to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 22.03.2023

Διεθνή

Συνέντευξη Μακρόν: Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του χρόνου

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, δύο μέρες μετά την επεισοδιακή έγκριση του συνταξιοδοτικού σχεδίου νόμου με παράκαμψη της Βουλής - Για ψεύδη και περιφρόνηση προς το λαό τον κατηγορούν Μελανσόν και συνδικάτα


Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε σήμερα το μεσημέρι και ώρα 13:00 (ώρα Γαλλίας) στο TF1 και το France 2, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «αναγκαία» και θα πρέπει να «τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους».

Ενώ το βράδυ της Τρίτης οργανώθηκαν νέες συγκεντρώσεις κατά της μεταρρύθμισης σε πολλές μεγάλες γαλλικές πόλεις, σκηνικό για ορισμένες από αυτές εντάσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών,  ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε τους φατριασμούς, ούτε τις φατρίες» και προειδοποίησε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία υπερβολή».

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την επιθυμία να επαναλάβει τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τις συνθήκες εργασίας, για να ακούσει «την ανάγκη για δικαιοσύνη» που εξέφρασαν οι διαδηλωτές. Υποσχέθηκε ότι η συζήτηση θα αφορά ιδίως την εξέλιξη των επαγγελματικών σταδιοδρομιών ή την ταλαιπωρία και θα διεξαχθεί «τις επόμενες εβδομάδες».

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν ότι ήταν εκείνος που, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2017, ξεχαρβάλωσε σε μεγάλο βαθμό το "compte pénibilité", το οποίο επιτρέπει σε όσους εκτίθενται σε δύσκολες συνθήκες εργασίας να συγκεντρώνουν πόντους για να χρηματοδοτούν κατάρτιση, μερική απασχόληση χωρίς μείωση του μισθού ή συνταξιοδότηση έως και δύο χρόνια νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, αναμόρφωσε τη χρηματοδότηση του C2P και εξάλειψε τέσσερις παράγοντες κινδύνου: μεταφορά βαρέων φορτίων, άβολες στάσεις, μηχανικές δονήσεις και χημικοί κίνδυνοι. Πολλοί μεταφορείς, εργαζόμενοι σε οικοδομές και κομμωτές αποκλείστηκαν έτσι από το σύστημα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να «επωμιστεί την αντιδημοτικότητα» για να εφαρμόσει τη μεταρρύθμισή του. «Δεν επιδιώκω να επανεκλεγώ (...), αλλά μεταξύ των βραχυπρόθεσμων δημοσκοπήσεων και του γενικού συμφέροντος της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε.

Εξάλλου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα συνδικάτα δεν κατέθεσαν «συμβιβαστική πρόταση» επί του κειμένου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση το έκανε, από την άλλη πλευρά «διά του Κοινοβουλίου».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο επικεφαλής του κράτους διαβεβαίωσε ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διατηρεί την «εμπιστοσύνη του να προΐσταται της κυβερνητικής του ομάδας».

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε τον «κυνισμό» ορισμένων «μεγάλων εταιρειών» που έβγαλαν τεράστια έκτακτα κέρδη, τα οποία τους επέτρεψαν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο, και τους ζήτησε «μια έκτακτη συνεισφορά» ώστε «οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν» από τα χρήματα αυτά.

Αντιδράσεις

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν επέκρινε την «αλαζονεία» του Γάλλου προέδρου όσον αφορά τις «επίπονες συνθήκες εργασίας» (τα βαρέα και ανθυγιεινά, θα λέγαμε εμείς, ενώ «μόλις απέσυρε τα σχετικά κριτήρια για τα βαρέα και ανθυγιεινά», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τουλούζη. «Το πλήθος είναι για τον λαό ό,τι είναι η κραυγή για τη φωνή», πρόσθεσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, αναφερόμενος στα σχόλια του προέδρου για το «πλήθος», το οποίο δεν θα είχε «καμία νομιμοποίηση απέναντι στον λαό που εκφράζεται μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του».

Ο Μελανσόν κατήγγειλε «τα πολύ γνωστά πλέον δείγματα περιφρόνησης» του Εμανουέλ Μακρόν προς τον λαό και την κοινωνία, και τον κατηγόρησε ότι «ζει έξω από κάθε πραγματικότητα».
«Ο Μακρόν 2023 ξαναγράφει την ιστορία και λέει ψέματα για το CFDT για να κρύψει την αδυναμία του να βρει πλειοψηφία για να ψηφίσει την άδικη μεταρρύθμισή του», έγραψε στο Twitter, μετά τη συνέντευξη ο Laurent Berger, γενικός γραμματέας της CFDT, σχολιάζοντας την αναφορά του Γάλλου προέδρου ΄στο ότι τα συνδικάτα δεν έκαναν συμβιβαστική πρόταξη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «ένα μάτσο κοροϊδίες  και περιφρόνηση για τα εκατομμύρια πολιτών που διαδηλώνουν», αντέδρασε ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ. «Είναι ασυνάρτητη αυτή η συνέντευξη. Είναι: "Όλα είναι μια χαρά, τα κάνω όλα σωστά, δεν συμβαίνει τίποτα στους δρόμους". Δεν υπάρχει καμία απάντηση», δήλωσε στον Τύπο στην Τουρ, όπου συμμετείχε στο συνέδριο της CFE-CGC.

Με στοιχεία από τον Monde

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)