to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:29 | 23.03.2023

Πολιτική

Θύελλα αντιδράσεων από το νέο νομοθέτημα για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα - Στην ολομέλεια μόνο με τις ψήφους της ΝΔ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-Δήμητρα» ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από αγρότες, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους του φορέα, που υποστηρίζουν ότι «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει», ζητώντας την απόσυρσή του.


Στη βουλή για συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου βρίσκεται σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης», το οποίο αναμένεται και να ψηφιστεί.

Το βάρος της εισήγησης από τη πλευρά της πλειοψηφίας έχει η βουλεύτρια Φθιώτιδος Ελένη Μακρή-Θεοδώρου και εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο βουλευτής Πρέβεζας  Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Ηδη το νομοσχέδιο έχει δεχθεί δριμύτατη κριτική τόσο από ενώσεις παραγωγών, επαγγελματιών και συνεταιριστών του αγροδιατροφικού τομέα όσο και από τους εργαζομένους του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ενώ αρνητικά έχουν τοποθετηθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΕΚ ενώνει τη φωνή του με όσους κάνουν λόγο για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του οργανισμού αλλά και «ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το «σχέδιο νόμου είναι τόσο γενικό, ώστε μπορεί να επιδέχεται πλήθος ερμηνειών».

Σημείο τριβής είναι η ελλιπής εκπροσώπηση των παραγωγικών φορέων από τα όργανα λήψης αποφάσεων. Ο ΣΕΚ ζητάει τη διεύρυνση του υπό σύσταση «Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων», ώστε να συμμετέχουν «όλες οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του αγροτικού χώρου, εκπρόσωποι του ερευνητικού τομέα (Πανεπιστήμια, ΕΛΓΟ) και εκπρόσωποι του ιδιωτικού-συνεταιριστικού τομέα».

Επιπλέον θέτουν το ζήτημα των ανταποδοτικών εισφορών που επιβαρύνουν το γάλα και το κρέας, οι οποίες «συμβάλλουν σε διψήφιο ποσοστό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ», ενώ με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «ουσιαστικά μονιμοποιούνται, εφόσον εξαιρούνται από οποιαδήποτε επανεξέταση». Την επιστροφή μέρους των εισφορών έχουν ζητήσει και άλλοι φορείς, όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, κάνοντας λόγο για «τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ που είναι παρκαρισμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος», αντί να αξιοποιούνται για δράσεις ενίσχυσης του κλάδου.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάκας, εξέφρασε την διαφωνία του στο νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο «για πλήρη κατάρρευση του συστήματος ελέγχου και επιβολής κυρώσεων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την αντίθεσή του, διότι για μια ακόμα φορά, φέρνετε ένα νομοσχέδιο που είναι συρραφή πραγμάτων τα οποία είχατε στο υπουργείο. Και ο μόνος λόγος που το κάνετε, είναι διότι θέλετε να κερδίσετε χρόνο. Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, η οποία δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται. Μια κυβέρνηση που στέκεται απέναντι από τις δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των στρωμάτων της κοινωνία – η οποία κοινωνία, αυτό που διεκδικεί, λέει και θέλει, είναι ζωή, να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Το επιτελικό σας κράτος είναι μια ψευδαίσθηση, έχει καταρρεύσει όλο αυτό το αφήγημα σας. Ένα κράτος που έπρεπε να είναι δίπλα στους ανθρώπους δυστυχώς δεν υπάρχει, έχει καταρρεύσει – και είναι σύντομος ο δρόμος της εξόδου σας από τη κυβέρνηση. Ο λαός θα το πράξει στις επόμενες εκλογές για να μπορέσει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να ανατάξει το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων, κάτι το οποίο έχει χαθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας.

Στ. Αραχωβίτης: “Το ν/σ για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν απαντά στο κόστος παραγωγής που "τσακίζει" τους αγρότες”

«Την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής γονατίζει τους αγρότες, έρχεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, χωρίς απαντήσεις στο μεγάλο πρόβλημα των αγροτών που είναι το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Τα ίδια  τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 είχαμε αύξηση του κόστους εισροών κατά 23,2%. Κι αυτό είναι μεσοσταθμικό, γιατί σε πολλά στοιχεία κόστους οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Αντιθέτως, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μεσοσταθμικός δείκτης εκροών, δηλαδή τα έσοδα των παραγωγών, έχει αυξηθεί μόλις κατά 15%! “Υπάρχει δηλαδή μία “ψαλίδα”, μια συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση του κόστους εισροών σε σχέση με το τι παίρνουν οι παραγωγοί.  Πώς θα ζήσει, λοιπόν, ο παραγωγός, πώς θα συνεχίσει για να παράξει την επόμενη χρονιά δεδομένης της μηδενικής ρευστότητας από οποιαδήποτε πηγή;” υπογράμμισε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Και συνέχισε: “Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια υποφέρει. Και υποφέρει γιατί η τιμή του έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 ευρώ -από 1,60 που ήταν πριν από τρία χρόνια. Αν ακόμη η καλλιέργεια δεν έχει εγκαταλειφθεί, αυτό οφείλεται στη συνδεδεμένη ενίσχυση η οποία θεσπίστηκε το 2017. Δημιουργήθηκαν υψηλά αποθέματα στη διάρκεια της πανδημίας που δεν απορροφήθηκαν -πράγμα που επισημάναμε επανειλλημμένως στην Κυβέρνηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Προφανώς, με λύσεις επιδοματικές τύπου de minimis, δε συγκρατείται ούτε η τιμή, ούτε ο παραγωγός. Μπορεί να είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν είναι η λύση”.

Μία ακόμη τεράστια “ψαλίδα” μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή είναι στην πατάτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάστηκε αύξηση στις εισαγωγές πατάτας κατά 24,5%. Πράγμα που σημαίνει ότι συμπιέζεται η τιμή της ελληνικής πατάτας λόγω φθηνότερου κόστους από τη χώρα παραγωγής (συνήθως την Αίγυπτο), με αποτέλεσμα ο μεν καταναλωτής  να πληρώνει είτε ελληνοποιημένη, είτε χωρίς αναφορά στη χώρα προέλευσης,  μια πανάκριβη πατάτα, ο δε παραγωγός να μην μπορεί να πουλήσει το προϊόν του και να βρίσκονται και οι δύο σε αδιέξοδο.

Υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα με τη συνεχή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΟ, μια κατάσταση που ασφαλώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα, αυτά δηλαδή που αναμένει και η ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας παραγωγός για τον ρόλο του Οργανισμού τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην έρευνα, αλλά κυρίως στο ελεγκτικό του έργο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποστελέχωσης αυτό της Θεσσαλίας, όπου υπάρχει ένας ελεγκτής που ελέγχει περίπου το 65% της παραγόμενης φέτας για μεταποίηση!

