to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 22.03.2023

Πολιτική

Νομοσχέδιο ολομέτωπης «σύγκρουσης» με τις αποφάσεις του ΣτΕ: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Σφοδρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για το νερό. Βρείτε εδώ τις παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Αντισυνταγματικό και σε αντίθεση με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση νερού και απορριμμάτων, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα βασικά σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όπως αυτά εκφράστηκαν στην τοποθέτηση του εισηγητή Σωκράτη Φάμελλου επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ:

«Τα σοβαρότητα ζητήματα αντισυνταγματικότητας του παρόντος νομοσχεδίου τα επιβεβαιώνουν τόσο η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, όσο και πολλοί φορείς και ο νομικός κόσμος. Το επιβεβαιώνει όμως και η απουσία των βουλευτών της κυβέρνησης από τη διαδικασία συζήτησης. Μόνο είκοσι (20) από τους εκατόν πενήντα έξι (156) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα έρθουν στη Βουλή για να τοποθετηθούν ακόμα και με κριτική διάθεση για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που προωθεί μεταξύ άλλων την ιδιωτικοποίηση του νερού», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναντι του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εξέθεσε στη συνέχεια αναλυτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σχετική ένσταση:

Για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)

Τα άρθρα 4, 5, 7, 11, 12 και 15 ρυθμίζουν θέματα εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων, δηλαδή τις αρμοδιότητες της νέας αρχής. Πρακτικά «απομακρύνουν» το κράτος από τη διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής για να ασκηθεί αυτή από την αγορά, υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής. Αλλοιώνεται δηλαδή ο χαρακτήρας του ύδατος ως κοινωνικού αγαθού, ενώ σύμφωνα με όσα έχει ήδη κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών που επιτάσσει το Σύνταγμα στα άρθρα 5 και 21, απαιτείται άμεσος κρατικός έλεγχος στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος , ο οποίος δεν μπορεί να υποκατασταθεί με την απλή  εποπτεία μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής.

Ως εκ τούτου η Ρυθμιστική Αρχή δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο έλεγχο που απαιτεί η σχετική συνταγματική πρόβλεψη αλλά και η σχετική νομολογία του ΣτΕ. Αυτό επειδή το νερό δεν είναι εμπορικό αλλά κοινωνικό αγαθό και δεν ανήκει στην αγορά. Η λογική του πολυνομοσχεδίου καταστρατηγεί ευθέως τα παγίως κριθέντα από την Ολομέλεια του ΣτΕ, κάτι που είναι προκλητικό.
Οι σχετικές διατάξεις καταστρατηγούν τις αποφάσεις 1904/2014, 190/2022 και 191/2022 της Ολομέλειας του ΣΤΕ, ανατρέπουν το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και ενέχουν, ως εκ τούτου, σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών τους εκτός περιβάλλοντος αγοράς και ανταγωνισμού και υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή.

Η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ενισχύει το επιχείρημα της εποπτείας από το Δημόσιο και θέτει το ερώτημα: «κατά πόσον οι μεταβιβαζόμενες µε τον παρόν νομοσχέδιο αρμοδιότητες στη ΡΑΑΕΥ συμβαδίζουν µε την νομολογία του ΣτΕ».

Για την κατάργηση της υποχρέωσης μετεγκατάστασης του οικισμού της Ακρινής του νομού Κοζάνης

Με την παρ.8 του άρθρου 162 η κυβέρνηση καταργεί την υποχρεωτική μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής, λιγνιτικής περιοχής της Κοζάνης, που θεσπίστηκε με τον νόμο 3939/2011. Η εν λόγω διάταξη παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, στην προκείμενη περίπτωση των κατοίκων, η οποία αποτελεί συνταγματική αρχή της ασφάλειας και του κράτους δικαίου, και ιδίως από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1 του Συντάγματος.

Η ρύθμιση αυτή  παραβιάζει και την υπ΄αριθμ. 2346/2022 απόφαση του ΣτΕ που, μετά από προσφυγή των κατοίκων της Ακρινής, ακύρωσε την παράλειψη της Διοίκησης να εκδώσει τις αναγκαίες πράξεις για την κίνηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης του οικισμού, και ανέπεµψε την υπόθεση στη Διοίκηση. Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι η υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνήσει για την μετεγκατάσταση συνδέεται με τα συνταγματικά προστατευόμενα έννομα αγαθά της προστασίας της ζωής και της υγείας των κατοίκων της περιοχής, αλλά και με τη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του πληθυσμού. Η ρύθμιση αποδεικνύει και την υποκριτική στάση του κ. Μητσοτάκη που, κατά την επίσκεψη του στην περιοχή, δήλωσε ότι θα ακούσει την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας που αποφάσισε την μετεγκατάσταση με τοπικό δημοψήφισμα. Και τώρα έρχεται με νόμο να ακυρώσει την υποχρέωση της πολιτείας διαψεύδοντας τον εαυτό του!

Για την άρση δασικού χαρακτήρα σε χορτολιβαδικά και βραχώδη

Το  προτελευταίο εδάφιο του άρθρου 216 προβλέπει ότι χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις παύουν να προστατεύονται από την δασική νομοθεσία αν έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια μένουν ανεφάρμοστες και δεν έχουν υλοποιηθεί. Η ρύθμιση αυτή είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος καθώς υποτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πιέσεις για οικοδόμηση. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει η υπ΄αριθμ 1364/2021 απόφαση του ΣτΕ που κρίνει σχετική διάταξη του 4685/2020, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου του κ. Χατζηδάκη ως αντισυνταγματική ξεκαθαρίζοντας ότι η προσδοκία των ενδιαφερομένων να υλοποιήσουν  οικοδομικές άδειες εντός δασικών εκτάσεων μη νομίμως εκδοθείσες και επί μακρόν  ανεφάρμοστες δεν είναι αρκετή ώστε να καμφθεί η συνταγματική απαίτηση για προστασία του περιβάλλοντος. Όμως η κυβέρνηση αντί να συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση προωθεί νομοθετική ρύθμιση που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης, στην ακριβώς αντίθετη λογική με την απόφαση της δικαιοσύνης.

Για τον καθορισμό ορίων οικισμών με Υπουργική Απόφαση

Η παρ. 1 του άρθρου 253 είναι άλλο ένα ρουσφέτι της κυβέρνησης Μητσοτάκη που τροποποιεί όρια οικισμών πριν την ολοκλήρωση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και μάλιστα χωρίς Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά με Υπουργική Απόφαση. Ο κος Σκρέκας νομοθετεί ώστε ο εκάστοτε Υπουργός να τροποποιεί κατά το δοκούν τα όρια οικισμών, ενώ υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη και πάγια νομολογία που ορίζει ότι αλλαγές στα όρια οικισμών μπορούν να γίνουν μόνο με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με Υπουργική Απόφαση. Με τον τρόπο αυτό επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας που προστατεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να ρυθμίσει φωτογραφικά όρια οικισμών για να τακτοποιήσει κάποια συμφέροντα ακόμη και σε πυρήνα προστατευόμενης περιοχής και δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί και οφείλει να μας απαντήσει αν αυτή η ρύθμιση θα εφαρμοστεί στο Πάπιγκο όπως έχουν καταγγείλει  περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

• Διαβάστε επίσης: Η δευτερολογία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής: «Με κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει ο κίνδυνος να πούμε το νερό νεράκι»

Ό. Γεροβασίλη: Η ιδιωτικοποίηση του νερού περνά απ’ τα Τέμπη;

Θύμα χάκερ η Όλγα Γεροβασίλη

Η Ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Άρτας, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πολυνομοσχεδίου - σκούπα του ΥΠΕΝ

Η ΝΔ δεν τα πήγε πολύ καλά στο τί σημαίνει Ρυθμιστική Αρχή. Τί άλλο δεν πήγε καλά; Το τί συνέβη με το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΥΔΑΠ. Γιατί η ΕΥΔΑΠ πήγε μεν στο Υπερταμείο αλλά υπό την αίρεση εγκρίσεως από το ΣτΕ - κι αυτό προβλεπόταν ρητά, δείτε το νόμο. Και θα θυμίσω πού ήταν πριν πάει εκεί... ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη από το 2014. Διότι ήδη είχατε από τότε αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση. Τόσο απλά!

Κι ενώ εσείς της ΝΔ ισχυρίζεστε εδώ ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσετε πια δημόσια αγαθά, διότι αυτό καταλαβαίνω από τις τοποθετήσεις σας, σήμερα ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Χωρίς απόδοση της χερσαίας ζώνης κ. Αμυρά και βεβαίως χωρίς την υποχρέωση επενδύσεων, αγνοώντας πλήρως την τοπική κοινωνία. Μια άλλη ιδιωτικοποίηση, αυτή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σήμερα ολοκληρώθηκε.

Μέσα σε όλα αυτά, ενώ η Χώρα πενθεί για τα Τέμπη, η Κυβέρνηση προχωρά το μεταρρυθμιστικό της έργο κανονικά. Τα τελευταία deals ολοκληρώνονται, αλλά είναι στο τέλος, ξέρετε αυτά δεν θα προλάβουν να πάρουν σάρκα και οστά.

[...]

Να τονίσω ότι με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού η ΝΔ αποδεικνύεται ξανά μνημονιακότερη των Μνημονίων! Παραβιάζει τις αποφάσεις του Στε και ξεπουλά το κοινωνικό αγαθό του νερού.

Θα τελειώσω με κάτι άλλο: ιδιωτικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ; Να το πούμε αυτό άλλη μια φορά: Όχι, απετράπη επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Έγινε η ιδιωτικοποίηση μόνο του μεταφορικού έργου κι αυτό εξαιτίας των 15 δισ. τα οποία κρίθηκε ότι είναι κρατικές ενισχύσεις και τα οποία θα ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει η χώρα αν δε το κάναμε, ένα φορτίο το οποίο μας φόρτωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και βεβαίως η ΝΔ έχει πλήρη συμμετοχή σε αυτό.

Ξέρετε κ. Σκρέκα και κ. Αμυρά δεν προέρχεστε από παρθενογένεση. Εκπροσωπείτε μια παράταξη, η οποία ευθύνεται για πολλά δεινά σε αυτό τον τόπο. Δεν μπορείτε σε καμία των περιπτώσεων να εκφράσετε το νέο. Το παλιό αναπαράγετε και μάλιστα με πολύ κακό τρόπο. Κομματικό μοντέλο, ρουσφετολογικό, απαξίωση των δημοσίων υποδομών, υποκλοπές και άλλα.

Π. Σκουρλέτης: Υποκλίνεστε στα ιδιωτικά συμφέροντα, κάνετε έφοδο στο δημόσιο αγαθό του νερού

Σκληρή κριτική κατά την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Η μεγάλη μας διαφορά και σ’ αυτό το ζήτημα, συνίσταται στο εξής: εμείς, τα χρόνια της κορύφωσης της ανθρωπιστικής κρίσης, δώσαμε το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε 300.000 συμπολίτες μας, που ήταν δικαιούχοι του ΚΕΑ και σε όσους είχαν αναπηρία από 67% και πάνω. Εσείς τις έρχεστε και κάνετε, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα ήσασταν αμείλικτοι απέναντι σ’ αυτούς οι οποίοι είχαν προβλήματα και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φτηνούς -σε σχέση με τα μέχρι τώρα στάνταρτς της Ευρώπης- λογαριασμούς του νερού; Έρχεστε να νομοθετήσετε -και σας έχει γίνει συνήθεια αυτό, είναι ο κανόνας- έχοντας εναντίον σας την Αυτοδιοίκηση, τις ΔΕΥΑ, ακόμα και την Ένωση Δικαστών, η οποία πολύ σωστά έβγαλε ανακοίνωση και σας προειδοποιεί ότι αυτό που πάτε να κάνετε είναι έξω από τη νομολογία του ΣτΕ. Προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι και τα έργα που θα συνδεθούν με αυτή την απόφαση μπορεί να τα ακυρώσει όποιος τα προσβάλει. Και μετά θα λέτε ότι είχαμε καθυστερήσεις.

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων και Διαχείρισης των Αποβλήτων, από εδώ και πέρα. Μόνο που, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, οι ρυθμιστικές Αρχές είναι για τις ανοιχτές αγορές, τις ανταγωνιστικές αγορές, δεν έρχονται να υποκαταστήσουν τις δημόσιες πολιτικές. Αλλά, ακριβώς αυτή είναι η κερκόπορτα που ανοίγετε για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Αντί να ασχοληθείτε με υπαρκτά προβλήματα γύρω από το νερό, ρίχνετε το βάρος στην τιμή, θεωρώντας, ως πούροι ορθόδοξοι νεοφιλελεύθεροι, ότι αυτή είναι που θα απαντήσει στα ζητήματα. Υπάρχουν θέματα με το νερό. Η καλύτερη διαχείρισή του. Οι απώλειες που υπάρχουν σε μια σειρά δίκτυα στους Δήμους της χώρας ή σε μια σειρά κοινότητες, οι οποίες πραγματικά δεν αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το νερό. Εκεί θα έπρεπε να δοθεί το βάρος και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να κάνουμε την πιο χρηστή διαχείριση και όχι να βάζετε ως προαπαιτούμενο ένα αυτογκόλ για την κοινωνία, πρώτα να συγκροτηθεί η ρυθμιστική Αρχή για να υλοποιηθούν τα έργα και να υπάρξει η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το 2016 η ντιρεκτίβα της τρόικας ήταν να κάνουμε κάτι ανάλογο. Δεν το δεχτήκαμε. Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, εδω...
_______

Με αλφαβητική σειρά οι παρεμβάσεις των βουλευτών:

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής  κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσα να πω μόνο μία φράση και να κατέβω από το Βήμα: Πάρτε αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο πίσω. Χρειάζεται, όμως, να πούμε λίγες κουβέντες παραπάνω, γιατί πρέπει να καταγραφούν και στα Πρακτικά της Βουλής ποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν σήμερα να ιδιωτικοποιήσουν ακόμα και το νερό και τι σημαίνει αυτό.

Τρεις εβδομάδες μόλις από την τραγωδία των Τεμπών έχουμε σειρά νομοσχεδίων με τα οποία η Κυβέρνηση δείχνει, όχι μόνο να μην έχει καταλάβει τίποτα από το τι έγινε στα Τέμπη, αλλά να συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου ΕΛΠΙΔΑ.

Σήμερα έχουμε αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο ανοίγει διάπλατα η ιδιωτικοποίηση του νερού, της ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, κι ας διατείνεται η Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Κοροϊδεύει, όχι μόνο εμάς αλλά και τους τους φορείς οι οποίοι μίλησαν, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, τους πάντες. Η μόνιμη απάντηση, το ρεφρέν: «δεν ξέρετε να διαβάσετε». Αυτό της αριστείας «δεν ξέρετε να διαβάσετε» πρέπει λίγο να το κοιτάξετε. Εσείς που ξέρετε να διαβάζετε κρύβετε ως και έγγραφα τα οποία μίλαγαν για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Καστανίδης στην Επιτροπή. Τα κρύβετε, ενώ έχει πρωτοκολληθεί ότι ήταν στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών.
Θέλω να μιλήσω, όμως, λίγο για το νερό και να πάω σε αυτήν τη λέξη, τον κατάπτυστο όρο για δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα, τον κατάπτυστο τραγικά ορό «θυσία».

Ας δούμε λίγο το νερό. Αν πάρουμε όλη τη μυθολογία, τη χριστιανική, την ισλαμική θρησκεία, οποιαδήποτε, υπάρχει ένας κεντρικός μύθος σημαντικών προσώπων που σκοτώνουν τον δράκο που προσπαθεί να ελέγχει το νερό και να μην αφήνει τους κατοίκους να πίνουν ελεύθερα νερό. Σκοτώνει τον δράκο, ο οποίος απαιτεί θυσίες για το νερό και προσέξτε το αυτό: Η βιογραφία του Αγίου Γεωργίου, του Άη Γιώργη –εσείς που διατείνεστε ότι είσαστε πολύ χριστιανοί- είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, σκοτώνει τον δράκο που ζητάει θυσίες από κατοίκους για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο νερό.

Να σας θυμίσω -και να τη δει ο Υπουργός, είναι πολύ καλό να τη δει- μία υπέροχη ταινία από αυτές που έχουν γράψει ιστορία στην ιστορία του κινηματογράφου, την ταινία με τον τίτλο «Ακόμα και τη βροχή;» η οποία αναφέρεται στη Βολιβία και σε αυτό το αίσχος της ιδιωτικοποίησης του νερού και στο τι χρειάστηκε για να επανέλθει υπό κρατικό έλεγχο το νερό με την κυβέρνηση Μοράλες. Είναι καλό να τη δει κανείς αυτή την ταινία, κυρίως οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας.

Ερχόσαστε, λοιπόν, με ένα νομοσχέδιο και λέτε «Ρυθμιστική Αρχή». Εκτός από την ενέργεια με τα γνωστά αποτελέσματα, πάτε και εκεί να δώσετε, να χαρίσετε σε «golden boys» που φτιάχνετε, τις περίφημες «γαλάζιες ακρίδες» και στα δικά σας ιδιωτικά συμφέροντα, ανθρώπους δηλαδή του περιβάλλοντός σας, το να εκμεταλλευτούν ακόμα και το νερό.

Το νερό έχει θεωρηθεί και είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, γιατί ακριβώς η χειραφέτηση μίας κοινωνίας, η ελευθερία μίας κοινωνίας είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Άρα, για να έχει ελεύθερη πρόσβαση μία κοινωνία, για να είναι ελεύθερη η ίδια και χειραφετημένη, αυτά τα αγαθά πρέπει να μένουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους, που σημαίνει λογοδοσία της πολιτικής εξουσίας για τη διανομή με ισότητα, ασφάλεια και υγιεινή.

Τώρα, λοιπόν, μπαίνει η Ρυθμιστική Αρχή. Σε όλη την Ευρώπη τι σημαίνει «ρυθμιστική αρχή»; Ρυθμίζει θέματα ιδιωτών. Είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να έρχεστε και να λέτε ότι δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης; Και τι θα συμβεί σε μία χώρα -αλλά και όχι μόνο στη δικιά μας χώρα- σε οποιαδήποτε χώρα; Γιατί είδαμε και ιδιωτικοποιήσεις του νερού και είδαμε πώς υποχρεώθηκαν να τις πάρουν πίσω αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, να επανακρατικοποιήσουν, γιατί, βέβαια, έβλεπαν τον κίνδυνο που υπάρχει για τις κοινωνίες. Κίνδυνο!

