to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:58 | 16.03.2023

Διεθνή

Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, η χώρα του θα στείλει στην Ουκρανία τέσσερα αεροσκάφη MiG-29 τις επόμενες ημέρες, ενώ το σύνολο των αεροσκαφών που θα μπορούσε να μεταφερθεί ανέρχονται σε πάνω από 12.


Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, η Πολωνία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο να πείσει τους διστακτικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ να παράσχουν στο βαρύ οπλισμό και μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο.  Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας σε δηλώσεις του η Πολωνία θα στείλει στην Ουκρανία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 τις προσεχείς ημέρες, καθιστώντας την έτσι την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που παρέχει μαχητικά αεροσκάφη.

«Κατ' αρχάς, κυριολεκτικά μέσα στις επόμενες ημέρες, θα παραδώσουμε, απ' όσο θυμάμαι, τέσσερα αεροσκάφη στην Ουκρανία σε πλήρη λειτουργική κατάσταση», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters

Ανάφερε επίσης ότι «τα υπόλοιπα προετοιμάζονται, συντηρούνται» καθώς όπως είπε η χώρα του διαθέτει περίπου 10-20 αεροσκάφη MiG 29. «Βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της λειτουργίας τους, αλλά είναι σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση», εξήγησε ο Ντούντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνολικός αριθμός των MiG-29 που θα στείλει η Πολωνία στην Ουκρανία, θα είναι σίγουρα λιγότερα από 14 σύμφωνα με πολωνική προεδρική πηγή.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, είναι ιδιαίτερα ένθερμοι υποστηρικτές του Κιέβου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Σλοβακία να εξετάζει επίσης αν θα στείλει MiG-29 στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση.

Οι χώρες της Δύσης έχουν αρνηθεί έως τώρα να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, υπό τον φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)