to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 07.07.2013

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Η τρικομματική κυβέρνηση δεν ανασχηματίστηκε. Έπεσε

Συνέντευξη στον Σπύρο Κάραλη (Ελευθεροτυπία)


* Κύριε, πρόεδρε, μετά τη νέα δικομματική συγκυβέρνηση που προέκυψε από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, διαμηνύετε σε όλους τους τόνους ότι οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες. Από πού προκύπτει αυτή η βεβαιότητα;

- Θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν ανασχηματίστηκε. Επεσε. Επεσε εξαιτίας της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε για το μαύρο στην ΕΡΤ, και της επιλογής της να πετάξει σε μια νύχτα 2.000 ανθρώπους στο δρόμο, ικανοποιώντας την επιθυμία της τρόικας για ανθρωποθυσίες. Σήμερα έχουμε μια νέα κυβέρνηση με πολύ πιο αδύναμη κοινοβουλευτική στήριξη, με σοβαρότατες εσωτερικές αντιφάσεις και με την υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής χωρίς αντίκρισμα.

«Σύντομα το τέλος»

- Η στήριξη της κ. Μέρκελ και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ δεν θα αποδειχθεί αρκετή για να στηρίξει μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση. Αφού ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε το βήμα της ηρωικής πλην τιμίας εξόδου προς την κάλπη και αναγκάστηκε να χρεωθεί ως συγκυβερνήτη τον κ. Βενιζέλο, δεν μπορεί παρά να έχει -και μάλιστα σύντομα- το τέλος του κ. Παπανδρέου.

* Κατηγορείτε τη Ν.Δ. και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά ότι φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά και πως υιοθετεί στον τρόπο που πολιτεύεται και κυβερνά πολλές από τις θέσεις αυτού του χώρου. Είχαμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή;

- Θα το θεωρούσα βέβαιο, αν τους έβγαιναν τα κουκιά. Το είπε και ο κ. Πολύδωρας, αλλά και στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κ. Μπαλτάκος και Φαήλος Κρανιδιώτης. Δυστυχώς, η ηγεσία Σαμαρά έχει πάει την κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, πιο κοντά στο μετεμφυλιακό της εαυτό, παρά στη Ν.Δ. της μεταπολίτευσης. Ελπίζω όμως ότι ο δημοκρατικός κόσμος και τα δημοκρατικά στελέχη που βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία κάποια στιγμή θα αντιδράσουν και θα εκφραστούν ανοιχτά.

 Σπύρος Τσακίρης)

* Ο κ. Βορίδης, ο οποίος προέρχεται από τον ακροδεξιό χώρο, μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο της Ν.Δ. απέδωσε την αποκλειστική ευθύνη για όσα τώρα βιώνει η χώρα σε ένα και μόνο πρόσωπο, στον Ανδρέα Παπανδρέου. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τους υπευθύνους της κρίσης, όσους έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Αλλά και για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

- Είναι προφανές ότι η ομιλία του κ. Βορίδη στο συνέδριο της Ν.Δ. δεν αφορούσε το σήμερα, αλλά τη μετα-Σαμαρά περίοδο στη δεξιά πολυκατοικία. Είναι φανερό ότι έχει βλέψεις να διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο, συσπειρώνοντας το πιο δεξιό τμήμα της Δεξιάς.

Από πολιτικής απόψεως, βέβαια, προέβη σε μια τουλάχιστον γελοία αποτίμηση των αιτίων της κρίσης. Τα φόρτωσε όλα στη δεκαετία του '80, αφήνοντας απ' έξω τους εξοπλισμούς, τις μίζες, τον εκσυγχρονισμό, την Ολυμπιάδα, το Χρηματιστήριο, τα υπέρογκα δάνεια, τα δομημένα ομόλογα και τη θηριώδη κερδοφορία των τραπεζών - τις οποίες σήμερα έχουμε φορτωθεί στην πλάτη μας.

Αλλά ο στόχος του δεν ήταν η αποτίμηση των αιτίων. Ούτε καν η αποδόμηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το κάνει με μεγαλύτερη επιτυχία η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος του ήταν η περίοδος της αλλαγής, δηλαδή η περίοδος της ηγεμονίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα.

Ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση που κάνει η Αριστερά για την εποχή εκείνη, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: ότι τότε τελείωσε ουσιαστικά ο Εμφύλιος και σταμάτησε ο φόβος του χωροφύλακα και του φακελώματος. Οι συνθήκες, βέβαια, ήταν ήδη ώριμες, και αυτό το πιστώνουμε και στη μεταπολιτευτική θητεία του Κ. Καραμανλή.

Υπενθυμίζω απλώς ότι ο κ. Βορίδης τότε ήταν μαζί με τον Μιχαλολιάκο σε έναν νεοφασιστικό πολιτικό χώρο που θεωρούσε τη Νέα Δημοκρατία ελεγχόμενη από τους κομμουνιστές, τον Καραμανλή προδότη, τον Παπανδρέου πράκτορα των Εβραίων, και οργάνωνε επιθέσεις με τσεκούρια. Είναι λογικό, λοιπόν, να κρατά κατάλοιπα και συμπλέγματα από εκείνη την εποχή.

«Αμεσα μέτρα»

* Εχετε δηλώσει ότι, λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, απαιτείται πρόγραμμα εκατό πρώτων ωρών και όχι εκατό ημερών. Σε ποια προγραμματικά σημεία θα δεσμευόσασταν άμεσα, αυτές τις εκατό πρώτες ώρες, ως πρωθυπουργός εσείς προσωπικά και το κόμμα σας ως κυβέρνηση, απέναντι στον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει αρκετά; Λόγου χάρη, θα επαναφέρατε άμεσα ή σταδιακά μισθούς και συντάξεις στα προ Μνημονίου επίπεδα; Και από πού θα αντλήσετε τους πόρους;

- Οταν καταστρέφεται η χώρα, είναι πολύ δύσκολο να ανασυγκροτήσεις τα χαλάσματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό η κοινωνία το γνωρίζει πολύ καλά. Και περιμένει από εμάς, όχι να εξαλείψουμε τις επιπτώσεις μιας καταστροφικής πολιτικής τριών χρόνων μέσα σε 100 μέρες, αλλά να δεσμευτούμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν από την πρώτη στιγμή. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις. Τα μέτρα ανακούφισης για ανθρώπους και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ολα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, πάντα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την κρίση και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

  Σπύρος Τσακίρης)

* Με την ΕΡΤ, ως κυβέρνηση τι θα κάνατε; Θα διατηρούσατε όλους τους εργαζομένους; Αλλά και στους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή τους με αθρόες απολύσεις.

- Δεν είπαμε ότι η ΕΡΤ δεν έχει προβλήματα. Την κακοδιαχειρίζονται, τη δυσφημούν, την απαξιώνουν και την εκμεταλλεύονται εδώ και δεκαετίες. Και προφανώς έχει ανάγκη εξυγίανσης. Αλλά σημασία έχει ποιο είναι το σχέδιο. Αν θέλεις ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ανταγωνιστικό, ανεξάρτητο, οικονομικά βιώσιμο και πρωτοπόρο δημοσιογραφικά, ή αν θέλεις ένα παραμάγαζο που θα κάνει τη βρόμικη κυβερνητική δουλειά, αφήνοντας τον τηλεοπτικό χώρο στους ιδιώτες καναλάρχες.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλο το δημόσιο τομέα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία, αλλά γίνεται με σχέδιο. Η απαξίωση, η υποβάθμιση και τελικά οι μαζικές απολύσεις εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς στόχους.

* Αναφορικά με το Μνημόνιο έχετε πει ότι θα διαπραγματευτείτε σκληρά με τους ξένους δανειστές και ότι, κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών που θα έχετε, είναι πιθανόν να δεχτεί η Ελλάδα ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς. Είστε προετοιμασμένοι για κάθε πίεση, ακόμη και για ακραίους εκβιασμούς;

«Στην πρώτη γραμμή»

- Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη, αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιέσεις στη Μέρκελ θα ασκήσουν και άλλοι. Το τοπίο θα έχει αλλάξει ριζικά. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Και εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του λαού μας και του κοινού μέλλοντος των λαών της Ευρώπης.

* Κύριε πρόεδρε, αναφέρεστε σε λύση εντός της Ευρωζώνης και σε αλλαγή των αντιλαϊκών πολιτικών από την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, και μέσα από ένα κοινό μέτωπο των λαών των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά του Νότου, που επίσης πλήττονται από τη λιτότητα. Πιστεύετε, αλήθεια, ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η Ευρώπη, να γίνει πιο κοινωνική; Διότι πολλοί εκτιμούν -μεταξύ αυτών και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ότι πλέον η συγκεκριμένη Ευρώπη υπό τη γερμανική ηγεμονία δεν μετασχηματίζεται.