Αυτό, λοιπόν, που προσπαθείτε να κάνετε σήμερα εδώ το κάνετε τρεις βδομάδες μετά από τα Τέμπη. Δεν έχετε καταλάβει τίποτα, δεν σας ενδιαφέρει να καταλάβετε και δεν σας ενδιαφέρει να καταλάβετε όχι μόνο όταν το λέει η Αντιπολίτευση.
Άκουσα Βουλευτή σας να λέει «γιατί δεν ακολουθείτε την Κυβέρνηση και γιατί δεν στηρίζετε αυτά που προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση;». Είμαστε με τα καλά μας; Το ακούμε συνέχεια από την ώρα που αρχίσατε να κυβερνάτε τη χώρα. Είναι μεταρρύθμιση να ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Είναι μεταρρύθμιση οι ενεργειακές κοινότητες και η ενεργειακή δημοκρατία να γυρίζουν πάλι προς ολιγοπώλια; Είναι μεταρρύθμιση όλες αυτές οι χαριστικές φωτογραφικές διατάξεις για πολεοδομία, περιβάλλον και λοιπά; Είναι μεταρρυθμίσεις αυτά;

Να σας θυμίσω ότι δέκα μέρες πριν έσπασαν στο ξύλο έναν αρχαιολόγο, επειδή έκανε τη δουλειά του και επειδή έχουν μείνει από διάφορους νόμους διάφορες τρύπες που επιτρέπουν σε διάφορα συμφέροντα να πλακώνουν στο ξύλο δημοσίως μέσα στον δρόμο ακόμα και αρχαιολόγους, όταν προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτό το νομοσχέδιο, αυτός ο νόμος που, δυστυχώς, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν –δυστυχώς!- είναι ένας από τους νόμους που οπωσδήποτε –οπωσδήποτε!- με μία κυβέρνηση αριστερή, προοδευτική θα καταργηθεί. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για έναν και μοναδικό λόγο: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε εποχές Άγριας Δύσης. Δεν γίνεται το νερό να είναι υπό διαπραγμάτευση ιδιωτικών συμφερόντων.

Δ. Αυγέρη: «Με την ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκαθάρισαν ποιοι πραγματικά είναι!»

Ομιλία της Δώρας Αυγέρη, Αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αύριο, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού μεθαύριο, και νομίζω ότι ο Καβάφης, κύριε υπουργέ και κύριε υφυπουργέ, ταιριάζει στην περίσταση:

«Αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει…»

Ταιριάζει στον απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά μόνο σ’ αυτόν τον στίχο.

Γιατί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε σαν έτοιμος από καιρό είναι, ούτε σαν θαρραλέος εγκαταλείπει. Και ούτε, βεβαίως, αξιώθηκε μια τέτοια πόλη, μια τέτοια χώρα.

[...]

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε πράγματι ως αυτό που υποσχέθηκε: ως οδοστρωτήρας. Και ως τέτοιος αποδεκάτισε κρίσιμες υπηρεσίες και λειτουργίες στη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους οργανισμούς.

Η απερχόμενη πλέον κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη- Δημητριάδη-Γεραπετρίτη-πανταχού παρόντος Αδώνιδος Γεωργιάδη-Πλεύρη και των λοιπών των ειδικών αποστολών, ακολούθησε το ίδιο μοντέλο παντού.

Όπως στον ΟΣΕ έτσι και στο ΕΣΥ, στη δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία. Γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς φωνάζουν για τις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση στο ΕΣΥ. Οι γαλάζιες δηλαδή διορισμένες διοικήσεις αδιαφορούν. Νοιάζονται μόνο για το πώς θα μπάσουν εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα στις δημόσιες δομές, πώς θα οργανώσουν τις νεοδημοκρατικές εξυπηρετήσεις, πώς θα συγχρονιστούν με τις πολιτικές προτεραιότητες Μητσοτάκη στην υγεία, την εξής μία πολιτική προτεραιότητα: πώς το ΕΣΥ θα μετατραπεί σε ένα υβρίδιο δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, όπου γίνεται καλά όποιος πληρώνει καλά. Τελευταίο εδώ παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση της παιδογκολογικής μονάδας στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Μιλάμε για παιδιά με καρκίνο. Την ίδια ώρα μιλάμε για την πιο ανάλγητη κυβέρνηση στην πολιτική ιστορία του τόπου. Μιλάμε για σωρηδόν εγκλήματα.

Και τώρα στην ενέργεια τα ίδια. Μόνο που εδώ η ύβρις πλέον περνά σε άλλο επίπεδο. Γιατί, πλέον μιλάμε για το νερό. Μιλάμε για το ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Βασικό αγαθό για κάθε άνθρωπο. Και είναι πρωτοφανής η εξέλιξη της ύβρεως, γιατί ακριβώς διαπράττεται στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών.

Γιατί, έρχεται με την εμπειρία του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, που έκανε πανευτυχή τα golden boys, τους μετόχους και τα καρτέλ των δήθεν ανταγωνιστών της άλλοτε δημόσιας εταιρείας κοινής ωφέλειας, στέλνοντας τον πολύ πικρό λογαριασμό στους καταναλωτές.

Και το κάνει η κυβέρνηση με μια τυπικά νεοδημοκρατική ύπουλη μεθόδευση: τάχα μια νέα ρυθμιστική αρχή ενέργειας που θα περιλαμβάνει τα ύδατα και τα απόβλητα, άρα προάγγελος ιδιωτικοποίησης του νερού και των αποβλήτων στα πρότυπα της ενέργειας. Κι αυτό τάχα είναι υποχρέωση προς τους εταίρους για το ταμείο ανάκαμψης.
Γιατί, άραγε, κύριε υπουργέ, ψεύδεστε τόσο απροκάλυπτα; Αφού μόνοι σας βάλατε το θέμα στο τραπέζι. Για ποια υποχρέωση μιλάτε; Μάλλον, για αυτήν που έχετε να βγάλετε σε άλλα ολιγοπώλια που καραδοκούν.

Να μιλήσουμε για τις υποτιθέμενες οικολογικές ευαισθησίες της κυβέρνησης; Επί των ημερών σας καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη ναρκοθέτηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που παραλάβατε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια, δηλαδή, που κάνατε με τα τρένα, με τις συμβάσεις και πάλι καθυστερήσατε απελπιστικά, και πάλι εξαιτίας σας τρέχουν την χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ή να μιλήσουμε για τις φωτογραφικές διατάξεις με τις οποίες πριμοδοτείτε πάσης φύσεως αυθαιρεσίες στα δάση και τους αιγιαλούς, εσείς της δήθεν πατριδογνωσίας.

Δεν θα μιλήσω παραπάνω. Σύντομα θα μιλήσει και θα δώσει την απάντηση  ο λαός. Από την αλήθεια δεν θα ξεφύγετε. Ελπίζουμε η ώρα της απολογίας σας να μην έχει να αποκαλύψει περισσότερα αίσχη και αυτά να περιορίζονται σε όσα βλέπουμε ή ξεσκεπάζονται.
Αν και δεν είμαι σίγουρη».

Αλ. Αυλωνίτης: Το σχέδιο συγχωνεύσεων της κυβέρνησης αποτελεί σχέδιο υποβάθμισής τους και ξεπουλήματος στους ιδιώτες

Στη δημόσια διάψευση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γ. Γεραπετρίτη από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, χθες στη Λάρισα κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης στο σιδηρόδρομο, αναφέρθηκε με απαξιωτικούς όρους ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που εισάγει την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων.

«Έχοντας πλήρη επίγνωση αυτών που λέω είμαι βέβαιος ότι αν είχατε την δυνατότητα, θα ιδιωτικοποιούσατε και τον αέρα που αναπνέουμε» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει τη χαριστική βολή στη διαχείριση δημοσίων αγαθών, χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μίλησε για κράτος στην υπηρεσία των φίλων της παράταξης του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «διαλύετε με πρόφαση πάντα τον επανασχεδιασμό, την εποπτεία και έλεγχο κρίσιμων, μονοπωλιακών τομέων της χώρας που ανήκουν διαχρονικά στην Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο που ανήκουν στο λαό» και επεσήμανε πως η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων θα αποτελέσει το δούρειο ίππο της ιδιωτικοποίησης, υπενθυμίζοντας πως το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πανελλαδικές διαμαρτυρίες εργαζομένων για την αποσάθρωση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο συγχωνεύσεων της κυβέρνησης αποτελεί σχέδιο υποβάθμισής τους και ξεπουλήματος στους ιδιώτες. 

Αναφέρθηκε στη διαφαινόμενη κατασκευή του φράγματος στην Κέρκυρα μετά από 30 σχεδόν χρόνων αγώνα για καθαρό νερό αλλά και στην κοινή απαίτηση, όταν ολοκληρωθεί το έργο να διοικηθεί από δημόσιο φορέα με πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ επεσήμανε την ανάγκη η τιμολογιακή πολιτική του νερού να ενέχει την κοινωνική διάσταση, καθώς και τη διαχρονική υπόσχεση κατασκευής του μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο χωριό Χωροεπισκόπους, αλλά και του επισκέψιμου μουσειακού χώρου εγγύτατα του μεγάλου φράγματος.

Κλείνοντας την ομιλία του κατέκρινε το κλείσιμο της παραλίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου εν όψει τουριστικής σεζόν με το άρθρο 4 της κυβερνητικής τροπολογίας 1654/143 17.3.2023 ως αποτέλεσμα της κρατικής αδιαφορίας για το δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της χώρας μας. «Η αγωνία μας είναι το Ναυάγιο να μείνει ζωντανό. Το τονίσαμε επανειλημμένως, όπως και το καλοκαίρι που μας πέρασε με την αποκαρδιωτική εικόνα των σκουπιδιών γύρω του να κάνει κυριολεκτικά το γύρο του κόσμου» ανέφερε και κατηγόρησε την απροθυμία να κάνει κάτι γνωρίζοντας από τριετίας τη σχετική αντισεισμική μελέτη του κ. Λέκκα για την περιοχή και τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Ταυτόχρονα, ανέδειξε το θέμα των παραιτήσεων μελών της Επιτροπής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου του κ. Κικίλια, καθώς και τους κοινωνικούς και οικονομικούς κραδασμούς που προκαλεί το κλείσιμο αυτό της παραλίας, όταν η μοναδική μέχρι σήμερα ενέργεια την Επιτροπής αφορά στη συνήθη πρακτική των απευθείας αναθέσεων κονδυλίων ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση ενταφιάζει τη μετεγκατάσταση της Ακρινής αδιαφορώντας για την βούληση των πολιτών και την απόφαση του ΣτΕ, πέρα από κάθε πολιτική και κοινωνική ηθική

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, το άνοιγμα της πόρτας στην ιδιωτικοποίηση του νερού και τη νομοθετική κατάργηση της μετεγκατάστασης της Ακρινής, ζητήματα για τα οποία έγινε ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ που, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η κ. Βέττα, η οποία ήταν η μοναδική Βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης που μίλησε στην Ολομέλεια αναφερομένη, αρχικά, στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα επεσήμανε: «η κυβέρνηση δεν διδάχτηκε τίποτε από την πανδημία για την σημασία της στήριξης του δημόσιου τομέα σε αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, η ασφάλεια, η εργασία, η στέγη»

Στη συνέχεια, στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρηματολόγησε ότι η ένταξη των υπηρεσιών ύδατος στην Ρυθμιστική αρχή, συνιστά το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς, εξ ορισμού, η συγκεκριμένη αρχή, διευθετεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των προσφερόμενων υπηρεσιών. Έτσι, όπως ανέφερε, παρά την αντίθετη θέση του ΣτΕ, την βούληση όλων των αρμόδιων φορέων της αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτών, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση του νερού σε ιδιώτες.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας η Βουλευτής έκανε αναφορά στο άρθρο 162, με το οποίο καταργείται η νομοθετική υποχρέωση της μετεγκατάστασης της Ακρινής.

Περιέγραψε το σκηνικό, με την πρόσφατη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, αλλά κυρίως με τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων υπέρ της μετεγκατάστασης ενώ ανέφερε ότι, εκτός από το γεγονός ότι ο οικισμός βρίσκεται εντός μεγάλης λιγνιτικής ζώνης, υπάρχει σοβαρό θέμα με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι θα σεβαστεί τις απόψεις των κατοίκων, η κυβέρνηση προχώρησε στον ενταφιασμό της μετεγκατάστασης αδιαφορώντας για τη βούληση τους. Όπως ανέφερε η κ. Βέττα: «παρακάμπτει την απόφαση του ΣΤΕ και αφήνει τους πολίτες της Ακρινής μετέωρους, με καταβαραθρωμένες υποδομές, σε ναρκοθετημένο φυσικό περιβάλλον, χωρίς σχέδιο, χωρίς ιδιοκτησία, μιας και τα εδάφη τους τα έχει πάρει η ιδιωτικοποιημένη πλήρως ΔΕΗ. Τα λόγια είναι περιττά, αυτή είναι η κυβέρνηση, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία»

Πριν κλείσει την ομιλία της - όπου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό, με την επερχόμενη ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., θα καταργηθεί- ξεκαθάρισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τη μετεγκατάσταση, τονίζοντας ότι η υπόθεση είναι ανοικτή και θα υπάρξει πλήρης σεβασμός στην απόφαση των κατοίκων, ενώ ζήτησε από τα στελέχη της Ν.Δ., όλων των βαθμίδων, να τοποθετηθούν δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα.

Δημήτης Βίτσας: Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας…..προστασία του περιβάλλοντος

Νομίζω ότι υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κανείς αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο στην ουσία είναι μια συρραφή τριών διαφορετικών νομοσχεδίων με πλήθος άσχετων μεταξύ τους ρυθμίσεων.

Ο ένας είναι να το δούμε ως ένα συνονθύλευμα φωτογραφικών διατάξεων με έντονο ρουσφετολογικό χαρακτήρα. Ένα νομοσχέδιο με το οποίο τακτοποιούνται  ορισμένα, ανεξόφλητα ακόμα, πολιτικά γραμμάτια προς την προνομιακή κομματική σας πελατεία, την οικονομική ολιγαρχία, τα ταξικά συμφέροντα της οποίας υπηρετείτε. Και είναι επείγον να γίνει αυτό μέσα στις λίγες εβδομάδες ή μήνες που σας απομένουν στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει, με άλλα λόγια.

Ο δεύτερος τρόπος, που κουμπώνει με τον πρώτο, είναι να προσεγγίσουμε αυτό το νομοθέτημα από την οπτική γωνία του ιδεοληπτικού δόγματος, το οποίο η συγκεκριμένη κυβέρνηση υπηρετεί με τον φανατισμό που θα χαρακτήριζε περισσότερο τους πιστούς μιας μεσαιωνικής θρησκευτικής σέχτας.

Ποιο είναι αυτό; Το δόγμα της Αόρατης Χειρός της Αγοράς, η οποία εάν αφεθεί εντελώς ελεύθερη και ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση θα ρυθμίσει, ως διά μαγείας -κυριολεκτικά με μαγικά τρικ- τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Και το εφαρμόζετε εδώ και τέσσερα χρόνια με την απορρύθμιση των εργατικών δικαιωμάτων, την ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους -ιδίως στους πιο κρίσιμους τομείς της δημόσιας, δωρεάν υγείας και παιδείας- την εκχώρηση όλο και περισσότερων κρατικών λειτουργιών σε ανεξάρτητες αρχές, ΜΚΟ ή ιδιώτες εργολάβους και, κυρίως, με τη συστηματική εγκατάλειψη, απαξίωση, τεμαχισμό και εν συνεχεία εκποίηση στο μικρότερο δυνατό τίμημα όλων των κρίσιμων δημόσιων υποδομών. Ο στόχος είναι ολόκληρος ο τεράστιος δημόσιος πλούτος (δηλαδή, ο συλλογικός πλούτος των πολιτών) να πουληθεί με αυτόν τον τρόπο στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο έναντι πινακίου φακής.

Στο Ευαγγέλιο του Νεοφιλελευθερισμού αυτό δεν λέγεται ξεπούλημα, αλλά «μεταρρυθμίσεις, εξυγιάνσεις και στρατηγικές επενδύσεις». Δεν είναι λόγος καταισχύνης, αλλά περηφάνιας για τους θύτες, οι οποίοι ενίοτε στολίζουν και τις γενέθλιες τούρτες τους με τα τρόπαια που έχουν συλλέξει, όπως κάποτε οι αριστοκράτες κυνηγοί τοποθετούσαν τα κεφάλια των θηραμάτων τους στους τοίχους των αιθουσών τους.

Φυσικά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιμονή της στη λιτότητα και την απορρύθμιση φέρει τεράστιο μερίδιο της ευθύνης, χωρίς όμως αυτό να αθωώνει τη δική σας κυβέρνηση που εφάρμοσε με προσήλωση και φανατισμό την πιο ακραία μορφή του δόγματος αυτού τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής σας, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν τα φανταζόμασταν ούτε στις σκοτεινές εποχές των μνημονίων και της Τρόικας.

Πράγματι, η έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού είχε εισαχθεί και στα μνημόνια και αποκρούστηκε με επιτυχία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Και έτσι, με αυτό το νομοσχέδιο έχετε αποδείξει για ακόμα μία φορά ότι ποτέ δεν ήταν αυτές οι πολιτικές για εσάς επιβεβλημένες έξωθεν και άνωθεν. Λίγο πριν τις εκλογές που θα είναι για εσάς η Ημέρα της πολιτικής σας Κρίσης και για την κοινωνία το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ελπίδας και προόδου, έρχεστε να δώσετε το τελικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων.

Με μηδαμινή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, εκχωρείτε την εποπτεία νευραλγικών τομέων και δημόσιων αγαθών που ανήκει στις αρμοδιότητες της Πολιτείας.

Πλήθος φορέων έχουν επιβεβαιώσει ότι το σχέδιο νόμου ουσιαστικά πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού έμμεση, ώστε να παρακαμφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Άλλωστε, οι αντιδράσεις από όλο το φάσμα ήταν αυτές που σας ανάγκασαν όχι να το αποσύρετε, αλλά να το αναβάλετε προσωρινά. Για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο. Το επαναφέρετε με όλα τα ουσιαστικά του σημεία απαράλλαχτα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αφού με αυτό εξυπηρετείτε συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντας.

Και αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση έχει με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας και καμία συνάφεια με τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά. Μας προβάλλετε τη δικαιολογία ότι πρόκειται για «μεταρρύθμιση» εντός του πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως τη δήθεν μεταρρύθμιση αυτή την εισήγαγε η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο εθνικό πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς να υπέχει καμία υποχρέωση, τουλάχιστον από την πλευρά της ΕΕ. Είχε, βέβαια, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απέναντι στην κομματική της πελατεία και τα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτές τις δεσμεύεις, άλλωστε, επιχειρείτε συστηματικά από το 2019 να τηρήσετε. Ενδεικτικά, καταργώντας την Ειδική Γραμματεία Υδάτων σχεδόν από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής σας, παγώνοντας και καθυστερώντας σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, σχέδια κινδύνου πλημμύρας, σχέδια ασφάλειας νερού, βάσεις δεδομένων ποιότητας και ποσότητας υπηρεσιών ύδατος, εθνικό σχέδιο λυμάτων, και άλλα συναφή.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει κατά γράμμα το σχετικό εγχειρίδιο: πρώτα απαξιώνει και αφήνει στην εγκατάλειψη και την αποδόμηση τους τομείς του νερού και των απορριμμάτων, και στη συνέχεια έρχεται να τους εκποιήσει σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, παρουσιάζοντας δήθεν μεταρρυθμιστικό έργο. Εν προκειμένω, έχει βάλει στο μάτι και την περιουσία των ΟΤΑ.

Μετά την εκτεταμένη λεηλασία στις δημόσιες υποδομές αλλά και στην ιδιωτική περιουσία, από τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σχεδιάζουν τώρα να παραδώσουν σε οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια την ύδρευση, την αποχέτευση, της άρδευση αλλά και όλη τη διαχείρισης απορριμμάτων. Μια ζημιά που θα βαραίνει τη χώρα για χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και διορθώνεται πολύ πιο δύσκολα από όσο προκαλείται.

