to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 22.02.2023

Κοινωνία

Ομόφωνη απόφαση για Απεργία των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις 23/2

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που διεξήχθη στις 20/2 και στο σχετικό θέμα που αφορούσε τις προτεινόμενες από την ΠΟΣΔΕΠ κινητοποιήσεις, η ΓΣ ομόφωνα αποφάσισε την απεργιακή κινητοποίηση στις 23/2. Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ στις 8-2-23 που καλούσε τους Συλλόγους σε κινητοποιήσεις στις 23-2 και τη συνέχισή τους αναλόγως των αντιδράσεων αποφάσισε να στείλει ισχυρό μήνυμα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.


«Με την απόφαση 1911/2022 το ΣτΕ έκρινε ως αναντίστοιχο με το δημόσιο λειτούργημά τους το μισθολόγιο που εισήχθη για τα μέλη ΔΕΠ με τον 4472/2017, με την  απόφαση  να είναι άμεσα εφαρμοστέα. Τέσσερις (4) μήνες μετά, η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία. Επιπλέον το κόστος της συμμόρφωσης με την ανωτέρω απόφαση δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Μετά τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 και την αντισυνταγματικότητα και του μισθολογίου του 2017, η επαναφορά των μισθών μας (αποπληθωρισμένα) στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012 είναι η μόνη δίκαιη και νομικά σταθερή οδός. Σημειώνουμε ότι κατά την περίοδο 2008-09 στα μισθολόγια των μελών ΔΕΠ δεν δόθηκε αύξηση ενώ στα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια είχαν δοθεί αυξήσεις της τάξης 25%-100%. Αντίθετα, τα μέλη ΔΕΠ υπέστησαν κανονικά όλες τις μετέπειτα περικοπές της περιόδου των μνημονίων. 

Οι προεκλογικές εξαγγελίες για διευθέτηση του ζητήματος το 2024 με αξιοπρεπείς αυξήσεις δεν πείθουν κανέναν, ενώ αντίθετα η ακρίβεια που βιώνουμε οδηγεί στην εν τοις πράγμασι υποβάθμισή μας από τον ρόλο που προβλέπει το Άρθρο 16 του Συντάγματος. Πιθανώς, στον νου ορισμένων το συγκεκριμένο Άρθρο να είναι προβληματικό, για αυτό και ο καθορισμός δίκαιου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα και όχι ως μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας. Αλήθεια, όσοι ευαγγελίζονται την αντιμετώπιση του brain drain και την ένταξη της Ελλάδος στην οικονομία της γνώσης, πώς αλήθεια θα το καταφέρουν όταν το επιστημονικό μέλλον της χώρας θα χτίζεται μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο, από απαξιωμένους μισθολογικά και κατ’ επέκταση κοινωνικά καθηγητές;

Η τρέχουσα ηγεσία έχει δείξει τις διαθέσεις της:

  • Κατασπατάληση των δημόσιων πόρων με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
  • Χρησιμοποίηση (και συνακολούθως ευτελισμός) της έννοιας της Ιδρυματικής αξιολόγησης ως πρόσχημα για τη χειραγώγηση διοικήσεων.
  • Επαναφορά αποτυχημένων μοντέλων διοίκησης, που ως νοητικό αποτέλεσμα μπορεί μόνο να εξηγηθεί από νεοφιλελεύθερες εμμονές.» αναφέρει η απόφαση του Συλλόγου.

Για να καταλήξει:

«Διεκδικούμε:

- νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, για ανταγωνιστικά επίπεδα αποδοχών και αξιοπρεπείς συντάξεις
- αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ
- γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα
- νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού - εργαστηριακού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές.

Η ΓΣ ομόφωνα εκχωρεί το δικαίωμα στο ΔΣ να καθορίσει συνακόλουθες μελλοντικές δράσεις συμφώνως με τις κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν από την ΠΟΣΔΕΠ με την υποχρέωση της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του Συλλόγου.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)