- Τυχόν επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα μετέτρεπε τους λαούς της Ευρώπης σε οικονομικούς ανταγωνιστές. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει αυτό το δογματικό «η Ευρώπη δεν μετασχηματίζεται». Ολα μετασχηματίζονται, όλα ανατρέπονται, αν οι κοινωνίες αντισταθούν και αντιδράσουν πολιτικά, αν κλονίσουν τους συσχετισμούς δύναμης. Πολύ περισσότερο όταν το σύστημα με το οποίο οργανώθηκε η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Το γεγονός ότι τρομοκρατήθηκαν τόσο, μπροστά στο ενδεχόμενο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αυτό ακριβώς δείχνει. Φοβήθηκαν πολιτική αυτονόμηση της Ελλάδας, φαινόμενο-ντόμινο στις υπόλοιπες χώρες του Νότου, πολιτικές εξελίξεις στις άλλες χώρες του Μνημονίου, νέες συμμαχίες, που θα άλλαζαν την ατζέντα. Ε, λοιπόν, αφού αυτό φοβούνται, αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε.

«25 δισ. από τους τόκους»

* Ποια θα είναι η στόχευσή σας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσετε το σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας; Πού θα βρείτε τα λεφτά;

- Τα χρήματα που παίρνουμε από τα δάνεια της τρόικας δεν κατευθύνονται για την ικανοποίηση ζωτικών κοινωνικών αναγκών, αλλά για να καλύψουν παλαιότερα δάνεια και τις μαύρες τρύπες των τραπεζών. Βρισκόμαστε, με δυο λόγια, σε ένα φαύλο κύκλο. Το χρέος μας τα τρία αυτά χρόνια πολλαπλασιάστηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντί να μειωθεί, παρά τις θυσίες του λαού μας. Με αυτή τη σύνθεση του χρέους είναι αδύνατη οποιαδήποτε απόπειρα ανόρθωσης της οικονομίας.

Γι' αυτό απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με πυλώνες τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, το «πάγωμα» των τόκων τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, που θα απέδιδε ένα ποσό πάνω από 25 δισ. ευρώ, με το οποίο θα μπορούσαμε και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη. Αυτό το σχέδιο θα επιχειρήσουμε να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας.

Αν όμως από την πλευρά τους δεν υπάρχει επιθυμία η Ελλάδα να βγει από την κρίση, αλλά να παραμείνει βυθισμένη σε αυτή ώστε να μετατραπεί σε αποικία χρέους, είναι προφανές ότι εμείς δεν θα το αποδεχτούμε. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω να πούμε αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας: «Τι να κάνουμε, το τάνγκο θέλει δύο, τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι ισχυροί».

Εχουμε τονίσει κατ' επανάληψη ότι δεν έχουμε στόχο να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε σε αυτές. Και τότε ας γνωρίζουν: για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού μας και όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας.

ΗΠΑ, Ρωσία, αγωγός

* Θα έχετε ακούσει να σας καταλογίζουν ότι έχετε τη συμπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οτι η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν μελλοντική κυβέρνηση, στη σύγκρουση με τη Γερμανία. Θα ήθελα να το σχολιάσετε.

- Εχω ακούσει επίσης ότι μας χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος και μας υποστηρίζουν οι εξωγήινοι... Αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την κρίση με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι η Ε.Ε. Στις ΗΠΑ επέλεξαν να τυπώσουν χρήμα, στην Ε.Ε. επέλεξαν τη λιτότητα και τα Μνημόνια. Και χωρίς να συμφωνούμε πλήρως με τον τρόπο των ΗΠΑ, θεωρούμε ότι ο τρόπος της Ε.Ε. είναι απόλυτα καταστροφικός. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες συνωμοσίας και λαϊκισμοί της πεντάρας.

Η μόνη συμμαχία που μας ενδιαφέρει και για την οποία θα εργαστούμε πυρετωδώς, είναι η συμμαχία των λαών της Ευρώπης και ειδικότερα το Μέτωπο του Νότου ενάντια στα Μνημόνια.

