to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 26.02.2023

Πολιτική

Εύα Καϊλή: Το διαμέρισμα στο Κολωνάκι, το USB και ο «ανώριμος» Τζόρτζι

Επιβαρύνει τη θέση της Εύας Καϊλή ο Αντόνιο Παντσέρι – Παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματά της μέσα από τη φυλακή οι βελγικές αρχές


O Αντόνιο Παντσέρι και οι κλήσεις που η ίδια έκανε μέσα από τη φυλακή φαίνεται να «καίνε» την Εύα Καϊλή και να δημιουργούν νέα ερωτήματα τόσο ως προς το ρόλο της στο Qatargate όσο και ως προς τη διαχείριση των χρημάτων που φέρεται να έχει λάβει. Μάλιστα, στη διάρκεια τηλεφωνικής της συνομιλίας με την αδερφή της, Μανταλένα, η Εύα Καϊλή φαίνεται να σκέφτεται να μισθώσει ένα διαμέρισμα που διαθέτει στο Κολωνάκι, προκειμένου να έχει ένα εισόδημα.

Η κατάθεση Παντσέρι για τα 250.000 ευρώ

Ο Αντόνιο Παντσέρι που φέρεται ως εγκέφαλος του σκανδάλου χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ, έχει προβεί εδώ και ορισμένο διάστημα σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές, προκειμένου να... πέσει στα μαλακά. Είναι, δηλαδή πρόθυμος να «δώσει» τους –μέχρι πρότινος– συνεργάτες του και να μιλήσει για όσα ξέρει, προκειμένου αυτή του η συνεργασία με τις βελγικές αρχές να συμβάλει στη μείωση της ποινής του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα υποστήριξε ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για την προεκλογική της καμπάνια του 2019. Τα νέα αυτά στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς έφεραν στο φως η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Repubblica, σύμφωνα με τις οποίες και όπως είπε ο Αντόνιο Παντσέρι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε «κεντρικό ρόλο» στο κύκλωμα, καθώς «ήταν πεινασμένος για χρήματα».

Τα... προεκλογικά «πάρε-δώσε» της Καϊλή με το Κατάρ

Όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αντόνιο Παντσέρι, η Εύα Καϊλή είχε συμφωνήσει να μείνει το 2017 ή το 2018 για μία εβδομάδα σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του ξενοδοχείου «Mamounia», στο Μαρακές, μαζί με τον σύντροφό της, με τα έξοδα του ταξιδιού τους να καταβάλονται από τον Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενώ ο Αλ Μάρι αποφάσισε, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ντόχα, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία της Εύας Καϊλή για την Ευρωβουλή, δίνοντάς της 250.000 ευρώ, με σκοπό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής να ανταποδώσει τη... χάρη αργότερα από τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ακόμα, σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι, κατά τη διάρκεια της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής ζητούσε από τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο να παρέμβει στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την απαλλαγή της βίζας όσον αφορά την είσοδο πολιτών του Κατάρ στη Ζώνη Σένγκεν, κάτι το οποίο «δεν ξέρω αν το έκανε», λέει ο Αντόνιο Παντσέρι.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υποκλοπή των επικοινωνιών της Εύας Καϊλή από τις φυλακές Χάρεν όπου κρατείται, φέρεται να ζήτησε από έναν συγγενή της ένα κινητό τηλέφωνο και USB, τα οποία θα φυλάσσονταν σε μία από τις κατοικίες της. Ένας από τους λόγους για την πρόσφατη παράταση της κράτησής της –άλλοτε– αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Οι δικηγόροι της, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι κλήσεις της Καϊλή μέσα από τις φυλακές

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μιλούσε κυρίως με την αδελφή της Μανταλένα και με τον πατέρα της, και οι κλήσεις της καταγράφονταν από τη βελγική αστυνομία, ενώ το περιεχόμενο των συνομιλιών της έχει αποτυπωθεί σε ένα πολυσέλιδο έγγραφο, στο οποίο απέκτησαν πρόσβαση η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η βελγική Le Soir και το βελγικό περιοδικό Knack, ενώ στην Ελλάδα αποκαλύπτεται μέσω της Καθημερινής.

