to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η ΝΔ μεταξύ επικοινωνιακής διαχείρισης και πολιτικής φθοράς

Την Πέμπτη η συμμετοχή των πολιτών στη γενική απεργία ανέδειξε εκ νέου τις διαθέσεις του κόσμου, ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία φθορά της ΝΔ


Με φόντο τις μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών για την τραγωδία των Τεμπών και τις «απέλπιδες προσπάθειες» της κυβέρνησης να διαχειριστεί, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, με επικοινωνιακό τρόπο το τραγικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χθες συγκλήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος με σκοπό να εκτιμήσει τα πολιτικά δεδομένα της περιόδου. Μάλιστα, η πολιτική στιγμή θεωρείται κρίσιμη, καθώς την Πέμπτη η συμμετοχή των πολιτών στη γενική απεργία ανέδειξε εκ νέου τις διαθέσεις του κόσμου, ενώ σημαδεύτηκε από την υπέρμετρη αστυνομική βία. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία των δημοσκοπικών ευρημάτων της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν -τα περισσότερα εξ αυτών- αλλαγή του πολιτικού τοπίου και ραγδαία φθορά της Νέας Δημοκρατίας

Οι δημοσκοπήσεις

«Κίνηση πανικού μπροστά στη ραγδαία κυβερνητική φθορά». Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποίησαν κύκλοι της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας κάποιες εκ των «ερευνών» που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Βέβαια, χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά ευρήματα που προβλήθηκαν στους τηλεοπτικούς δέκτες και δείχνουν ισχυρό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως όχι μόνο από την κοινή γνώμη, αλλά και από τους ίδιους τους δημοσιογράφους. Με ένα δηκτικό σχόλιο δε ο υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος στηλίτευσε τις εν λόγω έρευνες, τονίζοντας ότι «θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε την αυτοθυσία που δείχνουν κάποιοι δημοσκόποι για να σωθεί ο Μητσοτάκης. Εκτός όμως από την επαφή με την πραγματικότητα, έχουν χάσει και κάθε μέτρο». Όπως, βέβαια, αναφέρουν κομματικές πηγές, αυτό δεν ισχύει για όλες τις δημοσκοπήσεις, καθώς «υπάρχουν επιστήμονες που σέβονται το έργο τους».

Το σίγουρο είναι πως όλα δείχνουν ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας «χρεώνουν» στην κυβέρνηση την αρνητική διαχείρισή της στο δυστύχημα των Τεμπών, ενώ σε αρκετές μετρήσεις, ως προς την πρόθεση ψήφου, υπάρχει εμφανής και μεγάλη πτώση των κυβερνητικών ποσοστών. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ κρίσιμο για την έκβαση των επικείμενων εκλογών θεωρείται και το ποσοστό των αναποφάσιστων. Υπάρχει η εκτίμηση από την πλευρά της Κουμουνδούρου, με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια της, πως σε αυτήν την «γκρίζα ζώνη» ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερτερεί έναντι της Ν.Δ. στον δρόμο προς τις κάλπες.

Θολώνουν τα νερά

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διαχειριστεί το τραγικό συμβάν που σημάδεψε την ελληνική κοινωνία μέσα από «επικοινωνιακά παιχνίδια μακριά και έξω από την ουσία». Εμφανείς είναι, άλλωστε, οι διαρκείς μεταβολές του κυβερνητικού αφηγήματος. Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Παππάς καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης. «Τελικά, δεν ήξερε ο Μητσοτάκης και δεν φταίει ο Καραμανλής. Φταίει, λένε, μόνο ο σταθμάρχης» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πρόσθεσε δε ότι το πόρισμα της ΡΑΣ «καταδεικνύει την ελλιπή εκπαίδευση σταθμαρχών», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να πει την αλήθεια «που αξιώνουν οι πολίτες». Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε ότι το πόρισα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων «εντείνει το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία». Καταλήγει δε ότι «η αριστεία και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι τα ρουσφέτια και η αδιαφορία για την ασφάλεια των πολιτών».

Συνάντηση Τσίπρα-Ρέιντερς

Την Πέμπτη το βράδυ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον επίτροπο της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς για θέματα Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε τη σημασία που έχει η ταχεία και δίκαιη απόδοση ευθυνών, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν υπήρξαν άμεσες έρευνες στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train προκειμένου να κατασχεθούν τυχόν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία. Επανέλαβε δε ότι «σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα είχε παραιτηθεί εάν προέκυπτε ότι συγγενικό του πρόσωπο ήταν διορισμένος νομικός σύμβουλος του υπουργού που ερευνάται για το δυστύχημα». Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος στην έρευνα των εισαγγελικών Αρχών, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)