Το  ελεγκτικό έργο δεν λύνεται με την είσοδο εταιρειών στο μητρώο για την άσκηση της ούτως ή άλλως κρατικής υποχρέωσης για έλεγχο. 

“Ενώ ο κανονισμός 625 προβλέπει τη δημιουργία ενός Κέντρου Συντονισμού Ελέγχων στο νομοσχέδιο αυτό, που πραγματικά ήταν μια ευκαιρία να ενοποιηθούν και να ενισχυθούν οι έλεγχοι, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Να θυμίσουμε βέβαια ότι μέχρι το 2019 λειτουργούσε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου το ΣΥΚΕΑΑΠ, το Συντονιστικό Όργανο που συντόνιζε τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης που κάνουν ελέγχους, αλλά και άλλους φορείς με ελεγκτικό έργο πάνω στο τρόφιμο και είχε αποτελέσματα” υπογράμμισε ο Τομεάρχης.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στους πυρόπληκτους, -στη  Μάνη εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τις πυρκαγιές του 2021- υπενθυμίζοντας ότι πληρώθηκαν μόνο την 1η δόση, είτε ήταν επαγγελματίες είτε ετεροαπασχολούμενοι, κι αυτοί με πάρα πολλά προβλήματα. Κάποιοι πληρώθηκαν με το σύστημα “Κοπέρνικος”, ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και θα μπορούσε να δοθεί προκαταβολή. “Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να βρεθούν άνθρωποι που θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα χρήματα. Χρήματα πήραν όσοι έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ, δηλαδή και οι ενοικιαστές, ενώ δε προβλεπόταν δέσμευση για αυτούς τους ανθρώπους και τα χωράφια που ενοικίαζαν” επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης.

--------------------------------------------------

Οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ν. Γκαρά: «Σε δεινή θέση αγρότες και κτηνοτρόφοι στον Έβρο λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης»

​Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, με τις πολιτικές της κυβέρνησης να καταδικάζουν τον πρωτογενή τομέα σε αφανισμό

Το κόστος παραγωγής σε ενέργεια, πετρέλαιο, αγροεφόδια, ζωοτροφές και άρδευση παραμένει σε τρομακτικά υψηλά επίπεδα προκαλώντας οικονομική ασφυξία

Οι επιδοματικές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, μαζί με τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, διαιωνίζουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ακρίβειας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών

Η επίθεση που δέχονται στο εισόδημά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στον Έβρο τα τελευταία 3,5 χρόνια, απειλεί την ίδια τους την επιβίωση – Τα έργα υποδομής στον Νομό βρίσκονται στο μηδέν, οι αναδασμοί κολλημένοι, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ υποστελεχωμένες και ο κανονισμός του απαρχαιωμένος

Προχωρήσατε σε κατάτμηση συνδεδεμένης ενίσχυσης βοοειδών στην ΠΑΜΘ, που κλείνει το μάτι στις παράνομες ελληνοποιήσεις – Το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σε διάλυση με λάθη, αποκλεισμούς και παραλείψεις ενώ η επιστροφή του ΕΦΚ δόθηκε σε λίγους και κουτσουρεμένη

Οι μηλοπαραγωγοί του Έβρου μένουν εκτός ενισχύσεων de minimis, ενώ παραγωγοί σκόρδου, σπαραγγιού και μελισσοπαραγωγοί, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες

Η κατάργηση συνδεδεμένων ενισχύσεων από τη νέα ΚΑΠ, με επιλογή της ΝΔ, έρχεται να οξύνει τα πράγματα - Χιλιάδες βιοκαλλιεργητές έμειναν εκτός πρόσκλησης Μέτρου 11 και άλλοι τόσο αποκλείστηκαν από τα Σχέδια Βελτίωσης ενώ είχαν τα προαπαιτούμενα
ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ βρίσκονται υπό κατάρρευση, λόγω των ανατιμήσεων στο ρεύμα, όμως εσείς αδιαφορείτε για όλα αυτά επιδεικτικά, οδηγώντας τον Έβρο και τη Θράκη σε ερημοποίηση – Χτυπάτε, διαλύετε τον πρωτογενή τομέα

Σε αυτήν την ζοφερή κατάσταση για τους αγρότες, εσείς επιλέγετε να φέρετε ένα νομοσχέδιο  για μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, χωρίς καν να προσφέρετε ουσιαστική λύση

Δεν επενδύετε στην εκπαίδευση, δεν αναβαθμίζετε τα δημόσια ΙΕΚ του Οργανισμού – Υποβαθμίζετε τις γεωπονικές σχολές, όπως το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, το οποίο αφήσατε λόγω ΕΒΕ με μόλις 48 εισακτέους φέτος

Έχετε εγκαταλείψει σε εκκρεμότητα την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης, που αναβαθμίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ – Κρατάτε τους φοιτητές σε ομηρία

Δεν παρεμβαίνετε με το παρόν νομοσχέδιο στα συστήματα γνώσης και καινοτομίας και ενσωμάτωσης αυτής – Η επαφή με τις νέες τεχνολογίες, η διάχυση της γνώσης παραμένει ένα από τα κύρια ζητούμενα της σύγχρονης εποχής για τους αγρότες

Αντί να ενισχύσετε τη λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τους ελέγχους, την περίοδο μάλιστα ανεξέλεγκτων ελληνοποιήσεων, επιλέγετε να παραχωρήσετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιφερειακή αποκέντρωση, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για την πιστοποίηση, τη μεταποίηση ή την επαγγελματική κατάρτιση – Παρά μόνο δημιουργείτε νέες θέσεις διευθυντικών στελεχών ενώ ο Οργανισμός παραμένει υποστελεχωμένος

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δεσμευτεί για μη καταβολή του ΕΦΚ στα καύσιμα όλων των αγροτικών μηχανημάτων, οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν και μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων

Έχουμε δεσμευτεί για ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο κρατά η κρίση ακρίβειας, καταβολή ενισχύσεων χωρίς αποκλεισμούς και επιστροφή στην κανονικότητα των άμεσων και δίκαιων πληρωμών μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεσμευόμαστε για ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για τον πρωτογενή τομέα, στήριξη των νέων αγροτών, ενίσχυση των συνεταιρισμών και συμμετοχή των αγροτών στις ΑΠΕ

Δεσμευόμαστε για την άμεση ρύθμιση των χρεών στο αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, και την προστασία της ενυπόθηκης αγροτικής γης

Για την ουσιαστικά παραγωγική ανασυγκρότηση με όραμα και στρατηγική, για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού κόσμου, της έρευνας και της εκπαίδευσης, αυτό που απαιτείται είναι η άμεση πολιτική αλλαγή

Δ. Καλαματιανός: «Σε απελπισία οι αγρότες, αδιαφορεί η κυβέρνηση»

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως ο αγροτικός κόσμος βιώνει κρίσιμες στιγμές. Καθημερινά, έχει να αντιμετωπίσει:

  • τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα γεωργικά φάρμακα και γενικά στα αγροεφόδια, που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής,
  • τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων, εξαιτίας και της μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών,
  • τη χαμηλή τιμή του προϊόντος στον παραγωγό, που αναγκάζεται να πουλά, πολλές φορές, κάτω του κόστους παραγωγής,
  • την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια,
  • τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα ανέφερε πως οι πληττόμενοι παραγωγοί της Ηλείας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν.

