to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 25.03.2023

Πολιτική

Δημήτρης Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα σε συνολική οπισθοδρόμηση

«Το βασικό όπλο των πολιτών, είναι η ψήφος τους στις προσεχείς εκλογές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μας οδηγεί σε συνολική οπισθοδρόμηση και μας απομακρύνει από τα πρότυπα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Για διαφάνεια, λογοδοσία και έντιμη και αποτελεσματική διαχείριση, χρειαζόμαστε άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό» τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Αυγή


Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί στο ένθετο του κυριακάτικου φύλλου της, η εφημερίδα «Αυγή», που κυκλοφορεί σήμερα, 25 Μαρτίου 2023.


Η συνέντευξη αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση σημαντικών θεμάτων που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, όπως η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, που «επαναφέρει αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μας, καθώς έχει διατεθεί «ένας πακτωλός κοινοτικής χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων», τις μελλοντικές κινήσεις των επιτροπών LIBE και PEGA του Ευρωκοινοβουλίου μετά και την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τις συναντήσει, το σκάνδαλο του Qatargate, τις μαζικές παρεκκλίσεις από τις ευρωπαϊκές διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές της απλής αναλογικής.

«Η ολοένα και εντεινόμενη τεχνητή πόλωση και τοξικότητα στον δρόμο προς τις εκλογές δεν συμφέρει ούτε τη χώρα ούτε τη δημοκρατία», υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, «και σίγουρα δεν το επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το βασικό όπλο των πολιτών, είναι η ψήφος τους στις προσεχείς εκλογές. Για διαφάνεια, λογοδοσία και έντιμη και αποτελεσματική διαχείριση, χρειαζόμαστε άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, το Ευρωκοινοβούλιο κι η Κομισιόν έχουν σκοπό να διερευνήσουν την διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που δόθηκαν στην χώρα μας για την αναβάθμιση των υποδομών του σιδηροδρόμου;

Το έγκλημα στα Τέμπη αποδεικνύει ότι το αφήγημα που θέλει τον Μητσοτάκη ικανό διαχειριστή και εκσυγχρονιστή, ήταν απλά μια επικοινωνιακή φούσκα. Και αυτό καταγράφεται και στις Βρυξέλλες. Η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη επαναφέρει αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μας, καθώς ένας πακτωλός κοινοτικής χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, δεν έχει φέρει το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Ας μην περιμένουμε όμως πολλά από την Κομισιόν, καθώς η κα Φον Ντερ Λάιεν στηρίζει για πολιτικούς λόγους τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η ευθύνη για αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης, είναι κυρίως ελληνική υπόθεση. Και για να καταλογιστούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, καθώς ολοφάνερα η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκάλυψη. Το βασικό όπλο των πολιτών, είναι η ψήφος τους στις προσεχείς εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ε/Β του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε αναδείξει και την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και με σειρά ερωτήσεων, ζητούμε απαντήσεις και ενέργειες από την Κομισιόν. Παράλληλα, απαιτούμε να δοθεί στη δημοσιότητα η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της Κομισιόν, με την οποία δόθηκε τον Μάρτη του 2022, μια ακόμη παράταση στο γεφύρι της Άρτας που ονομάζεται τηλεδιοίκηση στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Έχετε ασχοληθεί αρκετά με τις μαζικές παρεκκλίσεις από τις ευρωπαϊκές διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ποιες αναμένεται να είναι οι συνέπειες για αυτήν την συνεχιζόμενη παραβίαση των Ευρωπαϊκών κανόνων;

Χρειάστηκαν τρεις επανειλημμένες ερωτήσεις μου, για να απαντήσει η Κομισιόν ότι κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας στις 26.1.2023, λόγω μη συμμόρφωσης της εθνικής μας νομοθεσίας με τους ενωσιακούς κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες. Επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, το 42% των δημοσίων συμβάσεων ανατέθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών με μόλις έναν υποψήφιο!