Το νερό́, όμως, είναι κοινωνικό και δημόσιο αγαθό  και η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν αποτελούν «αγορά». Πρέπει να είστε η μοναδική κυβέρνηση σε μια Ευρώπη -όπου δεν έλειψαν και δεν λείπουν οι ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες- που διατηρεί αυτήν την ιδεοληψία ακόμα και στο νερό. Είστε μόνοι σας και πηγαίνετε ενάντια στο ρεύμα. Τη στιγμή που μεγάλες χώρες και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις επαναφέρουν τα δίκτυα του νερού και της αποχέτευσης σε δημόσιο έλεγχο, εσείς προχωρείτε στην αντίθετη κατεύθυνση.

Είπα ότι υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κανείς το νομοσχέδιο που φέρνετε και τους περιέγραψα. Και οι δύο είναι εξίσου βάσιμοι και χαρακτηρίζουν το πολιτικό ήθος, καθώς και τον βίο κα την πολιτεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπάρχει κι ένας τρίτος, όμως. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ύβρις. Είναι θράσος. Είναι ασέβεια. Είναι δείγμα ότι δεν έχετε καταλάβει και δεν θέλετε να καταλάβετε τίποτα για το κόστος που έχουν οι πολιτικές και οι δογματισμοί σας σε ανθρώπινες ζωές. Είναι η απόδειξη ότι κάθε μέρα που παραμένετε στην διακυβέρνηση δεν είστε μόνο απειλή για τον δημόσιο πλούτο, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της χώρας, αλλά έχετε πλέον γίνει απειλή και για τους πολίτες, στη φυσική τους υπόσταση.

Λέγαμε και γράφαμε μέχρι πρόσφατα ότι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη πολιτική σας πτώση είναι όρος επιβίωσης της κοινωνίας και το εννοούσαμε μεταφορικά. Πολύ φοβάμαι ότι η λέξη πλέον πρέπει να λέγεται με την κυριολεκτική της έννοια.

Ν. Γκαρά: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό»

Φέρνετε σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες ένα νομοσχέδιο που αμφισβητεί την ασφάλεια, την ποιότητα και την πρόσβαση ακόμη και στο νερό - Ενώ πρόκειται για συνταγματικά αναγνωρισμένο δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, την ευθύνη του οποίου έχει το κράτος, προχωράτε στην ιδιωτικοποίησή του, τόνισε στην ομιλία της η βουλεύτρια Έβρου Νατάσα Γκαρά.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιωτικοποίηση η οποία θα φέρει τραγικές αυξήσεις στην τιμή του νερού,  μείωση της ποιότητας, περιορισμό στην πρόσβαση, με τραγικές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική παραγωγή​.

Βασικά σημεία ομιλίας της:

-Η ΝΔ διαλύει τις Ενεργειακές Κοινότητες, δημιουργεί καρτέλ στην αγορά των ΑΠΕ, υποβαθμίζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστά ακόμη πιο σαθρό το πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές Natura

-Το σημερινό νομοσχέδιο εμπεριέχει τα κλασικά υλικά διακυβέρνησης της ΝΔ: ιδιωτικοποίηση, απαξίωση, ξεπούλημα, ρουσφέτια-βολέματα γαλάζιων golden boys, φωτογραφικές διατάξεις, υποβάθμιση περιβάλλοντος, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις

-Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση απαξίωσε, υποβάθμισε και άφησε απροστάτευτες τις ΔΕΥΑ απέναντι στο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, και τώρα βάζει στο στόχαστρο την περιουσία τους και την περιουσία των Δήμων

-Προωθείτε συγχωνεύσεις, συνενώσεις και εν τέλει κλείσιμο σε πολλές ΔΕΥΑ με την κλασική συνταγή της ΝΔ: πρώτα απαξίωση και μετά ξεπούλημα – Αφαιρείτε την εποπτεία νευραλγικών τομέων που ανήκουν στο δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση

-Ξεπουλήσατε τη ΔΕΗ για να θησαυρίζουν οι «Στάσσηδες», αφήσατε απροστάτευτη την α΄ κατοικία και τις επιχειρήσεις στα χέρια των funds για να τα παίρνουν οι «Πάτσηδες» που είχατε βουλευτές, και τώρα ιδιωτικοποιείτε νερό και απορρίμματα

-Αγνοείτε επιδεικτικά το Συμβούλιο της Επικρατείας και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού

-Φέρνετε μόνοι σας μέτρα που η Τρόικα είχε επιχειρήσει εκβιαστικά να επιβάλλει κατά το παρελθόν, όπως η ίδρυση ρυθμιστικής αρχής για το νερό – Μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκρούσει επιτυχώς

-Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου διαλύετε το καθεστώς για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που ιδρύθηκαν με τον νόμο Σταθάκη το 2018, και είχα τότε την τιμή να είμαι εισηγήτρια του νομοσχεδίου

-Προκαλείτε περαιτέρω αβεβαιότητα στα μέλη των υφιστάμενων Κοινοτήτων, αφού έχετε ήδη ακυρώσει θετικές ρυθμίσεις και έχετε μειώσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία

-Αποκλείετε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη συμμετοχή τους σε αυτές, ενώ αποκλείετε ουσιαστικά τους αγρότες από τη συμμετοχή στις ΑΠΕ αφού ήδη έχετε δώσει προτεραιότητα σε ένα κορεσμένο δίκτυο σε μεγάλες εταιρείες

-Τροποποιείτε για μία ακόμη φορά τις μελέτες περιβάλλοντος σε προστατευόμενες περιοχές Natura, αφού ήδη έχετε καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις σε περιοχές όπως οι δικές μας

-Συνεχίζετε τον εμπαιγμό στους εργαζόμενους των Φορέων αφαιρώντας την αυξημένη μοριοδότηση που προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ

-Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχετε κάνει το παραμικρό για την γεωθερμία ή την τηλεθέρμανση στον Έβρο – Φέρνετε άλλη μία φωτογραφική ρύθμιση, δίνοντας πρόσθετα προνόμια στο πιλοτικό θαλάσσιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δεν γίνεται λόγος για ανταποδοτικά ή αντισταθμιστικά οφέλη

-Είστε επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον, για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της κοινωνίας – Ζητούμε άμεσα να αποσυρθεί αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο

-Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει σύντομα από τις κάλπες, θα  καταργήσει άμεσα αυτόν τον νόμο – Η εποπτεία και ο έλεγχος  του νερού και των απορριμμάτων θα επιστρέψουν στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου ανήκουν, ως δημόσια, κοινωνικά αγαθά

-Θα επαναφέρουμε την ενεργειακή δημοκρατία, την προστασία της φύσης και του δημόσιου συμφέροντος – Χρέος μας προς τη νέα γενιά, να προστατεύσουμε τα δημόσια αγαθά όπως το νερό, για να έχουμε  τη χώρα και τη ζωή που μας αξίζει

Ν. Ηγουμενίδης: «Δεν θέλουμε το επιτελικό σας κράτος, κύριε Μητσοτάκη! Σας το χαρίζουμε!»

Όλη η ομιλία του βουλευτή ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για όσα απαιτούνται για την προστασία του νερού - «Κρατούσατε επί 20 χρόνια κρυμμένες τις μελέτες για την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου. Και ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει το έργο», τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης προς την Κυβέρνηση της ΝΔ από την Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για την εμμονή της στη διατήρηση του «επιτελικού» κράτους άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Περιβάλλοντος ο βουλευτής καταφέρθηκε ενάντια στη σύσταση μιας νέας ανεξάρτητης «Ρυθμιστικής Αρχής»:

«Ο σχεδιασμός, η εποπτεία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος είναι ευθύνη της πολιτείας», τόνισε ο βουλευτής, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στο ίδιο: «Αυτή η νέα Ρυθμιστική Αρχή που θέλετε να θεσμοθετήσετε θα αξιοποιεί οικονομικούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας; Διερωτώμαι: Με βάση τους οικονομικούς δείκτες που θα αξιοποιεί, ποιό ακριβώς πρόβλημα θα λύσει για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε ΔΕΥΑ; Δεν έχουμε αυταπάτες για τις «κερκόπορτες» ιδιωτικοποίησης του νερού που ανοίγετε».

«Για εμάς, για την Αριστερά, για τον προοδευτικό κόσμο τα δημόσια κοινωνικά αγαθά -το λέει και το όνομά τους άλλωστε- είναι αγαθά για τα οποία η υποχρέωση της κεντρικής πολιτείας είναι να παρεμβαίνει έτσι ώστε να εξασφαλίζει την ισότιμη καθολική πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και όχι για να εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος από την εμπορευματοποίησή τους», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης στην τακτική της Κυβέρνησης απέναντι στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου [...].

Συνολικά για τις ΔΕΥΑ ο βουλευτής σημείωσε ότι «όλες οι ΔΕΥΑ χρειάζονται προσωπικό, χρειάζονται αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων και χρειάζονται αντιμετώπιση ειδικά τώρα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, λόγω των τελευταίων οικονομικών προβλημάτων, ακριβώς για να μην μετακυλιστεί όλο αυτό το κόστος στον κόσμο».

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε: «Όσο κι αν προσπαθείτε, η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη από μια κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό, μια προοδευτική κυβέρνηση, που όσο και αν το καθυστερείτε οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και την ψήφο τους θα το επιβάλλουν».

Δ. Καλαματιανός: «Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο για λίγους»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε πως τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία ζητά την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση εισάγει ένα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Συνεχίζετε στη γραμμή της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, όπως, επίσης και της τακτοποίησης ημετέρων. Ήταν αποκαλυπτικές οι καταγγελίες του αποπεμφθέντος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μιλούσε για κέντρα εξουσίας, για αδιαφάνεια και αναξιοκρατία.

Συνεχίζετε, λοιπόν, τις αναχρονιστικές, αποτυχημένες και ιδεοληπτικές πολιτικές σας. Επιμένετε σε αυτές διότι υπηρετούν τον στόχο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν σας πτοεί τίποτα μπροστά σε αυτή τη μεθόδευση. Ούτε οι αποφάσεις της δικαιοσύνης.».
Ειδικότερα, ο Βουλευτής ανέφερε πως υπάρχει πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ, που διατάσσουν την επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον δημόσιο κρατικό έλεγχο.

«Εσείς τι κάνατε; Συμμορφωθήκατε με τις αποφάσεις αυτές; Όχι.»

Στη συνέχεια τόνισε πως η πανδημική και η ενεργειακή κρίση, αλλά και η τραγωδία των Τεμπών απέδειξαν πως για να μπορεί ένα σύγχρονο κράτος να προστατεύει τους πολίτες του, είναι αναγκαίο να διαθέτει ισχυρές δημόσιες υποδομές και δημόσια δίκτυα.

«Η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών συνδέεται με την ισχύ και την ανθεκτικότητα του δημοσίου τομέα. Συνδέεται με τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών στην υγεία, στην παιδεία, στην ενέργεια, στο νερό.

Εσείς, αντί να υπηρετήσετε την ενίσχυση, την αναβάθμιση, τη βελτίωση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών, φορέων και αγαθών, ακολουθείτε τη γνωστή συνταγή της υπονόμευσης και της υποβάθμισης.

Τα κάνετε όλα αυτά όταν το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, ειδικά του νερού, έχει αποτύχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όταν, μάλιστα, χώρες που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, σπεύδουν να κάνουν δημόσιες τις υπηρεσίες διαχείρισης των υδάτων γιατί απέτυχαν και κατέρρευσαν οι πειραματισμοί τους.

Τα κάνετε όλα αυτά όταν γνωρίζετε ότι οι ιδιώτες έχουν ως στόχο το κέρδος και όχι το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.».
Επιπλέον, πρόσθεσε πως το άνοιγμα του δρόμου στην ιδιωτικοποίηση, δεν οδηγεί, μόνο, στην αύξηση του λογαριασμού του νερού, αλλά και στην αύξηση του κόστους της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και των τιμών των τροφίμων.

«Αυτό που κάνετε είναι μια μεγάλη αντιμεταρρύθμιση. Χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα την ελλιπή διοίκηση των τομέων νερού και απορριμμάτων, όταν εσείς καταργήσατε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ το 2019, μετατρέψατε την ανακύκλωση σε φυτώριο σκανδάλων και καθυστερείτε βασικές υποχρεώσεις στη διαχείριση υδάτων έναντι της Ε.Ε.».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως και οι εισαγόμενες ρυθμίσεις για τις ενεργειακές κοινότητες είναι οπισθοδρομικές.

«Η ενεργειακή δημοκρατία διασφαλίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.

Ωστόσο, η κυβέρνησή σας εδώ και τέσσερα χρόνια στρέφεται συνεχώς ενάντια στις ενεργειακές κοινότητες. Αναίρεσε την προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης, τις ενέταξε σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, πάγωσε τη χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυνε τον εταιρικό μετασχηματισμό αντί για την ενίσχυση του θεσμού.

Στην πραγματικότητα, αφήνετε τις ενεργειακές κοινότητες στον αέρα, δημιουργώντας απόλυτη σύγχυση και ερωτηματικά για το μέλλον τους.».
Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε πως η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές θα ανατρέψει αυτά τα αντικοινωνικά, παρωχημένα και αντιδραστικά νομοθετήματα.

«Θα έλθει για να αποκαταστήσει τις δημόσιες λειτουργίες, με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση των πολιτών, την ενίσχυση των καταναλωτών.

Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται προοδευτικές απαντήσεις και λύσεις για να χτίσουμε μια χώρα με ισχυρές δημόσιες πολιτικές, που να μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και προστασία στους πολίτες της, να απαντά σε κρίσεις, να φτιάχνει και να λειτουργεί υποδομές για το δημόσιο συμφέρον, με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η ζωή μας είναι συνυφασμένη με το νερό. Μόνο με την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα των υπηρεσιών διαχείρισής του μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το νερό είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.».

Χ. Καφαντάρη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, ιδιωτικοποιεί δια της «πλαγίας» και το νερό

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά η ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτυπώνεται συμπυκνωμένα στο εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο συζητάμε σήμερα για δεύτερη ημέρα.

Ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αλλά συγχρόνως αναλγησία, αδιαφορία και υποτίμηση από την πλευρά της Κυβέρνησης πορισμάτων θεσμικών φορέων της χώρας μας, όπως είναι παραδείγματος χάριν το ΣΤΕ, υποτίμηση όσων γράφονται και ανακοινώνονται από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, υποτίμηση του Συνηγόρου του Πολίτη με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις και βέβαια πολύ περισσότερο υποτίμηση της κοινωνίας, υποτίμηση των κινημάτων και όλων των φορέων του περιβάλλοντος.

Όλοι αυτοί τι λένε; Όλοι εμείς τι λέμε; Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Όσες φορές και να το λέει ο κύριος Υπουργός «δεν ιδιωτικοποιούμε το νερό», όμως από την πίσω πόρτα με τις εν λόγω ρυθμίσεις, για τις οποίες θα πω παρακάτω, ουσιαστικά περνάμε σε αυτή τη διαδικασία.

Όμως, κύριοι Υπουργοί, φαντάζομαι ή μάλλον οφείλετε να γνωρίζετε ότι αυτές τις μέρες, 22 με 24 Μαρτίου, γίνεται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μία συνάντηση υψηλού επιπέδου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ φυσικά, για το νερό, να πάρει η παγκόσμια κοινότητα σε μία νέα παγκόσμια συμφωνία για το νερό. Γιατί οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης κινδυνεύουν, αν δεν προστατευτεί το νερό και σε επάρκεια και βέβαια σε ποιότητα. Εσείς, όμως, δεν βλέπουμε να δείχνετε την αντίστοιχη ευαισθησία. Ο Πρόεδρος του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες είπε ότι ήρθαμε να κάνουμε μία συμφωνία σαν τις στιγμές του Παρισιού, όπως είναι το Παρίσι για το κλίμα, να είναι και αυτή η παγκόσμια συμφωνία για το νερό.

Εσείς προχωρήστε, λοιπόν, στην ολοκλήρωση των σχεδίων σας, της εκποίησης αυτού του φυσικού δημόσιου αγαθού. Ιδιωτικοποίηση, λοιπόν, όπως κάνατε και στη ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση και του νερού, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Αποβλήτων και Υδάτων. Γνωρίζουμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πώς παρενέβη μέσα στην ενεργειακή κρίση. Και βέβαια, εδώ θα πω αυτά που έλεγε ο κ. Χατζηδάκης ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές. Το είδαμε στην ηλεκτρική ενέργεια. Φοβάμαι ότι το ίδιο θα γίνει και εδώ.

Πραγματικά, ενώ θρηνούμε τα θύματα των Τεμπών, θυμωμένη η κοινωνία για αυτό που συνέβη -να μην πω κάτι παραπάνω-, εσείς έρχεστε και βιάζεστε να περάσετε ένα τέτοιο σχέδιο νόμου διακοσίων εξήντα τριών άρθρων, με ελλιπέστατη δημόσια διαβούλευση. Υποβαθμίζετε τις ενεργειακές κοινότητες, διορθώνοντας δικά σας λάθη σε δικούς σας νόμους του ΥΠΕΝ, εισάγετε φωτογραφικές διατάξεις, κάνετε ρουσφετάκια και δώρα -να το πω- σε φίλους και κολλητούς.

Πραγματικά, οι φορείς όμως έχουν αντιδράσει για το εν λόγω σχέδιο νόμου και για τον τρόπο διαβούλευσης των τριών αυτών νομοσχεδίων σε ένα. Το πρώτο νομοσχέδιο, όπως ξέρουμε, αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Αποβλήτων και Υδάτων. Υπενθυμίζουμε δε σε αυτό -και δεν πρέπει να το ξεχνάμε- ότι το νερό από τον ΟΗΕ έχει θεωρηθεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η Κυβέρνηση, όμως, Μητσοτάκη κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Σκοπός, βέβαια, είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού με όποιον τρόπο, παρά τις υποδείξεις του Συμβουλίου Επικρατείας περί μη ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ. Άλλωστε, όπως είπα και πριν, έχετε δείξει δείγματα γραφής και στην ενέργεια.

Αναφέρεστε σε ορόσημο μεταρρύθμιση του Ταμείο Ανάκαμψης με προθεσμία 31/12/2022 με τη νομοθέτηση σχετικά με τα νερά και 31/12/2023 για τη σύσταση και συγκρότηση της αρχής. Όμως, τη μεταρρύθμιση αυτή τη βάλατε εσείς στις μεταρρυθμίσεις του Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς καμία υποχρέωση και χωρίς συζήτηση και κρυφά από εμπλεκόμενους φορείς. Παντού εξυπηρετείτε ιδιωτικά συμφέροντα στην ενέργεια, στην πρώτη κατοικία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και ε, και για τα νερά προφανώς. Μας φέρνετε μνημονιακές αρνητικές ρυθμίσεις από την πίσω πόρτα, για να δεσμεύσετε και τις επόμενες κυβερνήσεις.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αν και υπήρχε η απαίτηση των θεσμών για την ανεξάρτητη αρχή για τα νερά, εμείς αντισταθήκαμε. Εμείς αντισταθήκαμε και εσείς έρχεστε τώρα και το επαναφέρετε.

