to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:18 | 05.10.2013

Διεθνή

Για επιδρομή στη Σομαλία κατηγορεί την Τουρκία και τη Βρετανία η αλ Σεμπάμπ. Οι ΗΠΑ ανέλαβαν την ευθύνη

Επίθεση από δυτικές δυνάμεις καταγγέλουν Σομαλοί αντάρτες της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ σε κατοικία στο Μπαράουε, μία από τις παράκτιες βάσεις της οργάνωσης, 180 χιλιόμετρα νότια του Μογκαντίσου, σκοτώνοντας έναν μαχητή τους.


 
 

Η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας ανακοίνωσε ότι ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Τουρκίας έκαναν επιδρομή σε ένα από τα προπύργιά της στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την αλ Σεμπάμπ, ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας κομάντο σκοτώθηκε ενώ άλλα τέσσερα μέλη της βρετανικής SAS τραυματίστηκαν σοβαρά. Ένας τούρκος στρατιώτης επίσης τραυματίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπροσώπου της Σεμπάμπ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Σεμπάμπ, οι δυτικές δυνάμεις σκότωσαν έναν μαχητή της.

Πάντως η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί από οποιαδήποτε ανεξάρτητη πηγή.

Την ίδια ώρα, τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις δεν έλαβαν μέρος σε οποιαδήποτε επίθεση στη Σομαλία, διαψεύδοντας την κατηγορία της αλ Σεμπάμπ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

------------------------------------------ενημέρωση 2.30 πμ---------------------------------

Αμερικανοί κομάντο έθεσαν υπό κράτηση ανώτερο ηγέτη της αλ Σαμπάαμπ, ωστόσο είναι ασαφές εάν αυτός είναι πλέον ζωντανός ή νεκρός

Μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έθεσε υπό κράτηση χθες ανώτερο ηγέτη της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης αλ Σαμπάαμ -η οποία θεωρείται προσκείμενη στη αλ Κάιντα- σε μία παραθαλάσσια έπαυλη στη Σομαλία, με αφορμή την αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι τον περασμένο μήνα, αναφέρει η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς επικαλούμενη δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

Η ομάδα SEAL συνέλαβε τον άνδρα σε έπαυλη στην παραθαλάσσια πόλη Μπαραγουέ, αναφέρει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της. «Η επιχείρηση στην πόλη Μπαραγουέ είχε οργανωθεί μιάμιση εβδομάδα νωρίτερα», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ», πρόσθεσε αναφερόμενος στην επίθεση που έλαβε χώρα δύο εβδομάδες νωρίτερα στην πρωτεύουσα της Κένυας, όπου τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η επιχείρηση διήρκεσε τουλάχιστον μία ώρα, ενώ στην περιοχή κλήθηκαν και ελικόπτερα.  Σύμφωνα με το άρθρο των Τάιμς, εκπρόσωπος της αλ Σαμπάαμπ  δήλωσε ότι ένα από τα μέλη της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, ενώ από την πλευρά τους αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν ο στόχος της ομάδας SEAL τέθηκε υπό κράτηση ζωντανός ή σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Σομαλίας επιβεβαίωσε ότι όντως πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση λέγοντας: «Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις και η κυβέρνηση της Σομαλίας είχε ενημερωθεί ήδη για αυτή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)