to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

10:18 | 23.03.2023

Κοινωνία

Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» για την εκδικητική μετακίνηση συνδικαλίστριας γιατρού

Διήμερο κινητοποιήσεων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με στήριξη από ΕΙΝΑΠ - ΟΕΝΓΕ, ενάντια στη μετακίνηση ιατρού με πλούσια συνδικαλιστική δράση, με τον διευθυντή του νοσοκομείου να εμφανίζεται και πάλι... απών, παρά τα αμείλικτα ερωτήματα των εργαζομένων .


-- φωτογραφίες: Ευρωκίνηση / Β. Ρεμπάπης (22/3)

Σήμερα Πέμπτη 23/3 συνεχίζεται η διήμερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με τη στήριξη της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ και με διεκδίκηση να μην μετακινηθεί η ιατρός Α. Ερωτοκρίτου, θεωρώντας ότι πρόκειται για «τιμωρητική μετακίνηση», λόγω συνδικαλιστικής δράσης.

Το υπουργείο έστειλε την αστυνομία στην κινητοποίηση της Τετάρτης

Την Τετάρτη 22/3 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο νοσοκομείο, ενώ η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την παρουσία αστυνομίας, αναφέροντας πως: «Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, που έστειλεστον “Ευαγγελισμό” αστυνομική δύναμη να “πατάξει” τους υγειονομικούς του ίδιου του “Ευαγγελισμού” και άλλων νοσοκομείων που ήρθαν να συμπαρασταθούν στη γιατρό Α. Ερωτοκρίτου.

Επαναλήφθηκε δηλαδή το ίδιο με τον Απρίλιο 2020, που η κυβέρνηση είχε στείλει αστυνομικούς να εισβάλλουν στο προαύλιο του “Ευαγγελισμού” για να “πατάξουν” τους υγειονομικούς που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις με τη στήριξη της ΟΕΝΓΕ.

Ο διοικητής του “Ευαγγελισμού” δήλωσε “απών” από το νοσοκομείο, για να αποφύγει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και των λοιπών φορέων.

Με την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων η αστυνομική δύναμη τελικά οπισθοχώρησε και οι συγκεντρωμένοι εισήλθαν τελικά στο προαύλιο του “Ευαγγελισμού” για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας».

ΕΙΝΑΠ: Τιμωρητική τακτική σε βάρος συναδέλφου με συστηματική συνδικαλιστική παρουσία.

«Ενημερωθήκαμε ότι η συνάδελφος παθολόγος Αργυρή Ερωτοκρίτου, επιμελήτρια Β΄ εκλεγμένη μάλιστα στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, μόλις διορίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και τοποθετήθηκε στην Ε΄ παθολογική κλινική (13/03/23), την επόμενη κιόλας μέρα έλαβε εντολή Διοίκησης που την τοποθετεί (επ’ αόριστoν) στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής. Πρόκειται για σαφώς έκνομη ενέργεια από μέρους του Διοικητή του Ευαγγελισμού, εφόσον η θέση την οποία κατέλαβε η συνάδελφος Ερωτοκρίτου, είναι θέση παθολόγου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και όχι στη διασυνδεόμενη Πολυκλινική Αθηνών.

Αποτελεί πάγια τακτική των Διοικήσεων νοσοκομείων ή Υ.Πε. η μετακίνηση εργαζόμενων ως «μπαλώματα» σε τμήματα που παραμένουν υποστελεχωμένα χρόνια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων όσων έχουν κυβερνήσει. Η υποτιθέμενη «λύση» των μετακινήσεων το μόνο που προσφέρει είναι μετακύληση της δυσλειτουργίας από το ένα τμήμα – νοσοκομείου στο άλλο. Ο κ. Γρηγορόπουλος προχωρεί ένα βήμα παραπέρα.

Υλοποιεί μια τιμωρητική τακτική προς παραδειγματισμό σε βάρος μιας συναδέλφου με συστηματική συνδικαλιστική παρουσία.