Είναι γεγονός, βέβαια, ότι υπάρχει υποστελέχωση υπηρεσιών του Δημοσίου που εμπλέκονται με τα ζητήματα της ύδρευσης -ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, δήμοι, και όλα αυτά-, μεταφέρετε αρμοδιότητες σε ρυθμιστική αρχή, η οποία ρυθμίζει και εποπτεύει την ενέργεια, ένα διαφορετικό φυσικό και επιστημονικό αντικείμενο, που και αυτή έχει έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα, το πώς λειτουργεί η διαχείριση των υδάτων σήμερα, που εκεί χρειάζονται επεμβάσεις -ενίσχυσης σε προσωπικό το πρώτο και το κύριο των φορέων- αναφέρεται καθοριστικά και σε υπομνήματα των Συλλόγων Γεωλόγων της Ελλάδας, του Δημοσίου, των ιδιωτών, των μελετητών και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία υπομνήματα θα καταθέσω.

Η ίδια η Ένωση των ΔΕΥΑ, αναφερόμενη στη μελέτη που εκπονήθηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG REGIO, παρατηρεί ότι η μελέτη αναφέρει με σαφήνεια ότι οι ΔΕΥΑ μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους υπό τις προϋποθέσεις οικονομικής ενίσχυσης και στελέχωσης. Η οικονομική ενίσχυση και η στελέχωση δεν έχουν σχέση με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Άρα, λοιπόν, η Κυβέρνηση παραβιάζει τις κατευθύνσεις και για τις ΔΕΥΑ.

Από την άλλη μεριά, στις επιτροπές μάς χαρακτηρίσατε, κύριε Υπουργέ, αδιάβαστους. Είμαστε αδιάβαστοι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τον Ιούλιο του 2021 είχαμε επισημάνει ότι η εισαγωγή της μεταρρύθμισης για Ρυθμιστικές Αρχές Υδάτων έχει απώτερο στόχο και επιδίωξη πλήρη παράδοση καίριων υποδομών. Αδιάβαστοι γιατί υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά. Αδιάβαστοι οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ που είχαν στείλει σχετικό υπόμνημα.

Έρχομαι, βέβαια, τώρα με δύο λόγια και τις ρυθμίσεις για τις ενεργειακές κοινότητες, που διαχωρίζετε τις κοινότητες του ν. 4513/2018 σε δύο νέες κατηγορίες. Φαίνεται εδώ και η υποτίμησή σας και η πρακτική σας από τότε που αναλάβατε υποβάθμισης του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων με τα εμπόδια που βάλατε, τον περιορισμένο χρόνο στο δίκτυο, την προτεραιότητα σε προγράμματα, την έλλειψη χρηματοδότησης, την προτεραιότητα έκχυσης στο σύστημα.

Και κλείνω. Διαβάζουμε σήμερα σε εφημερίδες -ο Εισηγητής μας το ανέδειξε το πρωί-, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ συγκεκριμένα, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επέμβει για να προστατεύσει και να αφαιρεθούν οι ρυθμίσεις για τις Natura, για τα όρια των οικισμών κ.λπ. Τελικά. πώς νομοθετείτε, κύριοι και κυρίες της Κυβέρνησης; Πόσο πρόχειρα νομοθετείτε; Πώς δεν ακούτε πραγματικά την κοινωνία, τι ζητά και ποιες είναι οι αναγκαιότητες σήμερα;

Στις τροπολογίες που αφορούν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιτέλους θα γίνουν προσεισμικοί έλεγχοι. Ελπίζουμε να προχωρήσουν, γιατί από το 2000 μόνο το ένα τέταρτο των δημοσίων κτηρίων έχουν ελεγχθεί προσεισμικά.

Για την αποψίλωση και τους καθαρισμούς των οικοπέδων για λόγους πυρκαγιών και όλα αυτά επιβαρύνονται οι δήμοι με αρμοδιότητα. Άλλη μία φορά, όταν οι δήμοι δεν έχουν προσωπικό και δεν τους ενισχύετε, προφανώς ιδιώτες θα κάνουν αυτό.

Και το τελευταίο που αφορά το Υπουργείο, αναφέρεται το άρθρο 3 της τροπολογίας στον οργανισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τον περιμένουμε αυτόν τον οργανισμό πάνω από έναν χρόνο, παρά τις διακηρύξεις οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και βιασύνη. Βιάζεστε, προφανώς, κάτι να εξυπηρετήσετε, γιατί νιώθετε ότι ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει.Αλλά θα προλάβετε; Δεν θα προλάβετε. Γιατί έρχεται, μέσα από λαϊκή ετυμηγορία δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση.

B. Κόκκαλης: Αποσύρετε εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Να αποσύρει εδώ και τώρα το νομοσχέδιο που οδηγεί από την «πίσω πόρτα» στην ιδιωτικοποίηση του πιο σημαντικού δημοσίου αγαθού, του νερού, ζήτησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης από το βήμα της βουλής.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η μοναδική λύση, έστω και την ύστατη ώρα, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά ξεκάθαρα στην ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης σε όλη τη χώρα. Θα ζημιωθούν όχι μόνο οι πολίτες, θα ζημιωθούν και οι αγρότες».

Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Πραγματικά δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν αυτό το οποίο επιχειρείται από την Κυβέρνηση. Όμως και όσες λέξεις βρεθούν χάνουν το νόημά τους. Έχουν χάσει πλέον το νόημα λέξεις, όπως λογική, λέξεις όπως μέτρο, λέξεις όπως αλήθεια, διότι ούτε η λογική ούτε η αλήθεια ούτε και το μέτρο υπάρχει σε αυτά τα οποία φέρνετε στη Βουλή για ψήφιση.

Όπως και με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που επί είκοσι ημέρες επιμένατε ότι υπάρχει το σύστημα της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και ξαφνικά σήμερα (σ.σ. χθες) είδαμε σε φωτογραφία, είδαν όλοι οι πολίτες, ότι ο χώρος είναι γιαπί -ο χώρος από το 2019, όπως κατέθεσαν τουλάχιστον πέντε σταθμάρχες, δεν λειτουργεί, δεν φτιάχτηκε- έτσι και με αυτό το νομοσχέδιο σήμερα επιμένετε ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό. Αλήθεια, αν πραγματικά το πιστεύατε, θα το λέγατε; Όχι, βέβαια.

Όσον αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή, ρώτησε ο κ. Σκρέκας «γιατί διαμαρτύρεστε;» και περισσότερο απευθύνθηκε στους Βουλευτές τους κυβερνητικούς, προκειμένου να τους πείσει, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι μικρή, γνωρίζει πραγματικά ότι ιδιωτικοποιείται το νερό και η άλλη, η μεγάλη κατηγορία, δεν γνωρίζει, αλλά συμμορφώνεται είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω κομματικής πειθαρχίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ασκεί δημόσιο έλεγχο. Πού το είδατε αυτό.

Πού το είδατε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ότι η Ρυθμιστική Αρχή υποκαθιστά το δημόσιο; Είναι ανεξάρτητη αρχή. Το λέει και το όνομα. Όμως, όπως είπαμε, οι λέξεις πλέον έχουν χάσει το νόημά τους. Η Ρυθμιστική Αρχή, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, ρυθμίζει τις συνθήκες ανταγωνισμού, ρυθμίζει όχι το αγαθό, αλλά την αγορά και την πώληση του αγαθού.

Ό,τι κάνει στην ενέργεια, έρχεται τώρα να το κάνει και για το νερό. Επιμένει, όμως, ο κύριος Υπουργός. Δεν το πιστεύουμε. Και αυτό πρέπει να το ακούσουν ιδιαίτερα προσεκτικά οι Βουλευτές οι κυβερνητικοί, τους οποίους ακούμε από τούτο εδώ το Βήμα να λένε ότι δεσμεύτηκε ο Υπουργός, έκανε δήλωση ότι δεν ιδιωτικοποιείται. Όχι, τα χαρτιά αλλά λένε και αυτά τα οποία έχουν κατατεθεί. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ασχολείται με τις συνθήκες ανταγωνισμού του συγκεκριμένου αγαθού, το δημόσιο αγαθό που είναι το νερό.

Δύο είναι τα βασικά τα οποία αγνοείτε: Πρώτον, ότι το δημόσιο δεν έχει την εποπτεία. Δεύτερον, δεν μετέχει στον σκληρό πυρήνα της δημόσιας διοίκησης του ελληνικού δημοσίου -ό,τι έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας- μετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο. Αυτά τα δύο απουσιάζουν.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι η Αντιπολίτευση –να κάνω μία υπόθεση εργασίας- έχει λαϊκισμό. Ήρθαν οι διοικητικοί δικαστές και ξέρετε αυτοί οι δικαστές ασχολούνται και γνωρίζουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους δικαστές τι σημαίνει δημόσιος χαρακτήρας. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει βλάβη στο δημόσιο, γιατί δικάζουν καθημερινά υποθέσεις στις οποίες ο ένας διάδικος είναι το δημόσιο ή με τη στενή του όρου έννοια ή με την ευρεία του όρου έννοια.

Τι είπαν, λοιπόν, αυτοί οι δικαστές; Είπαν ότι η ενσωμάτωση των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μεταβάλλει τις παραδοχές αυτές, εφόσον από καμία διάταξή τους δεν θεσπίζεται η υποχρέωση των κρατών-μελών για ιδιωτικοποίηση των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, ο έλεγχος της παραγωγής και διάθεσης του οποίου δεν μπορεί, για τους λόγους που αναφέραμε ήδη, να υπαχθεί σε παρόμοιο κανονιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο και γι’ αυτό σας ζητούν και αυτοί να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο, ούτε να το τροποποιήσετε ούτε να το βελτιώσετε.

Η μοναδική λύση, έστω και την ύστατη ώρα, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά ξεκάθαρα στην ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης σε όλη τη χώρα. Θα ζημιωθούν όχι μόνο οι πολίτες, θα ζημιωθούν και οι αγρότες.»

Κ. Μάλαμα: Δεν τολμάτε να τα βάλετε με την Ελληνικός Χρυσός τα συμφέροντα της οποίας συγκρούονται με το καθαρό νερό κι άρα με το έργο του Φράγματος του Χαβρία.

Στην ομιλία της επί του νομοσχεδίου η βουλεύτρια Χαλκιδικής και αν. τομεάρχισσα Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εστίασε πέρα από τη συγκαλυμμένη εισαγωγή μιας διαδικασίας παραχώρησης του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό, στο έργο του φράγματος του Χαβρίου και στην επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός, τα οποία συγκρούονται με την ανάγκη της περιοχής για καθαρό νερό.

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, όσο κι αν η κυβέρνηση ενδύεται τον μανδύα του μετανοημένου, όσο κι αν προσπαθεί απεγνωσμένα να φιλοτεχνήσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο, με το παρόν νομοσχέδιο αποκαλύπτεται το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της σύμπλευσης με τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα συμφέροντα, εκείνα που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα κερδοσκοπίας σε βάρος της κοινωνίας ακόμα και στα πιο θεμελιώδη για τη ζωή αγαθά.

Το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε λίγες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών και συζητήθηκε άρον των άρον, την ώρα που η κοινωνία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ ναρκοθετεί τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Η κυβέρνηση εισάγει συγκεκαλυμμένα, μια διαδικασία παραχώρησης του δημοσίου αυτού αγαθού, αλλά και των κρίσιμων τομέων της διαχείρισης των απορριμμάτων και των λυμάτων στο ιδιωτικό κέρδος.

Το ερώτημα που σας θέσαμε και στο οποίο επιμένετε να μην απαντάτε είναι ένα. Γιατί περνάτε την εποπτεία του νερού και των απορριμμάτων στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μιας ανεξάρτητης αρχής που έχει ως στόχο να ρυθμίζει τον ιδιωτικό ανταγωνισμό, ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας. Τι σχέση έχει το νερό με τον ιδιωτικό ανταγωνισμό;

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι θέλετε να εισάγετε ένα μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο της κερδοσκοπικής αγοράς ενέργειας που εφαρμόσατε εμμονικά όλα αυτά τα χρόνια και που οδήγησε στην ενεργειακή φτώχεια των Ελλήνων και στην εκτόξευση των τιμών. Θέλετε, με άλλα λόγια, να κάνετε στο νερό ότι και στο ρεύμα. Το ίδιο σχεδιάζετε και στα απορρίμματα και βέβαια και στη διαχείριση των λυμάτων.

Επιτρέψτε μου, όμως, την εξής παρατήρηση. Η διαχείριση σας μέχρι εδώ στους συγκεκριμένους τομείς ήταν κάτι περισσότερο από ανεπαρκής. Στη Χαλκιδική παραλάβατε έτοιμο ένα σχέδιο για την δημιουργία και διαχείριση του Φράγματος του Χαβρία. Ένα σχέδιο που ο ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ δουλειά κατάφερε να ωριμάσει.

Διατυμπανίζατε, σε κάθε επίσκεψη σας στην Χαλκιδική ότι το έργο δημοπρατείται. Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Και σαν να μην φτάνει αυτό, αφήνουν στελέχη σας να εννοηθεί ότι το έργο έχει παγώσει επειδή το πλαίσιο που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφέρει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που καραδοκούν για να αρπάξουν, επιτρέψτε μου την έκφραση, το έργο.

Αντίστοιχα, για του βιολογικούς σταθμούς της Χαλκιδικής, κι εκεί κινείστε με ρυθμούς χελώνας. Δεν έχετε κάνει τίποτα για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των βιομηχανικών λυμάτων της αγροτικής μεταποίησης κι ιδιαίτερα της βρώσιμης ελιάς.

Επίσης, δεν τολμάτε να τα βάλετε με την Ελληνικός Χρυσός τα συμφέροντα της οποίας συγκρούονται με το καθαρό νερό κι άρα με το έργο του Φράγματος του Χαβρία, γιατί ένα τέτοιο έργο θα την αναγκάσει να λογοδοτεί σε πραγματικό χρόνο για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα ύδατα στην μεταλλευτική περιοχή στο Κάκαβο, στις πηγές δηλαδή του Χαβρία.

Αντί, λοιπόν, να προχωρήσουν αυτά τα έργα, τώρα ψάχνετε, λέει, ιδιώτες να διαχειρίζονται τους βιολογικούς σταθμούς. Την διαχειριστική σας ανεπάρκεια προσπαθείτε και πάλι να την μεταβάλετε σε αντικοινωνικό κέρδος. Αυτοί είστε και γι΄αυτό ο κόσμος θα σας απαντήσει κατάλληλα.

Σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το παρόν νομοσχέδιο κάνετε ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που προσπαθούν να περάσουν σε βιώσιμα ενεργειακά μοντέλα. Καταγγέλουμε και πάλι, από το Βήμα της Βουλής αυτό που μας καταγγέλλουν άνθρωποι από τη Χαλκιδική. Εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν έχει μπει ούτε μια στέγη σπιτιού σε πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει χώρος στο δίκτυο μας λέτε. Δεν έχει μπεί ούτε μια τουριστική επιχείρηση στο πρόγραμμα. Οι επαγγελματίες τηλεφωνούν στον ΔΕΔΔΗΕ και εισπράττουν την ίδια απάντηση. Δεν υπάρχει χώρος στο δίκτυο. Αγρότες που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκό για τις ενεργειακές ανάγκες των καλλιεργειών τους. Τα ίδια.

Γιατί όμως δεν υπάρχει χώρος στο δίκτυο; Γιατί το κρατάτε για τις πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν γιγάντια πάρκα ακόμα και τον πυρήνα περιοχών natura. Καταγγέλλουμε διαρκώς τέτοιες μεθοδεύσεις και κάνετε ότι δεν ακούτε.

Οι πολίτες, όμως, δυστυχώς για εσάς έχουν καταλάβει τα ψέματά σας. Έχουν καταλάβει την ανεπάρκεια σας, την διαχειριστική σας ανικανότητα και τώρα αντιλαμβάνονται, δυστυχώς με τον πλέον επώδυνο τρόπο, πόσο σαθρή ήταν η διακυβέρνηση σας σε όλους, μα όλους, ανεξαιρέτως τους τομείς. Κι οι απαντήσεις που θα πάρετε, να είστε βέβαιοι, θα είναι αντίστοιχα σκληρές με την σκληρή, αντικοινωνική σας πολιτική και στο περιβάλλον και παντού».

Γιάννης Μπουρνούς: Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί το νερό, την ώρα που καταρρέει πολιτικά και ηθικά - Καιρός να φεύγει.

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τρίτη 21/3 ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην παρέμβασή του ανέφερε πως η συζήτηση γίνεται στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, που έκοψε το νήμα της ζωής σε δεκάδες συνανθρώπους μας, κυρίως νέους. Το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ένα ακόμα επικοινωνιακό ρετουσάρισμα για την ανικανότητα μιας παλαιοκομματικής, πελατειακής και διεφθαρμένης διακυβέρνησης, τόνισε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου.

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καταρρέουν πολιτικά και ηθικά», ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, «την ώρα που ο Πρωθυπουργός βουλιάζει στη συνείδηση του κόσμου για όλες τις συσσωρευμένες αποτυχίες, συναλλαγές, το κουρέλιασμα των θεσμών και τις επιδείξεις θράσους, έρχεται ένα νομοσχέδιο για την ύστατη εξυπηρέτηση φίλων του Μαξίμου και συνοδοιπόρων αυτής της μοιραίας κυβέρνησης, που πάντα θύμιζε περισσότερο Ανώνυμη Εταιρία, παρά δημοκρατική κυβέρνηση».

Ο Γιάννης Μπουρνούς στηλίτευσε τη στοχοποίηση, με το κάλυμμα του εκσυγχρονισμού, των δημόσιων αγαθών του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενεργειακής δημοκρατίας και των ενεργειακών κοινοτήτων. Η κυβέρνηση πρώτα υποβάθμισε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επιτρέποντας την ασυδοσία στην αγορά ενέργειας, με την ίδια μάλιστα μέθοδο που εφαρμόστηκε και στον ΟΣΕ, αυτή της υποστελέχωσης, και τώρα τη φορτώνει με τις αρμοδιότητες της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων, που απεμπολούνται από τον έλεγχο της Πολιτείας.

Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που οι Ρυθμιστικές Αρχές ρυθμίζουν δραστηριότητες που λειτουργούν σε περιβάλλον αγοράς και ανταγωνιστικών εταιρειών, η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμάτων σε μια Αρχή που μέχρι σήμερα ρυθμίζει μια αγορά ανταγωνιστικών εταιρειών, σημαίνει πως η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους, για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς ανταγωνιστικών εταιρειών με αυτό το αντικείμενο.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέκοψε τα προγραμματισμένα δημόσια έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση απορριμμάτων ή στην άρδευση, ακριβώς για να ανοίξει τον δρόμο σε Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και σε ανάληψή τους από «γαλάζιους» επιχειρηματίες, φορτώνοντας τα κόστη και τις ζημιές στους πολίτες. Χρησιμοποίησε δε ως παράδειγμα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Λέσβου μέσω ΣΔΙΤ, αντί για χρηματοδότησή της από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Γ. Μπουρνούς έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Η ιδιωτικοποίηση του νερού και των απορριμμάτων ήταν από εκείνες τις μνημονιακές αντικοινωνικές εμμονές που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να τις θάψει βαθιά». «Τώρα που έχετε πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια, ήρθατε να τις ξεθάψετε και να ρίξετε τα πιο κρίσιμα δημόσια αγαθά στους καρχαρίες των αγορών. Κάθε σας αφήγημα σκόρπισε, σας κατάλαβαν όλοι και σας το φωνάζουν ήδη: καιρός να φεύγετε» ανέφερε, προσθέτοντας εμφατικά: «Καθαρές κουβέντες: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Κι εφόσον ο ελληνικός λαός δώσει εντολή για προοδευτική κυβέρνηση, το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά και το νερό θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».  

