to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 17.02.2023

Πολιτισμός

Συνεχίζουν οι καλλιτέχνες: Σε 24ωρη απεργία σήμερα Παρασκευή 17/2 - Μεγάλη συναυλία στην κατάληψη του ΡΕΞ τη Δευτέρα

Παν-καλλιτεχνική απεργία και πορεία από το ΣτΕ στο Σύνταγμα σήμερα, Παρασκευή 17/2 - Νταλάρας, Μποφίλιου, Πασχαλίδης, Ζουγανέλη, Μαραβέγιας, Τσακνής, Κοινοί Θνητοί και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες σε συναυλία διαμαρτυρία το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από την κατάληψη του REX. Οι καλλιτέχνες εκφράζουν και την αλληλεγγύη τους στα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία, συγκεντρώνοντας και είδη πρώτης ανάγκης.


Με νέα μεγάλη συναυλία συνεχίζουν τον αγώνα τους οι καλλιτέχνες την Δευτέρα 20 Φλεβάρη στις 16.00 έξω από το θέατρο REX. Το σύνθημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών είναι «Συνεχίζουμε τον αγώνα ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ».

Τα δύο σωματεία ζητούν «απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85 εδώ και τώρα! Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σπουδών για δουλειά με δικαιώματα».

Παράλληλα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους «στα αδέρφια μας σε Τουρκία και Συρία» και καλούν σε συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι συμμετοχές συνεχίζονται.

Δείτε όσους συμμετέχουν ως τώρα, στην παρακάτω αφίσα:

 Πανστρατιά μουσικών σε μεγάλη συναυλία το μεσημέρι της Δευτέρας

Υπενθυμίζεται πως οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις τους με αίτημα να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων τους, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η παν-καλλιτεχνική απεργία και η πορεία από το ΣτΕ στο Σύνταγμα

Παρά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποκατάσταση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με νέα ρύθμιση, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προχωράει κανονικά στην παν-καλλιτεχνική απεργία της Παρασκευής.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΣΕΗ «μετά τον χθεσινό μαραθώνιο, είμαστε εδώ, αναμένουμε και συνεχίζουμε» και σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «η ασάφεια της διατύπωσης καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγησή της, μέχρι να δούμε το τελικό νομικό κείμενο».

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, όπως αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας και θα αξιολογήσουμε την νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας παράλληλα, αν είναι απαραίτητο, τη δική μας αντιπρόταση σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση που θα διεξαχθεί άμεσα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΗ.

«Παράλληλα μας προκάλεσε ανησυχία η παρακάτω δήλωση του πρωθυπουργού: "Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών". Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει και η τροπολογία όχι μόνο δεν μας γυρίζει στο σημείο που ήμασταν πριν την υπογραφή του ΠΔ, αλλά είναι ιδιαιτέρως προβληματική» αναφέρουν.. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΗ

«Μετά το χθεσινό μαραθώνιο, είμαστε εδω, αναμένουμε και συνεχίζουμε. Το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό ήταν μια εξαγγελία η οποία θα αφορά την ενοποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

Η ασάφεια της διατύπωσης καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγησή της, μέχρι να δούμε το τελικό νομικό κείμενο, στο οποίο κάθε λέξη καθορίζει τη μορφή της διάταξης και τα νομικά αποτελέσματα που παράγει. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, σε ποιο βαθμό καλύπτει τα αιτήματά μας, τουλάχιστον για το άμεσο θέμα της απόσυρσης των ειδικοτήτων μας από το ΠΔ. 

Παράλληλα μας προκάλεσε ανησυχία η παρακάτω δήλωση του πρωθυπουργού: "Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών". Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει και η τροπολογία όχι μόνο δεν μας γυρίζει στο σημείο που ήμασταν πριν την υπογραφή του ΠΔ, αλλά είναι ιδιαιτέρως προβληματική. 

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, όπως αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας και θα αξιολογήσουμε την νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας παράλληλα, αν είναι απαραίτητο, τη δική μας αντιπρόταση σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση που θα διεξαχθή άμεσα.

Συνεχίζουμε κανονικά με την αυριανή μας απεργία και τη μεγάλη πορεία από το ΣτΕ μέχρι το Σύνταγμα στις 10 το πρωί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)