«Δίχως αμφιβολία, είναι πρωτοφανής η μείωση του αγροτικού εισοδήματος για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Ταυτόχρονα, οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και παλαιότερα χρέη και υποχρεώσεις σφίγγουν τη θηλιά ακόμα περισσότερο στους παραγωγούς. Όλος αυτός ο κόσμος αναμένει το αυτονόητο. Τη στήριξη από την πολιτεία. Εσείς ως κυβέρνηση, τι κάνετε;

Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την απόγνωση των παραγωγών. Δεν λαμβάνετε γενναία και ουσιαστικά μέτρα, που έχουν ανάγκη. Αδιαφορείτε και αρνείστε πεισματικά την πραγματικότητα. Προσπαθείτε, συνεχώς, με καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα να δείξετε ότι δήθεν κάτι κάνετε.

Αλήθεια, τι έχετε κάνει, όλο αυτό το διάστημα, για την έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση στον χώρο της γεωργίας; Τι έχετε κάνει για την πιστοποίηση και για το ευαίσθητο ζήτημα των ελέγχων; Τι έχετε κάνει για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης; Για την πάταξη της αισχροκέρδειας, των ελληνοποιήσεων και της νοθείας;

Γνωρίζετε πως υπάρχουν αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές. Γνωρίζετε πως ο καταναλωτής αγοράζει προϊόντα πολύ πάνω από την τιμή παραγωγού. Δεν βλέπετε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια εις βάρος του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή στο ράφι;».

Για τους παραγωγούς σταφίδας, ανέφερε πως βιώνουν τον εμπαιγμό, καθώς, ενώ ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί στήριξη και απορρόφηση του προϊόντος με τιμή παραγωγού στο 1,40 ευρώ το κιλό, τελικά όλα αθετήθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν.

«Οι ίδιοι οι παραγωγοί μιλούν για κοροϊδία.

Δυστυχώς, ένα προϊόν με τεράστια διατροφική αξία και εξαιρετικές προοπτικές κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Σας έχουμε προτείνει λύσεις, αλλά, δεν μας ακούτε. Κάνετε, επιτέλους, κάτι για να βοηθήσετε τους αγρότες μας που βρίσκονται σε απελπισία.».

Στη συνέχεια ο Βουλευτής εστίασε στο αρδευτικό κόστος, που έχει εκτιναχθεί, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης της τιμής του ρεύματος, επισημαίνοντας την προβληματική κατάσταση που βρίσκονται οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων.

«Αν δεν υπάρχει άρδευση, δεν υπάρχει παραγωγή. Σας προτείνουμε, διαρκώς, λύσεις, όπως βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών των ΟΕΒ προς τους παρόχους ενέργειας, ειδικά τιμολόγια ρεύματος και αξιοποίηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.».

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως αυτό αδυνατεί να ανταποκριθεί και να συμβάλλει με αποφασιστικό και λειτουργικό τρόπο σε αυτά που καλείται να φέρει εις πέρας ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει τον ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ στην επόμενη ημέρα, δίνοντάς του ώθηση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Πιστεύετε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το επιτυγχάνει αυτό; Όχι. Το αντίθετο συμβαίνει. Είναι πρόχειρο και στερείται ξεκάθαρου στόχου και κεντρικής συνδετικής γραμμής. Παράλληλα, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την πραγματικότητα.».

Για το κρίσιμο ζήτημα των ελέγχων, επισήμανε πως η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να έλθουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπει τη μίσθωση, δίχως δημοπράτηση, ακινήτων για επενδύσεις άνω των 5.000.000 ευρώ.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι νέοι αγρότες παρακαλάνε για να έχουν ένα αγροτεμάχιο, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να μείνουν στον τόπο τους και εσείς φέρνετε διάταξη απευθείας μίσθωσης για τους μεγαλοεπενδυτές.».

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως ο αγροτικός κόσμος θα επιλέξει στις επερχόμενες εκλογές την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση, για να δώσει προοπτική και να οδηγήσει σε ανάταξη τον πρωτογενή τομέα.

Κυριακή Μάλαμα: Να στηριχτεί το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χαλκιδική

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αν υπάρχει σήμερα ένας δημόσιος φορέας, θεματοφύλακας της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου, αυτός είναι ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ έχει έναν τριπλό ρόλο, ο οποίος είναι κομβικός για το αύριο της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας. Να ελέγχει, να εμβαθύνει στην έρευνα των επιστημών της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής και να καταρτίζει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους στις καλλιεργητικές και διαχειριστικές τους πρακτικές.

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, όμως, παρόλο που έχει αυτή την κρίσιμη θέση στην αλυσίδα της πρωτογενούς παραγωγής δεν αντιμετωπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου. Ακριβώς επειδή ο ρόλος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ είναι να αναπτύσσει και να εμβαθύνει βιώσιμες πρακτικές, οι οποίες πολλές φορές συγκρούονται με μεγάλα αγρο-βιομηχανικά συμφέροντα, η κυβέρνηση αυτή προσπάθησε να τον απαξιώσει και σήμερα επιδιώκει να του επιβάλλει μία επικίνδυνη νεοφιλελεύθερη λογική λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανοίγει την κερκόπορτα στα μεγάλα λόμπυ της αγρο-βιομηχανίας, για να υπαγορεύουν τι έρευνα θα κάνει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα την κατευθύνει και σε ποιους τομείς θα εστιάσει. Μέσα από μια επιτροπή πλήρως ελεγχόμενη από τον εκάστοτε Υπουργό και με ελάχιστη συμμετοχή σε αυτή των ερευνητών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στον άλλο κρίσιμο τομέα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, αυτό των ελέγχων, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώνει την καταστροφική της οπτική για τον φορέα. Επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών ελεγκτών για την επιτέλεση του ελεγκτικού έργου του οργανισμού, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια τρύπα στους ελέγχους, με δεδομένο ότι ο ελεγχόμενος, μέσα από θυγατρικά σχήματα μπορεί να γίνει ελεγκτής του εαυτού του. Ολέθρια αυτή η διάταξη για κρίσιμα προϊόντα, όπως η φέτα, η το μέλι. Σε συνδυασμό, οι δύο αυτές διατάξεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα ολέθριο υπόβαθρο για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή.

