to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 23.02.2023

Πολιτική

Καλλιτεχνική εκπαίδευση: Τροπολογία για την επαναφορά του ΤΕ καταθέτει το ΜέΡΑ25

Η τροπολογία επαναφέρει την επαγγελματική κατηγορία ΤΕ για τους αποφοίτους των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού


Το ΜέΡΑ25 προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας για την επαναφορά της επαγγελματικής κατηγορίας ΤΕ για τους απόφοιτους των εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού καλλιτεχνικών σχολών.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ αρ.φ. 232/τ.Α’/17-12-2022), με θέμα "Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)" επήλθε οριστικό πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές απασχόλησης σχεδόν όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών (ιδίως δραματικές, κινηματογραφικές σχολές, ωδεία και σχολές χορού). Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην επίμονη πολιτική απαξίωσης και ευτελισμού των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Εκφράζοντας με ακραίο τρόπο την κυβερνητική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα, οι ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος, ακυρώνουν ουσιαστικά και μηδενίζουν τις καλλιτεχνικές σπουδές σε όλους τους παραπάνω κλάδους, αφού αντιμετωπίζει τους κατόχους όλων αυτών των τίτλων σπουδών απλώς ως απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), με όλες τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για την επαγγελματική προοπτική όλων των αντίστοιχων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Επειδή με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία θεσμική εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια (από το 2003) και η οποία διατηρήθηκε με ευθύνη όλων των εν τω μεταξύ κυβερνήσεων – και την αντιμετωπίζει με την χειρότερη και πιο άδικη πιθανή λύση.

Επειδή ειδικότερα με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις επικυρώνεται η πλήρης απαξίωση του χώρου του πολιτισμού από την ελληνική Πολιτεία και υπονομεύονται προκλητικά και βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι προοπτικές απασχόλησης και οι δυνατότητες των ενδιαφερομένων να αναπτύξουν με ισότιμο τρόπο την πολιτιστική και επαγγελματική τους δράση ανταποκρινόμενοι με αξιοπρέπεια και στην ανάγκη βιοπορισμού τους.

Επειδή το κυβερνητικό αδίκημα γίνεται ακόμα βαρύτερο αν συνεκτιμηθεί ότι πρόκειται για την ίδια Κυβέρνηση που έχει ουσιαστικά, με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, εξισώσει με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ (με 4ετή ή και 5ετή προγράμματα σπουδών) τα διπλώματα κολλεγίων ακόμα και τριετούς φοίτησης, και μάλιστα και με παράκαμψη του ΔΟΑΤΑΠ.

και τέλος,

Επειδή η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους καλλιτέχνες για να καταστρατηγήσει το Άρθρο 16 του Συντάγματος, δίνοντας την Παιδεία βορά στην Ολιγαρχία,

Καταθέτουμε τροπολογία με την οποία αίρεται η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με την επαναφορά της επαγγελματικής κατηγορίας ΤΕ για τους αποφοίτους των σχολών ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που λειτουργούν βάσει του Ν.1158/1981».

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία που καταθέτει το ΜέΡΑ25:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)