to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 01.03.2023

Διεθνή

Ιράκ: Επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ύστερα από έξι χρόνια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται σήμερα στο Ιράκ, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της χώρας για να εκφράσει «την αλληλεγγύη» του προς τους κατοίκους και τους «δημοκρατικούς θεσμούς», στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα εδώ και έξι χρόνια.


Η επίσκεψη του Γκουτέρες πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το Ιράκ θυμάται την επέτειο των 20 ετών από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος ανατράπηκε από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που εισέβαλε στη χώρα τον Μάρτιο του 2003.

«Είναι μια επίσκεψη αλληλεγγύης. Αλληλεγγύης προς τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς του Ιράκ και αλληλεγγύη σημαίνει ότι ο ΟΗΕ δεσμεύεται να στηρίξει την ενίσχυση των θεσμών της χώρας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου έφτασε τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Ο Γκουτέρες πρόκειται να συνομιλήσει σήμερα με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Φούαντ Χουσέιν, προτού συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, τον πρόεδρο Άμπντελ Λατίφ Ρασίντ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι.

Στην ομιλία του ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης «την εμπιστοσύνη του ότι οι Ιρακινοί θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν, χάρη σε έναν ανοικτό και συμπεριληπτικό διάλογο», υπογραμμίζοντας τον «θαυμασμό» του για τον ιρακινό λαό.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι Ιρακινοί που εγκαταλείψαν τη χώρα και εξέφρασε την ελπίδα το Ιράκ να έχει «ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία και με ισχυρούς, δημοκρατικούς θεσμούς».

Μετά την εισβολή των ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια και την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν, άνοιξε για το Ιράκ μία από τις πιο αιματηρές σελίδες στην Ιστορία του, με έναν φονικό διαδογματικό πόλεμο και στη συνέχεια την ενίσχυση της ισχύος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η χώρα, που διαθέτει μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων, αντιμετώπισε το 2019 ένα πρωτοφανές κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο κατήγγειλε τις δυσλειτουργίες του συστήματος, την ανεργία των νέων, την επιρροή ένοπλων ομάδων, την ενδημική διαφθορά και τις παραπαίουσες υποδομές.

Ο Γκουτέρες αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με εκπροσώπους ομάδων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και των νέων, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

Αύριο Πέμπτη θα επισκεφθεί έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο βόρειο Ιράκ, προτού μεταβεί στην Αρμπίλ για να συναντηθεί με εκπροσώπους της περιφερειακής κυβέρνησης του ημιαυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η προηγούμενη επίσκεψή του στο Ιράκ χρονολογείται από την άνοιξη του 2017.

Στη συνέχεια ο Γκουτέρες θα μεταβεί στο Κατάρ για τη σύνοδο των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)