Μεγάλες βιομηχανίες, που είναι ήδη εδώ, θα μπορούν να επιβάλλουν τις κατευθύνσεις και τα συμπεράσματα των ερευνών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και μετά να έρχονται οι θυγατρικές τους εταιρίες, μέσα από ιδιώτες ελεγκτές, να πιστοποιούν ως ασφαλή μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, τα οποία όμως έχουν υποστεί καλλιεργητικές πρακτικές επικίνδυνες για το περιβάλλον ή και για την υγεία.  

Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα. Στην Χαλκιδική λειτουργεί το Μελισσοκομικό Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Εκεί οι επιστήμονες ερευνούν τις επιπτώσεις της χρήσης φυτοφαρμάκων στην επικονίαση των μελισσών. Αν αύριο ισχύσει το νομοσχέδιο σας, μπορεί μια πολυεθνική εταιρία που εμπορεύεται ένα φυτοφάρμακο, να επιβάλλει φραγμούς σε αυτή την έρευνα και στη συνέχεια οι ιδιώτες ελεγκτές να βεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα ίχνη αυτού του φυτοφάρμακου στο μέλι ή ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο δεν απειλεί τους αγρότες που το μεταχειρίζονται. Έχουν συμβεί αυτά στις χώρες που έχουν καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της έρευνας και των ελέγχων στην αγροτική παραγωγή.

Για να μην μιλήσουμε για την νοθεία στο γάλα και στη φέτα. Εκεί έχετε αφήσει τα συμφέροντα αχαλίνωτα, αφήνετε έρμαιο τον κτηνοτρόφο κι έρχεστε τώρα να θεσμοθετήσετε την κατάργηση κάθε ελέγχου και συνολικά του πλαισίου για την διασφάλιση της ποιότητας των ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται από γάλα, μέσα από μια αδιαφανή επιτροπή του άρθρου 19. Εμείς σας λέμε ότι η έρευνα, ο έλεγχος κι η πρότυπη κατάρτιση στον πρωτογενή τομέα πρέπει να είναι δημόσια, μέσα από έναν ισχυρό ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Πρέπει να στελεχωθεί ο φορέας, δεν πρέπει να παραδοθεί το έργο του σε ιδιώτες και πρέπει να στηριχτούν τα ερευνητικά του ινστιτούτα με κάθε τρόπο.

Επαναλαμβάνουμε, με αυτή την ευκαιρία, την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοσίου ΙΕΚ Μελισσοκομίας στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χαλκιδική, σε μια περιοχή με πάρα πολύ μεγάλη μελισσοκομική παράδοση. Η δημιουργία μιας τέτοιας δομής μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για την μελισσοκομία, στο σύνολο της και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, μέσα από την επιστημονική κατάρτιση των μελισσοκόμων μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για το άρθρο 46, το οποίο επιτρέπει την σαλαμοποίηση γεωργικών εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την εκχώρησή τους σε επενδυτικά συμφέροντα. Ενδέχεται, με το άρθρο αυτό, το Υπουργείο να επανέλθει σε μία απαράδεκτη στόχευση για δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στο αγρόκτημα του Αγίου Μάμα της Χαλκιδικής, σε μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής αξίας, κρίσιμης για την γεωργία, την μελισσοκομία και την περιβαλλοντική αειφορία της περιοχής. Να προσέξουμε πολύ αυτό το άρθρο, γιατί ενδέχεται να επαναφέρει εν κρυπτώ τους σχεδιασμούς που ανασχέσαμε με τις συλλογικές αντιδράσεις μας πριν από λίγο διάστημα.

Κι επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά το Υπουργείο σας και μου κοινοποιήθηκε πριν από λίγα λεπτά από το γραφείο του Δημάρχου της Νέας Προποντίδας της Χαλκιδικής. Ο Δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό μνημείο του Μετοχικού Συγκροτήματος της Νέας Τρίγλιας. Το μνημείο έχει περιέλθει σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μεταβιβάζει την χρήση της γης, για να προχωρήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες. Σας καλούμε, λοιπόν, τώρα από το Βήμα της Βουλής να προχωρήσετε άμεσα στην ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Νέας Προποντίδας για να σωθεί το μνημείο. Θα επανέλθουμε και με κοινοβουλευτικό έλεγχο στο θέμα.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Για να μπορέσει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ να επιτελέσει τον ρόλο του για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών, για τους ελέγχους και το χτύπημα των ελληνοποιήσεων και για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων με ασφάλεια, οφείλει το έργο του να είναι ενταγμένο σε έναν σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής. Αυτό, σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν εμφυσείται από έναν στρατηγικό, οραματικό και υλοποιήσιμο στόχο, με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι μετατρέπει τον οργανισμό από οργανισμό κοινής ωφέλειας, με σαφείς αρμοδιότητες και στόχους, σε έναν συμβουλευτικό οργανισμό. Ακόμη, όμως, και εκεί που επιχειρεί να δώσει κάποιες λύσεις σε οργανωτικό επίπεδο, είναι ανεπαρκές και ελλειπτικό.

Για να μπορέσεις να δώσεις τέτοιες λύσεις σε έναν οργανισμό χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου τέσσερις παραμέτρους: την διοικητική του δομή, το ανθρώπινο δυναμικό, τη χρηματοδότηση και την επάρκεια πόρων και τη συμμετοχή των φορέων με συνεννόηση και συνεργασία. Το νομοσχέδιο, όμως, αυτό τι κάνει;

Όσον αφορά τον διοικητικό μηχανισμό. Δημιουργεί νέες διευθύνσεις με πολλά διευθυντικά στελέχη και πολλές θέσεις ευθύνης. Ανάλογο παράδειγμα έχουμε και το τι έκανε η κυβέρνηση στη ΔΕΗ. Αλλά λείπει από αυτήν τη διοικητική, υποτίθεται, μεταρρύθμιση η αναφορά σε συγκεκριμένους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Λείπει η αναφορά στην μεταποίηση και στην εμπορία. Και δεν υπάρχει καμία περιφερειακή οργάνωση.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Ο οργανισμός ήδη είναι υποστελεχωμένος. Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο αυτό καμία αναγνώριση συλλογικών δικαιωμάτων και κυρίως μισθολογικών, καμία ρύθμιση για προβλήματα των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα τα 176 ευρώ επί εποχής 2014 που ζητούνται πίσω σε μία περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συμβασιούχους που επί χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καμία απόφαση για μόνιμο προσωπικό.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα κρατικής χρηματοδότησης, καθώς ακόμη και τα προγράμματα γίνονται μέσω για παράδειγμα του ΕΣΠΑ. Έχουμε ήδη το παράδειγμα των έξι ΔΙΕΚ, δημοσίων ΙΕΚ του οργανισμού, που υποχρηματοδοτούνται και υποβαθμίστηκαν και τα επαγγελματικά τους προσόντα. Να πούμε, επίσης, ότι στους πόρους του οργανισμού σημαντικό ρόλο παίζει ο τομέας της παραγωγής, που συμβάλλει με τις εισφορές του προς τον οργανισμό, χωρίς να έχει ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των φορέων. Οι ίδιοι λένε ότι υπήρξε απουσία διαβούλευσης, απουσία συνεργασίας και απουσία και ελλιπής εκπροσώπηση. Το τόνισαν αυτό και οι εργαζόμενοι και οι ερευνητές και οι φορείς.

