to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 16.02.2023

Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Σε χρόνο ρεκόρ δημοσιεύθηκε και η απόφαση του Αρείου Πάγου

Στη δημοσιότητα δόθηκε με διαδικασίες «εξπρές», μία βδομάδα μετά την απόφαση των δικαστών, το πλήρες σκεπτικό της απόφασης για τη διενέργεια πλειστηριασμών από τα funds, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξή τους.


Το πράσινο φως για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων από τα funds δόθηκε με τη δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης του Αρείου Πάγου, καθώς μετά τη δημοσίευση του σκεπτικού των δικαστών, μπορούν πλέον μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασιές από τα funds, τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει να αποσύρουν συμβιβαστικές προτάσεις μετά την αντικοινωνική απόφαση.

Η απόφαση ελήφθη και δημοσιεύτηκε με διαδικασίες «εξπρές», μέσα σε 20 ημέρες και μόλις μία εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση της διάσκεψης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε σήμερα την απόφαση, με την οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία 56-9 τάχθηκε υπέρ των νομικών θέσεων των funds.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου η πλειοψηφία των αρεοπαγιτών σημειώνουν: «Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Στην απόφαση μειοψήφησαν εννέα μέλη της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

Αναλυτικά η πλήρης απόφαση του Αρείου Πάγου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)