Αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γαλλική κυβέρνηση είχαν την πεποίθηση ότι οι διαδηλώσεις στη χώρα θα καταλαγιάσουν, οι διαδηλωτές τους διέψευσαν την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, κατά την ένατη ημέρα εθνικής δράσης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Τα συνδικάτα έδειξαν ότι εξακολουθούν να είναι υπολογίσιμα. Αλλά δεν είναι μόνο το ζήτημα των συντάξεων που διακυβεύεται. Στις πορείες, ο ίδιος ο πρόεδρος είναι το επίκεντρο της δυσαρέσκειας.
#Paris la CRS-8 est mise en échec et est contrainte de s’échapper de la place de l’Opéra. #manifestation#manifestations #manif23mars#Greve23Mars#blocagetotal#ReformeDesRetraites#macron13h pic.twitter.com/wAv5t6JhDy
— Jules Ravel (@JulesRavel1) March 23, 2023
Η χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος για την ψήφιση της μεταρρύθμισης χωρίς ψηφοφορία δεν πήγε καλά. Ούτε και η συνέντευξή του στην τηλεόραση την προηγούμενη ημέρα, όταν κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι δεν πρότειναν συμβιβασμό και συνέκρινε τους διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ την τελευταία εβδομάδα με «επαναστάτες», όπως εκείνοι που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2021.
Τα συνδικάτα το είδαν ως πρόκληση και πολλοί διαδηλωτές ως περιφρόνηση. Παντού υπήρχαν συνθήματα εχθρικά προς τον Γάλλο πρόεδρο: «Λουδοβίκος 16ος, Λουδοβίκος 16ος, τον αποκεφαλίσαμε. Μακρόν, Μακρόν, μπορούμε να το ξανακάνουμε», «Η κυβέρνηση, θα ανατιναχτεί», «Μακρόν παραιτήσου», «Μακρόν, αν νομίζεις ότι είσαι βασιλιάς, η γκιλοτίνα θα σε περιμένει».
Ξέσπασμα οργής
Ξέσπασμα οργής στη Γαλλία κόντρα στο συνταξιοδοτικό έκτρωμα και τον αυταρχικό κατήφορο του Μακρόν, με την κατάσταση κυρίως στο Παρίσι να είναι έκρυθμη. Μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση, ξέσπασαν επεισόδια που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, με φωτιές σε πολλούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και πολλές αυθόρμητες διαδηλώσεις.
Paris brûle ! #greve23mars #Manifestation #Revolution #Macron13h #ReformeDesRetraites #manif23mars #revolution2023 pic.twitter.com/ffzvSzaVis
— Anonyme Citoyen (@AnonymeCitoyen) March 23, 2023
Σοβαρή η κατάσταση και στο Μπορντό, όπου πυρπολήθηκε το δημαρχείο.
The doors of Bordeaux’s city hall building were set ablaze as French police clash with demonstrators amid nationwide pension protests. https://t.co/f2bCYlNQIC pic.twitter.com/m9aEJHx0nd
— ABC News (@ABC) March 23, 2023
Η αστυνομία στο Παρίσι έχει ζητήσει ενισχύσεις από άλλες πόλεις, ενώ συγκλήθηκε εκτάκτως διυπουργικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί η κρίση, που προκάλεσε η γαλλική κυβέρνηση ειδικά αφότου παρέκαμψε το κοινοβούλιο, προκειμένου να επιβάλει την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.
Chaos dans les rues de Paris. De nombreuses barricades sont incendiées près de Saint-Lazare #ReformeDesRetraites #manif23mars #Manifestation pic.twitter.com/XHLngydSdt
— QG le média libre (@LibreQg) March 23, 2023
Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές καταγράφηκαν αρχικά στην πλατεία της Όπερας στο Παρίσι, έως ότου οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τη συγκέντρωση και οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα όπως «Άγρια διαδήλωση!», άρχισαν να κινούνται ομαδικά σε αναζήτηση άλλου σημείου συγκέντρωσης.
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πήραν την κατεύθυνση προς Τρινιτέ και Σαν-Λαζάρ, άλλοι προς την πλατεία της Δημοκρατίας. Φωτιές και επεισόδια ήταν σε εξέλιξη και στο Σαν-Λαζάρ έως αργά το βράδυ.
