to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 17.03.2023

Πολιτισμός

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος της ΜΚΟ “TheParthenonProject” στην εθνική διεκδίκηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα;»

Το θέμα των μη θεσμικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και τον ρόλο της ΜΚΟ The Parthenon Project αναδεικνύει με ερώτησή της η βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Στο μείζον εθνικό ζήτημα που είναι η επιστροφή, η επανένωση και η έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα -στο σύνολό τους και σε μόνιμη βάση- στο μνημείο τους και στη χώρα τους χωρίς «ανταλλάγματα» ή «εγγυήσεις», για άλλη μια φορά βλέπουμε να υπερισχύουν οι μη κρατικές διαβουλεύσεις.

Και ενώ με ανακοίνωση στις 5/1/2023 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τονίσει πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια τέτοια λύση, σύμφωνα και με τις συστάσεις της UNESCO, είναι μέσω της διπλωματικής οδού μεταξύ των δύο χωρών και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, είδαμε στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» της 11-12/3/23 δισέλιδο άρθρο με τίτλο «Όλο το σχέδιο συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», όπου αποκαλύπτεται τι περιλαμβάνει «το ντιλ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, που επεξεργάστηκε ο οργανισμός  Parthenon Project …».

Σημειωτέον, στις διάφορες δηλώσεις στον Τύπο, όλο το προηγούμενο διάστημα, από μέλη της εκστρατείας The Parthenon Project προστέθηκαν και οι επιζήμιες για το θέμα πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ. 

Είναι φανερό πως η μη θεσμική κινητικότητα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημιουργεί αναχώματα στην εθνική διεκδίκηση, αφού την απομακρύνει από την απόφαση της UNESCO.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχισσα Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με την οποία ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει:

  1. Ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος της ΜΚΟ The Parthenon Project; Με ποια έγκριση έχει αναλάβει τον μεσολαβητικό ρόλο μιας εκστρατείας που αφορά εθνικό ζήτημα;
  2. Γνωρίζει αυτές τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της ΜΚΟ το υπουργείο Πολιτισμού και η ίδια η υπουργός; Τι απαντά στα δημοσιεύματα;

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)