to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 24.02.2023

Πολιτισμός

«Ημερολόγια Μυτιλήνης»: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Χρήστο Αγγελάκο, στις 28/2

Εκδήλωση αφιερωμένη στον συγγραφέα Χρήστο Αγγελάκο με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ημερολογια Μυτιλήνης», σειρά ρεπορτάζ για το προσφυγικό που δημοσιεύτηκαν στη Lifo τον Σεπτέμβριο του 2015 - Στις 28 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00, στο Olympias rooftop bar


Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00 οι εκδόσεις Κέδρος σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Χρήστο Αγγελάκο, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ημερολόγια Μυτιλήνης».

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η δημοσιογράφος και επιμελήτρια του βιβλίου Τίνα Μανδηλαρά και ο εκπαιδευτικός, Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη της ακροδεξιάς, Κωστής Παπαϊωάννου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Όλια ΛαζαρίδουΔημήτρης Καταλειφός, Ελένη Κοκκίδου, Σοφία Σεϊρλή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Προλογικό σημείωμα: Τίνα Μανδηλαρά

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

«Βλέπουμε στ’ ανοιχτά ένα ξύλινο σκαρί.

Μπερδευόμαστε. Οι πρόσφυγες συνήθως χρησιμοποιούν φουσκωτά. Μ’ αυτά τους στέλνουν οι Τούρκοι διακινητές. Τούτη εδώ όμως είναι μια βάρκα: ένα μικρό καΐκι. Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο την ώρα που πλησιάζει στον μικρό κόλπο. Ο διακινητής τούς άφησε μεσοπέλαγα. Οι εθελοντές μπαίνουν στο νερό. Παίρνουν στην αγκαλιά τους πρώτα τα παιδιά. Φέρνουμε τα φλις από το αμάξι και τα σκεπάζουμε. Είναι βρεγμένα, έχουν ύφος χαμένο. Φωτογραφίζω έναν μικρό με βουρκωμένο βλέμμα. Θέλω να θυμάμαι τα μάτια του. Φωτογραφίζω ένα μωρό λίγων μηνών: ζητάω πρώτα την άδεια από τους γονείς του. Το μωρό είναι ήσυχο στην αγκαλιά της μητέρας του. Είναι ασφαλές. Έρχεται μια εθελόντρια και της δίνει έναν μάρσιπο.
Σεπτέμβριος 2015. Συγκλονισμένος από την προσφυγική κρίση, όπως εκτυλίσσεται στις ακτές της Μυτιλήνης κυρίως, ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος φεύγει για το νησί, με στόχο να καταγράψει όσα διαδραματίζονται εκεί.

Η ευαισθησία που τον χαρακτήριζε σε κάθε έκφανση του βίου του αποτυπώνεται στις «ανταποκρίσεις» του, που δημοσιεύονταν εν θερμώ, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, εκείνες κιόλας τις μέρες, στη Lifo.
Εφτά χρόνια αργότερα, σε έναν πιο σύνθετο και δυστυχώς πιο σκοτεινό κόσμο, και ενώ ο ίδιος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, δίνουμε στα κείμενά του μία πιο «μόνιμη» μορφή, αυτήν του βιβλίου, συνοδεύοντάς τα με φωτογραφίες του ίδιου του συγγραφέα και με ένα προλογικό σημείωμα της συνεργάτιδας και προσωπικής φίλης του, δημοσιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας, Τίνας Μανδηλαρά.

Για τον Χρήστο Αγγελάκο

Ο Χρήστος Αγγελάκος γεννήθηκε το 1962. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας (τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών σπουδών) και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης (Paris IV), όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή διατριβή με τίτλο «Το μυθιστόρημα του ποιητή. Δομή και αφήγηση στο Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου».

Εξέδωσε τα μυθιστορήματα Η τελευταία εικόνα (Κέδρος, 1998), Το δάσος των παιδιών [Μεταίχμιο, 2011, βραβείο μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα 2012], Ψεύτικοι δίδυμοι (Μεταίχμιο, 2017), την ποιητική συλλογή Τα φώτα απέναντι (Ίκαρος, 2008), και τη μετάφραση των δοκιμίων του Jean Starobinski, Τρεις μανίες (Εστία, 1992). Το θεατρικό του Οι δυο μας τώρα ανέβηκε την άνοιξη του 2014 από την ομάδα Pequod και το Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας παρουσιάστηκε στα Θεατρικά Αναλόγια, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου. Συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά και δημοσίευσε διηγήματα σε περιοδικά, κυριακάτικες εφημερίδες και συλλογικές εκδόσεις.

Εργάστηκε στο ραδιόφωνο (Δεύτερο και Τρίτο πρόγραμμα) και συνεργάστηκε στη συγγραφή σεναρίων με τους σκηνοθέτες Φρίντα Λιάππα και Κυριάκο Αγγελάκο. Κείμενα, βιβλιοπαρουσιάσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνταν σε λογοτεχνικά σάιτ και μπλογκ.

Έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2019.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Olympias rooftop bar
Αθηνάς 57 & Σοφοκλέους (στον 6ο όροφο), τηλ. 2103248507

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)