to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 22.03.2023

Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: «Αύξηση εισοδημάτων, μετάβαση σε νέο παραγωγικό μοντέλο και αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του κράτους, οι στόχοι της επόμενης τετραετίας»

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Attica TV και στην εκπομπή «Casus Belli», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Μαριτίνα Ζαφειριάδου - Από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι το ζήτημα των τραπεζών και της αύξησης των επιτοκίων και το επικείμενο συνέδριο του Ινστιτούτου ΕΝΑ


Για το τραγικό δυστύχημα και τον ΟΣΕ

Ζούμε εποχή επισφάλειας. Με το δυστύχημα στα Τέμπη η κοινωνία αναρωτιέται αν αυτό το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συντάξει την Αναπτυξιακή Στρατηγική όπου υπήρχε ειδικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου. Μάλιστα είχαμε θέσει ως στρατηγικό στόχο, ο σιδηρόδρομος να αποτελέσει το μέσο ενοποίησης της Ελλάδας με την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Δυστυχώς αυτός ο στόχος δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Συναίνεση με τη ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει γιατί είναι εγκληματικά τα όσα πράττει. Τώρα ζούμε τη φάση απονομιμοποίησης της κυβέρνησης. Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κρατά μυστική την ημερομηνία των εκλογών. Είναι ανεύθυνη η στάση του, η οποία παράλληλα δείχνει και μια αμηχανία από την πλευρά του.

Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαμορφώσει ένα εκλογικό προφίλ που οδηγεί σε υποεκτίμηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Άρα ο στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα είναι απόλυτα διεκδικήσιμος.

Στη χώρα χρειάζεται να γίνουν ταυτόχρονα πολλές δομικές αλλαγές. Αυτό απαιτεί την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και φυσικά κυβερνητικές συνεργασίες. Με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα φαίνεται να ωριμάζει στην κοινωνία η ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Για τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

Οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν αυτά που έγιναν και αυτά που έρχονται. Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί για την επόμενη τετραετία πρέπει να κάνει δύο πράγματα: α) να ανακουφίσει τον κόσμο που φτωχοποιείται λόγω της ακρίβειας, που σημαίνει ότι τα εισοδήματα πρέπει να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη και β) να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Αν δεν το αλλάξουμε θα πάμε πάλι στα βράχια ως χώρα.

Αυτό που ζούμε από το 2019 και μετά μου θυμίζει την περίοδο λίγο πριν την χρεοκοπία του 2010. Κάτω από την επίπλαστη ευημερία και την εικονική πραγματικότητα τα προβλήματα οξύνονται. Για παράδειγμα τα τελευταία 4 χρόνια το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 45 δισ. ευρώ χωρίς μάλιστα τα δανεικά να κατευθυνθούν σε επενδύσεις. Παράλληλα διευρύνθηκε επικίνδυνα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που δείχνει ότι το αναπτυξιακό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο.

Αν μέχρι το 2027 αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κλπ, εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ανακούφισης των εργαζομένων και αρχίζουμε να αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, τότε πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους κινδύνους.

Για τράπεζες και επιτόκια

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν, για άλλη μια φορά, ότι τα συστήματα εποπτείας των τραπεζών δεν εγγυώνται ότι μπορούν να προλάβουν μια νέα κρίση. Είναι η κατάλληλη στιγμή να πιέσουμε ώστε να υπάρξει ένα κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από την εν εξελίξει αναταραχή στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Όμως, η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να τις πιέσει μέσω της αύξησης των κόκκινων δανείων.

Πρέπει να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός δεν οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ύφεση της οικονομίας μέσω της ανόδου των επιτοκίων, αλλά σε άλλους παράγοντες όπως ο πληθωρισμός κόστους, ο πληθωρισμός κερδών κ.α. Πρέπει να ενεργοποιηθούν άλλα μέσα για την αποκλιμάκωση των τιμών όπως για παράδειγμα η μείωση των έμμεσων φόρων και ο έλεγχος του κόστους παραγωγής των προϊόντων ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάτι που έγινε και στο παρελθόν πριν την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. 

Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα αριστερό κόμμα εν κινήσει. Ένα κόμμα ζωντανό που αλλάζει, διευρύνεται, προσαρμόζεται, αναζητά. Έχει κάνει μεγάλα βήματα ως κόμμα και πλέον διαθέτει και κυβερνητική εμπειρία, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Η Αριστερά είναι ο χώρος της οργάνωσης του εμείς. Αυτό αποτελεί τιμή αλλά έχει και υποχρεώσεις. Αυτό αφορά όλους μας και όχι μόνο το σύντροφο Παύλο Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουμε να είναι κόμμα ανοικτό αλλά και κόμμα με κανόνες και με καταστατικό που πρέπει να τηρείται από όλους και όλες.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε το μέλλον της χώρας. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση, εδώ και πολλές δεκαετίες, που μείωσε το δημόσιο χρέος ως απόλυτο μέγεθος, ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα απόθεμα ρευστότητας.

Για το συνέδριο του ΕΝΑ

Το συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), που θα διεξαχθεί το διήμερο 27-28 Μαρτίου στο Impact Hub Athens, έχει ως στόχο να θέσει, από προοδευτική σκοπιά, τους στόχους, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές για την επόμενη δεκαετία.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)