to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:45 | 20.03.2023

Διεθνή

Η κυβέρνηση Μακρόν αντιμέτωπη με τη «στιγμή της αλήθειας» για το συνταξιοδοτικό

Με δύο προτάσεις δυσπιστίας είναι σήμερα η κυβέρνηση του Μακρόν, με τα δύο τρίτα των Γάλλων να επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης


Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει δύο προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα, αφού την περασμένη βδομάδα παρέκαμψε την κάτω βουλή για να προωθήσει την αντιδημοφιλή αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Παρισιού, και τα συνδικάτα έχουν υποσχεθεί να εντείνουν το απεργιακό τους κίνημα, αφήνοντας τον Μακρόν να αντιμετωπίσει την πιο επικίνδυνη πρόκληση για την εξουσία του μετά την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».

«Δεν πρόκειται για αποτυχία, αλλά για απόλυτο ναυάγιο», δήλωσε στην εφημερίδα Liberation ο Laurent Berger, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ψηφοφορίες δυσπιστίας της Δευτέρας φαίνεται απίθανο να περάσουν. Μια επιτυχής ψήφος δυσπιστίας θα έριχνε την κυβέρνηση και θα σταματούσε τη νομοθέτηση του συνταξιοδοτικού, η οποία θα  αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Λε Μαίρ χαρακτήρισε την Κυριακή τις ψηφοφορίες «στιγμή της αλήθειας» για την κυβέρνηση.

Για να ρίξουν την κυβέρνηση, οι αντίπαλοι του Μακρόν χρειάζονται την υποστήριξη της πλειοψηφίας των 577 βουλευτών, σε μια συμμαχία που θα πρέπει να εκτείνεται από τη σκληρή αριστερά έως την ακροδεξιά.

Ανώτερα στελέχη του συντηρητικού κόμματος Les Republicains (LR) έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν τις προτάσεις δυσπιστίας. Αλλά υπάρχουν επαναστάτες στις τάξεις τους. Ένας από αυτούς, ο Aurelien Pradie, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του ως νούμερο 2 του κόμματος λόγω της αντίθεσής του στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό, δήλωσε ότι περίπου 15 νομοθέτες του LR είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την τριμερή πρόταση.

Η Le Monde υπολόγισε ότι τουλάχιστον 26 νομοθέτες του LR θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση για να επιτύχει.

Ακόμη και αν οι προτάσεις αποτύχουν, η αποτυχία του Μακρόν να βρει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού του συστήματος υπονόμευσε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και αποδυνάμωσε την ηγεσία του, υποστηρίζουν αναλυτές.

«Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, αν και θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία», αναφέρει η Barclays σε ενημερωτικό σημείωμα.

Μια δημοσκόπηση της Elabe έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις της δημόσιας αντίληψης που αντιμετωπίζει ο Μακρόν μπροστά του.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η δική δημοτικότητα Μακρόν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων το 2018/2019, μια εξέγερση που ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας από τη βάση κατά των υψηλότερων φόρων στο ντίζελ, αλλά μετατράπηκε σε μια ευρύτερη εξέγερση κατά του Μακρόν.

Πηγή: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)