Όλα στο νομοσχέδιο αυτό πηγαίνουνε σε μία γενική αναφορά που επιδέχεται πλήθος ερμηνειών. Παραπέμπονται τα επιμέρους, που έπρεπε στο νομοσχέδιο να υπάρχουν, σε έναν εσωτερικό κανονισμό. Όλα παραπέμπονται, δηλαδή, σε Προεδρικά Διατάγματα, σε επόμενες Υπουργικές Αποφάσεις και επόμενες εγκυκλίους. Μετάθεση αποφάσεων και μάλιστα δίνεται και δυνατότητα υπερεξουσίας του διοικητικού συμβουλίου, που μπορεί λέει να ορίζει τις αρμοδιότητες του οργανισμού. Τίποτε, λοιπόν, δεν ξεκαθαρίζει επί της ουσίας, γεγονός που είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο δε θα λύσει – υπάρχουν τα προβλήματα – αλλά θα δημιουργήσει και επιπλέον.

Έλεγχοι. Ήδη από τον Μάιο του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακυρώσει όλο το σύστημα επιβολής κυρώσεων, παρά την πολυδιαφημισμένη υποτίθεται νομοθετική πρωτοβουλία επί εποχής κυρίου Βορίδη και έχετε καταστήσει δυνητική την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων ακόμη και σε περιπτώσεις διαπίστωσης μη ασφαλών τροφίμων. Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι υπάρχει αναγκαιότητα της θέσπισης μιας ενιαίας αρχής για όλους τους ελέγχους και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ελέγχων και κυρώσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό 625, που έχει όλο πισωγυρίσματα με αυτή την κυβέρνηση.

Αντ’ αυτών προχωράτε σε ιδιωτικοποίηση ελέγχων ακόμα και για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ  προϊόντα με αδιαφάνεια, με πλήρη κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ακόμη και την υποβάθμιση ουσιαστική του συστήματος «Άρτεμις», που μέσω των ισοζυγίων, για παράδειγμα στο γάλα, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχαμε κάνει εμείς για τους ελέγχους των ισοζυγίων στο γάλα και που αυτό οδήγησε στην αύξηση της τιμής του, βλέπουμε ότι και αυτό έχει απαξιωθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικό χτύπημα των ελληνοποιήσεων.

Επίσης, να επισημάνω ότι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υπάρχουνε δύο εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα για την φέτα και τα βιολογικά προϊόντα που δεν έχουν προχωρήσει. Χάνονται πόροι ουσιαστικοί για το εθνικό μας προϊόν. Επιπρόσθετα κάνετε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μπορεί να οδηγήσει σε εξωτερικές παρεμβάσεις χωρίς δημόσια λογοδοσία και χωρίς τη συμμετοχή των διεπαγγελματικών.

Και τελειώνω με ένα σχόλιο, αφού πρώτα τονίσω την αναγκαιότητα να υπάρξει η δυνατότητα κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις γεωπονικές σχολές.

Τελειώνω με ένα σχόλιο όσον αφορά την παραχώρηση γης χωρίς δημοπρασία 40 + 20 χρόνια,  σε όσους επενδύουν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Θα σας αναφέρω εδώ πόσο αντίφαση υπάρχει, λέγοντας μία περίπτωση από ένα χωριό στη δική μου περιοχή, Πολυάνεμος, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, 25 κατοίκων, όπου εκεί δεν μιλάμε για καμία παραχώρηση. Γίνεται δημοπρασία, στην οποία αναγκάζονται οι 2-3 κτηνοτρόφοι που είναι στην περιοχή να χτυπήσουν με τίμημα που δεν μπορούν να πληρώσουν, για να μην αφήσουν τυφλούς τους βοσκότοπους τους και να μην μπορούν, αν δεν πάρουν τις εκτάσεις αυτές, να έχουν πρόσβαση ούτε στις ποτίστρες. Θα πρέπει να το δείτε, παρόλο που το θέμα αυτό πηγαίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, γιατί και το Υπουργείο έχει υποχρέωση εφαρμογής του νόμου. Όπου δεν εφαρμόζεται και αντί να πάει με το άρθρο 7 του 4061, πάει με το άρθρο 10 και αναγκάζει ανθρώπους που δίνουν μάχη, που ζουν σε ένα χωριό, επαναλαμβάνω, των 25 κατοίκων, να φύγουν και αυτοί από εκεί. Σας ευχαριστώ».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Δώστε επιτέλους  τις ενισχύσεις deminimis στους αγρότες Ενισχύστε τη ρευστότητα του αγροτικού κόσμου»

Κατά την παρέμβασή της στην ολομέλεια της Βουλής, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει γραφτεί με προχειρότητα και με χωρίς καμία πρόθεση να λύσει τα προβλήματα τα υφιστάμενα προβλήματα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ αφού μεταξύ άλλων δημιουργεί ένα τεράστιο Οργανισμό με αύξηση των θέσεων ευθύνης, με πολλά Συμβούλια και Επιτροπές, ιδιωτικοποιεί τους ελέγχους και έχοντας μια τελείως θεωρητική προσέγγιση όσον αφορά στην έρευνα.

Σχολίασε αρνητικά την απόφαση του Οργανισμού να μην υλοποιήσει τα δυο εγκεκριμένα προγράμματα προώθησης (για τη φέτα και για βιολογικά προϊόντα) ύψους 4,5 εκ €, πόροι που θα λείψουν από την ελληνική αγορά.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και αναφερόμενη συγκεκριμένα στην Πέλλα μίλησε για το υψηλό κόστος παραγωγής, την πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικού δυναμικού καθώς και το κλείσιμο των αγορών της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι από πλευράς του Υπουργείου δεν υπάρχει καμία συνέπεια σχετικά με τις ανακοινώσεις για τις ενισχύσεις των παραγωγών και ζήτησε από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των ενισχύσεων για όλα τα προϊόντα στους αγρότες.- 

Ολόκληρη η παρέμβασης της βουλευτού:

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ψήφισης νομοσχεδίων. Νομοθετικός οργασμός για την τακτοποίηση των τελευταίων συμφωνηθέντων σας. Όμως αυτή η αναγκαστική σπουδή και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την νομοθετική διαδικασία οδηγεί σε αναπόφευκτα λάθη και σε κακή νομοθέτηση.

Και ερχόμαστε στο σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο φρονώ ότι είναι ένα από τα 10 νομοσχέδια που ακούσαμε ότι θα φέρει η κυβέρνηση μέχρι να αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές. Με γρήγορες διαδικασίες για να καλύψει το κενό.

