to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 23.03.2023

Διεθνή

TikTok: Σε επιτροπή του Κογκρέσου καταθέτει ο επικεφαλής της πλατφόρμας, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν απειλεί να την απαγορεύσει

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Τσέου, καταθέτει στο Κογκρέσο, ενώ οι γερουσιαστές κατηγορούν τη πλατφόρμα ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την υγεία των χρηστών, ενώ η εφαρμογή κατηγορείται ότι παρέχει στις κινεζικές αρχές πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της


Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok αντιμετώπισε την Πέμπτη σκληρές ερωτήσεις από αμερικανούς βουλευτές που είναι πεπεισμένοι ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή σύντομων βίντεο θα πρέπει να απαγορευτεί επειδή αποτελεί «εργαλείο» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου Σου Τσέου, ενώπιον του Κογκρέσου έρχεται μετά από μια εβδομάδα ενεργειών της κινεζικής εταιρείας που είναι θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ByteDance, με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς και τους βουλευτές τους ότι η εφαρμογή δημιουργεί οικονομική αξία και υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου. Αντ' αυτού, τα μέλη του Κογκρέσου κατηγόρησαν την εταιρεία για κατασκοπεία και εξαπάτηση, προσθέτοντας στις εκκλήσεις για απαγόρευση της εφαρμογής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η TikTok, η οποία έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, σφυροκοπήθηκε επανειλημμένα στη ακρόαση, όπου κανένας αμερικανός βουλευτής δεν προσέφερε υποστήριξη. Μάλιστα πολλοί, οι οποίοι σημείωναν ότι είναι και οι ίδιοι γονείς, μίλησαν για την ανάγκη να περιοριστεί η εξουσία που κατέχει η εφαρμογή πάνω στα παιδιά των ΗΠΑ.

Οι βουλευτές χαρακτήρισαν τις απαντήσεις του διευθύνοντας συμβούλου σχετικά με την Κίνα και το περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά ως υπεκφυγές, με τον Δημοκρατικό εκπρόσωπο Tony Cardenas να λέει ότι ο Τσέο ήταν ένας «καλός χορευτής με τις λέξεις» για τις απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρεκια της ακρόασης.

«Το TikTok θα μπορούσε να σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στα παιδιά, αλλά αποφασίστηκε να εθιστεί επιθετικά το παιδί στο όνομα του κέρδους», δήλωσε η Δημοκρατική Αντιπρόσωπος Kathy Castor κατά την ακρόαση της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Σου Τσέου, απάντησε σε πολλές αιχμηρές ερωτήσεις λέγοντας ότι τα θέματα ήταν «πολύπλοκα» και δεν ανακοίνωσε νέες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, καταφεύγοντας σε εξηγήσεις για τις τρέχουσες προσπάθειες, οι οποίες απέτυχαν να κατευνάσουν τους επικριτές.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εξέφρασαν επίσης πολυάριθμες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ με την ανταλλαγή δεδομένων με την κινεζική κυβέρνηση.

Η TikTok έχει δηλώσει ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό που αποκαλεί αυστηρές προσπάθειες για την ασφάλεια των δεδομένων υπό την ονομασία "Project Texas" που έχει σήμερα σχεδόν 1.500 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και έχει συμβληθεί με την Oracle Corp (ORCL.N) για την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών της TikTok στις ΗΠΑ. Λέει επίσης ότι ελέγχει αυστηρά το περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψει τα παιδιά.

«Η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέχει και δεν ελέγχει την ByteDance. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία», απάντησε ο Σου Τσέου, στην πρώτη δήλωσή του. «Δεν προωθούμε και δεν αφαιρούμε περιεχόμενο κατ’ απαίτηση της κινεζικής κυβέρνησης», συνέχισε, ενώ δεσμεύτηκε «απέναντι στην Επιτροπή και όλους τους χρήστες» ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία κυβέρνηση να χειραγωγήσει το TikTok.

Οι πολιτικές πιέσεις εναντίον της δημοφιλούς πλατφόρμας εντείνονται τους τελευταίους μήνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Λευκός Οίκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Βρετανίας, απαγόρευσαν στους υπαλλήλους τους να την χρησιμοποιούν. Την Τρίτη, το BBC συνέστησε στο προσωπικό του να διαγράψει την εφαρμογή από τα επαγγελματικά κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ πολλά νομοσχέδια είναι στη διαδικασία της σύνταξης προκειμένου να απαγορευτεί το TikTok, το οποίο χρησιμοποιείται από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς (και 1 δισεκατομμύριο συνολικά στον κόσμο) κάθε μήνα.

Ο Λευκός Οίκος απειλεί ότι εάν το TikTok παραμείνει στον έλεγχο της ByteDance θα απαγορευτεί.

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αρχίσαμε να διαγράφουμε όλα τα αμερικανικά δεδομένα που φυλάσσονται σε διακομιστές οι οποίοι δεν ανήκουν στην Oracle», υπενθύμισε ο Σου Τσέου. Ο επικεφαλής του TikTok, που κατάγεται από τη Σιγκαπούρη και έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, αναμένεται ότι θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τις ευθύνες της εφαρμογής για την ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων.

Το TikTok και πολλές οργανώσεις θεωρούν ότι η πλήρης απαγόρευση της πλατφόρμας, όπως έγινε στην Ινδία το 2020, συνιστά λογοκρισία.

«Γιατί τόση υστερία γύρω από το TikTok»; Διερωτήθηκε την Τετάρτη ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζαμάλ Μπόουμαν. Η εφαρμογή ενέχει τον ίδιο κίνδυνο όσον αφορά την εμπιστευτικότητα των δεδομένων, τον εθισμό των χρηστών ή την παραπληροφόρηση με άλλες εφαρμογές ή πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube και το Twitter, σχολίασε, ζητώντας να γίνει μια «έντιμη συζήτηση για όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

«Δεν μ’ αρέσει που το λέω, αλλά το TikTok είναι η καλύτερη» πλατφόρμα, αντέδρασε η δημιουργός περιεχομένου @veronicaandthebabyboo. «Αν απαγορεύσετε το TikTok, καταστρέφετε μικρές επιχειρήσεις, φιμώνετε τις μειονότητες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, θα στερήσετε από ανθρώπους το κυριότερο στήριγμά τους», πρόσθεσε, σε ένα βίντεο όπου εικονίζεται η Βερόνικα, η μία από τις δύο γάτες της.

Στη Βρετανία, η εφαρμογή απαγορεύτηκε σε όλο το κοινοβουλευτικό δίκτυο

Η βρετανική Βουλή αποφάσισε να μπλοκάρει την εφαρμογή TikTok σε όλες τις κοινοβουλευτικές συσκευές και στο ευρύτερο δίκτυό της, επικαλούμενη την ανάγκη να προστατευθεί η κυβερνοασφάλεια, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Σώματος αυτού. Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία απαγόρευσε την κινεζική εφαρμογή σε όλα τα κυβερνητικά κινητά τηλέφωνα.

«Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτεί το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές, οι Επιτροπές τόσο της Βουλής των Κοινοτήτων όσο και της Βουλής των Λόρδων αποφάσισαν να το αποκλείσουν από όλες τις κοινοβουλευτικές συσκευές και το ευρύτερο δίκτυο του κοινοβουλίου. Η κυβερνοασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα του κοινοβουλίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)