to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 26.02.2023

Πολιτισμός

Μελέτη αποκατάστασης Εθνικού Θεάτρου Ρόδου: Μια πρωτοφανής συλλογική πρωτοβουλία

«Η μελέτη για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου είναι αποτέλεσμα πολλών ανθρώπων – Έχει τη «σφραγίδα» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Γάκης


Με πρωτοβουλία  του συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου με το σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου παρουσιάστηκε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κυριάκο Μάγο η οριστική μελέτη αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου. Ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η οποία εγκρίθηκε το 2017 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  

Η διαδικασία διάσωσης και η αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου προκάλεσε μια πρωτοφανή κινητοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας και δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο κίνημα εθελοντών που πέτυχε τη μοναδική στα τοπικά χρονικά συλλογική διαδικασία εκπόνησης της μελέτης. Θα αναφέρω μερικά μόνο ονόματα που ήταν πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας. Ο Μαρτίνος Κανελλάκης, ο Θανάσης  Αναπολιτάνος, ο Αγαπητός Ξάνθης, ο Πάρης Παπαθεοδώρου, ο Δημήτρης Κουκούλας, ο Τέλης Ηρακλειδης, ο  Δημήτρης Παρασός και τόσοι άλλοι.

Αυτή η μελέτη παρουσιάστηκε χθες. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Μια πλήρης μελέτη με ιστορικά στοιχεία, ανάλυση και ολοκληρωμένη πρόταση. Είναι μια μελέτη που δένει την ιστορία με το μέλλον. Το Εθνικό θέατρο αποτελεί τον κρίκο  που συνδέει την ιστορική διαδρομή της Ρόδου με το δυναμικό μέλλον που διαθέτει.

«Σήμερα που έφτασε η μεγάλη στιγμή το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα και να ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία νιώθουμε όλοι περήφανοι για την συμβολή μας», αναφέρει ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, και προσθέτει: «Δεν παύουμε όμως να επαγρυπνούμε».

Όπως επισημαίνει, «η μέθοδος της "μελέτης κατασκευής" έχει αποδείξει ότι είναι προβληματικός τρόπος στην υλοποίηση τόσων μεγάλων και πολύτιμων ιστορικών μνημείων. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα μαύρο οικονομικό κουτί το οποίο δεν ξέρουμε τι θα βγάλει. Τα υλικά από την ημερομηνία διακήρυξης του έργου έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20-30% με απρόβλεπτες συνέπειες στον προϋπολογισμό του έργου».

«Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου και αναλόγως θα πράττουμε», καταλήγει. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)