to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 25.02.2023

Διεθνή

Σε αδιέξοδο η συνεδρίαση της G20: Χωρίς κοινό ανακοινωθέν, λόγω... αρνητών του πολέμου

Με ανακοίνωση του προεδρείου της Ινδίας και χωρίς κοινό ανακοινωθέν, έληξε η συνάντηση των υπ. Οικονομικών των G20, έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των χωρών με την Ινδία και την Κίνα να κρατούν αποστάσεις από τις δυτικές χώρες για την καταδίκη της Ρωσίας


Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση για το πώς να χαρακτηρίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις χώρες τις Δύσης να θέλουν να καταδικάζεται η Ρωσία στο κοινό ανακοινωθέν, με την Κίνα να παραμένει σιωπηλή, και με την οικοδέσποινα Ινδία που φιλοξενεί τη σύνοδο, να είναι απρόθυμη.

Αποτέλεσμα της πλήρους έλλειψης συναίνεσης, όπως μεταδίδει το Reuters, μεταξύ των μελών των G20, η Ινδία να καταφύγει στην έκδοση «περίληψης του προέδρου» στην οποία απλώς συνόψιζε τις διήμερες συνομιλίες και σημείωνε τις διαφωνίες.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία», αναφέροντας τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια.

Αναφέρει επίσης ότι «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», αναφερόμενη στα μέτρα που έθεσαν σε εφαρμογή οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία με σκοπό να την πλήξουν οικονομικά.

Το αποτέλεσμα της συνόδου ήταν παρόμοιο με εκείνο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η διοργανώτρια Ινδονησία εξέδωσε επίσης μια τελική δήλωση αναγνωρίζοντας τις διαφορές. Η G20, η οποία σχηματίστηκε για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, αγωνίζεται όλο και περισσότερο να επιτύχει συναίνεση μεταξύ των μελών της.

Αντιπρόσωποι χωρών δήλωσαν στο Reuters ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα της G20 για τη συζήτηση πολιτικών θεμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ινδία έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση, αρνούμενη να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, επιδιώκοντας διπλωματική λύση και αυξάνοντας απότομα τις αγορές της σε ρωσικό πετρέλαιο.

Σημειώνεται επίσης ότι Κίνα και Ινδία ήταν μεταξύ των χωρών που απείχαν την Πέμπτη, σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ ψηφίσματος που καλούσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Εκτός από τις χώρες της G7, το μπλοκ της G20 περιλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ομάδα των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών εμφανίζονται αμετακίνητοι στα αιτήματα το κοινό ανακοινωθέν να καταδικάσει απερίφραστα τη Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική της χώρα, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι αποστολές της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Ρωσία, που είναι μέλος της G20, αναφέρεται στη δράση του στρατού της στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δεν μιλά για εισβολή, ούτε πόλεμο.

Η Ινδία, η χώρα που φιλοξενεί τις συναντήσεις, πίεζε τους συμμετέχοντες να αποφύγουν τη χρήση του όρου «πόλεμος» σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, όπως δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της G20. Η Ινδία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, έχει σε μεγάλο βαθμό τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αποφεύγοντας να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, επιδιώκοντας διπλωματική λύση και αυξάνοντας σημαντικά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ομάδα να υπαναχωρήσει από τη κοινή δήλωση η οποία συμφωνήθηκε στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησία τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία αναφέρει ότι «τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

«Είτε έχουμε την ίδια γλώσσα είτε δεν υπογράφουμε τελικό ανακοινωθέν», τόνισε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους χθες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης χθες, δήλωσε ότι η G20 δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από την προηγούμενη κριτική της σε βάρος της Ρωσίας.

«Χρειαζόμαστε απόλυτη σαφήνεια, αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε.

Υψηλόβαθμη πηγή από τη G20 δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανακοινωθέν είναι δύσκολες, με τη Ρωσία και την Κίνα να μπλοκάρουν τις προτάσεις των χωρών της Δύσης. «Η Ινδία θέλει να διατηρηθεί η διατύπωση του Μπαλί», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η πηγή αυτή και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτός κι συμβεί κάτι απρόσμενο την τελευταία στιγμή, είναι απίθανο να υπάρξει συναίνεση επί του ανακοινωθέντος και ότι η συνάντηση πιθανόν να ολοκληρωθεί με δήλωση της χώρας που φιλοξενεί τις συζητήσεις, στην οποία θα δίδεται να περίληψη των όσων διημείφθησαν.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση, η επιλογή θα ήταν η Ινδία να εκδώσει δήλωση της προεδρεύουσας χώρας», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Πηγή: Reuters /ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)