Κι ενώ κάποιοι κεντρικοί δρόμοι όπως η Λεωφόρος Ιταλιέν είναι ανοιχτοί, σε άλλα σημεία ακούγονται πυρά με δακρυγόνα και εκτυλίσσεται κυνηγητό διαδηλωτών από αστυνομικές δυνάμεις.
Κτίριο εκκενώθηκε στο Παρίσι γιατί παραλίγο να πάρει φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε από τα σκουπίδια που καίγονταν στον δρόμο.
Γαλλία: 457 προσαγωγές, 441 τραυματισμοί αστυνομικών στις χθεσινές διαδηλώσεις και ταραχές
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι κατά την χθεσινή ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έγιναν 457 προσαγωγές, ενώ τραυματίσθηκαν 441 αστυνομικοί και χωροφύλακες.
Σε δηλώσεις του στο δίκτυο Cnews, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι υπήρξαν 903 φωτιές κοινόχρηστων αντικειμένων και σκουπιδιών χθες στο Παρίσι κατά την διάρκεια της διαδήλωσης των συνδικάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την διαπίστωση για την ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος των διαδηλωτών επιρρίπτοντας γι΄αυτό την ευθύνη στην άκρα αριστερά.
«Η άκρα αριστερά θέλει να επιτεθεί κατά της Δημοκρατίας», είπε προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα «συλλογικό μήνυμα καταδίκης».
Ο Ζεράλντ Νταρμανέν εξέφρασε την έκπληξή του για την έλλειψη αντίδρασης των πολιτικών για τους τραυματισμένους και χωροφύλακες που φθάνουν τους χίλιους από την έναρξη των κινητοποιήσεων. Εκανε δε λόγο για ένα είδος «εθνικού σπορ που συνίσταται στην αμαύρωση» των δυνάμεων ασφαλείας.
«Η χώρα πρέπει να ξυπνήσει και να καταδικάσει την άκρα αριστερά και τους ταραξίες. Δεν είναι πολλοί, αλλά είναι εξαιρετικά βίαιοι», είπε.
Αναφερόμενος στα black blocks, τους ταραξίες, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 1.500 κατά την χθεσινή διαδήλωση στο Παρίσι, ο Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκαλούνται «black bourges (μεγαλοαστοί)», διότι προέρχονται από εύπορες οικογένειες και πρόσθεσε ότι αν «μπορούσαν να σκοτώσουν» έναν αστυνομικό ή χωροφύλακα «θα χαίρονταν».
Ο υπουργός χαιρέτισε το «εξαιρετικό» έργο των δυνάμεων της τάξης για την αποτροπή «θανάτου». «Δεν υπήρξε νεκρός, δεν υπήρξε βαρύς τραυματισμός» είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι υπήρξε ένας βαρύς τραυματισμός διαδηλώτριας στην Ρουέν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Νέο κάλεσμα για διαδηλώσεις - Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Καρόλου
Τα συνδικάτα κάλεσαν σε νέα ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων την ερχόμενη Τρίτη, η οποία θα συνέπιπτε με την προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ' στη χώρα, η οποία αναβλήθηκε. Η νέα ημερομηνία της 28ης Μαρτίου ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την «εκρηκτική κατάσταση» στη χώρα και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.
Η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία αναβάλλεται, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ, μετά την κοινωνική αναταραχή σχετικά με τις αλλαγές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι και άλλες πόλεις της χώρας.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, ελήφθη κοινή απόφαση από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας αφού τα εργατικά συνδικάτα προκήρυξαν νέα ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων κατά την επίσκεψη του Καρόλου.
Η απόφαση ελήφθη «ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και του βασιλιά σήμερα το πρωί, προκειμένου να μπορέσουμε να υποδεχθούμε την Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ σε συνθήκες που να ανταποκρίνονται στη σχέση φιλίας μας», έγραψε η Γαλλική Προεδρία.
Η αναβολή θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Μακρόν, ο οποίος ήλπιζε ότι η επίσκεψη του μονάρχη θα αποτελούσε ένα συμβολικό βήμα στις προσπάθειες των δύο χωρών να γυρίσουν σελίδα ύστερα από χρόνια κάθε άλλο παρά θερμών σχέσεων μετά το Brexit.
«Δεδομένης της ανακοίνωσης χθες μίας ακόμα ημέρας εθνικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού την Τρίτη, η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 26-29 Μαρτίου, θα αναβληθεί», σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.