Είναι επιπλέον εμπαιγμός, τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοί μας υπό το βάρος της εντατικοποίησης της εργασίας έχουν παρουσιάσει διάφορα προβλήματα υγείας που καθιστούν απαραίτητη τη μετακίνηση σε λιγότερο απαιτητικά πόστα, ενώ νέοι συνάδελφοι που πρωτοδιορίζονται στο νοσοκομείο με διάθεση και δυνατότητα να προσφέρουν στην «πρώτη γραμμή» μετακινούνται αναίτια σε θέσεις για τις οποίες Διοίκηση και Υπουργείο προκλητικά επέλεξαν να μην καλύψουν στην τελευταία προκήρυξη.

Μάλιστα, ο Διοικητής του νοσοκομείου σε ατυχές «σχόλιό» του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκπέμπει μύδρους κατά των “συνδικαλιστών που απαιτούν προνομιακή μεταχείριση” και κουνάει το δάχτυλο προς τρομοκράτηση όλων λέγοντας πως “εδώ δεν περνάνε αυτά”. Οι συνδικαλιστές ουδέποτε ζήτησαν προνομιακή μεταχείριση. Εκατοντάδες τα καθημερινά παραδείγματα που ριχνόμαστε στη φωτιά της πρώτης γραμμής χωρίς να φειδόμαστε δυνάμεων.

Παράλληλα όμως, δεν υποστέλλουμε τον αγώνα κατά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. Πάει πολύ αυτοί που ευθύνονται για την συστηματική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας να πετάνε λάσπη στους μάχιμους υγειονομικούς!

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός να ανακαλέσει εδώ και τώρα την απόφαση τοποθέτησης της συναδέλφου στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής».

Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «στηρίζει τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Αργυρή Ερωτοκρίτου και ενάντια στον αυταρχισμό της διοίκησης του Ευαγγελισμού, την Τετάρτη 22/03/23 και ώρα 12:30 και την Πέμπτη 23/03/23, 08:00 στην πύλη του νοσοκομείου».

Ανάλογες ανακοινώσεις ενάντια στη μετακίνηση της ιατρού έχουν εκδοθεί από αρκετούς συνδικαλιστικούς φορείς.

Στο πλευρό της γιατρού τα σωματεία

Την Πέμπτη 23/3 η ΕΙΝΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» η στάση εργασίας αφορά τις ώρες 8:00 με 11:00 το πρωί με συγκέντρωση στις 8:00 το πρωί στο προαύλιο του «Ευαγγελισμού» για το ίδιο θέμα. Τη συγκέντρωση στηρίζει και η ΟΕΝΓΕ.

Αναλυτικότερα, η ΕΙΝΑΠ, η οποία καλύπτει όλους τους γιατρούς των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, καταγγέλλει τη συνδικαλιστική δίωξη και κάλεσε σε στάση εργασίας στις 12:00 το μεσημέρι με 15:00 και συγκέντρωση στις 12:30 στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Στη συγκέντρωση, επίσης, καλούν η ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων με στάση εργασίας:

Άγιος Σάββας,
Έλενα Βενιζέλου,
Αγλαΐα Κυριακού,
Ασκληπιείο Βούλας,
Δρομοκαΐτειο
Σύλλογος ειδικευόμενων Γιατρών ΨΝΑ Δαφνί
Τη συνδικαλιστική δίωξη καταγγέλλουν ακόμη οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Αριστοτέλης, Α’ Αθηνών, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Φυλής, Αμαρουσίου. Το ίδιο και η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν ακόμη τα σωματεία: ΠΟΣΠΕΡΤ, ΣΕΛΜΑ (Μετρό), ΣΕΡΕΤΕ (εργαζόμενοι στην έρευνα), Σύλλογος εργαζόμενων ΓΔΗΛΕΔΕ (ΑΑΔΕ).

