to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 25.03.2023

Πολιτική

Οι βουλευτ(ρι)ές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την 25η Μαρτίου

Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέλνουν τα μηνύματά τους για την επέτειο της 25ης Μαρτίου


Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες στέλνουν τα μηνύματά τους για την 25η Μαρτίου, επέτειο της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, που γιορτάζεται φέτος στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τόσοι συμπολίτες μας, ως επί το πλείστον νέοι και νέες. 

Ημέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που ελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τον οθωμανικό ζυγό και έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία του νέου ελληνικου κράτους, αλλά και ημέρα περισυλλογής και αναστοχασμού για την ιστορία μας, και έμπνευσης για τους αγώνες που οφείλουμε να δώσουμε με στόχο ένα καλύτερο αύριο, μια «σύγχρονη, ελεύθερη Ελλάδα της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, που μας αξίζει» όπως ανέφερε και στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθούν με αλφαβητική σειρά τα μηνύματα των βουλευτών και των βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Άννα Βαγενά: Είναι μάθημα η αντίσταση και η νίκη των λαών απέναντι σε έναν ζυγό που μοιάζει ανίκητος

«Αυτό που έγινε το 1821 δεν ήταν μια απλή εθνική επανάσταση, ήταν ένα ξέσπασμα των Ελλήνων, των καταπιεσμένων από τον τουρκικό ζυγό τετρακοσίων ετών, ένας ξεσηκωμός απέναντι σε μια αυτοκρατορία.

Είχαν άλλωστε προηγηθεί και οι προσπάθειες του Ρήγα Φεραίου, που για εμάς τους Θεσσαλούς έχουν ιδιαίτερη σημασία, με τους αγώνες του και τη θυσία του για την απελευθέρωση όλων των Βαλκανικών λαών και για τη βαλκανική κοινοπολιτεία που είχε οραματιστεί.

Η αντίσταση και η νίκη των λαών απέναντι σε έναν ζυγό που μοιάζει ανίκητος, είναι  ένα μάθημα, ότι η επανάσταση, όσο κι αν αυτό φαίνεται ακατόρθωτο με την κοινή λογική, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη λογική της ψυχής και του οράματος».

Σωκράτης Βαρδάκης: Ιερό χρέος να διατηρούμε στη μνήμη μας τους αγώνες του λαού μας

Τιμώντας την εθνική επέτειο, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, παρευρέθηκε στην δοξολογία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας στην Τύλισο και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων.

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Βαρδάκης, παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας και την Τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στον Κρουσώνα, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των ηρώων του 1821.

Τέλος, μετέβη στο Γάζι, όπου παρακολούθησε την μαθητική την παρέλαση στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

«Τιμούμε σήμερα, την αυτοθυσία των προγόνων μας, για την ελευθερία της πατρίδας μας. Έχουμε παρακαταθήκη τους αγώνες τους, που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση του Νεώτερου κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους, αλλά και στα πρώτα Συντάγματα της Επανάστασης, στα οποία διακρίνουμε τον ριζοσπαστισμό των Ελλήνων της εποχής.

Η σημερινή θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση μας, με τους αγώνες του έθνους μας για την Ελευθερία.

Ιερό μας χρέος είναι να διατηρούμε στη μνήμη μας τους αγώνες του λαού μας», δήλωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή τη σημερινή διπλή εορτή.

Νίκος Ηγουμενίδης: «Οφείλουμε να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη για την πατρίδα μας»

Στις εορταστικές εκδηλώσεις σε Ηράκλειο και Αλικαρνασσό έδωσε το παρών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Νίκος Ηγουμενίδης παρακολούθησε την επίσημη Δοξολογία, κατέθεσε στεφάνι, ενώ μετά το πέρας της παρέλασης τόνισε:

«Η σημερινή μέρα είναι μέρα εθνικής αναγέννησης και ανάτασης για την πατρίδα μας. Μια μέρα που μας δίνει δύναμη και μας υπενθυμίζει πως οφείλουμε να υψώσουμε πιο ψηλά τον πήχη για όσα πραγματικά αξίζουν για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι όμως και μια μέρα περισυλλογής για την τραγωδία στα Τέμπη την οποία δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Οφείλουμε να βάλουμε μπροστά την ουσία, αντί της επικοινωνίας, να πάμε πιο βαθιά την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας για όσα δίνουν νόημα και αξία στις ζωές μας. Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες!»