Ο Κάρολος επρόκειτο να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στη Γαλλία για τρεις ημέρες πριν μεταβεί στη Γερμανία, ένα πρόγραμμα που είχε θεωρηθεί επιτυχία για τον Γάλλο ηγέτη που ήθελε να εμφανίσει τον εαυτό του ως τον ντε φάκτο ηγέτη της Ευρώπης.
«Η επίσκεψη θα επαναπρογραμματιστεί το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε το Ελιζέ σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πηγή στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ, η επίσκεψη του Καρόλου στη Γερμανία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Η αναβολή της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Καρόλου --στο πλαίσιο της οποίας είχε προγραμματιστεί δείπνο στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών-- θα αυξήσει τις πιέσεις στον Μακρόν που προσπαθεί να βρει διέξοδο από μια κρίση, η οποία έχει προκαλέσει τις χειρότερες αναταραχές στη Γαλλία από την περίοδο των ‘Κίτρινων Γιλέκων’ το 2018-2019.
3,5 εκατ. διαδηλωτές σε ολόκληρη τη Γαλλία
Παρέλυσε και σήμερα, Πέμπτη 24/3, η Γαλλία από τις νέες πανεθνικές διαδηλώσεις μετά την προκλητική δέσμευση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εφαρμόσει την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μέχρι το τέλος του έτους, σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της απεργιακής πορείας μόνο στο Παρίσι συμμετείχαν την Πέμπτη 800.000 άνθρωποι κατά την ένατη μέρα των απεργιών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το συνδικάτα της CGT, το προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής στην πρωτεύουσα ήταν 700.000 διαδηλωτές στις 7 Μαρτίου. Συνολικά, υπολογίζεται ότι 3,5 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Τα συνδικάτα καλούν σε νέα πανεθνική κινητοποίηση την Τρίτη 28 Μαρτίου.
Affrontements chaotiques sur les Grands Boulevards. Les forces de l’ordre régulièrement encerclées doivent retraiter. #manif23mars #retraites #paris pic.twitter.com/DJtkFV3tAH
— Pierre Tremblay (@tremblay_p) March 23, 2023
URGENT - Scènes de guérilla urbaine en cours à #Paris. Les forces de l'ordre sont dépassées par les événements. pic.twitter.com/85XB2Ee00I
— AlertesInfos (@AlertesInfos) March 23, 2023
Τα γαλλικά συνδικάτα καλούσαν τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους και να απεργήσουν, για ένατη φορά από την 19η Ιανουαρίου και για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο από την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.
Μεσημέρι Πέμπτης: Διαδηλωτές μπλοκάρουν τις γραμμές στον σταθμό της Λυών στο Παρίσι:
ALERTE - Des manifestants bloquent les rails de la Gare de Lyon à #Paris contre la #ReformeDesRetraites. pic.twitter.com/ek3kyedNgh
— Clément Lanot (@ClementLanot) March 23, 2023
Κατά την χθεσινή του συνέντευξη, έπειτα από κοινωνική αναταραχή πολλών εβδομάδων, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους παραδεχόμενος την αντιδημοφιλία της. «Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι ευχαρίστηση, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», ισχυρίστηκε, επικαλούμενος την υπεράσπιση του «γενικού συμφέροντος» απέναντι στη οικονομική εξάντληση των ταμείων του ασφαλιστικού συστήματος και την γήρανση του πληθυσμού.
Το βασικό μέτρο της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης την χαρακτηρίζουν «άδικη», κυρίως για τις γυναίκες και για τους εργαζόμενους σε βαρέα επαγγέλματα.
«Υπάρχει ένα πριν και ένα μετά»
Η σημερινή ημέρα κινητοποιήσεων ξεκίνησε με αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, λιμανιών, οδικών αρτηριών, αεροπορικών μεταφορών, του τομέα του φυσικού αερίου και των πανεπιστημίων.
Οι σκηνές αστυνομικής βίας στη Γαλλία που διαδίδονται από τα social media είναι τρομακτικές, και ως προς το είδος τους όσο και ως προς το πλήθος:
Manifestation sauvage à #Paris : tentative d’interpellation, plaquage et coup de pied sur une personne au sol.