Κ. Νοτοπούλου: «Την ώρα που το ΣτΕ καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του για ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις»

«Η ελληνική κοινωνία πενθεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρέφει στην «κανονικότητα» αδιαφορώντας για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών».

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία θρηνεί, υπο τη βαριά σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να βαδίζει στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων αδιαφορώντας για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών τόνισε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο στόχαστρο τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και οι δημόσιοι πόροι όπως το νερό, τα δάση, η βιοποικιλότητα, τα απορρίμματα, οι ΑΠΕ

Ένα πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων, το οποίο μεταξύ άλλων ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και του νερού, που περιλαμβάνει σειρά βλαπτικών για το περιβάλλον διατάξεων στις οποίες αντιτίθενται ΚΕΔΕ, δίκτυο ΦΟΔΣΑ, Ένωση ΔΕΥΑ και περιβαλλοντικές οργανώσεις και το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να φέρει στη Βουλή χωρίς πραγματική διαβούλευση με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς αφού το έθεσε σε προσχηματική διαβούλευση 4 ημερών, εκ των οποίων οι 3, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ

«Δεν σας σταματάει τίποτα, όταν πρόκειται για “μπίζνες”» σχολίασε η Κατερίνα Νοτοπούλου και κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί επιτέλους με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο μετά και τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που δικαιώνει ουσιαστικά την προσφυγή πολιτών και εργαζομένων.

Όπως τόνισε, οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύουν οτι πολλές φορές οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν στενά συνδικαλιστικά αιτήματα αλλά  υπερασπίζονται δημόσια αγαθά και υπηρεσίες όπως ακριβώς έκαναν και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους που κατήγγειλαν την έλλειψη ασφάλειας, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα σε ασφαλείς μεταφορές ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφόρησε και απαξίωσε το σιδηρόδρομο για να τον οδηγήσει σε ΣΔΙΤ.

Δίνετε τη χαριστική βολή στις ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούσαν να διευρύνουν την ενεργειακή δημοκρατία

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην προτροπή του ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών να μην διαχειριστούν το νερό και την αποχέτευσή ως εμπορεύματα. Υπογράμμισε πως η θεσμοθέτηση Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό και τα απορρίμματα μαρτυρά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ακόμη πως με το παρόν νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης εντός προστατευόμενων περιοχών δημιουργώντας ρήγμα στην προστασία των περιοχών αυτών.

Ομολογία ανικανότητας και αποτυχίας του κ. Κικίλια το λουκέτο στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Αναφορικά με το «λουκέτο» στην παγκοσμίου φήμης παραλίας του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, η Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε λόγο για φιάσκο και ομολογία ανικανότητας και αποτυχίας του Υπουργού Τουρισμού και κάλεσε τον κ. Κικίλια να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το ρόλο της Επιτροπής που όρισε πριν από ενάμιση χρόνο.

«Τι προσέφερε τελικά η επιτροπή ; Απευθείας αναθέσεις; Ποια τα απαιτούμενα έργα ασφαλείας που θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη και θα είχαν αποτρέψει το κλείσιμο του Ναυαγίου σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης των μελών και γιατί  αυτά δεν υλοποιήθηκαν; Καταθέτουμε Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων ζητώντας τα πρακτικά όλων των  συνεδριάσεων της Επιτροπής» τόνισε η τομεάρχης Τουρισμού.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε… «ναυάγιο» την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας πως σύντομα η προοδευτική κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό  θα υπερασπιστεί ξανά και θα κατοχυρώσει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες  για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη και η Αλήθεια παντού.

Αν. Ξανθός: Η   ιδιωτικοποίηση  του νερού θα φέρει  νέες επιβαρύνσεις και ανισότητες

Η τραγωδία στα Τέμπη και η οργισμένη αφύπνιση των νέων ανθρώπων έχουν αλλάξει ριζικά το πολιτικό κλίμα και την ιεράρχηση των κοινωνικών προβλημάτων. Κυρίαρχο αίτημα των πολιτών πλέον αποτελεί η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης  ζωής μέσα από ένα ισχυρό και αξιόπιστο Κράτος.  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκλέχθηκε με κεντρικό πρόταγμα την ασφάλεια, αλλά κατέληξε να παράγει περισσότερη ανασφάλεια από όση μπορεί να αντέξει η κοινωνία. Γιατί προφανώς η  ασφάλεια των πολιτών δεν είναι  ζήτημα «νόμου και τάξης»  αλλά ένα  κοινωνικό αγαθό που αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, από την εργασία και το εισόδημα, μέχρι την υγεία, τη μόρφωση, τις μετακινήσεις, το απόρρητο των  τηλεφωνικών  επικοινωνιών    και την ασφάλεια Δικαίου. Όλοι αυτοί οι «κοινωνικοί προσδιοριστές της ασφάλειας», έχουν υποβαθμιστεί δραματικά στη χώρα με «υπογραφή Μητσοτάκη». Και η απαίτηση των πολιτών για  ασφάλεια και δικαιοσύνη, προϋποθέτει  ισχυρό και σύγχρονο  Κράτος, που σέβεται τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια  των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Με το υπό συζήτηση σήμερα νομοσχέδιο, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) χάνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό τους ρόλο  στη διαχείριση του νερού, ενός δημόσιου αγαθού που οι ΔΕΥΑ οφείλουν να παρέχουν με όρους καθολικότητας, ποιότητας και προσιτής τιμής. Έτσι  ανοίγει ο  δρόμος για την ανάπτυξη ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας στον τομέα  αυτό, γεγονός  που θα οδηγήσει σε μεγάλες  αυξήσεις στα τιμολόγια και σε σοβαρή  επιβάρυνση των δημοτών, των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Προηγήθηκε βέβαια η κατάργηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που δημιουργήθηκε  επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε την ευθύνη της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας. Επίσης  η κυβέρνηση «φρόντισε» να βάλει ως προαπαιτουμένο  για την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης την υποχρέωση δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής.

Αντί για διασφάλιση της βιωσιμότητας των ΔΕΥΑ που σήμερα κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους (2,5-3 φορές παραπάνω), αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη στρέβλωση της χρέωσης από τη ΔΕΗ του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν οι ΔΕΥΑ για άρδευση ως οικιακό,  αντί να διευκολύνει τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, η κυβέρνηση εντάσσει τις ΔΕΥΑ στην εποπτεία μιας  νέας Αρχής, μιας  νέας ΡΑΕ, που στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση απέτυχε παντελώς να ελέγξει την αγορά και να περιορίσει την κερδοσκοπία των  παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Κανένα εχέγγυο λοιπόν για προστασία του δημόσιου και του κοινωνικού συμφέροντος με το νέο πλαίσιο. Καμιά εξασφάλιση για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ. Το αντίθετο: όλα δείχνουν κυβερνητική  μεθόδευση για τη   σταδιακή  ιδιωτικοποίηση του νερού, η οποία έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία (Αγγλία) ότι ούτε βελτιώνει τις υποδομές (πχ εκσυγχρονισμός δικτύων για περιορισμό των απωλειών, που στην Ελλάδα είναι της τάξης του 35%), ούτε διασφαλίζει την ποιότητα του νερού,  ούτε ρίχνει τις τιμές (στην Αγγλία μέσα σε μια δεκαετία από την ιδιωτικοποίηση το κόστος ύδρευσης αυξήθηκε 46% και διπλασιάστηκαν οι διακοπές υδροδότησης σε φτωχά νοικοκυριά), ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια  απειλή  της λειψυδρίας λόγω της κλιματικής κρίσης. Ενώ ταυτόχρονα η ιδιωτικοποίηση του νερού οδηγεί σε νέες ανισότητες λόγω οικονομικής αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε ακριβότερο νερό.  Οι μόνοι που κερδίζουν από την ιδιωτικοποίηση είναι οι εταιρείες  διαχείρισης του νερού. Το κέρδος πάνω από ένα  θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό!

Όλα αυτά γίνονται επειδή το «πρόσημο» της κυβερνητικής πολιτικής είναι σκληρός και εμμονικός νεοφιλελευθερισμός + εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων + πελατειακό κράτος + αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Γι’ αυτό και ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, απαξιώνει το δημόσιο σχολείο-Πανεπιστήμιο, υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, απαξιώνει τα δημόσια μέσα μεταφοράς (τρένο, αστικά λεωφορεία).

Απέναντι σ’ αυτές τις κυβερνητικές  μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων, συγκροτείται ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, των δημοτικών αρχών αλλά και των κοινωνικών φορέων κάθε περιοχής, που αντιδρούν στο τελειωτικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά. Γιατί η πανδημία, αλλά και η ενεργειακή κρίση, απέδειξαν ότι τα «κοινά» (commons), δηλ. τα συλλογικά αγαθά, είναι τα μόνα που μπορούν να εγγυηθούν την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση  των ανισοτήτων.

Τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα για τη  λειτουργία του Κράτους   είναι :

  • Τι εξυπηρετεί;  το «δημόσιο χώρο» ή τα  ιδιωτικά συμφέροντα ;
  • Νεοφιλελεύθερο και πελατειακό Κράτος ή ισχυρό, αποτελεσματικό και κοινωνικά υπεύθυνο Κράτος; 
  • ευνοιοκρατία, ρουσφέτι και φαυλότητα ή ισονομία, διαφάνεια και αξιοκρατία;

Αυτές είναι οι αξιακές, ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές Αριστεράς –Δεξιάς, Προόδου-Συντήρησης.  Και στις προσεχείς εκλογές θα  παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των πολιτών.

Και επειδή σήμερα 21/3 είναι η παγκόσμια ημέρα ποίησης, κλείνω με μια παράφραση του γνωστού ποιήματος του Μιχάλη Κατσαρού «Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία». Επειδή όντως, κυριολεκτικά,  το μέλλον έχει πολλή ξηρασία, δεν θα επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό !

Θ. Ξανθόπουλος: Αντίθετη με τη κοινωνία και τις αποφάσεις του ΣτΕ η επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού

«Η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει  εκκρεμείς λογαριασμούς», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, εκφράζοντας όπως είπε την αγωνία του ελληνικού λαού για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού και χαρακτηρίζοντας απόλυτα δικαιολογημένη την αντίθεσή της αντιπολίτευσης στο επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο μεταφέρει αρμοδιότητες των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης  σε μια Ανεξάρτητη Ρυθμιστική  Αρχή, η οποία δεν υπάγεται σε ιεραρχικό έλεγχο και δεν εποπτεύεται διοικητικά από το δημόσιο.

«Προφανώς και είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά της ευθύνης και διαχείρισης ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι το νερό, σε μια ανεξάρτητη αρχή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ένας φορέας που να συμφωνεί με την επιλογή της κυβέρνησης. Δεν έχετε λάβει υπόψη ούτε την ευρωπαϊκή οδηγία, ούτε το ΣτΕ.

Η επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής γνωμοδότησε ότι οι επίμαχες διατάξεις του ν/σ προσκρούουν στην πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ».

Σημείωσε επίσης ότι υπονομεύονται με το νομοσχέδιο οι ενεργειακές κοινότητες ενώ έκανε ειδική αναφορά στο υπέροχο, μεγαλύτερο δασικό συγκρότημα της χώρας το Καράντερε στη Δράμα λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του Ειδικού Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς της Ροδόπης και στη συγχώνευσή της με το Πόρτο Λάγος, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει σε εκκρεμότητα η μοριοδότηση των εργαζομένων στους Φορείς αυτούς με την εργασιακή ανασφάλεια που δημιουργεί, ενώ τροχοπέδη έχει τεθεί και σε εγκεκριμένα προγράμματα συνολικού ύψους 4 εκ. ευρώ.

«Όμως τελειώνει ο κοινοβουλευτικός βίος της κυβέρνησης  και θεωρούμε ότι οι πολίτες θα επιλέξουν μια άλλη πορεία για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Γ. Παπαηλιού: «Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και μετά να αποσυρθεί και η κυβέρνηση, προκηρύσσοντας εκλογές»

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων …»  είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Η ατεκμηρίωτη επίθεση του Υπουργού Ενέργειας στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης αποδεικνύει τον ανομολόγητο σκοπό του νομοσχεδίου, την ιδιωτικοποίηση-την εμπορευματοποίηση του νερού. Και αυτή η επίθεση γίνεται κατά των δημοτικών φορέων, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της παροχής καθαρού νερού και σε προσιτές τιμές. Κατ' αυτών που υποτίθεται ότι, με το υπό κρίση νομοσχέδιο, θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου».

Πάντως, αν αυτοί οι φορείς έχουν αποτύχει, μη παρέχοντας  καθαρό νερό και σε καταχρηστικές τιμές, για τα οποία μάλιστα δεν χορηγούνται από τις ΔΕΥΑ τα απαραίτητα στοιχεία,   ο έλεγχος από πλευράς του Δημοσίου από ποιόν ασκείται. Μήπως από την  Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Ενέργειας (;), δηλαδή από το Δημόσιο. Και πάντως γιατί καταργήσατε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων ; 

Το «επιτελικό κράτος» του «ανήξερου» κυρίου Μητσοτάκη και των «αρίστων» του, μέρα με τη μέρα αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπό του, με χαρακτηριστικά, την έλλειψη διαφάνειας, δημοκρατίας και λογοδοσίας, αλλά και σχεδιασμού και κανόνων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Όλα αυτά τα ελλείμματα αποτυπώνονται στο υπό κρίση νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο, επιχειρείται  να θεσπιστούν   μεγάλες αντιμεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση των δημοσίων αγαθών,  του νερού και  των απορριμμάτων αλλά και τον τομέα της ενέργειας-την ενεργειακή δημοκρατία, με την υποβάθμιση σε βαθμό εξαφάνισης των ενεργειακών κοινοτήτων.

Το νομοσχέδιο, που είναι ουσιαστικά  τρία νομοσχέδια, εισάγεται προς ψήφιση λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών και εν μέσω  κλίματος ισχυρότατης αμφισβήτησης της νομιμοποίησης της κυβέρνησης, που εκδηλώνεται με γενικές απεργίες και τεράστιες συγκεντρώσεις : Ο κόσμος ζητά εξηγήσεις και απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα-το «έγκλημα» των Τεμπών, ζητά  την παραίτηση της κυβέρνησης, τη διενέργεια εκλογών αμέσως, ζητά πολιτική αλλαγή.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα αυτά με τη γνωστή μέθοδο της συγκάλυψης, της επικοινωνιακής προσέγγισης και της διάχυσης των ευθυνών, ώστε η ίδια και ιδίως ο πρωθυπουργός να παραμείνουν αλώβητοι.

Αντί αυτών, με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί το ξεπούλημα δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και ταυτόχρονα προωθεί ρυθμίσεις που αποτελούν προεκλογικά ρουσφέτια σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ως προς τον κρίσιμο φυσικό πόρο, το νερό, τη διαχείρισή του και την παροχή του σε όλους, (και) αυτό επιδιώκεται να προσφερθεί-προσφέρεται σε πολυεθνικά συμφέροντα.

Αυτό μάλιστα γίνεται, παρά το γεγονός, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με διαδοχικές αποφάσεις του, έκρινε ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και απολύτως παράνομο, αφού το Σύνταγμα προβλέπει, ότι  οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ έλεγχο του Δημοσίου, δια της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου τους. Και μάλιστα, αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του νερού και τη διαφοροποίησή του από κάθε άλλο «προϊόν» της αγοράς, ακύρωσε ως παράνομη και αντισυνταγματική την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο «Υπερταμείο» (στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).

Σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, στον τομέα της υδροδότησης δεν νοείται ούτε η ύπαρξη αγοράς, ούτε η δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ώστε να απαιτείται η ρύθμισή τους από Ανεξάρτητη Αρχή.

Και ενώ αυτά προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Στε, εισάγεται προς ψήφιση το υπό κρίση  νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης αφαιρούνται από το αρμόδιο Υπουργείο και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που μετονομάζεται σε «Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».

Οι ρυθμιστικές αρχές  όμως έχουν ως αποστολή την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη διασφάλιση των αρχών του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς.  Δεδομένου, όμως, ότι η δημόσια υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, ούτε έχει, ούτε επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθεί, η υπαγωγή της στη ρυθμιστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ είναι ασύμβατη και αντισυνταγματική, όπως αναφέρεται και στην «Έκθεση» της Επιστημονικής  Υπηρεσίας της Βουλής.

Το νερό-τα ύδατα, ως κοινωνικό αγαθό, είναι και πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται  η ιδιωτικοποίησή του (του νερού) και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, με τρόπο που αυτό να καθίσταται εμπόρευμα-προϊόν συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης αυτού του σκοπού-αυτής της επιδίωξης, σχεδιάζεται η δημιουργία «αγοράς» για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης, με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, η οποία θα μπορεί να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, με κριτήρια τον έλεγχο της οικονομικής βιωσιμότητάς τους και την πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική εκμετάλλευση του νερού και αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης.

Αυτά θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, με σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών, των αγροτών και των επιχειρήσεων.

Και επιχειρείται, σε μία εποχή, κατά την οποία η διαχείρισή του (του νερού) αποκτά στρατηγική σημασία, αφού είναι παρούσα η κλιματική κρίση, με τη μείωση των αποθεμάτων νερού.  

Ας υπομνηστεί, ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε προταθεί, κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, η ενέργεια και το νερό, ως δημόσια κοινωνικά αγαθά,  να προστατεύονται απολύτως και να μην αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής, με οποιονδήποτε τρόπο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση προωθεί τη ριζική αλλαγή  του θεσμικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες, δηλαδή το ουσιαστικό εργαλείο που έχουν οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση, καταργώντας ουσιαστικά τον ιδρυτικό νόμο του 2018 για τις ενεργειακές κοινότητες και ακρωτηριάζοντές τες. Έτσι διαμορφώνεται ένα πολυδιασπασμένο θεσμικό πλαίσιο κατακερματίζοντας και υποβαθμίζοντας τις δραστηριότητες τω ενεργειακών κοινοτήτων.

Η συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση με τη χρήση των ΑΠΕ είναι αφενός προτεραιότητα και αφετέρου απαραίτητο στοιχείο για τη δίκαιη μετάβαση σε ένα νέο αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα, στον αντίποδα της χρηματιστηριακής λογικής της αγοράς ενέργειας και της συγκέντρωσης της ηλεκτροπαραγωγής σε ελάχιστους ισχυρούς.

Με την εφόρμηση της κυβέρνησης της ΝΔ  στις δημόσιες υποδομές (τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα, τώρα και την ύδρευση-αποχέτευση)  αλλά και στην ιδιωτική περιουσία, την περιουσία των πολιτών (π.χ. την πρώτη κατοικία) , ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να παραδώσει, ή μάλλον τα παραδίδει όλα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια αλλά και δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση των πάντων, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της άρδευσης αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πρόκειται για επιλογή, που μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος, προκειμένου να αποκομίζουν υπερκέρδη οι ελάχιστοι ισχυροί. Σε αυτό το πλαίσιο, περιορίζεται η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά, και ειδικά στο βασικότερο όλων,  το νερό, η πρόσβαση στο οποίο χαρακτηρίζεται (από τον ΟΗΕ) ανθρώπινο δικαίωμα, αφαιρούνται περιουσία και αποφάσεις από τους Δήμους και το αρμόδιο Υπουργείο και απομακρύνεται η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος των ιδιωτών!

Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» "θα πούμε το νερό νεράκι". Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και μετά να αποσυρθεί και η κυβέρνηση, προκηρύσσοντας εκλογές».