Ακόμη ένα νομοσχέδιο που έχει γραφτεί με προχειρότητα και χωρίς καμία πρόθεση να λύσει τα προβλήματα του υφιστάμενου Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ. Στην ουσία δημιουργεί ένα τεράστιο Οργανισμό με αύξηση των θέσεων ευθύνης, με πολλά Συμβούλια και Επιτροπές. Με ένα γενικό περίγραμμα για τη δομή που θα εξειδικευτεί σε ένα μελλοντικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα. Με πλήθος ζητημάτων να παραπέμπονται στο μέλλον και σε δευτερογενή νομοθεσία.

Τι προβλέπει λοιπόν το νομοσχέδιο αυτό;

Γενικές Διευθύνσεις αγνώστου αρμοδιότητας, χωρίς οργανικές θέσεις και διάρθρωση, στις οποίες θα προΐστανται Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και μάνατζερ χωρίς υπαλλήλους. Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των διευθυντικών στελεχών και στελεχών που θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης. Σε έναν υποστελεχωμένο οργανισμό, ο οποίος δεν έχει τον ικανό και αναγκαίο αριθμό εργαζομένων. Δηλαδή επικράτηση της πρακτικής «ένας εργαζόμενος με μόνιμα παράλληλα καθήκοντα και με πολλούς προϊστάμενους».

Όσον αφορά στην έρευνα που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του Οργανισμού, αφού υπό τη σκέπη του  έχει τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας, επιχειρείται μια τελείως θεωρητική προσέγγιση καθώς πουθενά δε φαίνεται προσπάθεια να συνδεθεί η έρευνα

με την παραγωγή,
με τη γνώση που θα πρέπει για παράδειγμα να υπάρχει στα δημόσια ΙΕΚ του οργανισμού,
με το σύστημα AKIS [Agricultural Knowledge and Innovation Systems] τα συστήματα δηλαδή γνώσης και καινοτομίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους στόχους της νέας ΚΑΠ.
Δεν προβλέπεται καμία λειτουργική σχέση ή κάποιου τύπου διασύνδεση με το ΥΠΑΑ&Τ και την αρμόδια Διεύθυνση Έρευνας-Καινοτομίας και Εκπαίδευσης.
Δεν προβλέπει καμία συνεργασία ούτε με άλλους οργανισμούς.
Πουθενά δεν προβλέπεται η συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων ή αλιέων ούτε στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτε στις Επιτροπές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου.
Η λειτουργία του συστήματος ελέγχων και διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων παραμένει προβληματική και αναποτελεσματική αφού δεν κάνετε τίποτε για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του δαιδαλώδους αυτού συστήματος ελέγχων που πολλές φορές αλληλεπικαλύπτονται με άλλους φορείς. Κομβικό σημείο βέβαια είναι η πρόθεσή σας στο μητρώο ελεγκτών – εμπειρογνωμόνων να εγγραφούν και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και έτσι  να ανοίξει  ο δρόμος για εκχώρηση του ελεγκτικού έργου σε ελεγκτές εκτός ΕΛΓΟ. Ο Οργανισμός όμως δεν έχει ανάγκη από ιδιώτες ελεγκτές, αλλά από την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για να ενισχύσει το ελεγκτικό του έργο με εγγυήσεις αδιαβλητότητας και όχι με τη δημιουργία Μητρώων τα οποία στην ουσία δεν την εξασφαλίζουν.

Δεν προβλέπεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μεταφορά του προσωπικού στο νέο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως είχε εκδοθεί κατά τη συγχώνευση των τεσσάρων φορέων το 2011, το οποίο συνιστά απαραίτητη πράξη για τη διασφάλιση της θέσης και του αντικειμένου εργασίας των εργαζόμενων.

Απαιτούνται περισσότερες διευκρινίσεις και εξηγήσεις για το άρθρο 45 που αφορά στην παραχώρηση των ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις άνω των 5 εκατομμύρια ευρώ. Παραχώρηση δημόσιας περιουσίας για τους πολύ λίγους. Σε ποιες εκτάσεις και τι είδους επενδύσεις αφορά αυτό το άρθρο;

Ένας Οργανισμός, Κύριε Υπουργέ που κατά την άποψή σας δεν έχει συνεκτική λειτουργία και ταυτότητα και πρέπει να τον αλλάξετε, κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια [και μάλιστα εν μέσω πανδημίας] να υλοποιήσει δυο τριετή προγράμματα προώθησης της φέτας προϋπολογισμού 6 περίπου εκατ. € σε ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ και ένα τρίτο σε ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ.

Επίσης στην πρόσκληση του 2022 ο Οργανισμός υπέβαλε δυο νέα προγράμματα προώθησης που εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. προϋπολογισμού 4,5 εκατ. €:

1. Προώθηση φέτας σε Αυστραλία-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

2. Προώθηση βιολογικών σε Ελλάδα-Γερμανία-Γαλλία

τα οποία η διοίκηση του Οργανισμού ενημέρωσε ότι δεν θα υλοποιήσει και με βάση τον εφεδρικό πίνακα κατάταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιλεγούν 2 προγράμματα από Γαλλία και Ισπανία.

Δηλαδή πρώτον δεν θα εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στον Οργανισμό και δεύτερον πόροι 4,5 εκ € θα χαθούν από την ελληνική αγορά και θα κατευθυνθούν στις αγορές της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Αλήθεια όταν μιλάτε για ανάπτυξη στον τίτλο αυτού του νομοσχεδίου αυτή την ανάπτυξη εννοείτε;

Δυστυχώς η αγροτική σας πολιτική είναι επιφανειακή και όχι ουσιαστική και σε καμία περίπτωση δε βοηθά ούτε την αγροτική ανάπτυξη ούτε τον Έλληνα Αγρότη.

Ο αγροτικός κόσμος Κύριε Υπουργέ στις ημέρες μας, παλεύει να σταθεί στα πόδια κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Έχοντας να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος παραγωγής που το διαμορφώνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας και  των εισροών και των πρώτων υλών.
Έχοντας να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο στα χωράφια όσο και στη βιομηχανία
Έχοντας να αντιμετωπίσει το κλείσιμο των αγορών Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας που δημιουργεί προβλήματα στην εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων [διάθεση του συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου και των επιτραπέζιων ροδάκινων], αλλά και της Αιγύπτου λόγω των περιορισμών που επέβαλε το ΔΝΤ.
Αντί αυτού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λειτουργεί επιφανειακά και πολύ πρόχειρα. Με ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που δεν έχει τίποτα να προσφέρει, παρά μόνο να καλύψει κακήν- κακώς νομοθετικό χρόνο.