Χαρά Καφαντάρη: Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την εσαεί ελεύθερη Ελλάδα μας

«Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την εσαεί ελεύθερη Ελλάδα μας. Τη νίκη στους αγώνες ενός σκλαβωμένου Λαού, που με όπλο το πάθος για την Ελευθερία του, έδωσε τον μοναδικό, τον τίμιο αγώνα για ένα ακέραιο ελληνικό έθνος.

«Για να γενεί επιτέλους ο λαός, νοικοκύρης εις τον τόπον του».

Με το αίμα των αγωνιστών του 1821, η χώρα έχει έκτοτε αυτόνομη παρουσία στις διεθνείς της σχέσεις και αναγνωρίζεται ως αυτοτελής και ανεξάρτητη από τα υπόλοιπα κράτη του χάρτη.

Στο διάβα των χρόνων, πολλοί ξένοι κατακτητές προσπάθησαν να πάρουν πίσω τούτη μας την ανεξαρτησία. Δεν τα κατάφεραν. Η Ιστορία και οι αγώνες μας μας δικαίωσαν.

Σήμερα, συγκλονισμένοι από το εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, θρηνούμε τις χαμένες αθώες ψυχές και υποσχόμαστε στη μνήμη τους να αγωνιστούμε μέχρι τέλους, με στόχο να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ασφαλέστερη Ελλάδα.

Ας είναι ο σημερινός Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ακόμα ένα σύγχρονο, χαρμόσυνο μήνυμα ανάτασης και λύτρωσης στις ψυχές όλων μας. ​
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!​»

Χάρης Μαμουλάκης: Προετοιμαζόμαστε για το αύριο με πίστη στις δυνάμεις μας και οδηγό την κοινωνική δικαιοσύνη

Η 25η Μαρτίου είναι για την Ελλάδα ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και περισυλλογής. Τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία του Έθνους. Για Ανεξαρτησία, Ισότητα, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Που κατάφεραν το αδιανόητο, πιστοί στα εθνικά ιδεώδη και τις ιδέες του Διαφωτισμού. Και προετοιμαζόμαστε για το αύριο. Με πίστη στις δυνάμεις μας και οδηγό την κοινωνική δικαιοσύνη, προχωράμε μπροστά. Χρόνια πολλά!

Γιώργος Παπαηλιού: Επανασύνδεση με το νήμα της Ιστορίας και αναστοχασμός για τη θέση και την προοπτική της πατρίδας μας

«Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ταυτόχρονα, η αφετηρία για την αποσύνθεση και τη σταδιακή διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το ορόσημο για την Εθνική Παλιγγενεσία και τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους.

Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή, όμως ταυτόχρονα και ο «μεγάλος ασθενής». Τη διέσωζε η αμοιβαία εξισορρόπηση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής που συγκροτούσαν την «Ιερά Συμμαχία», διασφαλίζοντας το αντιδραστικό status quo.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Τουρκία ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας και ευρύτερα του Ελληνισμού, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών.

Ταυτόχρονα η Τουρκία ασκεί επιθετική πολιτική και έναντι  άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον.

Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει το γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και οικονομικό έλεγχο ευρύτερων περιοχών, ώστε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, καθιστάμενη κυρίαρχη περιφερειακή (υπερ) δύναμη.

Η κατά καιρούς αλλαγή ρητορικής και τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, δεν αλλάζουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της.  

Από πλευράς μας απαιτείται η άσκηση ενεργού πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που προϋποθέτει τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής σε συμπόρευση με την Κύπρο, με ενεργό παρουσία στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τη συμπερίληψη όλων των γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και οικονομικών παραμέτρων, με τρόπο που σε αυτές να  ενσωματώνονται οι ελληνικές θέσεις και τα εθνικά συμφέροντα.

Στο εσωτερικό, είναι αναγκαία η ενίσχυση της εθνικής ενότητας και  η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, που βέβαια προϋποθέτει άλλη πολιτική από τη νεοφιλελεύθερη της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εντείνει τις ανισότητες. 

Εν κατακλείδι, ο εορτασμός της εθνικής επετείου αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας και αναστοχασμού για τη θέση και την προοπτική της πατρίδας μας».

Γιώτα Πούλου: Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής, ημέρα έμπνευσης

«Το 1821 το σύνθημα "Ελευθερία ή Θάνατος" έδωσε ορμή και δύναμη στο μικρό λαό της Ελλάδας να υψώσει το ανάστημά του και να πολεμήσει για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Από τότε το μήνυμα αυτό είναι οδηγός μας σε κάθε άνιση μάχη και μας εμπνέει να αγωνιζόμαστε με ομοψυχία, πάθος και αυτοθυσία για να περιφρουρούμε την ανεξαρτησία μας και την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Η 25η Μαρτίου ως επέτειος της Εθνικής μας Παλλιγγενεσίας είναι ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής στους αγώνες των προγόνων μας και ημέρα έμπνευσης από τις σπουδαίες στιγμές της Ιστορίας μας!