* Μόλις γυρίσατε από τη Μόσχα, όπου είχατε μεταβεί με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΚΕΑ και προγραμματίζετε ακόμη ένα ταξίδι στη ρωσική πρωτεύουσα το φθινόπωρο. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα ενεργειακά της χώρας και της περιοχής μας. Με αφορμή τη συμφωνία για τον ΤΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «ενδοτισμό» και «πρόσδεση της Ελλάδας στα αμερικανικά συμφέροντα». Ως κυβέρνηση θα επανεξετάσετε τη συμφωνία για τον ΤΑΡ και γενικότερα τα ζητήματα των ενεργειακών αποθεμάτων και των αγωγών;

- Εμείς δεν είμαστε ούτε με τα αμερικανικά συμφέροντα ούτε με τα ρωσικά συμφέροντα. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα ελληνικά συμφέροντα. Στη συμφωνία του ΤΑΡ αναζητήσαμε με αγωνία να εντοπίσουμε τα οφέλη για τη χώρα, όχι από την επιλογή του ΤΑΡ, αλλά από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν έχουμε αντίρρηση σε μια επιλογή στο βαθμό που απαντά στις ανάγκες ενός ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα. Οταν όμως οι επιλογές γίνονται με κριτήριο τις σχέσεις ενδοτικότητας με συγκεκριμένα πολυεθνικά συμφέροντα, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τους Ρώσους ή τους Αμερικανούς. Εχει να κάνει με το γεγονός ότι στον ΤΑΡ δεν υπάρχει ελληνική κρατική συμμετοχή, δεν υπάρχει φορολογία, δεν ισχύει η ελληνική νομοθεσία. Οι όροι της σύμβασης, που αφορούν τα τέλη διέλευσης, το ποιος θα πληρώσει τις απαλλοτριώσεις και διάφορα άλλα σημαντικά θέματα, δεν έχουν δοθεί καν στη δημοσιότητα. Αυτό που λέμε εμείς, λοιπόν, είναι ότι χρειάζεται πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, που θα εξυπηρετεί πρώτα απ' όλα το συμφέρον της Ελλάδας και κανενός άλλου.

* Πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται ότι έχει υποβαθμίσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες που θέτει. Ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα για τη χώρα στο γεωπολιτικό πεδίο, σε μια συγκυρία στην οποία η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή;

- Η αναταραχή στη Μεσόγειο κρύβει την αγωνία των λαών για αξιοπρεπή διαβίωση και πραγματική δημοκρατία. Και δεν είναι η Μεσόγειος μόνο. Σε πολλές χώρες του πλανήτη πια εκδηλώνονται μαζικές κινητοποιήσεις που αμφισβητούν τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης και ζητάνε περισσότερη οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είμαστε στην αρχή μιας νέας μεγάλης ιστορικής περιόδου. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό και στο ρατσισμό. Θεωρούμε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να βασίζεται στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισότιμες ειρηνικές και φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να γίνει πολυδιάστατη και να αφορά τόσο τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Ρωσία όσο και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Λατινική Αμερική. Επιμένουμε ωστόσο στην αρχή της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού.

Περί επενδύσεων

* Σας εγκαλούν επίσης -η κυβέρνηση- ότι αντιμάχεστε τις επενδύσεις, ότι τις διώχνετε. Και πως δεν έχετε σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων, διότι δεν είναι στην «κουλτούρα» της Αριστεράς. Πώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάπτυξη; Μπορείτε να αναφέρετε, συγκεκριμένα, ένα παράδειγμα επενδυτικής πρωτοβουλίας που αποτυπώνει την οπτική σας για την ανάπτυξη;

- Επενδύσεις υπάρχουν και στον Τρίτο Κόσμο και στις αναπτυγμένες χώρες. Ωστόσο δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Οταν η επένδυση προϋποθέτει την καταστροφή μιας περιοχής εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπως π.χ. η Χαλκιδική, ή όταν προϋποθέτει εργοστάσια που θα καίνε σκουπίδια μέσα στις πόλεις, είμαστε προφανώς αντίθετοι, όπως αντίθετη είναι και η κάθε τοπική κοινωνία.

Οταν επένδυση θεωρείται το να έρθει κάποιος να αγοράσει το νερό, την ενέργεια ή άλλα βασικά αγαθά και να τα μετατρέψει σε κερδοφόρο εμπόρευμα, ισχύει ακριβώς το ίδιο.