Ψηφίσματα συμπαράστασης στην παθολόγο έχουν εκδώσει πολλά ακόμη σωματεία, όπως:

 • Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αττικόν
 • Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου
 • Σωματείο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ιωαννίνων
 • Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Ιωαννίνων
 • Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
 • Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
 • Σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 • Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ)
 • Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας

«Προσωπική εξόντωση» – Η καταγγελία της παθολόγου

Στην ανακοίνωση – καταγγελία της με τίτλο «Αυτοί με τις ντουντούκες σε δυσμενή μετάθεση», η γιατρός εξηγεί τι έχει συμβεί:

«Στις 13 Μάρτη 2023 διορίστηκα με βαθμό Επιμελήτριας Β, ειδικότητας Παθολόγου, στο νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός». Μέχρι τότε δούλευα ως επικουρική γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Με απόφαση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του «Ευαγγελισμού» τοποθετήθηκα στην Ε’ Παθολογική κλινική. Την επομένη, στις 14 Μάρτη 2023, με απόφαση της διοίκησης άλλαξε η τοποθέτηση μου και πλέον τοποθετούμαι στην Πολυκλινική. Αυτή η κίνηση της διοίκησης αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη και ταυτόχρονη προσπάθεια προσωπικής μου εξόντωσης.

1. Ξαφνικά και χωρίς να ρωτηθώ, από νοσοκομειακή γιατρός μετατρέπομαι σε ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ένας νοσοκομειακός γιατρός αντιμετωπίζει περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην νοσηλεία τους στην κλινική, στα εξωτερικά ιατρεία της εκάστοτε κλινικής και είναι μέρος μιας ολόκληρης ομάδας που αντιμετωπίζουν, διαφορο-διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ασθενείς. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη – αυτό δηλαδή που γίνεται στην Πολυκλινική- δεν έχει νοσηλευόμενους ασθενείς, δεν έχει επείγοντα περιστατικά αλλά προγραμματισμένα τακτικά ραντεβού.

Για το ΦΕΚ του διορισμού

2. Αυτή η αλλαγή στο περιεχόμενο της απασχόλησης μου είναι και νομικά αίωλη. Το ΦΕΚ του διορισμού μου ξεκάθαρα διευκρινίζει ότι αφορά σε θέση στον «Ευαγγελισμό» και όχι κάπου αλλού. Άλλωστε όταν υπάρχουν ανάγκες διορισμού Παθολόγου ή οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας στην Πολυκλινική αυτό διευκρινίζεται σε κάθε προκήρυξη θέσεων.

3. Βάσει των παραπάνω θεωρώ ότι αυτή η μετακίνηση πλήττει την επιστημονική μου εξέλιξη και πορεία.

4. Δεν μου έχει αποσαφηνιστεί εάν θα μπορώ να συμμετέχω στις εφημερίες του «Ευαγγελισμού». Πέραν του επιστημονικού κομματιού χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν και η οικονομική επίπτωση του να μην εφημερεύει ένας ιατρός.

5. Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην κλινική στην οποία τοποθετήθηκα αρχικά (Ε’ Π) υπάρχουν μεγάλες ανάγκες προσωπικού καθώς πολύ πρόσφατα μετακινήθηκαν επικουρικοί συνάδελφοι από άλλες παθολογικές κλινικές για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

6. Οι δύο διοικήσεις – του Ευαγγελισμού και της Πολυκλινικής – επικαλούνται αυξημένες ανάγκες της Πολυκλινικής. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν αξιοποιούν συνάδελφο παθολόγο του Ευαγγελισμού με την οργανική της θέση να είναι στην Πολυκλινική και πολιτευόμενη με τη ΝΔ; Επιπλέον γιατί στην προκήρυξη που τρέχει αυτές τις μέρες δεν έχει ζητηθεί ούτε και ένας Παθολόγος για να στελεχώσει την Πολυκλινική;

«Αυτοί με τις ντουντούκες δεν χωράνε στον δρόμο μας»

7. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, στο προηγούμενο νοσοκομείο που δούλευα -στο Γεννηματά- βρέθηκα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αντιστραφεί η υποβάθμιση και διάλυση των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου. Στα εγκαίνια του νέου ΤΕΠ του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στις 12/10/2022 βρέθηκα μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους μου στην πλευρά των διαμαρτυρόμενων κατά της πολιτικής του υπουργείου που πανηγυρίζει για τα κτήρια αλλά δεν κάνει καμία πρόσληψη προσωπικού. Ήταν εκείνη τη μέρα που ο ίδιος ο υπουργός από τα μεγάφωνα των εγκαινίων είπε δημοσίως ότι «αυτοί με τις ντουντούκες δε χωράνε στο δρόμο μας» μιλώντας για τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

