to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 22.02.2023

Κοινωνία

Χιλιάδες ασθενείς στην Κρήτη αναζητούν εναγωνίως διαθέσιμο χειρουργείο

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία, πραγματοποίησαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.


Απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, έως και έναν χρόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς, ενώ η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας είναι όχι μόνο προκλητική, αλλά και επικίνδυνη, υποδεικνύοντας με τη στάση τους «άλλες λύσεις» .

Παρά τις πολυάριθμες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του βουλευτή, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι κυβερνητικές επιλογές που έχουν οδηγήσει στη διάλυση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι απόλυτα συνειδητές και επί σκοπού, με τις ελλείψεις σε προσωπικό να έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Φέρουν μάλιστα ακέραια την ευθύνη της εκρηκτικής κατάστασης στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και με τα τελευταία στοιχεία, μόνο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν πάνω από 6.000 χειρουργεία που απαιτούν γενική αναισθησία, ενώ σε επίπεδο Κρήτης τα εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία αγγίζουν τα 13.000!

Όπως επισημαίνει ο Σ. Βαρδάκης, «Η κατάσταση αντί να εξομαλύνεται, συνεχώς εντείνεται. Υπάρχουν συμπολίτες μας, σε λίστες χειρουργείων,  που κινδυνεύει η ζωή τους και επείγει η χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενειών τους. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπονται στην τύχη τους ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών».

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει:

1.      Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό τη διευθέτηση του ζητήματος των χιλιάδων χειρουργείων που εκκρεμούν στα δημόσια νοσοκομεία.

2.      Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να μην αναγκαστούν οι ασθενείς που είναι στις λίστες να καλύψουν υπέρογκα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών για να χειρουργηθούν εγκαίρως.

3.      Αν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχει εξαγγείλει και να σταματήσει την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)