to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 22.03.2013

Διεθνή

Υποκρισία:Συγνώμη Νετανιάχου σε Ερντογάν για τον στολίσκο ελευθερίας της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απολογήθηκε στον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο τούρκων ακτιβιστών οι οποίοι δολοφονήθηκαν το 2010, κατά τη διάρκεια επέμβασης ισραηλινών στρατιωτών σε σκάφη φιλανθρωπικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα


Αυτό μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Associated Press, επικαλούμενα ως πηγή έναν μη κατονομασμένο αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, ο  Νετανιάχου δέχτηκε την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των τούρκων θυμάτων.

Ο Ερντογάν δέχτηκε τη συγγνώμη του ισραηλινού πρωθυπουργού και συμφώνησε από την πλευρά του πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει να ομαλοποιηθούν. Η Τουρκία με έκθεσή της στον ΟΗΕ, μετά την επίθεση, είχε καταγγείλει το Ισραήλ. Από τότε οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

«Ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές πως τα τραγικά αποτελέσματα της επίθεσης στο Μάβι Μαρμαρά ήταν ακούσια και πως το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τους θανάτους των τούρκων ακτιβιστών. Όπως επισήμανε ήταν ένα επιχειρησιακό λάθος και ζήτησε συγγνώμη από τον Τουρκικό λαό για τα λάθη που οδήγησαν σε απώλειες ζωών», αναφέρεται.

Η συνομιλία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έγινε με πρωτοβουλία και μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν τις βαθιές σχέσεις συνεργασίας που έχουν με το Ισραήλ και την Τουρκία και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Είμαι αισιόδοξος πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια βαθύτερη συνεργασία για αυτό το θέμα αλλά και για άλλες προκλήσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Πηγές: skai.gr, tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)