to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 28.02.2023

Κοινωνία

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης»

«Στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά στο 32ο συνέδριο του ΕΚΑ, ενώ η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν σχεδόν μηδενική» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ


Η ανακοίνωση του ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ στη ΓΣΕΕ για τη δημοσιογραφική κάλυψη του 32ου συνεδρίου του ΕΚΑ και το ρόλο των ΜΜΕ ως επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας:

«Μετά την λήξη των εκλογών και του 32ου συνεδρίου του ΕΚΑ, του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας, δεν γινόταν να μην μας απασχολήσει έντονα η δημοσιότητα του συνεδρίου. Στην συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά στο συνέδριο, ενώ η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν σχεδόν μηδενική.

Σε μια χώρα οπού το τι θα παρουσιάζουν τα δημόσια MME ορίζεται από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και η λίστα Πέτσα ορίζει την πλειονότητα των ιδιωτικών ΜΜΕ, η ανυπαρξία δημοσιογραφικής κάλυψης σε κινητοποιήσεις και σε συνδικαλιστικές διεργασίες δεν αποτελεί είδηση. Με το νομό Χατζηδάκη οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Αλήθεια, αν τα ΜΜΕ δεν είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, γιατί να ενημερώνουν για τις φυσικές καταστροφές; Γιατί να παίζουν κοινωνικές διαφημίσεις δωρεάν; Γιατί να μεταδίδουν διαγγέλματα από κυβερνητικούς εκπροσώπους και πρωθυπουργούς;

Ο Άγγλος φιλόσοφος Jeremy Bentham είχε γράψει ότι «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης».

Η σημερινή κυβέρνηση, εξαιρώντας τα ΜΜΕ από την κοινή ωφέλεια, επιτρέποντας την υπερσυγκέντρωσή τους από λίγους, μη εφαρμόζοντας τους νόμους (ιδίως όσον αφορά τη ραδιοφωνία και το διαδίκτυο), με εργαζόμενους χωρίς ΣΣΕ με επισφαλείς όρους εργασίας, ένα πράγμα προσπαθεί να επιτύχει, να ελέγξει την τέταρτη εξουσία.

Ο όρος τέταρτη εξουσία αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όρος που δίνεται με βάση τις τρεις (προηγούμενες) εξουσίες. Τη νομοθετική, την εκτελεστική και την δικαστική, με τη λογική ότι όλες τους υπάρχουν για τον ίδιο σκοπό, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Συμφώνα με το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 15: "Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους… O άμεσος έλεγχος του Κράτους, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης".

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή: Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αποτελούν βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και μέσα σε αυτές τις υπηρεσίες περιλαμβάνει τομείς όπως τον πολιτισμό και την επικοινωνία εντός της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοτηλεοπτικών και τηλεοπτικών εκπομπών, του διαδικτύου και της τηλεφωνίας.

Ζητάμε άμεσα το χαρακτηρισμό των ΜΜΕ ως επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Ζητάμε τη δημιουργία νομικού πλαισίου που να μην επιτρέπει την υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ και την ασάφεια σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα θέτει τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας κατά τις προσταγές του συντάγματος.

Ζητάμε τον συνεχή έλεγχο των κανόνων αυτών από μια ανεξάρτητη αρχή που θα έχει την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό για να επιτελέσει το ρόλο της.

Ζητάμε προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ώστε να μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους χωρίς πιέσεις και να μπορούν να ενημερώνουν αντικειμενικά και αξιόπιστα τους πολίτες της χώρας μας.

Είναι θέμα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας η ορθή λειτουργεία των ΜΜΕ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)