to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:11 | 10.03.2023

Διεθνή

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη

Νεοϋορκέζοι εισαγγελείς κάλεσαν τον ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πάει να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων, στο πλαίσιο έρευνας για το ποσό που φέρεται να είχε καταβληθεί σε πορνοστάρ για να εξασφαλιστεί η σιωπή της, διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, ανέφεραν χθες Πέμπτη αμερικανικά ΜΜΕ.


Στις ψηφιακές εκδόσεις τους, οι εφημερίδες New York Times και Washington Post ανέφεραν πως ο κ. Τραμπ κλήθηκε να δώσει κατάθεση την επόμενη εβδομάδα για το ποσό των 130.000 δολαρίων που δόθηκε λίγο καιρό προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του 2016 στην ηθοποιό που είναι γνωστή με το ψευδώνυμο Στόρμι Ντάνιελς, η οποία δήλωνε πως είχε συνευρεθεί με τον μεγιστάνα των ακινήτων και πρώην πρόεδρο.

Οι δυο εφημερίδες, επικαλούμενες ενημερωμένες πηγές, διευκρίνισαν πως υπεύθυνος για τη διαδικασία είναι ο περιφερειακός εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Άλβιν Μπραγκ, Δημοκρατικός ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, οι κλήσεις για κατάθεση σημαίνουν «σχεδόν πάντα» πως πλησιάζει η «απαγγελία κατηγοριών».

Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό επαληθευτεί, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίωξη.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει ήδη πως θα θέσει υποψηφιότητα στην προσεχή κούρσα για τον Λευκό Οίκο, το 2024, βρίσκεται στο στόχαστρο διαφόρων ερευνών, σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο, για υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια της και μετά την προεδρία του. Ωστόσο, δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κάποια από αυτές σε αυτό το στάδιο.

Η απαγγελία κατηγοριών ποινικής φύσης θα είχε συνέπειες για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

Δυο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, είχε δώσει 130.000 δολάρια στη Στόρμι Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, προκειμένου, όπως εκτιμάται, να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για ιδιωτικές στιγμές με τον μεγιστάνα μερικά χρόνια νωρίτερα. Ο κ. Κόεν έχει πει πως αποζημιώθηκε αργότερα.

Αν η καταβολή του ποσού στον κ. Κόεν δεν έγινε με τυπικά ορθό τρόπο, μπορεί να ασκηθεί δίωξη στον κ. Τραμπ για πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, κακούργημα αν σκοπός ήταν να συγκαλυφθεί δεύτερο πλημμέλημα, σημείωσαν οι Τάιμς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)