to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 24.03.2023

Οικονομία

Τμ. Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Η μπάλα στην εξέδρα» από το ΥΠΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ

«Aντί για το αναγκαίο εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, το ΥΠΑΑΤ εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια»


Στη ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζεται συγκεκριμένα:

Βαδίζοντας ολοταχώς προς τα τέλη του Μάρτη, 3 σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της νέας ΚΑΠ 2023-2027 και δεν «έχει  βγει ακόμα καπνός» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την υλοποίησή της στη χώρας μας. Αντ’ αυτού, το ΥπΑΑΤ εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια για επιμέρους δράσεις και παρεμβάσεις του «περιβόητου» Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που επί της ουσίας αναπαράγουν όσα περιλαμβάνονται σε αυτό, χωρίς όμως να «διαφωτίζουν» περισσότερο τον αγροτικό μας κόσμο, αναφορικά με τους διαφορετικούς όρους και τις απαιτητικές προϋποθέσεις που εισάγει η νέα ΚΑΠ, στην πιο κρίσιμο συγκυρία για τους αγρότες μας και κυρίως χωρίς να τους προϊδεάζει για το πώς και τι «έχουν λαμβάνειν» σε ατομικό επίπεδο, με βάση το τι καλλιεργούν ή εκτρέφουν.

Είναι προφανές ότι η διοικητική, οργανωτική και θεσμική ανεπάρκεια και αποτυχία του Επιτελικού Κράτους των Αρίστων και στον αγροτικό τομέα, «κρύβεται», ως συνήθως, πίσω από τη γνωστή συνταγή της επικοινωνιακής «πλημμυρίδας» γραπτών κειμένων ή προφορικών διαβεβαιώσεων, με την οποία προσπαθεί είτε να κερδίσει χρόνο είτε να «ζυγίσει» τις αντιδράσεις για ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, που όπως έγκαιρα είχε αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν προέκυψε μέσα από μια ολοκληρωμένη, δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία, πραγματικής διαβούλευσης με όλους τους θεσμικούς φορείς του χώρου και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις ουσιαστικές προτεραιότητες του πρωτογενή τομέα. Και όλα αυτά, όταν το ίδιο Επιτελικό Κράτος αποδιοργανώνει και αποστελεχώνει, συνειδητά και συστημικά, τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα πρέπει να υλοποιήσουν, σε αυτές τις «αντίξοες» συνθήκες και με αυτά τα «δύσκολα» δεδομένα, τη νέα ΚΑΠ.

Δέκα μέρες πριν την έναρξη του ΟΣΔΕ του 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δεν έχει εκδοθεί ούτε μια εφαρμοστική διάταξη για τα «οικολογικά σχήματα» και τις προϋποθέσεις που βάζει η νέα ΚΑΠ . Μια ΚΑΠ που ξεκίνησε η εφαρμογή της από 1-1-2023 και ήδη δεχονται τις επιπτώσεις της ανικανότητας του ΥΠΑΑΤ, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που καλλιεργούν χειμερινά σιτηρά.

Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να τις δέχονται και όλοι οι υπόλοιποι αγρότες. Με τη μόνη διαφορά, ότι θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές από τον αγροτικό κόσμο της χώρας, από τον Οκτώβριο του 2023 και μετά, όταν θα βλέπουν δραματικά μειωμένα τα ποσά των επιδοτήσεων που θα παίρνουν.

Και φυσικά η λύση σε αυτό τον «τραγέλαφο» δεν είναι οι «αναζητήσεις» υπηρεσιών εφαρμογής του Σχεδίου, η «επιδημία» των απευθείας αναθέσεων, οι «σημαδεμένες» διαγωνιστικές διαδικασίες και οι συνεχείς υπηρεσιακές «μεταβολές».

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια αδιέξοδη και προβληματική αγροτική πολιτική, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης και συνέπειας έναντι του χειμαζόμενου αγροτικού κόσμου, μια πολιτική χωρίς αύριο, που όμως πολύ σύντομα θα ανατραπεί και με την ψήφο των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι με τη κυβέρνηση της ΝΔ διακυβεύεται το μέλλον τους και προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή και στον αγροτικό τομέα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)