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται «κατεπείγουσα ανάγκη» και να διενεργεί συντετμημένες διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς να συντρέχουν οι εξαιρετικές προϋποθέσεις που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο αρμόδιος Επίτροπος Μπρετόν στην σχετική απάντηση που μου έδωσε, αποκαλύπτει πως δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή σχετικά μέτρα συμμόρφωσης της Ελλάδας, που ζητούσε από τις ελληνικές αρχές έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
Για να εξασφαλίσουμε διαφάνεια, λογοδοσία και έντιμη και αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , ύψους 31 δις ευρώ, χρειαζόμαστε άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό.

Τι σκοπεύει να κάνει το Ευρωκοινοβούλιο μετά την επίσκεψη των επιτροπών LIBE και PEGA στην Ελλάδα και την άρνηση της κυβέρνησης να τις συναντήσει;

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η εικόνα του δήθεν φιλελεύθερου Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει με πάταγο. Στην τελευταία Ολομέλεια του ΕΚ, ακόμη και ευρωβουλευτές του ΕΛΚ επέκριναν το Συμβούλιο και την Κομισιόν, που κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή διακομματική πλειοψηφία, η οποία επιμένει στην ανάγκη διαλεύκανσης αυτού του σκανδάλου, καθώς είναι μείζον θέμα δημοκρατίας.

Το σχέδιο πορίσματος της PEGA που έχει ετοιμάσει η κα Σόφι Ιντ Βελτ, αναμένεται να εγκριθεί και από την PEGA στα τέλη Απριλίου, και από την Ολομέλεια του ΕΚ μέχρι τον Ιούνιο. Το ΕΚ, σέβεται το ρόλο του ως υπερασπιστή του κράτους δικαίου. Αυτοί που έχουν περάσει θεαματικά κάτω από το πήχη για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, είναι η Κομισιόν, με πρωταρχική ευθύνη της κας Φον Ντερ Λάιεν, και το Συμβούλιο.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις με το Qatargate και την δικαστική του διερεύνηση; Είστε ικανοποιημένος με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής ηγεσίας σε σχέση με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς;

Στο Qatargate βλέπουμε προς το παρόν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Οι Βελγικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είμαι όμως το ίδιο ικανοποιημένος από τη στάση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας. Στο ΕΚ, που πλήγηκε πολύ από αυτό το σκάνδαλο, όπως και η πατρίδα μας η Ελλάδα, έχουν ληφθεί κάποια πρώτα αλλά ανεπαρκή μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Τα πράγματα είναι χειρότερα σε ό,τι αφορά την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Προσπαθούν να παραστήσουν ότι αυτό το σκάνδαλο δεν τους αφορά. Όσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αρνούνται να δουν κατάματα και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της αδιαφάνειας και των λόμπι της διαφθοράς, αυτοί που επωφελούνται δεν είναι η Αριστερά και οι δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά η λαϊκίστικη, αντιευρωπαϊκή, άκρα δεξιά.

Ποια είναι η άποψή σας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν σύντομα στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε συνολική οπισθοδρόμηση τόσο την κοινωνία όσο και τη χώρα. Μας απομακρύνει από τα πρότυπα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών της απλής αναλογικής που θα είναι ντέρμπι, η νίκη και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με βάση κοινό πρόγραμμα, είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός.

Η ολοένα και εντεινόμενη τεχνητή πόλωση και τοξικότητα στον δρόμο προς τις εκλογές δεν συμφέρει ούτε τη χώρα ούτε τη δημοκρατία, και σίγουρα δεν την επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών χωρίς να εφησυχάζουμε. Επιλέγουμε το δημοκρατικό ευρωπαϊκό μοντέλο μιας κυβέρνησης συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα, όπως έχουν 21 στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα πηγαίνουν καλύτερα από εμάς. Για την Ελλάδα, το σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων είναι η μεγαλύτερη μάστιγα. Το σύστημα “πάρτα όλα” για το πρώτο κόμμα, οδηγεί στην έλλειψη ελέγχων, στον περιορισμό της διαφάνειας, στην αύξηση της διαφθοράς και στα σκάνδαλα. Αυτό άλλωστε είναι και το πολιτικό σύστημα που οδήγησε, με κύρια ευθύνη της ΝΔ, την Ελλάδα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)