to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 13.03.2023

Κοινωνία

Διαμαρτυρία για την κοπή δένδρων στην Ρωμαϊκή Αγορά: Σέρνουν σε δίκη τον Τρεμόπουλο και άλλους 13 για «παράνομη βία»

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής μαζί με άλλα 13 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κοπή των δένδρων στην πλατείας Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη


Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 14 διαδηλωτές, και μεταξύ των οποίων και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, που συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας μετά από διαμαρτυρία τους στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, με την κατηγορία ότι εμπόδισαν συνεργεία να προχωρήσουν στην κοπή δέντρων.

Η εισαγγελέας πλημμελειοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για παράνομη βία και επιπλέον στον κατηγορούμενο δημοτικό σύμβουλο (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη») για βία κατά υπαλλήλων (αντίσταση), απόπειρα σωματικής βλάβης, εξύβριση και απειλή.

Οι 14 οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο όπου πήραν αναβολή για τις 16 Μαρτίου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με τον επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Μιχάλη Τρεμόπουλο, επικοινώνησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη σύλληψή του και τη μεταφορά του στον εισαγγελέα. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος σε δήλωσή του για τις 14 συλλήψεις, κατά την επικοινωνία τους του εξέφρασε τη συμπαράστασή του, παρότι διαφωνεί «κάθετα με την επιλογή του».

Νωρίτερα, σε συλλήψεις είχαν μετατραπεί οι προσαγωγές των 14 διαδηλωτών που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν το πρωί, στη διάρκεια διαμαρτυρίας, να εμποδίσουν συνεργείο του δήμου Θεσσαλονίκης να προβεί σε κοπή δέντρων, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στο κέντρο της πόλης.

Σε βάρος των συλληφθέτων σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη βία, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Οικολογία - Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος που αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες για αντίσταση και εξύβριση.

 Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης με την αυτόφωρη διαδικασία.

Στο μεταξύ, τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση, με τις προσαγωγές μελών οργανώσεων -μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία - Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλου- που διαμαρτύρονταν για τις παρεμβάσεις κοπής επικίνδυνων δέντρων είχε εκφράσει νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε επικοινωνία που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Το πρωί της Δευτέρα η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κοπής δένδρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κάτοικοι της περιοχής και Οικολόγοι αντιδρούν στην κοπή δέντρων από συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα ώστε να εξεταστεί αν κοπές είναι παράνομες. Ωστόσο την Παρασκευή απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα για προσωρινό πάγωμα της διαδικασίας.

Από το πρωί στις 7:00 μέλη οικολογικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου κόβονται δένδρα για να διαμαρτυρηθούν για την κοπή 41 δένδρων. Ανάλογη δράση είχαν πραγματοποιήσει και την Παρασκευή.

Τα δέντρα, 41 λεύκες, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα από τον δήμο και γι’ αυτό αποφασίστηκε η κοπή τους και η αντικατάστασή τους με διπλάσιο αριθμό δέντρων, «υγιών και καταλληλότερων για την περιοχή και το κλίμα της πόλης».

Στο σημείο έφθασαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων. Ανάμεσά τους είναι και ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία – Αλληλεγγύη Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς ήρθαν οι εργολάβοι από τον δήμο Θεσσαλονίκης να κόψουν τα δέντρα με τη βοήθεια της αστυνομίας. Απειλούν να μας συλλάβουν!», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μιλώντας στο Open, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αποκαλύπτουμε για μία ακόμα φορά τον συνολικό σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης και της διοίκησης Ζέρβα να κόψει 4.000 δέντρα σε όλη την πόλη, 2.000 μέσα στην πόλη και 2.000 σε πάρκα. Λένε ότι είναι επικίνδυνα. Ήδη υπάρχουν εδώ και χρόνια 3.400 άδειες δενδροδόχοι. Δεν έχουν φυτέψει τίποτα και θέλουν να τα κόψουν τώρα για να προλάβουν το τέλος της φυτευτικής περιόδου”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)