Ως Βουλευτής Πέλλας οφείλω να σας ενημερώσω ότι οι αγρότες της Πέλλας φέτος βίωσαν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων 20 ετών.  Είχαν μια δραματική μείωση του εισοδήματός τους  εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, των ζημιών λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων (πχ παγετοί, χαλάζια, βροχοπτώσεις κλπ), κάποιες από τις οποίες μάλιστα, όπως ο προανθικός παγετός και οι «άκαιρες» βροχοπτώσεις, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, των μεθοδεύσεων της βιομηχανίας όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινων, των προβλημάτων στην διάθεση όλων των προϊόντων τους (κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, επιτραπέζια ροδάκινα, ακτινίδια κλπ)  και των ελλείψεων σε εργάτες γης. 

Για πρώτη φορά φέτος είδαμε να δίνονται κατ’ εξακολούθηση επιλεκτικές αποζημιώσεις περιοχών και καλλιεργειών,  τη στιγμή που οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης και της ενεργειακής κρίσης έχουν επηρεάσει το ίδιο αρνητικά όλους τους αγρότες και όλα τα προϊόντα μας.

Διχάζετε τους αγρότες με την κατ’ εξακολούθηση επιλεκτική αποζημίωση περιοχών μέσω των ενισχύσεων de minimis. Διχάσατε τον αγροτικό κόσμο με την καταβολή των 72,7 ευρώ το στρέμμα από το αποθεματικό κρίσης μόνο στα μέλη των Ομάδων Παραγωγών του Τομέα Οπωροκηπευτικών. Αποζημιώνετε προϊόντα μόνο σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας, τη στιγμή που οι επιπτώσεις της ουκρανικής και της ενεργειακής κρίσης έχουν επηρεάσει το ίδιο αρνητικά όλους τους αγρότες και όλα τα προϊόντα μας.

Για πρώτη φορά είδαμε ανακοινώσεις σας που η μια αναιρεί την άλλη.

Στις 20 Ιανουαρίου ανακοινώσατε αποζημιώσεις καλλιεργειών στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και καστάνων. Και συγκεκριμένα  για τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων πάνω από  40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και πάνω από  50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα. Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση θα διαμορφώνονταν κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, και για τα κάστανα με 150 ευρώ / στρέμμα. Χωρίς να λέτε για την πηγή χρηματοδότησης.

Γυρίσατε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο τέλος του Ιανουαρίου και μας είπατε ότι ο Επίτροπος Γεωργίας σας έδωσε το ΟΚ να χορηγήσετε 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αγροτών που πλήττονται από το υψηλό κόστος λιπασμάτων.

Στις 6 Μαρτίου 2023 επανέρχεστε με νέα ανακοίνωση και κάνετε λόγο για ενισχύσεις deminimis για ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), νεκταρίνια και βερίκοκα. Που εξαφανίστηκαν τα μήλα και τα κάστανα. Για πρώτη φορά είδαμε φέτος να ανακοινώνονται αποζημιώσεις ανά στρέμμα και όταν φτάνουμε στο «δια ταύτα» όλα να αλλάζουν και να γίνονται συμψηφισμοί ή να αφορούν συγκεκριμένες καλλιέργειες.  Εξαφανίστηκαν τα 135 και τα 150 €/ στρέμμα για τα ροδάκινα και με συμψηφισμούς έγιναν 80 ευρώ για τα επιτραπέζια και τα βερίκοκα και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα.

Λέτε και ξελέτε κύριε Υπουργέ!

Οι αγρότες της Πέλλας κύριε Υπουργέ ζητούν να μάθουν:

γιατί εξαιρούνται σημαντικές καλλιέργειες από τις ενισχύσεις όπως τα κεράσια, τα μήλα, τα κάστανα,  τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια, οι λωτοί κλπ) η τύχη των οποίων αγνοείται.
για τη λίστα ποικιλιών του ΕΛΓΑ που έπαθαν ζημία καθώς  δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικές ποικιλίες εντός αυτής
για την ενίσχυση των 70 ευρώ/στρέμμα καθώς περιλαμβάνονται μόνο τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα, μόνο για τα παραγωγικά στρέμματα, με τη μισή ενίσχυση για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  ενώ τον περασμένο Οκτώβριο από το αποθεματικό κρίσης ενισχύθηκαν με 72,7 ευρώ το στρέμμα όλοι οι αγρότες μέλη Οργανώσεων Παραγωγών για όλα τα στρέμματα και για όλες τις καλλιέργειες του τομέα των οπωροκηπευτικών.
Τι γίνεται με τα 60 εκ € που όπως έχετε ανακοινώσει έχετε πάρει το ΟΚ από την Κομισιόν για να ενισχύσετε τους αγρότες εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής;
Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει κύριε Υπουργέ:

Πότε θα πάρουν αυτές τις ενισχύσεις οι αγρότες;

Πότε; Περιμένουν να πάρουν τις ενισχύσεις αυτές από πέρυσι ως μάνα εξ ουρανού. Και τόσο εσείς όσο και οι τοπικοί βουλευτές τους εμπαίζετε και τους κοροϊδεύετε. Ήταν να τα πάρουν πριν τα Χριστούγεννα, μετά πήγαν τέλος του Γενάρη, μετά αρχές Μάρτη, τώρα ακούμε ότι θα δοθούν το Πάσχα.

Επιτέλους δώστε τα για να ενισχύσετε έστω και λίγο την ρευστότητά τους που έχουν στεγνώσει αυτή την πιο δύσκολη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας που όπως όλα δείχνουν δυστυχώς θα είναι το ίδιο δύσκολη και φέτος.»

Δημ. Χαρίτου: Διατηρείτε τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλες διατάξεις για την αγροτική ανάπτυξη, ανέφερε αρχικά:

«Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και οι τεράστιες ανάγκες παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.

Αντί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διαμόρφωση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με προσδιορισμένους στόχους ώστε ταχύτατα να αντιμετωπιστούν τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα, μεταξύ άλλων, της ηλικιακής σύνθεσης, της ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας, ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Εσείς κινείσθε χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις στο τι θέλουμε να πετύχουμε, ενώ οι πρωτοβουλίες σας έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Αυτό επιβεβαιώνεται και με το σημερινό νομοσχέδιο.

Σε ποια από τα κομβικά ζητήματα ευθύνης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», όπως της έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της πιστοποίησης και των ελέγχων δίνεται απάντηση;

Το καίριο ζήτημα της έρευνας από το πολλαπλασιαστικό υλικό, το γενετικό υλικό τις φυλές ζώων της φυτοπροστασίας χωρίς την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής έχει αφεθεί αποκλειστικά ως πεδίο στον ιδιωτικό τομέα.

Η αναγκαία σήμερα εκπαίδευση και κατάρτιση ιδιαίτερα των νεοεισερχόμενων αγροτών εξαντλείται σχεδόν αποκλειστικά από τον Οργανισμό στην υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης νέων γεωργών περιορισμένης και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Η διατήρηση σε ατροφία του Οργανισμού με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Η διατήρηση των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς ακυρώνουν τον ελεγκτικό ρόλο οργανισμών όπως του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, ενώ η εκχώρηση μέρους του έργου αυτού σε ιδιώτες όπως προβλέπει το άρθρο 18 δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα των ελέγχων, αλλά οδηγεί στην περαιτέρω απαξίωση του Οργανισμού.

