to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 12.09.2013

Διεθνή

Συρία: Θα παραδώσουμε τα χημικά μόνο εάν οι ΗΠΑ πάψουν να βοηθούν τους αντάρτες, δηλώνει ο Άσαντ

Να σταματήσουν οι ΗΠΑ να βοηθούν τους Σύρους αντάρτες και να απειλούν τη Δαμασκό έθεσε ως όρο ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να παραδώσει η Συρία το χημικό οπλοστάσιο της στη διεθνή κοινότητα.


"Πρόκειται για μια διμερή διαδικασία" είπε ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο κανάλι "Russia24". "Όταν θα δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πράγματι τη σταθερότητα στην περιοχή, όταν θα σταματήσουν να απειλούν και να επιδιώκουν μια επίθεση και να παραδίδουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέχρι τέλους", σημείωσε ο Άσαντ και πρόσθεσε: "Θέλω να είναι σαφές σε όλους ότι οι δεσμεύσεις (που αναλαμβάνει η Συρία) δεν θα εκπληρωθούν μονομερώς".

Ο Άσαντ είπε πάντως ότι η χώρα του εντός των επόμενων ημερών θα στείλει στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε να ενταχθεί στον δεύτερο.

Όπως είπε ο Άσαντ, "εντός των επόμενων ημερών η Συρία θα στείλει ένα μήνυμα στον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά έγγραφα για την έναρξη της διαδικασίας" και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι επαφές για την υπογραφή της Σύμβασης για τα χημικά όπλα που προβλέπει την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων καθώς και την καταστροφή των υπαρχόντων. Ένα μήνα μετά την ένταξη της Συρίας στον ΟΑΧΟ, η Δαμασκός θα αρχίσει να δίνει πληροφορίες για τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει. Ο Άσαντ εξήγησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται πάντα και την οποία σκοπεύει να τηρήσει και η χώρα του.

"Η Ρωσία έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διότι δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ και δεν διατηρούμε σχέσεις" με την Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)