Έπειτα από μήνες απουσίας από το σχολείο και μετά τις συνεχόμενες εκκλήσεις της υπεράσπισης του κοριτσιού για κατ’ οίκον διδασκαλία, αυτή ξεκίνησε να παρέχεται στο παιδί μόλις πρόσφατα. Τα υπόλοιπα παιδιά, παρά τα όσα βιώνουν και το γεγονός ότι κι εκείνα έχουν χάσει αρκετά μαθήματα, πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ τα δύο μικρότερα αδέλφια πέρασαν από αξιολόγηση για να λάβουν παράλληλη στήριξη... από του χρόνου.

Επανατραυματισμός και στοχοποίηση

Κι ενώ στα θύματα κακοποίησης πρέπει να απλώνεται πέπλο προστασίας ώστε να μην ρίχνονται βορά στη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, να μην επανατραυματίζονται και επαναθυματοποιούνται, η αρμόδια για την παιδική προστασία Δ. Μιχαηλίδου από τη Βουλή αποκάλυψε τον τόπο διαμονής τής 12χρονης. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του κοριτσιού Ασπασία Ταραχοπούλου, η οικογένεια της μικρής έχει δεχθεί επιθέσεις εκφοβισμού, με πιο πρόσφατο το περιστατικό όπου άγνωστοι έσπασαν με πέτρες το τζάμι του δωματίου στο οποίο μένουν η 12χρονη με τον μικρότερο αδελφό της. «Τα παιδιά πανικοβλήθηκαν. Η καταγγελία του γεγονότος στην αστυνομία αντιμετωπίστηκε με αδιανόητη αδιαφορία» κατήγγειλε η Επιτροπή Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι η πολιτική ευθύνη για τα γεγονότα τρομοκράτησης του παιδιού ανήκει εξ ολοκλήρου στην υφυπουργό.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, την ώρα που η 12χρονη επέστρεφε με το αδελφάκι της στο σπίτι μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης συνοδεία αστυνομικών με πολιτικά, οπλισμένοι αστυνομικοί με φακούς και κουκούλες σταμάτησαν το αυτοκίνητο και φώναζαν στα παιδιά να κατέβουν. Πριν από λίγο καιρό άτομο με κουκούλα και φακό προσέγγισε νύχτα το σπίτι της 12χρονης, ενώ άλλη μέρα άγνωστος εθεάθη να φωτογραφίζει μέσα από το αυτοκίνητό του το κορίτσι με το αδελφάκι του την ώρα που έπαιζαν σε εξωτερικό χώρο.

Στο ίδιο έργο θεατές, την Τετάρτη είδαμε τη Δ. Μιχαηλίδου να δείχνει με δηλώσεις της τη δομή στην οποία βρίσκεται και η 14χρονη από τη Νέα Σμύρνη, η οποία βίωσε την απόλυτη φρίκη στα χέρια κυκλώματος μαστροπείας.

Στο πλευρό της οικογένειας η αλληλεγγύη

Μπορεί η Δ. Μιχαηλίδου να διαμηνύει ότι «η πρόνοια είναι ζήτημα της Πολιτείας, όχι αλληλέγγυων ομάδων», αλλά στην περίπτωση της 12χρονης η αλληλεγγύη εξασφαλίζει δωρεάν ή μικρού κόστους θεραπείες για τα παιδιά της οικογένειας, οικονομική βοήθεια, εξόφληση λογαριασμών και πολλά άλλα για τα οποία θα έπρεπε να μεριμνά η Πολιτεία, με σχέδιο στήριξης που να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες της οικογένειας και όχι με μπαλώματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)