Γιάννης Σαρακιώτης: Σε κάθε δύσκολη ιστορική συγκυρία, ο λαός μας έβρισκε πάντοτε τη δύναμη και το θάρρος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να αναζητήσει την ελπίδα

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρακιώτης:

«Ο φετινός διπλός εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πραγματοποιείται σε κλίμα οδύνης και βαθιάς θλίψης, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Σε κάθε δύσκολη ιστορική συγκυρία, ο λαός μας έβρισκε πάντοτε τη δύναμη και το θάρρος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να αναζητήσει την ελπίδα.

Η ενότητα και η εθνική ομοψυχία αποτελούν τη διαχρονική παρακαταθήκη των Αγωνιστών του 1821, καθώς χτίστηκαν μέσα από θυσίες και ποταμούς αίματος. Μέσα από αγώνες για την Ελευθερία, για το τέλος 400 χρόνων σκλαβιάς, για την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων στο διεθνές γίγνεσθαι, για την ανεξαρτησία, την πρόοδο και τη Δημοκρατία. Ο φετινός εορτασμός καθιστά τους συγκεκριμένους συμβολισμούς περισσότερο επίκαιρους και διδακτικούς από ποτέ και μας ωθεί να βρούμε δυνάμεις ώστε να γυρίσουμε σελίδα με βαθιά πεποίθηση ότι μια νέα προοπτική είναι εφικτή για τον τόπο μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!»​

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Υποκλινόμαστε στην Ιερή Μνήμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων που ανέστησαν το έθνος μας

Σήμερα υποκλινόμαστε στην Ιερή Μνήμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων που ανέστησαν το έθνος μας.

Στη Γενιά του ΄21, στους πρωτομάρτυρες της Ελευθερίας αδελφούς Εμμανουήλ που μαρτύρησαν δίπλα στον Ρήγα, στους Κλέφτες και τους Αρματολούς, στους Φιλικούς, στους λόγιους και στους κληρικούς που κράτησαν αναμμένη τη Φλόγα.

Υποκλινόμαστε στο Ζάλογγο, στο Κούγκι, στο Μεσολόγγι.

Σήμερα γιορτάζουμε τα 202 χρόνια της Ελευθερίας «με λογισμό και μ΄όνειρο».

Με το βλέμμα στραμμένο στον Οικουμενικό Ελληνισμό αλλά και στην Κύπρο που ακόμα αιμορραγεί.

Με το βλέμμα στραμμένο στον ίδιο τον τόπο μας που αντιμετωπίζει πολλαπλές εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Η φετινή επέτειος σκιάζεται από τον άδικο χαμό των νέων παιδιών στα Τέμπη.

Μερόπη Τζούφη: Τιμούμε τον ξεσηκωμό του λαού μας για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη

Διακόσια δύο χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τιμούμε τον ξεσηκωμό του λαού μας για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

Τιμούμε την Εθνική Επέτειο υπό το βάρος μιας εθνικής τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε πολλά νέα παιδιά. Παιδιά που βγαίνουν στους δρόμους οργισμένα και διεκδικούν «να μετρούν οι ζωές τους», να υπάρξει αποκάλυψη της αλήθειας και ελπίδα. Ελπίδα για μια χώρα με δημοκρατική και συμμετοχική Παιδεία, για μια Ελλάδα με περισσότερο φως, περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού.

Το μήνυμα της ημέρας προς τη νέα γενιά συμπυκνώνεται στο πρόταγμα του μεγάλου εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά: «αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα: μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Δημήτρης Χαρίτου: Τιμούμε την εθνική επέτειο με το βλέμμα στραμμένο στις αγωνίες και τις ανάγκες της νέας γενιάς

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε στεφάνι για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή, παρακολούθησε την παρέλαση και στο μήνυμά του τόνισε:

Τιμούμε σήμερα την εθνική μας επέτειο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στις αγωνίες και τις ανάγκες της νέας γενιάς. Χρέος μας είναι να αλλάξουμε όλα όσα πληγώνουν, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της προκοπής. Θα είναι η καλύτερη τιμή για όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και η χώρα μας κυρίαρχη. Αυτή είναι και η δέσμευση της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης που σήμερα έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Χρόνια Πολλά!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)