to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:46 | 03.03.2023

Κοινωνία

Ο τρόπος για να βγάλεις χρήματα είναι να αγοράζεις όταν το αίμα ρέει στους δρόμους

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Τάδε έφη ο Nathan Mayer Rothschild.

Το διαβόητο ρητό του Νέιθαν Ρότσιλντ συνήθως αναφέρεται ως μια κυνική στρατηγική κερδοσκοπίας σε καιρούς χρηματιστηριακής αναταραχής. Αποκαλύπτει μια σημαντική αλήθεια: ο κερδοσκόπος στοιχηματίζει ενάντια στη ψυχολογία της αγοράς. Όταν οι τιμές πέφτουν και οι αγορές τρικλίζουν, μια τολμηρή και αντίθετη με τη γενική τάση επένδυση θα μπορούσε να αποκομίσει υψηλά κέρδη. Αλλά, θα μπορούσε κάλλιστα, αυτή η τακτική να οδηγήσει στην καταστροφή τον κερδοσκόπο. Του Νέιθαν Ρότσιλντ του βγήκε αυτή η τακτική ενώ άλλοι έχασαν το κεφάλι τους.

Υπάρχει όμως μια πιο ρεαλιστική ερμηνεία του ρητού του Νέιθαν Ρότσιλντ.

Η κυριολεκτική!

Έβγαλε χρήματα στην κυριολεξία κερδοσκοπώντας στο αίμα και τις ζωές των ανθρώπων. Χοντρά χρήματα έβγαλε ποντάροντας στην ήττα του Ναπολέοντα, χρηματοδοτώντας με εκατοντάδες εκατομμύρια τη Βρετανική κυβέρνηση και τους τότε συμμάχους της. Έμαθε πρώτος [πριν τη βρετανική κυβέρνηση!] για την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό και φρόντισε να το εκμεταλλευτεί δεόντως κερδοσκοπικά. Χρηματοδότησε κάθε βρετανική ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Αλλά, όχι μόνο.

Ζούσε και πλούτιζε από το αίμα των ανθρώπων. Στον απόηχο του νόμου για την κατάργηση της δουλείας του 1833, ο Ρότσιλντ και ο συνέταιρός του Μόζες Μοντεφιόρε δάνεισαν στη βρετανική κυβέρνηση 15 εκατομμύρια λίρες (αξίας 1,51 δισεκατομμύρια λίρες σε τιμές του 2023) με τόκους που στη συνέχεια εξοφλήθηκαν από τους Βρετανούς φορολογούμενους (έληξαν το 2015!!). Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να «αποζημιωθούν [!] οι ιδιοκτήτες σκλάβων» στη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά την κατάργηση του εμπορίου δούλων. Ο ίδιος ο Rothschild ήταν δικαιούχος αποζημίωσης ως κάτοχος μιας φυτείας στην αποικία της Αντίγκουα (σημερινή Αντίγκουα και Μπαρμπούντα) που περιελάμβανε 158 μαύρους σκλάβους. Έλαβε αποζημίωση 2.571 λιρών (αξίας 259.582 λιρών σε τιμές του 2023).

Τώρα…

…γιατί μου ήρθαν όλα αυτά στο νου;

Ξέρω ΄γω…

…ίσως να βοήθησε σε αυτό το «ατύχημα» στα Τέμπη…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)