to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 24.02.2023

Διεθνή

Προειδοποιήσεις από την G7 και νέες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ αντιμετωπίζει η Ρωσία

Η G7 προειδοποιεί την Ρωσία και όποια χώρα παρέχει υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» Από την άλλη οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέες κυρώσεις σε βάρος επιφανών Ρώσων αλλά και τριών εταιρειών, ενώ επέβαλε περιορισμούς σε βίζες και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ


Έχουν «ανάψει τα αίματα» στο διεθνές προσκήνιο απέναντι στην Ρωσία, ειδικά μετά την απόφαση του Πούτιν να αποσυρθεί από την συμφωνία για τα πυρνηνικά. Την ημέρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει ένα έτος από την αρχή του, G7 και ΗΠΑ κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, με προειδοποιήσεις και κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία.

G7: «Οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» θα έχει σοβαρές συνέπειες

Την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα ουκρανικά εδάφη ζήτησε η G7, εκφράζοντας την «αταλάντευτη» στήριξή της στην Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Στο τελικό ανακοινωθέν της η Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών καλεί τη Ρωσία «να τερματίσει την επίθεση» και να αποσυρθεί «αμέσως». Τονίζει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ούτε της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Η G7 προειδοποιεί επίσης ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Η G7 αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον τρίτων χωρών που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Καλούμε τις τρίτες χώρες ή άλλους διεθνείς παράγοντας που επιδιώκουν να αποφύγουν ή να υπονομεύσουν τα μέτρα μας να πάψουν την υλική υποστήριξή τους στον πόλεμο της Ρωσίας, διαφορετικά θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η G7 είπε επίσης ότι θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι θα εμποδίσει τη Μόσχα να βρει νέους τρόπους για να αποκτήσει προηγμένα υλικά και τεχνολογία, καθώς και στρατιωτικό και βιομηχανικό εξοπλισμό. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία «θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η G7 ανέφερε ότι θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα σε βάρος του οικονομικού τομέα της Ρωσίας ώστε «να υπονομεύσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον παράνομο πόλεμο».

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χώρες που είναι μέλη της G7, ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με την ευκαιρία τη συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή.

ΗΠΑ: Οι νέες κυρώσεις στην Ρωσία ανήμερα της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Παρασκευή (24/2) - πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - ότι επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερους από 60 Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και επικεφαλής περιφερειών.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν ακόμα σε τρεις εταιρείες που διαχειρίζονται το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας.

Στο στόχαστρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπήκαν δεκάδες ακόμα Ρώσοι αξιωματούχοι και οντότητες, ένας Ρώσος που εμπλέκεται στην κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία και ένας αξιωματούχος που επιβλέπει τον κύριο πυρηνικό σταθμό της, χώρας, που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές της εισβολής.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης περιορισμούς θεώρησης εισόδου (βίζα) σε περισσότερα από 1.200 μέλη του ρωσικού στρατού και απαγόρευσε επίσης την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε τρεις αξιωματούχους του στρατού - και τις οικογένειές τους - τους οποίους κατηγόρησε  για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης «υπογράμμισε τις παγκόσμιες ανησυχίες για την πυρηνική ενεργειακή ασφάλεια και υπονομεύει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπεύθυνο προμηθευτή προϊόντων πυρηνικής ενέργειας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνέχιση της υποστήριξης του λαού της Ουκρανίας και πολλαπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας ώστε να προωθήσουμε την ανάληψη ευθυνών για τον πόλεμο του Κρεμλίνου».

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο και εκατομμύρια εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ πόλεις και χωριά έχουν καταστραφεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι έλαβε τις τελευταίες του ενέργειες βάσει εκτελεστικού διατάγματος που εξουσιοδοτεί «κυρώσεις σε σχέση με συγκεκριμένες επιβλαβείς ξένες δραστηριότητες» από τη Μόσχα.

Βάσει των κυρώσεων δεσμεύεται η περιουσία που έχουν στις ΗΠΑ όσοι περιλαμβάνονται σε αυτές ή στην οποία ασκεί έλεγχο πολίτης των ΗΠΑ εξ ονόματός τους.

Μεταξύ αυτών που πλήττονται από τις τελευταίες κυρώσεις είναι σχεδόν 50 κυβερνήτες και άλλοι περιφερειακοί επικεφαλής, καθώς και εννέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.

Στο στόχαστρο μπήκαν ακόμα η Άννα Σουροβικίνα, σύζυγος του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν -ο οποίος απομακρύνθηκε τον Ιανουάριο από τη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία - και η Όλγα Σκαμπιέεβα, προπαγανδίστρια στην κρατική τηλεόραση.

Ακόμα επιβλήθηκαν κυρώσεις στον Όλεγκ Ρομανένκο, ο οποίος διορίστηκε για να εποπτεύει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας που καταλήφθηκε κατά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι ρωσικές επιθέσεις στον σταθμό και η κατάληψή του «υπογράμμισαν τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική ενεργειακή ασφάλεια και υπονομεύουν τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρουσιαστεί ως υπεύθυνος προμηθευτής προϊόντων πυρηνικής ενέργειας», είπε ο Μπλίνκεν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP, Avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)