Κ. Παπανάτσιου: Η παγκόσμια ημέρα του νερού γιορτάστηκε στην Ελλάδα με την ψήφιση ενός νόμου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή του

«Η Παγκόσμια ημέρα του υπέρτατου αγαθού, του νερού, γιορτάστηκε δυστυχώς στην Ελλάδα με την ψήφιση ενός νόμου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή του παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθους αρμόδιων φορέων», σημειώνει η Κατ. Παπανάτσιου

Κατά την συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στην Βουλή η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι στη σκιά του συμβάντος στα Τέμπη, η κυβέρνηση φέρνει ένα πολυνομοσχέδιο-σκάνδαλο το οποίο σφύζει προχειρότητας και κυρίως, αδίστακτου νεοφιλελευθερισμού. Ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το δημόσιο αγαθό του νερού.

«Είναι οι τελευταίες σας κυβερνητικές μέρες και προσπαθείτε να ολοκληρώσετε το deal.Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, ούτε εμείς, ούτε οι χιλιάδες των διαδηλωτών που κατακλύζουν τους δρόμους. Τίποτα από τα πεπραγμένα σας δε πρόκειται να ξεχαστεί.» ανέφερε. «Μετά το πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές και την ιδιωτική περιουσία, από τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, τώρα η ΝΔ σχεδιάζει να παραδώσει σε οικονομικά συμφέροντα την διαχείριση της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της άρδευσης αλλά και των απορριμμάτων.

Από το 2019 κάνατε ό,τι ήταν δυνατό για να αποδυναμωθεί ο ρόλος της Πολιτείας και του  ΥΠΕΝ στην διαχείριση των υδάτων. Καταργήσατε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, τα σχέδια κινδύνου πλημμύρας, τα σχέδια ασφάλειας νερού, που παραλάβατε από εμάς, κατά την προσφιλή σας τακτική τα έχετε παγώσει ή καθυστερήσει. Με το σημερινό νομοσχέδιο λοιπόν  οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα σηκώσουν στις πλάτες τους το υψηλό κόστος προκειμένου λίγοι να αποκομίσουν υπερκέρδη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ενέργεια».

Η Βουλευτής τόνισε ότι και στη Μαγνησία οι ΔΕΥΑ και οι εργαζόμενοί τους  έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και στέκονται απέναντι στη προσπάθεια εμπορευματοποίησης του νερού.

Όμως για ακόμη φορά η ΝΔ κωφεύει. Αγνοεί επιδεικτικά εργαζόμενους και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, το ΣΤΕΕ , την Επιστημονική επιτροπή της Βουλής, όπως ακριβώς αγνόησε τις καταγγελίες των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο. Έχει επιλέξει τον δρόμο της απορρύθμισης, τον δρόμο του ξεπουλήματος και του ξηλώματος των δημοσίων αγαθών.  Αποδεικνύεται ότι είναι «οι πιο πιστοί τιμητές των βίαιων μνημονιακών ρυθμίσεων ακόμη και σε καιρούς χωρίς μνημόνια».

Η κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στην μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο σχετικά με την εξάπλωση των φωτοβολταϊκών πάρκων στην παραγωγική γη καθώς ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος του Χατζηδάκη έδωσε για πρώτη φορά την δυνατότητα χωροθέτησης ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας προκαλώντας υπερθέρμανση των αδειών. Επιπλέον επικρατεί «μπάχαλο» σχετικά με το πόσες εκτάσεις παραγωγικής γης έχουν καταληφθεί από άδειες ΑΠΕ, γεγονός αναμενόμενο αφού η κυβέρνηση σύμφωνα με την πάγια τακτική της έχει καθυστερήσει 4 χρόνια το Ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Η Βουλευτής επισήμανε  τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή αν αρχίσει να εφαρμόζεται η δυνατότητα που δίνεται για απαλλοτρίωση του 20% ιδιωτικής έκτασης για δημιουργία ΑΠΕ και το πόσο θα αυξηθεί το κόστος του αρδευτικού νερού με την ένταξη σε ΣΔΙΤ μεγάλων αρδευτικών έργων τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προωθούσε ως δημόσια έργα.

Τέλος, η κα Παπανάτσιου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου : « Αν πραγματικά νοιάζεστε όπως λέτε, πάρτε πίσω αυτό το νομοσχέδιο, σταματήστε εδώ, αλλιώς θα σας σταματήσει ο λαός».

Π. Πέρκα: «Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, πρέπει να αποσυρθεί και η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές»

«Εν μέσω εθνικής τραγωδίας, η κυβέρνηση επιδεικνύει για ακόμα μια φορά αλαζονεία με την κάκιστη νομοθέτηση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων. Η διαβούλευση της κυβέρνησης προσβάλει την κοινωνία, τη βουλή, τη δημοκρατία. 3 νομοσχέδια σε 1, με πλήθος διατάξεων που διορθώνουν δικούς τους νόμους, τακτοποιούν ημετέρους, χαρίζουν πολεοδομική ασυλία και αυθαιρεσίες στο δημόσιο χώρο (αιγιαλοί, δασικές εκτάσεις, μέχρι αλλαγή ορίων οικισμού με απόφαση Υπουργού αντί για Προεδρικό Διάταγμα).

Και ενώ πλησιάζει η μέρα της ανατροπής τους, προσπαθούν ακόμα και την τελευταία στιγμή να δώσουν το τελικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά, στην περιουσία των ΟΤΑ, και στη δημόσια περιουσία με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου χτυπούν στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣΤΕ. Το επιβεβαιώνει η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της βουλής.

Η μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, παρόλο που ο Υπουργός το αρνείται, κατά την ακρόαση των φορέων υποστηρίχτηκε έντονα από πλήθος φορέων (ΚΕΔΕ, ΜΚΟ, Τοπικοί και επιστημονικοί φορείς, κ.τ.λ.) ότι πρόκειται για έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμμέσως, ώστε να παρακαμφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνει ότι δεν νοείται, παρά μόνο άμεσος κρατικός έλεγχος που δεν μπορεί να υποκατασταθεί με την απλή εποπτεία Ανεξάρτητης Αρχής.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό́ χάνεται ο χαρακτήρας του πόσιμου ύδατος ως κοινωνικού́ αγαθού́ και αντ’ αυτού́ αντιμετωπίζονται οι σχετικές υπηρεσίες ως ρυθμιζόμενες κατ’ αντιστοιχία με αγορές άλλων αγαθών και υπηρεσιών, όπως η ενέργεια.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού, φάνηκαν από την αρχή της διακυβέρνησής της, με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Υδάτων, εξαγγελίες για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, κ.τ.λ.

Δεν κρύβουν τις ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες εμμονές τους, που όσο και αν αποδεικνύεται η καταστροφική τους επίδραση, εξακολουθούν να εφαρμόζουν ως πολιτική.

Επανέφεραν μνημονιακές ρυθμίσεις. Αντίστοιχη  σύσταση ρυθμιστικής αρχής είχε εισαχθεί και στα μνημόνια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και την απέτρεψε με επιτυχία το 2016.  Και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά (Οδηγία 2000/60). Η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, επικαλείται ψευδώς ότι υπάρχει νομικό κενό. Και βεβαίως υπάρχει και το θέμα με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που η κυβέρνηση το έθεσε ως προτεραιότητα.

Η κ. Πέρκα έκανε ειδική αναφορά στις επίπονες προσπάθειες του εξαιρετικού προσωπικού της ΔΕΥΑΦ στη Φλώρινα, και πώς στραγγαλίστηκε με την ενεργειακή ακρίβεια και την υποστελέχωση. Αυτό που απαιτείται, για όλες τις ΔΕΥΑ, είναι η οικονομική ενίσχυση και η στελέχωσή τους, όπως αναφέρει και η DG REGIO.

Επιμένει η κυβέρνηση να θέλει να παραδώσει νευραλγικούς και μονοπωλιακού χαρακτήρα λειτουργίες του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες. Δεν διστάζει να περιορίσει την πρόσβαση όλων σε βασικά αγαθά, όπως το νερό.  Μετατρέπει το κέρδος ενός ιδιώτη σε προσδιοριστικό παράγοντα της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο, αποσκοπείται η αποδυνάμωση της λειτουργίας της ΡΑΕ - η οποία είναι ήδη έντονα υποστελεχωμένη-, ώστε να συνεχίζεται η αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των παραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με χρήματα των φορολογούμενων.

Επεσήμανε τα τραγικά λάθη στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης:

  •     στις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών  (ΔΕΗ -ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΠΑ Εμπορίας),
  •     στην υπονόμευση των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ)
  •     στο μοίρασμα του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου σε 3-4 μεγάλους παίκτες, με την κατάργηση της θεμελιώδους αρχής της χρονικής προτεραιότητας στις συνδέσεις έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, με την απόφαση εν μέσω 15αυγουστου, όπως τροποποιήθηκε με όμοια απόφαση τον Ιανουάριο του 2023.
  •     στην υπονόμευση της αυτοκατανάλωσης και της αυτοπαραγωγής,
  •     στην αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο,
  •     στην εξαγγελλία της βίαιης και κοινωνικά άδικης απολιγνιτοποίησης, χωρίς κανένα σχέδιο για την Πτολεμαΐδα 5
  •     στη προώθηση της μετάβασης προς όφελος των μεγάλων παικτών και όχι στη διάχυση του οφέλους στις τοπικές κοινωνίες.

Και ανέφερε: «έρχεστε προεκλογικά και προσποιείστε ότι προσπαθείτε να λύσετε προβλήματα που έχετε ξεχάσει εδώ και τέσσερα (4) χρόνια».

Στην ενότητα Β΄ με την καθυστερημένη και στρεβλή ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ για τις ΑΠΕ και την εσωτερική αγορά ενέργειας,  είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί να κρατήσει τις ΕΚΟΙΝ σε χαμηλά επίπεδα,  ώστε να αφήσουν χώρο σε μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις.

Είπε χαρακτηριστικά: «πρώτα ακυρώσατε τη χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ και τώρα δημιουργείτε δύο νέες κατηγορίες (ΕΚΟΙΝ). Αν η Κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει τον ρόλο της ενεργειακής δημοκρατίας,  θα στήριζε τις ΕΚΟΙΝ του ν. 4513/2018 με ενίσχυση του ρόλου τους, με προτεραιοποίηση  των επενδύσεων και των συνδέσεών τους και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους».

Ανάφερε τραγικά παραδείγματα που υπονομεύουν τη δίκαιη μετάβαση, ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές. Είναι πραγματικά οξύμωρο, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), σχεδιάζονται τεράστιας ισχύος ΦΒ πάρκα της ΔΕΗ με την γερμανική RWE, ΕΚΟΙΝ κοινωφελούς σκοπού  για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αδυνατούν να  συνδεθούν στο δίκτυο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απέρριψε το αίτημα της ΕΚΟΙΝ του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Πρεσπών για σύνδεση στο δίκτυο ΦΒ ισχύος 0,4MW, λόγω έλλειψης διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου. Επίσης και το αίτημα της  ΕΚΟΙΝ «Δημ. Υψηλάντη» για σύνδεση ενός ΦΒ πάρκου ισχύος μόλις 0,5MW με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για να παρέχει φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ σε πάνω από 70 οικογένειες στην περιοχή, απορρίφθηκε για τον ίδιο λόγο. Ολοκλήρωσε την ενότητα Β΄ λέγοντας «οι διαφορές στις πολιτικές επιλογές των κομμάτων δεν είναι θεωρητικές. Επηρεάζουν τις ζωές μας άμεσα».

Στην ενότητα Γ΄ η Κυβέρνηση προσπαθεί για ακόμη μια φορά να ρυθμίσει το χάος που δημιουργήσατε με τον ν.4685/2020 του κ. Χατζηδάκη και την φούσκα των ΑΠΕ για έργα που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ. 100 GW  βεβαιώσεις παραγωγού σε ένα δίκτυο που δεν μπορεί να σηκώσει ούτε το 10% των αιτήσεων αυτών και χρεώνοντας τους παραγωγούς με 1,75  δις εγγυητικές και φυσικά με το χαράτσι που έβαλαν σε όλα τα έργα ΑΠΕ, 6% του ετήσιου εσόδου, όταν χρεωκοπήσαν τον ΕΛΑΠΕ. 

Ορίζονται οι “Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ”, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τα απαιτούμενα εργαλεία, όπως τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), τα ΠΔ για τις περιοχές Natura και την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ, όπου υπάρχει και αιτιολογημένη γνώμη πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης ζητούν να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κινήματα ενάντια στις ΑΠΕ, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει τακτοποιήσει τον χώρο.

Το περιεχόμενο των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών αλλάζει και υπάρχει παρέμβαση στις επιτρεπτές χρήσεις γης, ναρκοθετώντας πλήρως την εκπόνηση των ΕΠΜ και την έκδοση ΠΔ και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura. Αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερες καθυστερήσεις, όταν η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ λόγω αυτής της έλλειψης. Τόνισε ότι «τις διατάξεις αυτές τις είχατε ξαναφέρει τον Ιούλιο του 2022 και τις αποσύρατε μετά την κατακραυγή υποσχόμενος διαβούλευση. Τελικά η διαβούλευση κράτησε μόλις 4  ημέρες».

Η κ. Πέρκα ολοκλήρωσε την ομιλία της με αναφορά σε μετεγκαταστάσεις λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, όπου έδωσαν φως σε όλη την Ελλάδα. Ως προς την Ακρινή, τρεις στους τέσσερις πολίτες ήταν υπέρ της μετεγκατάστασης.  Επιπλέον εκδόθηκε και η σχετική απόφαση του ΣτΕ 2346/2022 που δικαίωσε τους πολίτες της Ακρινής και δεν δέχτηκε τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ ότι  οι συνθήκες υπό τις οποίες θεσπίσθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 3937/2011, έχουν αλλάξει. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν σαφής, να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση την οποία η κυβέρνηση καταπάτησε με την κατάργηση της σχετικής διάταξης, παρόλο που ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα σεβαστεί το δημοψήφισμα των κατοίκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και θέμα αντισυνταγματικότητας γι’ αυτή τη διάταξη. 

Βέβαια δεν υπάρχει καμία αναφορά για την επίλυση των ζητημάτων της Αχλάδας και των Βαλτόνερων της Φλώρινας. Μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του κ. Σκρέκα, που προβλέπει τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης μόνο για την Α΄ περιοχή (Γιουρούκι), διαλύεται η κοινωνική συνοχή των τριών οικισμών της Αχλάδας. Ζήτησε αυτονοήτως να διατηρηθούν οι απαλλοτριώσεις και για τις άλλες δυο περιοχές.

Ως προς τα Βαλτόνερα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, κατά προτεραιότητα η μετεγκατάσταση της κόκκινης ζώνης και στη συνέχεια του συνόλου του χωριού των Βαλτόνερων του Δήμου Αμυνταίου. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που προειδοποιούν, υπενθυμίζοντας την επίκαιρη ερώτησή της.

Εν κατακλείδι η κ. Πέρκα έκλεισε την ομιλία της αναφέροντας «να είστε σίγουροι ότι η Δυτική Μακεδονία δεν θα ξεχάσει τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως δε θα ξεχάσει και όλη η χώρα, το πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές αλλά και στην ιδιωτική περιουσία, από τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών και σήμερα τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων. Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές».

Γ. Σαρακιώτης: «Νερό και απορρίμματα το νέο λάφυρο των ιδιωτών με σφραγίδα Ν.Δ.»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως αρχικά σημείωσε: «Με την κοινωνία συντετριμμένη και βυθισμένη στη θλίψη μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και χωρίς ίχνος πολιτικής νομιμοποίησης μόλις λίγο πριν τις εκλογές, η Ν.Δ. επιδιώκει να εξοφλήσει και τα τελευταία γραμμάτια με την ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου αγαθού, του νερού. Μια Κυβέρνηση σε αποδρομή επιχειρεί να δεσμεύσει την Ελληνική Πολιτεία και την ελληνική κοινωνία επί μείζονος και στρατηγικής σημασίας ζητήματα, χωρίς να ακούει τους πολίτες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς. Και ενώ μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, θα ανέμενε κανείς να έχετε διδαχθεί κάτι, ιδίως μετά την καταστροφική απόφαση της απώλειας του δημοσίου ελέγχου επί της Δ.Ε.Η., εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι. 6 μήνες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ το ύψος των λογαριασμών ρεύματος είχε ήδη διπλασιαστεί, αυτό δεν σας απέτρεψε από το να ξεπουλήσετε το κρίσιμο 17% της πρώην πια Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία βιώνουν, τα τελευταία χρόνια, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, πλήττοντας καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας».

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στη μεθόδευση, η οποία υποκρύπτεται στις αποφάσεις της σημερινής Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι «η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντιτάχθηκε σθεναρά το 2016 και πέτυχε την αποσόβηση της υπαγωγής της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων σε Ρυθμιστική Αρχή, αλλά η Ν.Δ. σήμερα επαναφέρει τη συζήτηση με το αστείο επιχείρημα των… ελλείψεων σε επίπεδο διοίκησης, που η ίδια φρόντισε να δημιουργήσει με την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος!» Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τη σφοδρή κριτική από πλευράς 7 εγνωσμένης δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης.

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας έφερε το παράδειγμα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας – της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. – που αποτελεί έναν οργανωτικά και λειτουργικά άρτιο φορέα, οι άνθρωποι του οποίου, όπως και οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την εμπορευματοποίηση του νερού, παραθέτοντας ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. σε επίπεδο κοινωνικού έργου: «Μειώσεις τιμολογίων, θέσπιση κοινωνικών τιμολογίων σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες ως συνέπεια της κρίσης (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι), επέκταση του χρόνου πίστωσης (ως έμμεσης επιδότησης), ρυθμίσεις ανεξόφλητων λογαριασμών, παροχή έκπτωσης σε καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους, απαλλαγή ευάλωτων καταναλωτών σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 80 εκ. ευρώ σε επίπεδο προϋπολογισμών, σε βάθος 10ετίας, μέσω προγραμματικών συμφωνιών για την εκτέλεση έργων ύδρευσης και προστασίας του περιβάλλοντος, με παράλληλη οικονομική ενίσχυση της τοπικής αγοράς με προμήθεια υλικών, απασχόληση εργαζομένων κλπ.».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνοντας: «Στη Στερεά Ελλάδα, η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει επί 4 έτη να προχωρήσει το εν λόγω ζήτημα, με τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 112 εκ. ευρώ να είναι πλέον ορατός. Εξίσου ορατός είναι και ο κίνδυνος επιβάρυνσης των πολιτών μέσω των δημοτικών τελών, καθόσον η εκχώρηση των έργων απορριμμάτων σε ιδιώτες και η απώλεια ευρωπαϊκών και δημόσιων χρηματοδοτήσεων, που η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε διασφαλίσει, θα σημάνει μετακύλιση του κόστους στους πολίτες και αλλαγή των χαρακτηριστικών των μονάδων προς την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων για να καταστεί βιώσιμη η επιλογή της καύσης. Αποκορύφωμα του εμπαιγμού από πλευράς της Κυβέρνησης αποτέλεσε η συνάντηση Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κατά την οποία έλαβαν την υπόσχεση ότι “θα μιλήσει στον Υπουργό Περιβάλλοντος”! Τέτοιου είδους προεκλογικοί τακτικισμοί, προκειμένου να κερδηθεί λίγος χρόνος ακόμη, δεν αφορούν κανέναν, δεν μπορούν να εξαπατήσουν κανέναν».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Η περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας είναι χαρακτηριστική και καθόλου τυχαία της συνολικής μεθόδευσης από πλευράς της Κυβέρνησης, καθώς η επιλογή της καύσης στη διαχείριση απορριμμάτων θεσμοθετήθηκε με το Ν.4819/2021. Τελικός στόχος είναι η “λύση Σ.Δ.Ι.Τ.” να αποτελέσει μονόδρομο και μαζί με αυτή, η υπέρογκη επιβάρυνση των πολιτών. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Δεν διαθέτετε την κοινωνική νομιμοποίηση. Δεν θα αφήσουμε να τελεστεί ένα ακόμη έγκλημα στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών».

