to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 23.03.2023

Οικονομία

Κατ. Παπανάτσιου: «Δε θα επιτρέψουμε στη Κυβέρνηση της ΝΔ να μετατρέψει τη χώρα σε ιδιόκτητη μπανανία»

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η Βουλευτής τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα της χώρας.


Η εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Αν. Τομεάρχης Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ξεκίνησε την ομιλία της στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής αναφερόμενη στη εξαγγελία των εκλογών μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης σχολιάζοντας ότι η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φεύγει όπως ακριβώς ήρθε, εν μέσω μιας επικοινωνιακής φούσκας, απλά τώρα αφήνει πίσω μία ανυπόφορη κατάσταση για τους πολίτες.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η Βουλευτής τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα της χώρας. Ενώ τα χρέη στη φορολογική αρχή είναι πάνω από 113 δις και στους ΦΚΑ 45 δις, ενώ οι οφειλέτες στην εφορία είναι πάνω από 4 εκατομμύρια, η Κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να αναβιώσει τις παλιές ρυθμίσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνουν αυτές το σύνολο των πολιτών. Οι ρυθμίσεις αφορούν όσους τις απώλεσαν μόνο, όχι όλους, και μάλιστα με την καταβολή δύο δόσεων. Για να ενταχθούν οι οφειλέτες και για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων πρέπει να ρυθμίσουν και ό,τι άλλο μη ρυθμισμένο υπάρχει. Αυτό σημαίνει 3 δόσεις σ’ ένα μήνα. «Ποιος θα το διατηρήσει αυτό; Ποιος οικογενειακός προϋπολογισμός θα το αντέξει;», ανέφερε. Εν κατακλείδι, σημείωσε, μιλάμε για περιορισμένο αριθμό οφειλετών που αφορούν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το χρέος ως σύνολο ή οικονομική δυσπραγία των πολιτών.

Αντίθετα, τόνισε, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει  προτείνει ένα συνολικό, μόνιμο πλαίσιο που περιλαμβάνει τρεις άξονες, το κλασικό Πτωχευτικό Δίκαιο, το Δίκαιο Αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων, το πλέγμα ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Το πρόβλημα των χρεών είναι πολυπαραγοντικό και χρειάζεται ενίσχυση των εισοδημάτων, αύξηση του κατώτατου μισθού, έλεγχο του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Κλείνοντας η Βουλευτής ανέφερε ότι οι πολλαπλές κρίσεις, τις οποίες βαθαίνει η ιδεοληπτική εμμονή της Κυβέρνησης, αναδεικνύουν ζητήματα για το ρόλο του Κράτους στην οικονομία, στη Παιδείας, Υγεία, την Εργασία και την ασφάλεια των πολιτών. Σε αυτό έρχεται να απαντήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Η ΝΔ, αντί  να απαντήσει στα επίδικα, προκρίνει το ξήλωμα των πάντων, συμπεριλαμβανομένων και των θεσμών.

Τα θρασύτατα έργα της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι πολυάριθμα. Διόρισε διευθυντή στην ΕΡΤ τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού. Διόρισε στην ΕΥΠ Διοικητή χωρίς τα απαραίτητα προσόντα με αλλαγή νόμου. Έφτασε το κόστος των μετακλητών της στα 158 εκατομμύρια διορίζοντας 3000 άτομα. Έδωσε ασυλία στους τραπεζίτες. Διόρισε διοικητές νοσοκομείων, που προεκλογικά τους έταζε θέσεις. Εν μέσω πανδημίας έδωσε εκατομμύρια στα ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα και χάρισε άλλα 21 εκατομμύρια στους καναλάρχες από τις προβλεπόμενες δόσεις τους. Χάρισε 193 εκατομμύρια με την περίφημη τηλεκατάρτιση Σκοιλ Ελικίκου.

Έφερε στη Βουλή ρυθμίσεις για την τηλεκπαίδευση που βρίθουν παραβιάσεων των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ προώθησε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που οδηγεί κάθε χρόνο σχεδόν 30.000 μαθητές στα ιδιωτικά κολέγια. Προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που προκαλεί τελικά συνολική ζημία στο Δημόσιο άνω των 3 δισ. Ευρώ, ενώ το ασφαλιστικό Χατζηδάκη χάρισε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες το «φιλέτο» της επικουρικής ασφάλισης και υλοποίησε την κατάργηση του 8ώρου.

Πούλησε τη ΔΕΗ, το Δημόσιο έχασε την πλειοψηφία της επιχείρησης λαμβάνοντας πενιχρό αντίτιμο. Έσπασε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 έχουν δοθεί 8,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Έκανε πάρτι με τα κόκκινα δάνεια και τον κύριο Πάτση. Τέλος, το σκάνδαλο των σκανδάλων των υποκλοπών. «Δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπής της χώρας σε ιδιόκτητη μπανανία», τόνισε. « Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα υπερασπιστεί την κοινωνία μέχρι τέλους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)