8. Πέντε μήνες μετά βρίσκομαι με μετακίνηση σε ένα παράρτημα ενός νοσοκομείου που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη θέση και την ιατρική που επέλεξα να υπηρετήσω, με κατά πάσα πιθανότητα μειωμένο μισθό λόγω απουσίας εφημεριακού έργου και σίγουρα πολιτικά και συνδικαλιστικά διωκόμενη από ένα μαζικό εργασιακό χώρο όπως ο Ευαγγελισμός.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τους διοικητές της σε κάθε νοσοκομείο νομίζει ότι με τέτοιου τύπου δικτατορικές μεθοδεύσεις μπορούν να κάνουν το κίνημα να σωπάσει. Είναι βαθιά γελασμένοι. Η κυβέρνηση του εγκλήματος στα Τέμπη, των ιδιωτικοποιήσεων, των μονοβαρδιών που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Αυτού του κόσμου που βροντοφώναξε στην πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη «οι ζωές μας να μπούνε πάνω από τα κέρδη». Η τιμωρητική μετακίνηση ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Αργυρή Ερωτοκρίτου, Παθολόγος,  Γενική Σύμβουλος ΟΕΝΓΕ».

Τι υποστηρίζει ο διοικητής του Ευαγγελισμού, τι απαντούν ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ

Ανάρτηση για το θέμα έχει κάνει ο διοικητής του Ευαγγελισμού, Τάσος Γρηγορόπουλος. «Κάποιοι επικαλούμενοι την συνδικαλιστική τους ιδιότητα δυστυχώς απαιτούν να έχουν προνομιακή μεταχείριση και να διαλέγουν που θα πάνε και όχι που έχει ανάγκη το νοσοκομείο. Με αυτές τις νοοτροπίες δυστυχώς φτάσαμε εδώ. Τους ενημερώνω λοιπόν ότι αυτά δε περνάνε εδώ, καθώς είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να τελειώνουμε με τέτοιες συμπεριφορές», γράφει στο Facebook. 

Στην ανάρτηση του διοικητή του νοσοκομείου έχουν απαντήσει ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ.

Ο διοικητής, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, «εκπέμπει μύδρους κατά των «συνδικαλιστών που απαιτούν προνομιακή μεταχείριση» και κουνάει το δάχτυλο προς τρομοκράτηση όλων λέγοντας πως «εδώ δεν περνάνε αυτά». Οι συνδικαλιστές ουδέποτε ζήτησαν προνομιακή μεταχείριση. Εκατοντάδες τα καθημερινά παραδείγματα που ριχνόμαστε στη φωτιά της πρώτης γραμμής χωρίς να φειδόμαστε δυνάμεων».

«Ο κ. Γρηγορόπουλος προχωρεί ένα βήμα παραπέρα. Υλοποιεί μια τιμωρητική τακτική προς παραδειγματισμό σε βάρος μιας συναδέλφου με συστηματική συνδικαλιστική παρουσία», συμπληρώνει η ΕΙΝΑΠ.

Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει «προκλητική» την ανάρτηση του διοικητή του «Ευαγγελισμού», ενώ σημειώνει ότι απαξιώνει επιστημονικά τη γιατρό.

«Η Ε΄Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμού στην οποία τοποθετήθηκε αρχικά η συνάδελφος δεν έχει ανάγκες; Δεν έχει περάσει ούτε μήνας που λόγω των ελλείψεων στη συγκεκριμένη Κλινική μετά από την παραίτηση δύο Επιμελητών μετακινήθηκαν συνάδελφοι από άλλες Παθολογικές Κλινικές για να καλύψουν τα κενά. Επιχειρεί μάλιστα να προκαλέσει συνειρμούς με το έγκλημα στα Τέμπη, αναφερόμενος σε «νοοτροπίες που μας έφτασαν ως εδώ». Αναπαράγει δηλαδή το αφήγημα της κυβέρνησης που προσπαθεί να φορτώσει στους εργαζόμενους την ευθύνη για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους», τονίζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.
____

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)