Π. Σκουρολιάκος: Η μικροκομματική πολιτική της «ιδιωτικοποίησης» των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, θα μας βρει, μαζί με την κοινωνία, δυναμικά απέναντί της

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος, τονίζει σε δήλωσή του για το αντι-κοινωνικό νομοσχέδιο της ΝΔ για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή «Ιδιωτικοποίησης» Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων:

«Η καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθεί να συμπαρασύρει μαζί με την πτώση της κάθε κοινωνικό και πολιτικό κεκτημένο του Ελληνικού λαού, να υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου, των νέων, του Ελληνισμού. Με μια κυβέρνηση που πρακτικά δεν υφίσταται, αναξιόπιστη, μη λειτουργική, αναποτελεσματική και κυρίως ΕΝΑΝΤΙΑ σε κάθε τι ωφέλιμο για την πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου, η ΝΔ συνεχίζει να επιτίθεται στο περιβάλλον, στις συγκοινωνίες, στην Υγεία, στην Παιδεία, τον πολιτισμό, στην ίδια την ποιότητα της ζωής μας, στα κοινωνικά αγαθά του νερού, της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, της ενέργειας, των προστατευόμενων ζωνών, του φυσικού μας πλούτου. Με εργαλείο - τις μεθοδευμένες συγκαλυμμένες «ιδιωτικοποιήσεις» σε κάθε έκφανση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Το επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα Μουσεία, η ανεύθυνη – όπως δυστυχώς τραγικά αποδείχθηκε - διαχείριση κρίσιμων κρατικών υποδομών όπως των σιδηροδρόμων, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής: Από τις αναξιόπιστες αστικές και προαστιακές συγκοινωνίες, μέχρι την απαξίωση των δομών υγείας, όπως πρόσφατα στο ΚΥ στο Λαύριο, σε κάθε ΚΥ και Νοσοκομείο που εξυπηρετεί την σύνθετη χωρικά και δημογραφικά Περιφερειακή Ενότητα μας, οι ισοπεδωτικές τακτικές στα 100άδες σχολεία, που χρειάζονται στήριξη ανάλογα με την περιοχή και τα ιδιαίτερα εκπαιδευτικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου της Ανατολικής Αττικής, κ.ά. παραδείγματα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Το επιβεβαιώνει, δυστυχώς, η νέα – λίγο πριν την ΑΛΛΑΓΗ, καταστροφική για το περιβάλλον πρωτοβουλία «πολυνομοσχεδίου σκούπας» που φέρνει σήμερα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιδραστική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει τη ΡΑΕ σε μια νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, προπομπό – θεμέλιο – για την επακόλουθη ιδιωτικοποίηση, τόσο του νερού, όσο και της διαχείρισης των απορριμμάτων, με πολεοδομικές και χωροταξικές «φωτογραφικές» διατάξεις που αποδυναμώνουν το σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων μας, με αποσπασματικές ρυθμίσεις που επιφέρουν τεράστιες συνέπειες στους ευαίσθητους ορεινούς όγκους της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, ακόμα και σε προστατευμένες ζώνες – οικοσυστήματα, που υπονομεύουν το «πράσινο» - βιώσιμο - μέλλον των παιδιών μας, με κοινωνικές επιπτώσεις και κόστος στους κατοίκους των Δήμων μας, σε όλους τους πολίτες.

Ένα σχέδιο, που βρίσκει όλη την κοινωνία ΕΝΩΜΕΝΑ αντίθετη, εξοργισμένη από την ανευθυνότητα με την οποία η ΝΔ νομοθετεί σε θέματα που αφορούν πολιτισμικά και κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό. Προτάσσοντας χωρίς ντροπή το ιδεολογικό της «προσωπείο» του κέρδους των λίγων απέναντι στις ΑΝΑΓΚΕΣ των πολλών. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις δεκάδες πόλεις και οικισμούς της περιφέρειας μας, τις κλιματικές συνθήκες της Αττικής γης και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, για τις οποίες οι υποδομές, το καθαρό, ποιοτικό και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις νερό, αποτελεί κρίσιμος παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Η ΝΔ προχωρά μόνη. Χωρίς διάλογο με τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς επιστημονικούς φορείς, τους εργαζόμενους σε ΔΕΥΑ, σε ΟΤΑ, τους συλλογικούς αναπτυξιακούς φορείς, χωρίς διαφάνεια, χωρίς προοπτική. Μόνο για το κέρδος, το προσωρινό, το εφήμερο κέρδος των λίγων επιχειρήσεων πού μέσω «ρυθμίσεων» της νέας Αρχής θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ δικαίωμά μας στο ποιοτικό, φθηνό και προστατευμένο ως κοινωνικό αγαθό – ΝΕΡΟ. Παραβλέποντας, συν τοις άλλοις, τον μεγαλύτερο οικολογικό κίνδυνο των επόμενων δεκαετιών για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Αττικής, τα προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και τις ανάγκες για νερό στις παράκτιες περιοχές.

Αυτή η μικροκομματική πολιτική της «ιδιωτικοποίησης» των κοινωνικών μας αγαθών, όπως το νερό, θα μας βρει, μαζί με την κοινωνία, δυναμικά απέναντί της.

Δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας για τα κέρδη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θα προστατεύσουμε τις πόλεις μας, τα βουνά μας, τα οικοσυστήματα, τους αρχαιολογικούς χώρους απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα τα μετατρέπει σε «εμπόρευμα» και θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν «υπερκέρδη» οι λίγοι.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη τον αγώνα μας για να έχουν ΟΛΟΙ οι πολίτες πρόσβαση στο νερό.

Οι ανησυχίες και οι αρνητικές εξελίξεις σε περίπτωση που προχωρήσει αυτό το νομοθέτημα, πλέον δεν κρύβονται. Όπως δεν μπορεί να καλυφθεί η ανευθυνότητα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Είναι κάλεσμα των καιρών, είναι δική μας ιστορική ευθύνη να αλλάξουμε την κατάσταση.

Να πάρουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά – ανταποκρινόμενοι στις νέες προκλήσεις. Με το ΚΡΑΤΟΣ, να έχει ουσιαστικό ρόλο σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το περιβάλλον, το νερό, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και αποκτώντας εκείνα τα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε παραγωγικά, σύγχρονα, καινοτόμα, αναπτυξιακά».

Ολυμπία Τελιγιορίδου:  Το νομοσχέδιο είναι αντικοινωνικό και αντιμεταρρυθμιστικό, καθαρό χτύπημα σε δημόσιο αγαθό που χαρίζεται σε ιδιωτικά συμφέροντα

Η ομιλία της αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Καστοριάς, Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αύριο, 22 Μαρτίου, είναι η παγκόσμια ημέρα του νερού, όπως καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Γεγονός που αναδεικνύει ότι το νερό αποτελεί μία παγκόσμια προτεραιότητα και προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση, τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα μάλιστα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, την ασφαλή παραγωγή τροφίμων, καθώς το νερό συμβάλλει με την άρδευση στην παραγωγή των πρώτων υλών και των πρώτων βασικών αγαθών που χρειάζεται ο άνθρωπος για την επιβίωση του, στην παραγωγή ενέργειας, καθώς οι υδατικοί πόροι αποτελούν το 16% στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας, την κοινωνική εξέλιξη και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Με αφετηρία μάλιστα την 22η Μαρτίου του 2018, ο ΟΗΕ καθόρισε την αρχή μιας δεκαετούς παγκόσμιας εκστρατείας με θέμα: «Νερό για τη βιώσιμη ανάπτυξη», μία δεκαετία που θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαρτίου του 2028 και έχει καθιερωθεί με γνώμονα ότι σε παγκόσμιο επίπεδο προτεραιοποιείται η ασφαλής πρόσβαση σε ύδατα και αποχέτευση και η αντιμετώπιση των κινδύνων ξηρασίας και πλημμύρας. Και ενόψει της αυριανής παγκόσμιας ημέρας, πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο και με μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα, κύριο Γκουτιέρες, που τονίζει ότι το νερό δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα, είναι δημόσιο αγαθό.

Η διεθνής μάλιστα εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια και τις προηγούμενες δεκαετίες, με νεοφιλελεύθερα πειράματα, έχει αποδείξει πως ακόμη και χώρες που από τη δεκαετία του ’80 ιδιωτικοποίησαν τους οργανισμούς ύδρευσης, απέτυχαν, καθώς διαπιστώθηκε η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, η αποτυχία περιβαλλοντικών στόχων – τη διαχείριση των οποίων είχαν πάρει ιδιώτες – και το ακριβό, μη προσιτό νερό στους πολίτες. Αποτέλεσμα ακόμη και αυτές οι χώρες να ανακτήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γαλλία, όπου το 1985 ένας δεξιός πολιτικός, ο Ζακ Σιράκ ως δήμαρχος Παρισιού, ιδιωτικοποίησε το νερό και λίγα χρόνια μετά, το 2010, ο σοσιαλιστής μετέπειτα δήμαρχος, Ντελανοέ, το επανέφερε στο δημόσιο έλεγχο.

Παρά, λοιπόν, την παγκόσμια στόχευση, παρά τη διεθνή εμπειρία η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνησή της, προβαίνει σήμερα σε έναν παλαιο-εκσυχρονισμό με το βλέμμα σε αποτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος. Με ιδεολογική εμμονή ότι τα πάντα στην ελεύθερη αγορά είναι αυτά που φέρνουν το όφελος το κοινωνικό, ενώ στην πραγματικότητα φέρνουν το κέρδος στις επιχειρήσεις. Με ιδεολογικό υπόβαθρο ότι είναι αγιοποιημένη η κοινωνική ανισότητα και άρα τα κοινωνικά αγαθά, τα δημόσια αγαθά, πρέπει να μπουν και αυτά στο βωμό του κέρδους, επιλέγει στο παρά πέντε, λίγο πριν τη δύση της θητείας της, να εμπορευματοποιήσει και το νερό, στα πρότυπα της ενέργειας, με τις συνέπειες που είδαμε για την ενεργειακή φτώχεια και για ό, τι περνάει σήμερα η κοινωνία μας, με αυτήν την πολιτική επιλογή.

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι αντικοινωνικό και αντιμεταρρυθμιστικό. Είναι ένα καθαρό χτύπημα σε δημόσιο αγαθό που χαρίζεται σε ιδιωτικά συμφέροντα όσο κι αν προσπαθεί η ηγεσία του Υπουργείου να πει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτό συμβαίνει, όπως έγινε και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την ιδιωτικοποίηση των υποδομών της ΔΕΠΑ, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ογκολογικό Παίδων «Αγία Σοφία».

Και παρά το ό, τι λέει η κυβέρνηση, την επιλογή της ιδιωτικοποίησης δεν τη λέει μόνο η αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη λέει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση των Διοικητικών Δικαστών, ο Συνήγορος του Πολίτη. Και όλοι αυτοί λένε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ξεκινά η καταπάτηση αυτονόητων και στοιχειωδών δικαιωμάτων. Με απόλυτη αδιαφορία η κυβέρνηση και χωρίς την αναγκαία διαβούλευση, καταπατά κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος. Προχώρα, λοιπόν, στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, για τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης, σε αντίθεση ακόμη και με τις τελευταίες αποφάσεις 7 και 8 του 2023 του ΣτΕ, που ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών τη συμμόρφωση στην απόφαση 191 και 192 του 2022, πάλι αποφάσεις του ΣτΕ, για την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο μέχρι το τέλος του 2023.

Προχωράτε, όμως, ακάθεκτοι. Τι θα ρυθμίζει αυτή η Αρχή, η οποία είναι μία Αρχή Ρύθμισης του ανταγωνισμού της αγοράς; Βάζετε νερό στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης και αφήνετε απροστάτευτους τους πολίτες στα υπερκέρδη των ιδιωτών, που σύντομα θα γίνουν οι χείμαρροι της κοινωνικής καταστροφής. Διαλύετε τα πάντα, ψευδόμενοι ότι αυτό ήσασταν υποχρεωμένοι να το κάνετε. Φέρνετε μέτρα χωρίς καμία ενσυναίσθηση. Προχωράτε ακόμη και σε προγράμματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ακόμη και για το «Ύδωρ 2.0». Και επειδή σας αρέσουν οι συγκρίσεις, να κάνω μόνο μία σύγκριση, τελειώνοντας την ομιλία μου.

Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, επί ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκαν 31 αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 448 εκατομμύρια ευρώ, για έργα δημόσιων αγροτικών υποδομών. Στο «Ύδωρ 2.0»: 21 έργα, 10 λιγότερα, ίδιου  κατά μέσο όρο μεγέθους, στοιχίζουν 10 φορές παραπάνω, 4,5 δις. Και θα καλείται ο Έλληνας αγρότης να πληρώνει τον ιδιώτη, παρά τα όσα ισχυρίζεστε ότι δεν συμβαίνουν. Οι ενεργειακές κοινότητες, ένα ακόμη πλήγμα, σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, επίσης και κατά του αγροτικού τομέα.

Ο νόμος αυτός, τελειώνοντας, δεν συνάδει και δεν εξυπηρετεί τις αρχές του κράτους δικαίου. Δεν συνάδει και δεν εξυπηρετεί τις συνταγματικές επιταγές. Δεν συνάδει και δεν υπηρετεί το δικαίωμα του πολίτη στην άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά. Το νερό, θα πρέπει να το καταλάβετε, είναι η ίδια μας η ζωή. Και αυτή τη ζωή οι πολίτες θα την διεκδικήσουν με την ψήφο τους πολύ σύντομα».

Θ. Τζάκρη: «Αποσύρετε το νομοσχέδιο - Το Νερό δεν πωλείται και η διαχείρισή του ανήκει στο Δημόσιο Τομέα»

«Ο σχεδιασμός και η εποπτεία της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας,  αλλά και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, Δήμοι ΟΕΒ κλπ) είναι ευθύνη της Πολιτείας. Το ίδιο και η διαχείριση απορριμμάτων.
Μόνη λύση η απόσυρση του νομοσχεδίου!»

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος», η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη ξεκίνησε την ομιλία της σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις εγκληματικές πολιτικές της προσπαθεί να επιβάλει άλλη μια ιδιωτικοποίηση αυτή την φορά με το νερό και τα απόβλητα. Σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός και η εποπτεία της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας,  αλλά και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, Δήμοι ΟΕΒ κλπ) καθώς και η διαχείριση απορριμμάτων είναι ευθύνη της Πολιτείας, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, ενάντια στη βούληση των πολιτών, ενάντια στην κοινή λογική. Ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ που ρητά αναφέρουν, ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται, ότι το νερό  δεν είναι εμπορικό προϊόν, ότι ο κύκλος του νερού είναι ενιαίος από την πηγή έως τη βρύση.

Θ. Φωτίου: Είτε με τον Μητσοτάκη, για ξεπούλημα και ιδιωτικοποιήσεις, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για ασφάλεια και ισχυρό κοινωνικό κράτος

Το δίλημμα των εκλογών είναι: Με τον Μητσοτάκη, για ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών και ιδιωτικοποίηση της  Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης, της Πρόνοιας, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για ασφάλεια στον πολίτη μέσω δημόσιων αγαθών και ισχυρού δωρεάν κοινωνικού κράτους;


Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η Θ. Φωτίου βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας αναπλ. τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία   τόνισε τα εξής:

Το παρόν νομοσχέδιο-έκτρωμα συζητείται -καθόλου τυχαία- την ίδια μέρα που ήρθε στην Βουλή  ο κρυπτόμενος παραιτηθείς υπουργός Κώστας Καραμανλής για να απολογηθεί για το έγκλημα των Τεμπών. Το Σ/Ν αποτυπώνει όλα όσα κάνει η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια και την πάγια  μεθοδολογία της:
1.   Ιδιωτικοποιεί και ξεπουλάει δημόσια αγαθά, τώρα το νερό.
2.   Ιδιωτικοποιεί και ξεπουλάει περιουσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τώρα τα απορρίμματα.
3.   Υπονομεύει τη συλλογική δημοκρατική ενεργοποίηση των πολιτών για την παραγωγή ενέργειας, στηρίζοντας τα καρτέλ ενέργειας. Αυτό κάνει με τις ενεργειακές κοινότητες.
4.   Υπονομεύει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (περιοχές Natura)
5.   Επαναλαμβάνει τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος που πάντα η δεξιά κάνει προεκλογικά με πλήθος αντισυνταγματικών ψηφοθηρικών φωτογραφικών ρυθμίσεων που νομιμοποιούν αυθαίρετα στα δάση, στον αιγιαλό, στα βουνά, που οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.
Στόχος της κυβέρνησης με το Σ/Ν είναι να παραδώσει νευραλγικούς και μονοπωλιακού χαρακτήρα λειτουργίες του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, κάτι που το έχει ξεκινήσει εδώ και τριάμισι χρόνια:
- με τη ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ,
- με το σχέδιο συγχωνεύσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ),
- με την εφαρμογή ΣΔΙΤ ακόμα και στη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων
- με τη μετατροπή σε έργα ΣΔΙΤ μεγάλων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων ενταγμένων στο   ΕΣΠΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ (πχ. Δυτική Θεσσαλονίκη)
- με την ένταξη σε ΣΔΙΤ μεγάλων αρδευτικών έργων (ταμιευτήρες και δίκτυα)
Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, σε συνέργεια με την Τ.Α., έδωσε δωρεάν νερό στους ανθρώπους σε ακραία φτώχεια, θα μπορούσε να το κάνει αν είχαμε υποκύψει στους δανειστές και είχαμε ιδρύσει την Ρυθμιστική Αρχή Νερού που ζητούσαν.
Υπονομεύετε και τις ενεργειακές κοινότητες που είχατε παγώσει επί τέσσερα χρόνια και τριπλασιάσατε το χρόνο σύνδεσής τους με τη ΔΕΔΔΥΕ. Απειλείτε την ύπαρξη των 1406 ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν ιδρυθεί με το ν. 4513/2018, μια μεγάλη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ που μπορούσε να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια.
Και η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη κατέληξε: Το νομοσχέδιο αυτό είναι ύβρις στην τραγωδία των Τεμπών που ανέδειξε την υπέρτατη αξία των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια, η στέγη, οι μεταφορές, τα οποία πρέπει να προστατεύονται από το κράτος και να μην παραχωρούνται σε ιδιώτες με κίνδυνο τρομακτικών επιπτώσεων.


Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα των επόμενων εκλογών: Με τον Μητσοτάκη, με ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών και με ιδιωτικοποίηση του δημοσίου δωρεάν κοινωνικού κράτους: υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πρόνοια, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και μία δημοκρατική κυβέρνηση που θα διασφαλίζει τα δημόσια αγαθά και θα δίνει ασφάλεια στην πλειοψηφία των πολιτών με ένα ισχυρό δημόσιο δωρεάν κοινωνικό κράτος; Η απάντηση θα συντρίψει την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που απειλεί το μέλλον της χώρας, το μέλλον της νέας γενιάς.