Η έξαρση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων ιδιαίτερα στο γάλα που πρωτοστατούν μεγάλα κυρίως συμφέροντα στον τομέα πλήττουν βίαια το εισόδημα των κτηνοτρόφων, αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Σας έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από εκπροσώπους των κτηνοτρόφων που δοκιμάστηκαν πιλοτικά. Δεν θέλετε να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα που κινούνται ολιγοπωλιακά.

Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω ότι στην αρμοδιότητα του ΕΛΓΟ Δήμητρα βρίσκονται για χρόνια εγκαταλελειμμένες εκτάσεις στον πρώην κτηνοτροφικό σταθμό Κομοτηνής, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση αυτές παραμένουν στα αζήτητα.

Σήμερα όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας κινούνται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Ιδιαίτερα αυτοί που παράγουν, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι μελισσοκόμοι.

Η τεράστια εκτίναξη του κόστους της παραγωγής, στο ρεύμα, στα καύσιμα, τα αγροεφόδια, τις ζωοτροφές, δεν αντισταθμίζεται με τις ισχνές ενέσεις ενίσχυσης με πιο αδικημένους τους αιγοπροβατοτρόφους.

Κύριοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα καλλιεργητική χρονιά, με μια νέα ΚΑΠ για εφαρμογή με πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων, κυρίως όμως χωρίς ουσιαστική ρευστότητα του αγροτικού κόσμου, που να αναγκάζεται να καταφεύγει στους μεταποιητές αφού το τραπεζικό σύστημα μέσω της κάρτας Αγρότη αδυνατεί να στηρίξει το κόστος ενέργειας της παραγωγής.

Το κόστος της λίπανσης υπερδιπλασιάστηκε και εσείς για την περσινή χρονιά ούτε το 10% δεν καλύψατε. Για τη φετινή είναι άγνωστοι ακόμα οι τύποι των λιπασμάτων που θα επιδοτηθούν, ενώ οι αγρότες τα έχουν ρίξει ήδη στα χωράφια.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο. Υποσχεθήκατε 8 ευρώ ανά ζώο και πήραν μόνο 5,5 έως 6 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Αν παραμείνουν καθηλωμένες οι τιμές γάλακτος στον παραγωγό, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση της ενίσχυσης του πρασινίσματος, αφού ούτε το 20% δεν θα εισπράξουν, είναι αμφίβολο από το φθινόπωρο πόσοι θα αντέξουν να κρατήσουν τα ζωντανά τους και βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους.

Σκεφτήκατε την αδικία που υφίστανται οι παράκτιοι αλιείς με την επιστροφή του πετρελαίου κίνησης; Όταν ορίσατε δύο μόνο κλίμακες για χορήγηση 1.300 ευρώ σε σκάφη έως 12 μέτρα και 11.500 ευρώ σε σκάφη άνω των 12 μέτρων. Είναι φανερό ποιους θέλετε να ενισχύσετε.

Σκεφθήκατε πώς θα ανταπεξέλθουν οι μελισσοκόμοι της ειδικής κατάστασης με 4 ευρώ ανά κυψέλη και με προϋπόθεση να έχουν πάνω από 110;»

Για τη νέα ΚΑΠ και ιδιαίτερα για ζητήματα του πρωτογενούς τομέα στη Ροδόπη ο βουλευτής κος Χαρίτου ανέφερε στην ομιλία του:

«Η εφαρμογή από φέτος της νέας ΚΑΠ έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο και δικαιολογημένα, αφού έως και σήμερα παραμένουν αναπάντητα πληθώρα ερωτημάτων με ευθύνη σας λόγω της έλλειψης προετοιμασίας και των συνεχών αλλαγών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και των παλινωδιών σας.

Το ενδεχόμενο απώλειας ενισχύσεων από τους παραγωγούς ή και καταλογισμών σε βάρος της χώρας μας δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά δυστυχώς μια οδυνηρή πραγματικότητα.

Πόσο ενημερωμένη φαντάζεστε ότι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών που θα κληθεί να επιλέξει τα οικοσχήματα που θα αντικαταστήσει εν μέρει την ενίσχυση του πρασινίσματος; Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην καταβολή αυτών των ενισχύσεων;

Λήγει την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης. Ενώ η Ροδόπη έχει αποκλειστεί από την συνδεδεμένη ενίσχυση του καλαμποκιού σε περιοχές που δεν συνδέονται με το πρόγραμμα. Ενώ η καπνοκαλλιέργεια χωρίς καμία απολύτως στήριξη οδηγείται όχι απλώς σε συρρίκνωση, αλλά σε εγκατάλειψη από τους παραγωγούς.

Ως γνωστό κύριε υπουργέ λόγω του πολυτεμαχισμού του κλήρου, της έλλειψης αναδασμών, οι αγρότες αναγκάζονται να ανταλλάσουν μεταξύ τους αγροτεμάχια για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής. Πώς θα γίνεται η ηλεκτρονική εγγραφή των μέχρι τώρα χειρόγραφων ενοικιαστηρίων στο σύστημα του ΟΣΔΕ διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μη ύπαρξη φοροαποφυγής;

Και το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πότε θα ανοίξει το σύστημα του ΟΣΔΕ. Είχατε ανακοινώσει από την 1η του περασμένου μήνα. Μάλλον δεν έχετε συνειδητοποιήσει τί πρόκειται να συμβεί με αυτήν την καθυστέρηση.

Τέλος για ποια στήριξη των νέων αγροτών γίνεται λόγος; Εντάσσονται στο πρόγραμμα και ενώ την πρώτη χρονιά λαμβάνουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα για όσα στρέμματα καλλιεργούν, τα επόμενα χρόνια που υποχρεώνονται σε 4πλάσιο ή 5πλάσιο αριθμό στρεμμάτων κρατούν τα ίδια αρχικά δικαιώματα. Πόσο βιώσιμες μπορούν να διατηρηθούν οι εκμεταλλεύσεις τους;

Και κάτι ακόμη. Από το τέλος του χρόνου αναμένουν να ανακοινωθούν οι δικαιούχοι αγρότες μεγάλων επενδυτικών σχεδίων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δώστε επιτέλους μια υπεύθυνη απάντηση.

Μιλάτε διαρκώς για τα προβλήματα της άρδευσης και τα υλοποιούμενα αρδευτικά έργα. Ξεχνάτε όμως ότι εγκαταλείψατε ένα ζωτικής σημασίας έργο για τη Ροδόπη, το Φράγμα Κομψάτου, που μπορεί να ανακόψει την επαπειλούμενη ερημοποίηση του μεγαλύτερου θρακικού κάμπου. Θα άξιζε κύριε υπουργέ επειδή ακολουθείτε στο βήμα να δώσετε ορισμένες πειστικές απαντήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)