Από το περιεχόμενο των συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει η αγωνία της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκβαση της υπόθεσής της, ενώ αποκαλύπτονται και συνεννοήσεις για τη μίσθωση ακινήτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που αφορά συνομιλία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 26ης Δεκεμβρίου, «η Εύα σκέφτεται να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι ώστε να έχει ένα εισόδημα», ενώ η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μαζί με την αδερφή της, Μανταλένα, μιλούν και για την ανάγκη να κλείσουν ή να μετονομάσουν εταιρείες συμφερόντων τους: «Θα αλλάξουν το όνομα της εταιρείας Madegroup σε Hard, θα αλλάξουν επίσης και έδρα», σημειώνουν οι Βέλγοι αστυνομικοί. Υπό συζήτηση τελεί και το ενδεχόμενο να κλείσουν την εταιρεία Real Estate με επωνυμία «Aria» που είχαν προσφάτως συστήσει από κοινού στο κέντρο της Αθήνας οι Καϊλή και Τζόρτζι.

Σε συνομιλία με τον πατέρα της το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου, ο τελευταίος «δηλώνει μετανιωμένος που έκανε μια κίνηση πανικού παίρνοντας τη βαλίτσα», ενώ κάνουν χιούμορ λέγοντας ότι είναι είναι σαν να παρακολουθούν «σκοτεινή ταινία με τους ίδιους σε ρόλο πρωταγωνιστών».

Ο «ανώριμος» Τζόρτζι

Η Εύα Καϊλή αναφέρεται επίσης συχνά και στη δίχρονη κόρη της, αλλά και στον «ανώριμο» όπως τον χαρακτηρίζουν σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, για τον οποίο αναφέρουν ότι έχει «λυγίσει από τον φόβο» καθώς και ότι «έπαιζε με τη φωτιά».

Ενδεχομένως, ορισμένες συνομιλίες της Εύας Καϊλή να γεννούν ερωτήματα και υποψίες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν και ποινικό ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», Εύα και Μανταλένα μιλούν για το πότε θα επικοινωνήσουν με τον υπουργό για το θέμα του «Στέργιου» δίχως να αποσαφηνίζεται περί τίνος πρόκειται, ενώ το πρωί της 8ης Ιανουαρίου η Εύα Καϊλή ακούγεται να δίνει στην αδελφή της οδηγίες προκειμένου να εντοπίσει «εκεί που υπάρχει ένας καθρέφτης» μια παλιά συσκευή κινητού και κάποια USB τα οποία χαρακτηρίζει «σημαντικά».

«Πώς είναι δυνατόν οι συνομιλίες αυτές να συνδέονται με την υπόθεση, όταν έχουν γίνει μετά τη σύλληψη της Καϊλή και ενώ η ίδια γνωρίζει ότι οι επικοινωνίες της μέσα από το τηλέφωνο της φυλακής παρακολουθούνται;» σχολίασε στην «Καθημερινή» ο δικηγόρος, κ. Δημητρακόπουλος, ενώ παρατήρησε ότι η επιλογή των βελγικών αρχών να παρακολουθούν τις συνομιλίες της ευρωβουλευτού συνιστά απόδειξη ότι δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία εις βάρος της, το διάστημα της πολύμηνης έρευνας.

Αναφορά στο θέμα έκανε εμμέσως και ο Βέλγος Σβεν Μαρί: «Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες της καταγράφονται και τις ακούει η αστυνομία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμη ότι η Καϊλή συνεχίζει να κρατείται με το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσπαθούσε να εξαφανίσει αποδείξεις.

Σημειώνεται ότι το δεκαεξασέλιδο έγγραφο της Διεύθυνσης Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος περιλαμβάνει σε πλάγιο λόγο τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Εύας Καϊλή με την αδελφή και τον πατέρα της, το διάστημα από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)