to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 16.03.2023

Πολιτική

Γιάννης Μπουρνούς: Επίκαιρη ερώτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Να σταματήσει η απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και οι συστηματικές και πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών ζητά με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και τον αρμόδιο Υπουργό ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Επίκαιρη ερώτηση για τις συστηματικές, πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου κατέθεσε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος για τη σημασία της πολιτικής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έργο του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, που εφαρμόζει τη συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της νησιωτικότητας, προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και αποκαθιστά την ισότητα και τις ευκαιρίες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, όσον αφορά τα μεταφορικά κόστη για τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις τους.

Στην ερώτηση υπογραμμίζονται οι πολύμηνες και συστηματικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου από την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μετά, καθυστερήσεις που εκτείνονται τόσο πολύ χρονικά, σε βάθος 8 και 10 μηνών, ενίοτε και παραπάνω, ώστε να παραπέμπουν σε εσκεμμένη πολιτική υπονόμευσης και απαξίωσης του μέτρου. Μάλιστα, το συνολικό ποσό που αναμένεται να καταβληθεί για το Μεταφορικό Ισοδύναμο φέτος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ, εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τα 156 εκατομμύρια που προβλέφθηκαν για το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Μπουρνούς, στην ερώτησή του, στέκεται και στο γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία εκτόξευσης των τιμών των αγαθών και του κόστους παραγωγής αγροτών, εμπόρων και άλλων επιχειρηματιών, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν σαν αποτέλεσμα να στερούνται πολύτιμης ρευστότητας οι τοπικές οικονομίες των νησιών και να οξύνεται η δυσχέρεια των κατοίκων και των επιχειρήσεών τους.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας ερωτάται για τα αίτια των καθυστερήσεων και για τις προθέσεις του σχετικά με τη διατήρηση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα και στα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου.

Η επίκαιρη ερώτηση του Γ. Μπουρνού θα συζητηθεί στη Βουλή την Τετάρτη 22 Μαρτίου.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2023

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Να σταματήσει η συστηματική απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου»

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο καθιερώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό σαν μια εμβληματική πολιτική εφαρμογής της συνταγματικά προβλεπόμενης αρχής της νησιωτικότητας. Πρόκειται για πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και αποκατάστασης ισότητας και ευκαιριών μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας όσον αφορά τα μεταφορικά κόστη για τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις τους. Από την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης παρατηρούνται συστηματικές καθυστερήσεις στην πληρωμή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ). Καθυστερήσεις και συσσώρευση επιλέξιμων δαπανών που κατά κανόνα ξεπερνούν τους 8 και 10 μήνες, ενίοτε ακόμα και τους 12 μήνες, και επαναλαμβάνονται τόσο συστηματικά που παραπέμπουν σε εσκεμμένη υπονόμευση και απαξίωση του μέτρου. Ενώ και το συνολικό ετήσιο ποσό που δίνεται για το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος, εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τα 156 εκατομμύρια που προβλέφθηκαν για το 2019 από την τότε κυβέρνηση. Επιπλέον, ειδικά στην παρούσα περίοδο της εκτόξευσης των τιμών των αγαθών και του κόστους παραγωγής και λειτουργίας αγροτών, εμπόρων και άλλων επιχειρηματιών, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, οι καθυστερήσεις πληρωμών στερούν πολύτιμη ρευστότητα από τις τοπικές οικονομίες και προκαλούν αγανάκτηση και απελπισία στους νησιώτες.  

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πού οφείλονται οι συστηματικές καθυστερήσεις καταβολής του ΑΝΗΚΟ και πώς προτίθεται να τις αντιμετωπίσει;
     
  2. Προτίθεται να διατηρήσει και να επεκτείνει την πολιτική του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα και στα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπουρνούς Ιωάννης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)