Οταν η στρατηγική για τις επενδύσεις βασίζεται στη μετατροπή της Ελλάδας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, αφορολόγητη, με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς ουσιαστική δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους, είμαστε επίσης αντίθετοι.

Από την άλλη, μας ενδιαφέρουν και σχεδιάζουμε επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας, θα φορολογούνται δίκαια, θα σέβονται το περιβάλλον και θα βασίζονται σε παραγωγικά πλεονεκτήματα μιας αναπτυγμένης χώρας. Αυτό είναι το σχέδιο κάθε αναπτυγμένης και κυρίαρχης χώρας.

-Σχετικά με την κυβέρνηση της Αριστεράς την οποία επικαλείσθε κάθε φορά που τίθεται η ερώτηση «πως θα  αποκτήσετε κυβερνητική πλειοψηφία». Στις τωρινές συνθήκες, όμως, φαίνεται σχεδόν ανέφικτη η πολιτική των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη, κυρίως, την άρνηση του ΚΚΕ, αλλά και άλλων, μικρότερων, αριστερών δυνάμεων. Πως θα γίνει πραγματικότητα η κυβέρνηση της Αριστεράς; 

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη για ενότητας της αριστεράς όχι μόνο για λόγους κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Από εκεί και πέρα, είναι φανερό πως στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα χρειάζεται να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή πατριωτική, δημοκρατική συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα ανορθωτικό πρόγραμμα απαλλαγής από το Μνημόνιο και ένα σχέδιο κοινωνικής σωτηρίας. Κάποιοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν. 

Εμείς συνεχίζουμε για τη μεγάλη ανατροπή και η κοινωνία το εκτιμά. Θεωρούμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάνει τη μεγάλη ανατροπή, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα και νέες αντιλήψεις. Αν η κοινωνία θέλει αυτήν την ενότητα, κανείς δεν θα αντέξει να πάει ενάντια σε αυτό το ρεύμα.   

-Σε αυτόν τον συμμαχικό άξονα συμπεριλαμβάνονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ, θα βλέπατε το κόμμα των πρώην συντρόφων σας να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση της Αριστεράς;

Εμείς πρωτίστως απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και του ζητάμε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική και πολιτική ισχυροποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δίκη του δύναμη, η δύναμη της χώρας στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. 

Από εκεί και πέρα, έχουμε δηλώσει εκ των προτέρων ότι στην προσπάθεια αυτή θα δεχτούμε και θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη και συνεργασία. Δεν έχουμε στόχο να παρέμβουμε στα εσωτερικά άλλων πολιτικών δυνάμεων, ειδικά όταν ακόμα βρίσκονται μπλεγμένες μέσα σε σοβαρότατες εσωτερικές πολιτικές αντιφάσεις. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο πατριωτικό δημοκρατικό προσκλητήριο που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία από τη βαρβαρότητα και την ανάκτηση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Και αυτό το προσκλητήριο απευθύνεται σε  όλους όσους με ειλικρίνεια και συνέπεια υπερασπίζονται τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.  

-Σχετικά με την κεντροαριστερά. Θεωρείτε ότι υπάρχει σήμερα κεντροαριστερά και ποιες δυνάμεις την αποτελούν; Και εάν αυτές οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς μπορούν να εκφραστούν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι κεντροαριστεροί πολίτες είδαν τον όρο Κεντροαριστερά να χρησιμοποιείται για να υπηρετηθούν πολιτικές που συσσώρευσαν προβλήματα και χρέη στο δημόσιο και στους ιδιώτες. Ως εκ τούτου, αυτός ο όρος ποδοπατήθηκε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση εκφράζει πλέον τις προσδοκίες μεγάλης μερίδας πολιτών που στο παρελθόν δεν κατέτασσαν τους εαυτούς τους στην παραδοσιακή αριστερά. Με όλους αυτούς συμπορευόμαστε ήδη σε μια πολιτική απαλλαγής από το Μνημόνιο και εξόδου από την κρίση. 

-Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αντέχει και σε αρκετές προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι παράδοξο, εν μέσω αυτής της κρίσης που καθημερινά αγγίζει νέα τμήματα της κοινωνίας, η κυβερνώσα παράταξη  να διατηρεί σε γενικές γραμμές τη δύναμη της;  Μήπως, τελικά η κοινωνία πείθεται από την «ιστορία επιτυχίας» του κ. Σαμαρά;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα καθαρό διπολισμό και ταυτόχρονα μια καθολική διαφωνία με την πολιτική που εφαρμόζεται. Αυτή τη διαφωνία θα την εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις κάλπες οι οποίες δεν θα αργήσουν. 

