to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 17.02.2023

Κοινωνία

Ναύπλιο: Ερωτήματα για την παραμονή του παρενοχλητή καθηγητή στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Παρά τις όποιες καταθέσεις και τις επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος βλέπουν το πρόβλημα να χρονίζει, ενώ καμία λύση ή απάντηση δεν έχει δοθεί - Την καταγγελία φέρνει στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει τα ανάλογα μέτρα


Φοιτήτριες του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, προέβησαν έναν χρόνο πριν σε καταγγελίες σε βάρος καθηγητή με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης, της κατάχρησης της εξουσίας και την άσκηση ψυχολογικής βίας απέναντί τους. 

Τα περιστατικά αυτά, καταγγέλθηκαν επώνυμα στην υπουργό Παιδείας και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε μια προσπάθεια να εκκινήσουν διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης με σκοπό «να πάψουν οι σεξιστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές και τα αρνητικά πρότυπα στο πανεπιστήμιο».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος, που έχουν κοινοποιήσει επανειλημμένα στο Υπουργείο Παιδείας, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις, δεν έχουν δει καμία λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα τους. Στην πορεία διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών την Κυριακή (12/2) στο Ναύπλιο με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85, έγινε αναφορά και στην επίμαχη καταγγελία των φοιτητριών που χρονίζει από τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Μάλιστα, οι φοιτητές του τμήματος επίσημαίνουν σε επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, «κατά την συνεδρίαση της Συγκλήτου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Πρύτανης Αθανάσιος Κατσής επανέφερε προς συζήτηση το θέμα της αναστολής των καθηκόντων του καθηγητή που έχει απομακρυνθεί, ενώ εισηγήθηκε και την άρση της απόφασης απομάκρυνσης».

Ο Πρύτανης, όπως σημειώνουν οι φοιτητές, «επικαλέστηκε έγγραφο της Εισαγγελίας Ναυπλίου, το οποίο, ενώ παραδεχόταν ότι οι καταμαρτυρούμενες πράξεις τελέστηκαν λόγω της πληθώρας των καταθέσεων, έθετε την υπόθεση στο αρχείο για λόγους παραγραφής» και «δήθεν επειδή οι καταγγέλλουσες δεν ζήτησαν τη δίωξη ή την τιμωρία του κατηγορούμενου».

Όπως υπογραμμίζουν οι φοιτητές, θα ασκηθούν από πλευράς τους όλα τα νόμιμα δικαιώματα κατά της «κατάφωρα άδικης απόφασης που εκθέτει και πληγώνει τα θύματα».

Επιπλέον, σημειώνουν πως τα μέλη της Συγκλήτου, «αντί να προασπίσουν την αρχική τους απόφαση και να εγκαλέσουν τον πρύτανη για την προνομιακή μεταχείριση του πρώην αντιπρύτανη, επέλεξαν να μετακυλήσουν την ευθύνη στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, δηλαδή το τμήμα του κατηγορούμενου, ώστε να του χορηγηθεί εκ νέου εκπαιδευτική άδεια».

«Οι μεθοδεύσεις και οι καθυστερήσεις για το ξέπλυμα και τον “καθαγιασμό” του διωκόμενου (και προφανώς είτε για να παραγραφούν τα πειθαρχικά αδικήματα, είτε για να πέσει «στα μαλακά» εάν κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και φυσικά για να μη στερηθεί ούτε ένα ευρώ από τον άξιο μισθό του) είναι πρωτοφανείς», ισχυρίζονται οι φοιτητές, των οποίων η οργή και η καχυποψία εντείνεται, ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης.

Απευθυνόμενοι στην υπουργό Παιδείας, αναρωτιούνται πως επιτρέπει μια «τόσο εξόφθαλμη εμπλοκή ενός προσώπου, το οποίο συνεργαζόταν στη διοίκηση του πανεπιστημίου, αλλά και ακαδημαϊκά, ως αμειβόμενος καθηγητής και αμειβόμενος επόπτης διπλωματικών εργασιών».