Α. Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: Κερασάκι στην τούρτα της ιδιωτικοποίησης του Νερού το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα της Κυβέρνησης των deals

«Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας, της Κυβέρνησης των deals, της Κυβέρνησης «δεν γνώριζα-συγγνώμη» και όσο πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της σκοτεινής εποχής, τόσο θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με νομοθετήματα-εκτρώματα όπως το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο που βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, ρουσφετιών, εξυπηρετήσεων και φωτογραφικών διατάξεων. Έκαστος στο είδος του και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στις εξυπηρετήσεις της», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου-σκούπα που ιδιωτικοποιεί το νερό.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε: «Οι διατάξεις που αφορούν την Ρυθμιστική Αρχή Νερού αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα της ιδιωτικοποίησης του Νερού, όσο και αν ο κ.Σκρέκας διαψεύδει μετά βδελυγμίας τα περί ιδιωτικοποίησης. Ψηφίδα-ψηφίδα «χτίζατε» πάνω στην ιδεοληπτική σας εμμονή: 

  • Η παραχώρηση σε ΣΔΙΤ του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ.
  • Το σχέδιο συγχωνεύσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
  • Η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ.

Αποκλειστικός σας στόχος η απεμπόληση του δημοσίου ελέγχου στο αγαθό του νερού, με επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών το νόμο 4964/2022, με τον οποίο μεταβιβάστηκαν εκ νέου οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Ελληνικό Δημόσιο στο Υπερταμείο, παραβιάζοντας κατάφωρα τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες η μεταβίβασή τους είχε κριθεί αντισυνταγματική».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ηχηρό χαστούκι  του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσπάθεια ξεπουλήματος του νερού από την κυβέρνηση, καθώς Χθες εκδόθηκαν οι αποφάσεις 7 και 8/2023 του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, με τις οποίες καλεί την Κυβέρνηση σε άμεση συμμόρφωση με τις προηγούμενες αποφάσεις, να επιστρέψουν δηλαδή ΕΑΥΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.

«Όσους νόμους και αν ψηφίσετε, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που σας έχει απομείνει, θα έχουν την ίδια τύχη, γιατί το δίκιο είναι με την πλευρά μας, με το λαό, με την κοινωνία, όπως λένε οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ», κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.

Δημήτρης Χαρίτου: Το νομοθετικό έκτρωμα της ιδιωτικοποίησης του νερού θα το καταργήσει η νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια και την ιδιωτικοποίηση του νερού, ανέφερε αρχικά:

«Τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια του σοκ των Τεμπών, που εσείς συνεχίζετε να την προκαλείτε, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, χαρακτηρίζοντας το έγκλημα ως θυσία ή και ως ευκαιρία κατά τον κύριο Γεωργιάδη, τη στιγμή που η κοινωνία ασφυκτιά και εσείς εμπαίζετε τους εργαζόμενους με την ισχνή αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει ήδη εξαερωθεί από τα κύματα της ακρίβειας. Εσείς αυτή την στιγμή επιλέγετε να ψηφίσετε νομοσχέδιο που θέλει, υποτίθεται, να ρυθμίσει την διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων ενώ στην πραγματικότητα η στόχευσή του είναι να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου, κοινωνικού αγαθού όπως το νερό, αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων».

«Λέτε διαρκώς ότι δεν είναι αυτές οι προθέσεις σας. Αν δεν είναι τότε γιατί την ευθύνη διαχείρισης του νερού από το δημόσιο την εκχωρείτε σε μία ρυθμιστική αρχή διευρύνοντας τις αρμοδιότητες της σημερινής ΡΑΕ;

Γιατί αποκρύπτετε σκόπιμα ότι προορισμός των Ρυθμιστικών Αρχών είναι να ρυθμίζουν προβλήματα όπου υπάρχει αγορά, όπου υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού.

Γιατί αποκρύπτετε ότι σήμερα η διαχείριση του νερού μέσω των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν αποτελεί αγορά, ούτε εμπλέκονται ανταγωνιστικοί φορείς. Εσείς τι ακριβώς θέλετε, υποτίθεται, να ρυθμίσετε μεταβιβάζοντας την ευθύνη του κράτους σε μία ρυθμιστική αρχή; Εκτός αν ο στόχος είναι το άνοιγμα του δρόμου της ιδιωτικοποίησης του νερού και τότε προφανώς προκύπτει αγορά και βέβαια η ανάγκη της ρύθμισής της από Ρυθμιστική Αρχή.

Γιατί αποκρύπτετε ότι βάσει Νόμου η Ρυθμιστική Αρχή είναι ανεξέλεγκτη, ότι οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο από το κράτος;

Εμάς ως ΣΥΡΙΖΑ, τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δεν μας ακούτε, ακούστε το ΣτΕ που σας είπε καθαρά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Ακούστε την επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Ακούστε τουλάχιστον τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ των Δήμων που διαχειρίζονται το νερό και οι οποίοι με δεκάδες ψηφίσματα σας λένε ότι δε λειτουργούν στα πλαίσια της αγοράς, επομένως δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού για να υπάρχει ανάγκη ρύθμισης.

Προς τι λοιπόν η ένταξη, η εποπτεία σε μία ρυθμιστική αρχή που ρυθμίζει κανόνες ανταγωνισμού που δεν υπάρχουν και δεν ταιριάζουν με το σημερινό καθεστώς των ΔΕΥΑ και των Δήμων;

Εκτός και αν ανομολόγητο επόμενο βήμα σας είναι να προχωρήσετε σε συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, να τις ωθήσετε να εκχωρούν σε ιδιωτικά συμφέροντα τις υποδομές ύδρευσης, τα δίκτυα, κάτω από το βάρος των χρεών που με ευθύνη σας έχουν συσσωρεύσει λόγω του ενεργειακού κόστους. Κάτω από την αδυναμία να λειτουργήσουν αποψιλωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό.

Εσείς δεν το κρύβετε, είστε έτοιμοι να παραχωρήσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ παλιές και νέες υποδομές, φράγματα, υδραγωγεία κα.

Οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις εισπρακτικές εταιρείες, θα φουσκώνουν και οι λογαριασμοί της ύδρευσης. Θα φυτρώνουν σιγά σιγά και στην διαχείριση του νερού ανάλογες εισπρακτικές εταιρείες».

Ο κ. Χαρίτου έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 160 του νομοσχεδίου με τις οποίες τόνισε με έμφαση απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ακυρώνετε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ από φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Συντελείται μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της Ροδόπης. Για να λέμε τα πράγματα καθαρά σε λίγα χρόνια οδηγείται σε κλείσιμο το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ, αφού η άδεια που χορηγήθηκε από την ΡΑΕ για την ίδρυση της δεύτερης μονάδας, που θα το αντικαταστήσει, παύει να υφίσταται με το άρθρο 160.

Η ΡΑΕ στις αρχές του 2021 ενέκρινε την αδειοδότηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, το τονίζω που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα. Εσείς κύριε υπουργέ απαντώντας σε ερώτησή μου για την επίσπευση της υλοποίησης αυτού του σχεδίου αποκρύψατε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, όχι προφανώς εν αγνοία σας, είχε άλλους σχεδιασμούς. Προχώρησε σε επένδυση όχι στο δικό της εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, που ήταν και η πιο συμφέρουσα λύση λόγω της ύπαρξης υποδομών, αλλά επέλεξε να επενδύσει  σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ιδιωτικών συμφερόντων στην Αλεξανδρούπολη.

Το αποκρύψατε τότε σκόπιμα, όπως αποκρύψατε τότε στην απάντησή σας ότι στο προσχέδιο της μελέτης επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, έως το 2035, που προφανώς και αυτό το γνωρίζατε, το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής θα τεθεί εκτός λειτουργίας, εφόσον δεν προχωρήσει η δεύτερη μονάδα νέας γενιάς.

Εσάς  το ενδιαφέρον σας δεν ήταν ποτέ η ΔΕΗ, αλλά η κατασκευή της μονάδας  ιδιωτικών συμφερόντων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής απέναντι ακριβώς από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ήταν τα deal του κυρίου Μητσοτάκη πριν την ενεργειακή κρίση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας.

Με το άρθρο 160 ενταφιάζετε οριστικά το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, αφού όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου οι υφιστάμενες άδειες παραγωγής που χορήγησε η ΡΑΕ, για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ παύουν αυτοδικαίως με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Η ψήφιση μιας τέτοιας ρύθμισης, όπως έχει, μόνο ως έγκλημα σε βάρος της Ροδόπης μπορεί να χαρακτηριστεί. Όταν είναι γνωστό ότι η μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή στηρίζει την τοπική οικονομία, την εργασία, σε μία μάλιστα ακριτική περιοχή που έχει ανάγκη από επενδυτικά σχέδια, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Αν κάτι τέτοιο γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Αφήστε τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη της Θράκης, τα επικοινωνιακά παιχνίδια με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής. Δεν έχουν  καμία απολύτως αξία».

Ο βουλευτής Ροδόπης κατέληξε στην ομιλία του καλώντας τον αρμόδιο υπουργό «να τροποποιήσετε την επίμαχη διάταξη συμπληρώνοντας της ότι εξαιρούνται οι αδειοδοτημένες από τη ΡΑΕ μονάδες για τις οποίες υπάρχει ενεργή σύνδεση με τον ΑΔΜΗΕ της μονάδας που θα αντικαταστήσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα είστε υπόλογοι και έκθετοι απέναντι στην κοινωνία της Ροδόπης.

Έχει ενδιαφέρον αν θα ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής μια τέτοια ρύθμιση που αδικεί και πλήττει καίρια τη Ροδόπη».

Α. Χαρίτσης: Την ώρα που η τραγωδία των Τεμπων δείχνει που οδηγεί η διάλυση των δημόσιων υποδομών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού

«Από το πρωθυπουργικό διάγγελμα του «φταίει ο σταθμάρχης» μέχρι το πρόσφατο «όλοι φταίνε» και τα χθεσινά ανερυθρίαστα ψέματα για την τηλεδιοίκηση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου- σκούπα του ΥΠΕΝ. Και πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση είχε την παραμικρή διάθεση να συναισθανθεί τις συνέπειες των επιλογών της, δεν θα συζητούσαμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του πιο κρίσιμου δημόσιου αγαθού, του νερού».

«Η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων πόρων και κοινωνικών αγαθών μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους για τους πολίτες και απαξίωση των υποδομών» συνέχισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Το είδαμε και στο ρεύμα, όπου το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των δικτύων οδήγησε σε εκτόξευση των τιμολογίων και πλήρη απορρύθμιση της αγοράς» πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα: «Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια είχαμε ανάκτηση της ιδιοκτησίας των δικτύων ύδρευσης από τις δημοτικές αρχές σε τουλάχιστον 180 πόλεις 35 χωρών. Χαρακτηριστικά στην Ευρώπη είναι τα παραδείγματα του Βερολίνου και του Παρισιού».

«Οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια της κομματικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ο βουλευτής, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο υπόμνημα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, το πλήθος αντιδράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με χαρακτηριστική την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, καθώς και την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εδώ και 3,5 χρόνια προωθεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την εφαρμογή των ΣΔΙΤ ακόμα και για μεγάλα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεντάξει στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα». Και πρόσθεσε: «Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο συνεχίζει και την απαξίωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Τους Συνεταιρισμούς δηλαδή που επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στην πολιτική της πλήρους απορρύθμισης, της χαλάρωσης των κανόνων δικαίου, της αχαλίνωτης ιδιωτικοποίησης στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Και το κάνει αυτό την στιγμή που η χώρα μας πενθεί για μία τραγωδία η οποία στον πυρήνα της αναδεικνύει το που μας οδηγεί η διάλυση των δημόσιων πολιτικών».

«Η ελληνική κοινωνία απαιτεί πολιτική αλλαγή. Για σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και ισχυρές δημόσιες πολιτικές που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία του συνόλου της κοινωνίας μας» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. Και κατέληξε: «Όποτε και να γίνουν τελικά οι εκλογές, αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα. Που θα έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά της: να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης της Πολιτείας με την κοινωνία».

Ρ. Χρηστίδου: «Η ΝΔ είναι μόνο στα χαρτιά φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Στην πράξη, είναι πιστός συνεχιστής της παράδοσης του  ρουσφετιού του οθωμανικού κράτους.»

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ραλ. Χρηστίδου παίρνοντας το λόγο στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αναλυτικότερα τόνισε ότι:

·       Ακόμα και η Eπιστημονική Eπιτροπή της Bουλής, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και φυσικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα σωματεία και οι σύλλογοι εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, δήμαρχοι φιλικά προσκείμενοι στη ΝΔ, εφημερίδες φιλοκυβερνητικές και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο άρθρο τους, όλοι ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο

·       Η υπαγωγή των δημοτικών επιχειρήσεων της διαχείρισης νερού και απορριμμάτων τους στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα τις υποχρεώσει όχι να εξορθολογήσουν, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά να αυξήσουν τα τιμολόγια τους, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο στους ιδιώτες

·       Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις ενεργειακές κοινότητες που είχαν ιδρυθεί με τον νόμο 4513/18 του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τις θέλει τις κοινότητες γιατί η ύπαρξη τους είναι αντίπαλο παράδειγμα προς τους ολιγάρχες φίλους της  που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα στην ενέργεια. Για αυτό ακύρωσε  τη χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ και την προτεραιότητα σύνδεσής τους στο ενεργειακό δίκτυο.

·       Η ΝΔ είναι μόνο στα χαρτιά φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Στην πράξη, είναι πιστός συνεχιστής παραδόσεων ρουσφετιού και ευνοιοκρατίας που έχουν τις ρίζες τους στο οθωμανικό κράτος. Για αυτό και η σωρεία φωτογραφικών συνταγματικών παραβιάσεων και χατιρικών ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο σε θέματα πολεοδομικής νομοθεσίας, δασικής νομοθεσίας, αυθαιρεσιών οικοδομικού κανονισμού, δόμησης σε αιγιαλό κλπ., ρυθμίσεις που  ικανοποιούν ρουσφέτια εκλογικής πελατείας.

·       Η γνωστή φράση ότι τον πλανήτη δεν τον κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους αλλά τον έχουμε δανειστεί από τους επόμενους, προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα στους κυβερνώντες.  Δεν προτίθενται να αφήσουν τίποτα στις επόμενες γενιές, αντίθετα θα διευκολύνουν την καταλήστευση της χώρας χθες, σήμερα, τις ελάχιστες μέρες που τους απομένουν ως κυβέρνηση

Ολοκληρώνοντας η Ραλλία Χρηστίδου υπογράμμισε: «Το πολύ-διαφημιζόμενο επιτελικό κράτος κατέληξε σε καθεστώς, γκρεμίστηκε και αυτοαναφλέχθηκε, διότι συγκρούστηκε με τον ίδιο του τον εαυτό. Καθήκον της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γιατρέψει τις πληγές του κοινωνικού σώματος».

Γ. Ψυχογιός στη Βουλή: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το καθολικό αίτημα για νερό δημόσιο κοινωνικό αγαθό!

Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, επί του Νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Φέρνετε ένα ακόμη νομοσχέδιο με το οποίο έχετε καταφέρει να συγκεντρώσει όλους απέναντί σας και σε ένα χρονικό σημείο πάρα πολύ κρίσιμο και δύσκολο, που, εκτός των άλλων, μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από οτιδήποτε έχει κατακτηθεί και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με την χρήση του νερού ως δημόσιο αγαθό. Και δεν είναι μόνο το νερό, είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις, είναι οι δημόσιες υποδομές, είναι οι ίδιες οι δημόσιες πολιτικές οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί επί των ημερών σας.

Ποιοι αντιδρούν, λοιπόν, σε αυτό; Αντιδρούν, όπως είπα, σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που τους αφορά: Οι εργαζόμενοι από τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την Ελλάδα και από την Κορινθία, το Νομό μου, είχαν πολύ ισχυρές κινητοποιήσεις χθες. Αντιδρούν οι Δήμοι μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια και τα ψηφίσματα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Αντιδρούν συλλογικότητες και κινήματα για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολίτες όλης της χώρας, που στις πλατείες έρχονται και ζητούν κάτι που ούτε αυτό το ακούτε, ζητούν οι ανθρώπινες ζωές και τα δικαιώματά μας να είναι πάνω από τα κέρδη και τις ζημιές και αυτό είναι εντελώς το αντίθετο που κάνετε εδώ.

Η ίδια η κορυφαία Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η LIBE, όταν ήρθε, μίλησε ακόμα και για τον τρόπο νομοθέτησης που κάνετε, λέγοντας ότι τα συνεχή πολυνομοσχέδια ή το να μην τιμούμε όσο πρέπει χρονικά τις διαβουλεύσεις και να ακούμε τα σχόλια και να τα ενσωματώνουμε είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά προβληματικό.

Θατσερικές πολιτικές, αντικοινωνικές, πλήρως αποτυχημένες, για την εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών και όχι των πολλών. Η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό στρώνει το έδαφος της ιδιωτικοποίησης για την διαχείρισή του.

Και επειδή άκουσα πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που, όταν του ζήτησαν με δική σας μνημονιακή δέσμευση να κάνει αυτή τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που προωθεί και ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, το ανέτρεψε και το απέτρεψε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα τότε.

Στο Νομό μου, την Κορινθία και σε όλη την Ελλάδα υπήρχε ένα πολύ ισχυρό Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» τα προηγούμενα χρόνια. Πάλι λέω, καθώς άκουσα για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε τόσο μεγάλη ζημιά, ότι ήταν αυτός που κράτησε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, που ενίσχυσε τις δημόσιες επιχειρήσεις με έργα τηλεμετρικών συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου, με βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, με εκατομμύρια ευρώ προγράμματα και επενδύσεις από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναπτυξιακή προοπτική για την καθημερινότητα των πολιτών στήριξε. Ζητήσαμε, επίσης, να «κλειδώσουν» μέσα στο Σύνταγμα μαζί με τα άλλα κοινά αγαθά, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, το νερό, το ρεύμα, η πρώτη κατοικία. Δεν το θέλατε, δεν το ψηφίσατε τότε.  Αυτοί είστε...

Εσείς έρχεστε και όχι μόνο το υιοθετείτε από δική σας επιλογή και χωρίς μνημόνια, αλλά το βάζετε και ως προαπαιτούμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να «κλειδώσετε» την ιδιωτικοποίηση. Και βέβαια, πάσχει αντισυνταγματικότητας. Σας το είπε ο Συνήγορος του Πολίτη, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Είστε, εκφράζετε και εφαρμόζετε ό,τι πιο παλιό από το παλιό και ας επαίρεστε ότι το ξεπούλημα και η απαξίωση είναι εκσυγχρονισμός. Παίζετε με τις λέξεις, όπως στον τίτλο του νομοσχεδίου σας, παίζετε με τη νοημοσύνη των πολιτών με τα βασικά τους δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ασφάλειά τους. Σύντομα, όμως, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, μια νέα κυβέρνηση προοδευτική και αριστερή θα εξασφαλίσει ότι αυτό το Ν/Σ θα μείνει στα χαρτιά και θα υπερασπιστεί το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό, όπως έκανε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)