to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 01.03.2023

Διεθνή

Νορβηγία: Σύλληψη της Γκρέτα Τούνμπεργκ σε διαμαρτυρία κατά των αιολικών πάρκων

Η αστυνομία της Νορβηγίας συνέλαβε δύο φορές την περιβαλλοντική ακτιβίστρια κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών υπέρ των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων Σάμι, στο Όσλο την Τετάρτη και κατά των αιολικών πάρκων στην περιοχή τους


Δύο φορές συνέλαβε η αστυνομία της Νορβηγίας την Τετάρτη, την Σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στο υπουργείο Οικονομικών και αργότερα στο υπουργείο Περβάλλοντος όπου συμμετείχε μαζί με άλλους ακτιβιστές και αυτόχθοντες Σάμι στη γη των οποίων έχει κατασκευαστεί μεγάλο αιολικό πάρκο.

Το ανώτατο δικαστήριο της Νορβηγίας έκρινε το 2021, όπως μεταδίδει το POLITICO, ότι δύο αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν στην κεντρική Νορβηγία παραβιάζουν τα δικαιώματα των Σάμι βάσει διεθνών συμβάσεων, αλλά οι ανεμογεννήτριες παραμένουν σε λειτουργία από τότε. Σύμφωνα με τους Σάμι, στην πλειονότητα τους βοσκοί ταράνδων, η θέα και ο ήχος των γιγαντιαίων μηχανημάτων αιολικής ενέργειας τρομάζουν τα ζώα τους και διαταράσσουν τις πανάρχαιες παραδόσεις.

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ απομακρύνθηκε με τη βία από τη νορβηγική αστυνομία την Τετάρτη, μαζί με άλλους ακτιβιστές που είχαν αποκλείσει την είσοδο των δύο υπουργείων.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, η Statkraft, ανήκει στο νορβηγικό κράτος.

Ακτιβιστές των Σάμι και του κλίματος κατέλαβαν επίσης την είσοδο του νορβηγικού υπουργείου Ενέργειας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συμμετείχε επίσης και η Γκρέτα Τούνμπεργκο κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Κυριακή προς τη Δευτέρα. «Το νορβηγικό κράτος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι σε αυτόν τον αγώνα» είχε δηλώσει στο Reuters.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Όσλο ανέφερε ότι «Σήμερα, 10 διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των διαδηλωτών που απομακρύνθηκαν σήμερα ήταν και η Γκρέτα Τούνμπεργκ», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι διαδηλωτές δεν συνελήφθησαν τελικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)