Παράλληλα, ζητούν από την  Κεραμέως «την απομάκρυνση του κ. Κατσή από μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ, να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του για παρεμπόδιση άσκησης του αποφασιστικού δικαιώματος της Συγκλήτου, για παρακώλυση της λειτουργίας της, καθώς και για απόπειρα συγκάλυψης του διωκόμενου, μέσω προνομιακής μεταχείρισης (παρέχοντάς του εμπιστευτικά έγγραφα του υπουργείου και τη δυνατότητα κατάθεσης υπομνήματος στο οποίο αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα και στοχοποίησε θύματα και μάρτυρες τον Σεπτέμβριο του 2022) και σκόπιμης χρονοτριβής».

Απευθυνόμενοι στα μέλη της Συγκλήτου του πανεπιστημίου, οι φοιτητές αξιώνουν «να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν και να αντισταθούν σε κάθε μεθόδευση και κάθε αντιδημοκρατικό εμπαιγμό, από όσο ψηλά και αν προέρχεται».

Επιπλέον, καλούν τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του τμήματος να μην αναρωτηθούν αν «ο ρόλος τους είναι ουσιαστικός ή εικονικός και αν η αποστολή τους είναι να σιωπούν, αφήνοντας εκτεθειμένα και ακάλυπτα τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποιητικής συμπεριφοράς».

«Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών χρειάζεται καλ@ καθηγητ@, καλό πρόγραμμα σπουδών με κέντρο το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, καλές αίθουσες, καλό εξοπλισμό και όχι τακτικισμούς, φθόνο, διώξεις και κατάχρηση εξουσίας», υπογραμμίζουν οι φοιτητές.

Τέλος, απευθυνόμενοι προς την Εισαγγελία Ναυπλίου, οι ίδιοι ζητούν την επανεξέταση της υπόθεσης, ενώ διεκδικούν την διαπαντός απομάκρυνση του Καθηγητή από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει. Εσείς που τον καλύπτετε είστε συνένοχοι», ολοκληρώνουν στην επιστολή τους οι φοιτητές.

Ερώτηση καταθέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Γιατί παραμένει στη θέση του ο καθηγητής που κατηγορείται για παρενόχληση φοιτητριών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο;»

Ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή (17/2)  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, η οποία συνυπογράφεται από ακόμη 28 βουλευτές, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει από πέρυσι στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο και αφορά στην καταγγελία φοιτητριών για ανάρμοστη συμπεριφορά καθηγητή τους και σεξουαλική παρενόχληση.

Στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, εκτός από το τεράστιο θέμα που έχει προκαλέσει το Προεδρικό Διάταγμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το οποίο όλοι οι καλλιτέχνες χαρακτηρίζονται, παρά τις όποιες σπουδές τους ως απόφοιτοι Λυκείου, έγινε αναφορά και στην καταγγελία των φοιτητριών από τον περασμένο Φεβρουάριο για σεξουαλική παρενόχληση από πλευράς καθηγητή τους.

Παρά τις όποιες καταθέσεις και τις επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις, δεν έχουν μέχρι σήμερα δει κανένα αποτέλεσμα.

Η ανησυχία όλων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των οικογενειών των φοιτητριών και φοιτητών είναι έκδηλη και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για ένα ασφαλές και δίκαιο Πανεπιστήμιο.

«Επειδή παρόμοιες απρεπείς, μειωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές, εφόσον καταγγέλλονται, είναι απαραίτητο να εξετάζονται και διερευνώνται με αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να παύσουν και να παταχθούν άμεσα, εφόσον βεβαιωθεί η τέλεσή τους», αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ρωτούν την Υπουργό Παιδείας: 

  1. «Προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει ενδελεχώς την υπόθεση τη σεξουαλικής παρενόχλησης στο Τμήμα Παραστατικών Σπουδών Ναυπλίου;
  2. Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες μετά τις καταγγελίες των εμπλεκομένων;
  3. Ποια μέτρα ειδικότερα προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει ώστε να εξαλειφθούν παρόμοια φαινόμενα που δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια τόσο στους φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και στις οικογένειές τους;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)