to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 06.03.2023

Διεθνή

Ιράν: Ακόμα 6 καταδίκες σε θάνατο στη χώρα

Η ιρανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε θάνατο έξι άνδρες που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε μια «τρομοκρατική οργάνωση» που πραγματοποιήσε επιθέσεις από το 2017 ως το 2019 στο νοτιοδυτικό Ιράν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan.


«Έξι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαρακάτ αλ-Νιντάλ καταδικάσθηκαν σε θάνατο» από το δικαστήριο της Αχβάζ αφού κρίθηκαν ένοχοι για «ένοπλες επιχειρήσεις στην επαρχία του Χουζεστάν», μετέδωσε το πρακτορείο.

Η οργάνωση κατηγορείται ότι σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα στρατιώτη και δύο μέλη του σώματος ισλαμιστών εθελοντών Μπασίτζ, με επιθέσεις που πραγματοποίησε από τον Μάρτιο 2017 ως τον Μάρτιο 2019, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι καταδικασμένοι «ακολούθησαν τις εντολές των ευρωπαίων αρχηγών τους, όπως ο Χαμπίμπ Ναμπγκάν και ο Χαμπιμπουλάχ (Χαμπίμπ) Σαάμπ».

Ο τελευταίος είναι ένας ιρανοσουηδός διαφωνών ο οποίος εξαφανίσθηκε τον Οκτώβριο 2020 στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία και κρατείται στο Ιράν. Κατηγορείται ότι είναι ο ηγέτης μιας αραβικής αυτονομιστικής οργάνωσης και δικάσθηκε το 2022 για «τρομοκρατία» και διάδοση της «διαφθοράς επί της Γης».

Η οργάνωσή του κατηγορείται επίσης για «συνεργασία με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις» σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία μιας στρατιωτικής τελετής στην Αχβάζ, τη μεγαλύτερη πόλη του Χουζεστάν, που είχε στοιχίσει τον Σεπτέμβριο του 2018 τη ζωή σε 25 ανθρώπους, ενώ 249 είχαν τραυματισθεί.

Το Ιράν εκτελεί περισσότερους καταδικασμένους από οποιαδήποτε άλλη χώρα με εξαίρεση την Κίνα, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κυρίως τη Διεθνή Αμνηστία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)