Σας θυμίζω ότι λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά γύρω στο 7%. Τώρα δημιουργούνται νέα δεδομένα. Η αποτυχία του προγράμματος έχει σχεδόν ανοιχτά ομολογηθεί, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση πιέζεται για νέα μέτρα. Η μεγάλη ιστορική ανατροπή είναι στο χέρι του ελληνικού λαού και δεν σταματάμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε γι' αυτό.   

-Ο  ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκτόξευση των ποσοστών του το 2012, σήμερα, ένα χρόνο μετά, διατηρεί μεν τα υψηλά ποσοστά, αλλά παρουσιάζει στασιμότητα. Που οφείλεται αυτό; Μήπως οι πολίτες δεν πείθονται από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος σας; Ή,  μήπως, είναι αλλού η εξήγηση, πιθανόν σε κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία; 

Δεν θα έλεγα «στασιμότητα» το να μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πρόθεση ψήφου γύρω στο 20% και εκτίμηση κοντά στο 30%, όταν πρόπερσι τέτοιον καιρό μας έδειχναν κάτω από 5%. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα ενδεικτικές και είναι τεράστιο το κομμάτι του κόσμου που αρνείται να απαντήσει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πιστέψει η κοινωνία ότι μπορεί να απαλλαγεί από το Μνημόνιο, να υπάρξει νέο κύμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας, να εκδηλωθεί ανοιχτά ο κόσμος. 

Συντηρούν τεχνητά ένα κλίμα παθητικότητας και φόβου, το οποίο, όμως, όπως έδειξε η εμπειρία της ΕΡΤ, σαρώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η ασφαλέστερη δημοσκόπηση είναι ο κόσμος, που εκδηλώνει ανοιχτά την θέλησή του να αγωνιστεί για ζωή και αξιοπρέπεια. Σε αυτό συμβάλλει και η συγκρότηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, πάνω στο οποίο έχουμε δουλέψει συστηματικά από την πρώτη στιγμή της κρίσης. 

Για το συνέδριο

-Την Τετάρτη αρχίζουν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι προσδοκάτε με δεδομένες τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος σας, στα οργανωτικά, αλλά και στις πολιτικές θέσεις; 

Διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν και είναι καλό να υπάρχουν. Δεν μας φοβίζουν οι διαφορετικές απόψεις. Αντίθετα, σε ένα δημοκρατικό κόμμα, τις θεωρούμε πλούτο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το μεγάλο βήμα. Μετασχηματίζεται από συμμαχικό σχήμα συνιστωσών σε ενιαίο φορέα των μελών του. Σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό, μαζικό κόμμα της Αριστεράς, με πρόταση εξουσίας. Ένα κόμμα δημοκρατικό, πολυτασικό, με ξεκάθαρα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Ένα κόμμα με στόχο την ιστορική ανατροπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Δεν φοβόμαστε, λοιπόν, την ουσιαστική και σε βάθος πολιτική συζήτηση και επομένως δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες και την διαφορετική άποψη. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, ξέρουμε να συνθέτουμε, ξέρουμε να προχωράμε με δημοκρατικό τρόπο και έτσι ενισχύουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βγει από το Συνέδριο, θα είναι το κόμμα που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.  

-Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι συνιστώσες, που τώρα αντιδρούν στην αυτοδιάλυσή τους, εμμείνουν και μετά την απόφαση του Συνεδρίου και αρνηθούν την αυτοδιάλυση. Θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και πως; 

Η πορεία για την μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, δεν αποτελεί υπόθεση κλειστών ιερατείων ή συμφωνιών γύρω από στρογγυλά τραπέζια. Είναι πορεία συμφωνημένη και εγκεκριμένη από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία μετάβασης έχει συζητηθεί σε ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο στις οργανώσεις μας και θα τεθεί και υπό την έγκριση του Συνεδρίου. 

Είμαι βέβαιος πως όλοι θα προσέλθουμε με διάθεση συντροφικότητας, σύνθεσης, αλλά και απεριόριστου σεβασμού στην άποψη των συνέδρων, δηλαδή της βάσης του κόμματος, και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του Συνεδρίου. 

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)