to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 17.03.2023

Πολιτική

ΚΚΕ για αύξηση κατώτατου: Η οργή δεν εξαγοράζεται με λίγα ευρώ που εξανεμίζονται από την ακρίβεια

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει την οργή για την πολιτική της με μια προεκλογική αύξηση των λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των εργαζομένων, που επιπλέον εξανεμίζεται και από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.


«Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ' εφαρμογή του νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου) και προϋποθέτει τον ορισμό του από τον εκάστοτε υπουργό, με βασικό κριτήριο την "αντοχή" της οικονομίας, την προστασία της "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων, όπως και σήμερα παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, οι επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας ανακοινώνονται ως κυβερνητική απόφαση από τον υπουργό. Ο ίδιος ο νόμος διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των ελεύθερων, συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η πολυδιαφημιζόμενη "αύξηση" στον κατώτατο μισθό, που με διάφορες αλχημείες παρουσιάστηκε ως "γενναία" ενίσχυση, τον διαμορφώνει λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2011 (!), την ίδια στιγμή που η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση στο -πάνω από μια δεκαετία- καθηλωμένο εισόδημα των εργαζομένων σε σημείο να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές, βασικές ανάγκες.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, γιατί με τους αντεργατικούς νόμους έχουν καταργηθεί οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 735.125 εργαζόμενοι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας με μισθό 300-400 ευρώ το μήνα. Όλα αυτά καθιστούν προκλητικές τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί δήθεν στήριξης των εργαζομένων» προσθέτει η ανακοίνωση και επισημαίνει στη συνέχεια:

«Η προστασία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που με έμφαση τονίστηκε σήμερα από τον Υπουργό Εργασίας, προϋποθέτει την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς. Το γεγονός καταγράφεται στους όρους εργασίας, στην αμοιβή και στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, εκφράζεται όμως και στη συσσωρευμένη οργή των εργαζομένων με τις λαοθάλασσες στις απεργιακές διαδηλώσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, το πάγωμα των τριετιών και την κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, μειώνουν τον μέσο μισθό για να αυγατίζουν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Είναι προκλητικό ότι μετά από 10 χρόνια δεν ξεπαγώνουν ούτε καν τις τριετίες! Αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, βασικό δικαίωμα το οποίο συμπεριλαμβανόταν μέχρι το 2011 στις συλλογικές συμβάσεις, ως ένα επίδομα προϋπηρεσίας του 10% πάνω στον κατώτατο μισθό, ένας νέος εργαζόμενος που το 2012 αμειβόταν με 751 ευρώ, σήμερα με 3 τριετίες, θα έπρεπε να λαμβάνει πάνω από 1000 ευρώ. Του κλέβουν, δηλαδή, με κρατική απόφαση 250 ευρώ και του δίνουν προεκλογικά ένα 50ευρο».

«Η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να στηρίζεται και να χωρά στα διάφορα pass και τα vouchers, στα κουπόνια για το φαγητό και τις βασικές ανάγκες. Είναι απαίτηση σήμερα η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του αγώνα. Είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου που είχαν διαμορφώσει και στείλει σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των συνδικάτων για την επαναφορά της ΕΓΣΕΕ, των κλαδικών ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή που ζητούν σήμερα τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα τωρινά δεδομένα.

Η πρόταση του ΚΚΕ διασφαλίζει το υπερώριμο αίτημα για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο-5μερο-35ωρο, την επαναφορά εργατικών κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την Κυριακάτικη αργία, την πληρωμή των υπερωριών» υπογραμμίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του κόμματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)