to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 22.02.2023

Πολιτική

Βουλή - live: Σαν τον κλέφτη εμφανίστηκε ο Μητσοτάκης για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ

Προεκλογικού τύπου εμφάνιση στη Βουλή από τον Μητσοτάκη, με αφορμή την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για τον εξωδικαστικό που δεν επιφέρει καμιά ουσιαστική αλλαγή με την κυβέρνηση να «εξαπατά τους πολίτες» όπως τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου - Αυτοδιαφήμιση και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, και πέραν τούτου ουδέν από τον απερχόμενο πρωθυπουργό - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι το «ο Μητσοτάκης στηρίζει τους αδύναμους»


Οι πλειστηριασμοί και η πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προστατεύσει την πρώτη κατοικία, έχουν στείλει στο καναβάτσο την κυβέρνηση που με μεταμεσονύχτια τρικ προσπαθεί να αμβλύνει τις σφοδρές αντιδράσεις του νομικού κόσμου και των πολιτών. Ένα τέτοιο μεταμεσονύχτιο τρικ είναι η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τροπολογία την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε ως πρόσχημα για να εμφανιστεί για λίγα λεπτά στη Βουλή και μετά τη σχετική αυτο-διαφήμιση της κυβέρνησής του, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο Μητσοτάκης στηρίζει τους αδύναμους» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο

«Το πιο σύντομο ανέκδοτο που έχουμε ακούσει ποτέ είναι ότι ο κος Μητσοτάκης στηρίζει τους αδύναμους», σχολιάζει σκωπτικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σημερινή εμφάνιση του απερχόμενου πρωθυπουργού στη Βουλή και προσθέτει:

«Ο πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας και των μεγάλων συμφερόντων τόλμησε σήμερα να το ισχυριστεί στη Βουλή, όπου εμφανίστηκε σαν τον κλέφτη. Ο μόνος λόγος που είχε ο κ. Μητσοτάκης να πάει στη Βουλή θα ήταν για να δώσει την ημερομηνία εκλογών. Αντί να κάνει αυτό, εμφανίστηκε για να παριστάνει ότι κυβερνά κάποια άλλη χώρα, συνεχίζοντας να εμπαίζει τους πολίτες.

Κάποιος από τους πολλούς επικοινωνιολόγους που τον συμβουλεύουν θα έπρεπε τουλάχιστον να του εξηγήσει ότι είναι προκλητικό να εμφανίζεται τόσο αλαζονικός και να αγνοεί τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος. Να αγνοεί ότι η κυβέρνησή του έχει φτωχοποιήσει τη μεσαία τάξη με την αφαίμαξη των εισοδημάτων της στο σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια της βενζίνης, στους λογαριασμούς του ρεύματος. Και ότι ετοιμάζεται τώρα να τις λεηλατήσει και να υφαρπάξει την περιουσία τους με το τσουνάμι των πλειστηριασμών που έρχεται, μετά την πλήρη άρση προστασίας και το νέο πτωχευτικό. Κυριακή κοντή γιορτή όμως…»

Εξαπάτηση με τον εξωδικαστικό

«Η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες με τις τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό» τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών και βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας πως «Καμία ουσιαστική αλλαγή στο πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε δεν επιφέρουν οι τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι τράπεζες και τα funds εξακολουθούν να μην δεσμεύονται σε τίποτα και να μπορούν ελεύθερα να μην ρυθμίζουν τα χρέη των πολιτών όπως πράττουν μέχρι σήμερα. Το ελάχιστο που θα όφειλε η κυβέρνηση να κάνει, απέναντι στο γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών που πυροδότησαν οι επιλογές της, θα ήταν να αναστείλει την εκτέλεσή τους με ΠΝΠ. Οτιδήποτε άλλο είναι απρόσφορη απόπειρα εξαπάτησης».

Τον λόγο μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για «προστασία των αδυνάτων».

