to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 26.02.2023

Διεθνή

Αιματηρά επεισόδια στη Δυτική Όχθη παρά τη συμφωνία Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Πλήθος Ισραηλινών εποίκων πυρπολώντας δεκάδες αυτοκίνητα και σπίτια - Οι Παλαιστινιακές αρχές κάνουν λόγο για έναν νεκρό και τέσσερις σοβαρά τραυματίες.


Δεν λέει να εκτονωθεί η ένταση στη Δυτική Όχθη, αν και νωρίτερα το Σάββατο, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να «αποτρέψουν περαιτέρω βία» και να εργαστούν για «αποκλιμάκωση», έπειτα από συνάντηση στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Λίγη ώρα αργότερα, λοιπόν, πλήθος Ισραηλινών εποίκων ξεσηκώθηκαν στη βόρεια Δυτική Όχθη, πυρπολώντας δεκάδες αυτοκίνητα και σπίτια μετά τον θάνατο δύο εποίκων από έναν Παλαιστίνιο ένοπλο. Παλαιστίνιοι γιατροί ανέφεραν ότι από τα νέα επεισόδια, ένας 37χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά, σε ταραχές που δείχνουν να είναι το χειρότερο ξέσπασμα βίας από εποίκους εδώ και δεκαετίες. Στην περιοχή έσπευσε κι ο ισραηλινός στρατός, προσπαθώντας –όπως ανακοίνωσε– να «αποκαταστήσει την τάξη», άγνωστο όμως το πώς το επιχείρησε.

Όπως έγινε γνωστό, ο 37χρονος Sameh Aqtash πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άλλα δύο άτομα δέχθηκαν πυρά και τραυματίστηκαν, ένα τρίτο άτομο μαχαιρώθηκε και ένα τέταρτο χτυπήθηκε με σιδερένια ράβδο. Περίπου άλλοι 95 άνθρωποι νοσηλεύονται, λόγω εισπνοής δακρυγόνων.
Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα από φλεγόμενα σπίτια και αυτοκίνητα, υποστηρίζοντας πως κάηκαν από εποίκους μετά τη επίθεση και τον θάνατο των Ισραηλινών Hillel και Yagel Yaniv, νωρίτερα την ίδια μέρα. Οι πρώτες αναφορές σημείωναν πως τουλάχιστον 15 σπίτια υπέστησαν ζημιές και περισσότερα από 25 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο κύμα βίας δημιούργησε αμφιβολίες για τη συμφωνία που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα στην Ιορδανία. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε «τις τρομοκρατικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από εποίκους υπό την προστασία των δυνάμεων κατοχής», προσθέτοντας πως «θεωρούμε την ισραηλινή κυβέρνηση πλήρως υπεύθυνη».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε έκκληση για ηρεμία και προέτρεψε κατά της βίας: «Ζητώ όταν το αίμα βράζει και το πνεύμα είναι ζεστό, να μην παίρνετε τον νόμο στα χέρια σας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)