to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 23.02.2023

Πολιτισμός

Οι καλλιτέχνες «συνεχίζουν σθεναρά»: Το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με το φακό του left.gr

Νέα συγκέντρωση και πορεία το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας από σπουδαστές και σπουδάστριες καλλιτεχνικών σχολών, με την ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) και το ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) να καλούν σε μαζική συμμετοχή στον συνεχιζόμενο αγώνα για την απόσυρση του ΠΔ 85 που απαξιώνει τις σπουδές τους - Το left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας κατέγραψαν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σημερινή πορεία


Συνεχίζονται με αμείωτη συχνότητα οι καθημερινές κινητοποιήσεις του κλάδου των καλλιτεχνενών στο κέντρο της Αθήνας. Το μεσημέρι της Πέμπτης συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν σπουδαστές και σπουδάστριες του Εθνικού Θεάτρου και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ), με αφετηρία τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα.

Αιτήματα του κλάδου συνεχίζουν να παραμένουν η «ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας», όπως τόνιζε στο κάλεσμά της η ΠΟΘΑ.

Ο Άγγελος Καλοδούκας κατέγραψε με το φακό του left.gr μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη σημερινή κινητοποίηση:

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, όρθια άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, όρθια άτομα, οδός και κείμενο που λέει "SMO εσύ είσαι είσαι o κρίκος στην αλυσίδα ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ S 知回"

Μπορεί να είναι εικόνα 13 άτομα, όρθια άτομα, δρόμος και κείμενο που λέει "OXI ΑΛΛΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/2022 Πανελλήνια Ομοσπονδία θεάματος Ακροάματος"

Η ΠΟΘΑ, αφού αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, απορρίπτει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ, καθώς αυτή εξακολουθεί, όπως αναφέρει, να αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες «ως ανειδίκευτους και να εντάσσει τα πτυχία τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ε.)».

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, όρθια άτομα και δρόμος

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, όρθια άτομα, οδός και κείμενο που λέει "SMO εσύ είσαι είσαι o κρίκος στην αλυσίδα ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ S 知回"

Από τη μεριά του το ΣΕΗ, αφού κατήγγειλε στοχοποίηση του προέδρου του, Σπύρου Μπιμπίλα, απέρριψε και αυτό με τη σειρά του τις «νομικές παγίδες» που κρύβει η εν λόγω ΚΥΑ, δηλώνοντας πως το μισθολογικό δεν είναι το κύριο αίτημα του αγώνα τους. Με τα δικά τους λόγια, οι καλλιτέχνες του ΣΕΗ τόνισαν: «Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ). Αν η κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη».

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, όρθια άτομα, εξωτερικοί χώροι και πλήθος

Τα επόμενα «ραντεβού» των καλλιτεχνών

  •     Πέμπτη 23/2, συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00 μμ
  •     Παρασκευή 24/2, συνάντηση με ΕΝΘΕΠΑ για ΣΣΕ
  •     Σαββατοκύριακο 25-26/2, συντονισμός με σπουδαστές για ευρωπαϊκή ημέρα δράσης - "κατάληψη" Πλατείας Συντάγματος
  •     Καθαρά Δευτέρα, συναυλία στα Προπύλαια ή το Σύνταγμα
  •     μετά την Καθαρά Δευτέρα: συλλογική σύμβαση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και 2η συνάντηση για ΣΣΕ με ΠΕΘ
  •     διασωματειακή ημερίδα για την εκπαίδευση
  •     σύσταση διακαλλιτεχνικής ομάδας εργασίας από τα σωματεία για το "τι πανεπιστήμιο θέλουμε"
  •     κήρυξη νέας απεργίας σε συνεργασία με τα άλλα καλλιτεχνικά σωματεία
  •     Αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων με το ΥΠΠΟΑ, που φυσικά θα συνοδεύονται με κινητοποιήσεις, κατάθεση τροπολογίας σε όλα τα κόμματα, η οποία θα επεκτείνει τον Ν.4325/15 που ισχύει για τους μουσικούς στους ΟΤΑ.

Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους βρίσκονται και σκέψεις για κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, όρθια άτομα και εξωτερικοί χώροι

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο σχετικό άλμπουμ:

Άλλες φωτογραφίες από την κινητοποίηση:

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/Μπόλαρη Τατιάνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)