to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 23.03.2023

Διεθνή

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων

Ο Νετανιάχου επιμένει στην εφαρμογή της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθυμισης, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις και σκόπευε να ζητήσει την αναστολή της


[Jack Guez/AFP]

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε «υπεύθυνες δικαστικές μεταρρυθμίσεις» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε διαφωνία να θέσει σε κίνδυνο το συλλογικό μας μέλλον», είπε ο Νετανιάχου, δεσμευόμενος ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την ηρεμία και την κοινωνική συνοχή.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε καλέσει το απόγευμα τον υπουργό Άμυνας, ύστερα από αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι ο Γκάλαντ σκόπευε να ζητήσει την αναστολή της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία πυροδότησε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι σκόπευε να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον αντίκτυπο που έχει στον τομέα της εθνικής ασφάλειας η κοινωνική αναταραχή που έχει προκληθεί από τις αντιδράσεις στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Ο Γκαλάντ δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αρκετοί Ισραηλινοί διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να λάβουν υπόψη τις κλήσεις για στρατιωτική εφεδρεία στην περίπτωση που προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Επικριτές θεωρούν ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και προειδοποιούν ότι το Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε δικτατορία. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν αυτήν την εβδομάδα για τις οικονομικές επιπτώσεις της αναταραχής που έχει προκαλέσει η δικαστική μεταρρύθμιση.

Το σέκελ, που κλονίστηκε από σχεδόν τρεις μήνες πρωτοφανούς κοινωνικής οργής για την προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να περιορίσει εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατέγραψε άνοδο 2,3% έναντι του δολαρίου, μετά τα δημοσιεύματα για την έκκληση Γκαλάντ κατά της μεταρρύθμισης.

Το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού κατηγόρησε τον Γκαλάντ ότι εγκαταλείπει το κυβερνών μπλοκ. «Ο Γιόαβ Γκαλάντ απομάκρυνε τον εαυτό του από το δεξιό στρατόπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ.

Ο Γκαλάντ είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

Χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκαν και σήμερα μαζικά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος από την κυβέρνηση, αποκλείοντας δρόμους σε όλη τη χώρα και εντείνοντας μια πολύμηνη εκστρατεία που στηλιτεύει την κίνηση.

Κρατώντας σημαίες και πανό, διαδήλωσαν σε κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ, σταματώντας την κυκλοφορία στο μέσο της εργάσιμης ημέρας. Μια μικρή ομάδα έβαλε φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, σε δρόμο έξω από το λιμάνι, αποκλείοντας για λίγο τη διέλευση φορτηγών. Η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από τον δρόμο μπροστά από συνεδριακό κέντρο στο κεντρικό Ισραήλ.

Απόψε στις 20:00 αναμενόταν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να απευθύνει διάγγελμα στον ισραηλινό λαό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)