to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 22.03.2023

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον Τύπο για αλλαγές στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου

Η δευτερολογία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΝ στην Ολομέλεια της Βουλής: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει ο κίνδυνος να πούμε το νερό νεράκι


-- φωτ.: Ευρωκίνηση / Γ. Κονταρίνης

«Πρακτικά, με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώτα απ’ όλα, το ρεύμα έγινε φαρμάκι. Στη συνέχεια, με τους κ.κ. Σκρέκα και Χατζηδάκη τα δάση γίνονται οικοπεδάκι και από σήμερα υπάρχει και ο κίνδυνος, δυστυχώς, να πούμε το νερό νεράκι! Αυτή είναι η πραγματικότητα του νομοσχεδίου. Με μία νομοθετική διαδικασία τραγική, με ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα διακοσίων εξήντα τριών (263) άρθρων, με περιορισμένη διαβούλευση κατά παράβαση του νόμου περί επιτελικού κράτους και με εκατόν εννέα (109) νομοτεχνικές βελτιώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αυτή είναι η «αριστεία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη!», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του επί του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπογράμμισε το πρωτοφανές οι βουλευτές να ενημερώνονται από τον Τύπο για αλλαγές στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου καθώς και η κυβέρνηση να κάνει νομοτεχνικές βελτιώσεις σε τροπολογίες που κατέθεσε μία μέρα πριν. Αλλά και την ελλιπή στήριξη του νομοσχεδίου από τους βουλευτές της ΝΔ εφόσον λιγότεροι από 20 εμφανίστηκαν να μιλήσουν στην Ολομέλεια ενώ από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τοποθετήθηκαν 47 βουλευτές!

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ακόμη στην υποτιμητική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και γενικά της κυβέρνησης έναντι των εμπλεκόμενων φορέων που συμμετείχαν στην προσχηματική βέβαια διαβούλευση αλλά και στην διαδικασία ακρόασης στη Βουλή. «Ο κ. Σκρέκας έφτασε να χαρακτηρίζει αδιάβαστους τους φορείς επειδή πολύ απλά διαφωνούν με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και σημειώνουν ότι επιφέρει πλήγμα στο ελληνικό περιβάλλον και ότι στρώνετε το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του νερού».

Ανέφερε για παράδειγμα τα σχόλια του Συνηγόρου του Πολίτη που, παράλληλα με την κριτική του στα θέματα διαβούλευσης, τονίζει πως η διαχείριση των υδάτων απομακρύνεται από τον κρατικό έλεγχο με το παρόν νομοσχέδιο και διαμορφώνει μια νέα κατάσταση μετατρέποντας το χαρακτήρα του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν. «Ο Συνήγορος του Πολίτη τα λέει. Δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή η αντιπολίτευση. Το ίδιο λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτό λέει και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Όλη η Αντιπολίτευση καταψηφίζει το νομοσχέδιο».

Πρόσθεσε πως η Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) εξέφρασε, στις 17 Μαρτίου, μετά τη συζήτηση στη Βουλή την καθολική της αντίδραση, όπως και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νομοσχέδιο. «Είπαν ότι δεν επιλύει κανένα από τα κρίσιμα θέματα των ΔΕΥΑ, ότι είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και ότι διαφωνεί ακόμη και η Κομισιόν».

Ο Σ. Φάμελλος προειδοποίησε ότι κακώς το νομοσχέδιο αυτό ψηφίζεται διότι είναι οξύτατα αντισυνταγματικό και θα “πέσει” στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). «Προσβάλλει την προ διημέρου απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που λέει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμμορφώθηκε με τις Αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο πίσω στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον σε αυτό το νομοσχέδιο να έλυνε το ζήτημα της αντισυνταγματικής τροπολογίας του κ. Σταϊκούρα τον περασμένο Ιούλιο. Αλλά αντί αυτού προχωράει σε άλλο ένα νομοθέτημα με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)