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στη Βουλή:

Προεκλογική εμφάνιση Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε μια καθαρά προεκλογικού τύπου ομιλία ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί «θα ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας, με τις περιουσίες τους μετέωρες, ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση». Και φυσικά, στο τέλος της ομιλίας του επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής, με λαϊκίστικες ατάκες όπως «πώς απαντάτε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα αυτά; Γυρίζοντας την πλάτη σας στην ψήφισή τους; Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Απόντες ήσασταν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες ήσασταν και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε την κενολογία του λέγοντας πως «δεν είναι μόνο μία, πιστεύω, προσβλητική στάση για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά παίρνετε εσείς διαζύγιο με την κοινωνία. Είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στον διχασμό, αλλά είστε μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συγκρίνουν και κρίνουν, μπορούν να ξεχωρίζουν την πράξη από το ψέμα, μπορούν να ξεχωρίζουν τον μετρημένο ρεαλιστή από τον υποκριτή και σίγουρα μπορούν να ξεχωρίζουν τη λύση από το πρόβλημα». «Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι σύντομα θα προσφέρουν στη χώρα σιγουριά, συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα», ανέφερε τονίζοντας: «Με μία ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή, για την αυτοδύναμη Ελλάδα και την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Η ομιλία Μητσοτάκη:

Υπεράσπιση του Market Pass - που όλοι το λένε κοροϊδία

Μιλώντας για τις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 όλων των ακινήτων σε περιοχές οι οποίες έχουν χτυπηθεί από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. «Νιώθουμε, ακούμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Και δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ταυτόχρονα με την υλοποίηση του Market Pass, που θα καλύπτει το 10% όλων των βασικών μηνιαίων εξόδων πρακτικά κάθε ελληνικής οικογένειας για το επόμενο εξάμηνο. Είναι ένα ακόμα σημαντικό, πιστεύω, ανάχωμα της πολιτείας απέναντι στο διεθνές κύμα ακρίβειας, ιδίως στα τρόφιμα», σημείωσε.

Υπεράσπιση της τροπολογίας που δεν αλλάζει τίποτα στους πλειστηριασμούς από τα funds

Επίσης, ο K. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δίνει πρόσθετη προστασία και σε περισσότερους δανειολήπτες. «Θέλω να θυμίσω ότι μέχρι σήμερα -και αξίζει αυτό να το αναδείξουμε- μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού της κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως μέσω διμερών διαπραγματεύσεων που έκαναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους servicers, έχουν ρυθμιστεί δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Και τώρα, όμως, ακούγοντας -πιστεύω με πολλή προσοχή- δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων, προχωρούμε σε αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό», τόνισε.

«Περιλαμβάνει τώρα και όσους έχουν έναν μόνο πιστωτή, μία τράπεζα, για παράδειγμα, χωρίς να οφείλουν στην εφορία ή σε κάποιο ταμείο. Την ίδια ώρα, το "δίχτυ ασφαλείας γίνεται πιο πυκνό για τους ευάλωτους, αφού ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί ρύθμιση ως και 420 δόσεις ή και κούρεμα μέχρι και 90% όταν δεν έχει τίποτα να εισπράξει, αν, δηλαδή, ο οφειλέτης έχει αποδεδειγμένα χαμηλό εισόδημα χωρίς περιουσία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

* * *

Όπως σημειώνει επιπλέον η Αυγή, για την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό:

Οι αλλαγές που προβλέπονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό με την τροπολογία είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους οφειλέτες, καθώς  διατηρούν τον εθελοντικό τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν ρυθμίσεις τράπεζες και funds.


Με βάση την τροπολογία τράπεζες και funds θα πρέπει να δημοσιοποιούν εγγράφως τις αιτίες της απόρριψης των ρυθμίσεων που παράγει αυτόματα η πλατφόρμα, χωρίς να ωθούνται σε ρύθμιση με υποχρεωτικό τρόπο.

Με τη χρήση του Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης μπορεί πλέον και ο ενήμερος δανειολήπτης να ενημερωθεί για τον βαθμό επικινδυνότητας να καταστεί ληξιπρόθεσμος, ούτως ώστε να συζητήσει άμεσα με την τράπεζα τροποποίηση των δόσεων, χωρίς και πάλι να είναι υποχρεωμένη η τράπεζα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό ή το δάνειο έχει γίνει ήδη «κοκκινίσει», τότε μπορεί να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να ζητήσει ρύθμιση έως και σε 420 δόσεις.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες οφειλές, όπως αυτές προς δήμους. Ακόμη ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό για μεμονωμένη οφειλή, όπως για ένα στεγαστικό προς μία τράπεζα, κάτι το οποίο δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα. Ωστόσο, το όριο της οφειλής προς ρύθμιση, δηλαδή άνω των 10.000 ευρώ για ένταξη στον εξωδικαστικό, παραμένει.

Παράλληλα, καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης στο 3%, αντί για το κυμαινόμενο που είναι σήμερα και Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)