— Clément Lanot (@ClementLanot) March 22, 2023
Tensions toujours en cours à minuit. pic.twitter.com/j6Q7xooZnT
Αστυνομικός κλωτσάει διαδηλωτή
Fierce clashes erupt in Paris as pension reform protests continue#Paris #France pic.twitter.com/vsZOjhm87U
— RuptlyNews (@RuptlyNews) March 22, 2023
Βίαιη διάλυση διαδήλωσης στη Βαστίλη, χθες
VIDEO: Macron’s War: A party atmosphere in #Marseille this evening ... pic.twitter.com/kePpGN0mHl #Macron #MacronsWar #EU #GreveGenerale #Manifs19Mars #VonDerLeyen
— Manchester Chronicle (@WithyGrove) March 19, 2023
Ατμόσφαιρα γιορτής στη Μασσαλία
Σε εθνικό επίπεδο, η κατάσταση επιδεινώνεται ελαφρώς σε σχέση με τα καύσιμα, καθώς το 14% των πρατηρίων αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τουλάχιστον ένα είδος καυσίμου και το 7,13% είναι απολύτως κενά, έναντι 6% την Τρίτη.
Μόνο ένα διυλιστήριο της TotalEnergies στα τέσσερα λειτουργεί σήμερα στην Γαλλία.
Το επίπεδο τροφοδοσίας σε κηροζίνη της περιφέρειας του Παρισιού και των αεροδρομίων της μέσω της Νορμανδίας «βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, που είναι έτοιμο να επιστρατεύσει τους απεργούς.
Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) έχει ζητήσει για την σημερινή ημέρα από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 30% των πτήσεών τους από το αεροδρόμιο Paris-Orly και το 20% από τα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Τα λιμάνια της Μασσαλίας και της Βρέστης είναι τελείως αποκλεισμένα με απόφαση του συνδικάτου CGT.
Σήμερα, η γαλλική εταιρεία των σιδηροδρόμων SNCF δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει το 50% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το ένα τρίτο των τοπικών τρένων εξπρές.
Η κυκλοφορία του παρισινού μετρό αναμένεται να είναι «πολύ διαταραγμένη».
Η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, που ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, παρατάθηκε μέχρι την Δευτέρα. Xαρακτηριστική η εικόνα από το Παρίσι που μεταφέρει η Μαρία Δεναξά:
Ανοιξιάτικο Παρίσι σήμερα το πρωί pic.twitter.com/4N7fVOdmnz
— Maria Denaxa (@mdenaxa) March 23, 2023
Και οι αγρότες στους δρόμους (φωτ. της Τετάρτης):
Les agriculteurs rejoindraient le mouvement. La meilleure nouvelle si c'est avéré.
— sergiodde (@sergiodde) March 22, 2023
Les FDO craignent les tracteurs, équipements agricoles et la détermination paysanne.
Bienvenue dans ce mouvement social historique qui ne fait que débuter et signera la chute de Macron. pic.twitter.com/9m08XMjCtw
«Εποχή δημοκρατίας»: χιουμοριστική αφίσα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το κράνος και τα γκλομπ της αστυνομίας σε πρώτο πλάνο
"49.3 #renaissance"
— Chrisdln (@Chrisdln2) March 23, 2023
Le Blockbuster macroniste#manifestation #Greve23Mars #macron #ReformesDesRetraites #borne #darmanin pic.twitter.com/GRAPOOfrDf
Αμετακίνητος ο Μακρόν
Χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να διαλύσει την βουλή, να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό ή να προκηρύξει δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση.
Είπε ότι θέλει την επανάληψη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όταν θα έχει μειωθεί η ένταση.
«Κούφια λόγια»
Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ απάντησε ότι πρόκειται για «κούφια λόγια (...) προς το παρόν υπάρχει μία μεγάλη κοινωνική σύγκρουση, μία κρίση της δημοκρατίας, μία κοινωνική κρίση».
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση και η λαϊκή αντίδραση θα σημαδέψουν ανεξίτηλα την δεύτερη προεδρική θητεία του Εμανουέλ Μακρόν.
«Οταν θα τελειώσουν οι κινητοποιήσεις, μία τέτοιου είδους σύγκρουση, δεν μπορούμε να νομίζουμε ότι θα το σβήσουμε. Υπάρχει ένα πριν και ένα μετά, υπάρχει διαφωνία που θα παραμείνει για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντυσόρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Αλλά υπάρχουν θέματα που επιτρέπουν την επανάληψη του διαλόγου».