to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 07.03.2023

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να πείσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών

H νέα έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης επικυρώνει στοιχεία και δημοσιεύματα που «ενοχοποιούν» την κυβέρνηση για το «Ελληνικό Watergate» και αναφέρεται στις διασυνδέσεις Μαξίμου-ΕΥΠ-Intellexa


Νέο χαστούκι στο επικοινωνιακό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη -και μάλιστα ευρωπαϊκό- αποτελεί η δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία του Τύπου. Οι αναφορές των συντακτών επικυρώνουν την αξία πληροφοριών που το Μαξίμου προσπαθεί μάταια να περιγράψει ως προϊόν συκοφαντιών και «σκοτεινών κέντρων».

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι υποθέσεις παράνομων παρακολουθήσεων που προέκυψαν αφορούν «ειδικά την Ελλάδα όπου το Predator φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ για την παρακολούθηση δημοσιογράφων».

Ακολουθεί μία εκτενέστατη αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην χώρα μας, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται η στοχοποίηση «Κουκάκη και κορυφαίων πολιτικών», καθώς και η αρχική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε το Predator, παρότι πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa, και δημοσιογραφικές έρευνες υπέδειξαν τις σχέσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του Μαξίμου και ανιψιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της ΕΥΠ, της οποίας προΐσταται ο τελευταίος, με την Intellexa. Όπως προέκυψε, ο Θ. Κουκάκης που ερευνούσε οικονομικά εγκλήματα παρακολουθείτο από την ΕΥΠ πριν στοχοποιηθεί με το Predator, σημειώνει η έκθεση. Καταγράφονται επίσης αναλυτικά οι περιπτώσεις άλλων δημοσιογράφων, όπως ο Σταύρος Μαλιχούδης και  ο Τάσος Τέλλογλου.

Αξιοσημείωτη είναι η χρήση του όρου «Ελληνικό Watergate» στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και η παράθεση δημοσιεύματος της εφημερίδας Documento στις 6 Νοεμβρίου πέρυσι, για δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες και στελέχη των ΜΜΕ, που περιλαμβάνονται σε αυτούς που στοχοποιήθηκαν με το Predator.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ αυτών που «απέτυχαν να πείσουν τους δημοσιογράφους ότι έχει σταματήσει η κατάχρηση των θεμάτων εθνικής ασφάλειας», τα οποία είχαν επικαλεστεί οι μυστικές υπηρεσίες για να τους παρακολουθήσουν...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)